Greijdanus organiseert Holocaust Memorial Day

Zwolle – Op maandag 30 januari 2012 organiseert het Greijdanus College te Zwolle voor de tweede achtereenvolgende keer een Holocaust Memorial Day. Deze dag wordt georganiseerd voor alle vwo 5 leerlingen. Er komen diverse sprekers om hun kennis over en ervaringen uit de bezettingstijd te delen.

Greijdanus organiseert de Holocaust Memorial Day in de Open Poort te Hattem. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn aanwezig om hun verhaal te delen en in gesprek te gaan met de leerlingen. Ze zullen vertellen wat het betekent om te leven in een tijd van onderdrukking en vervolging. Een van deze ooggetuigen is Wil Cornelissen uit Zwolle.

Om de dag wat breder in te kaderen zijn er ook wetenschappers en andere specialisten uitgenodigd die zich bezighouden met het onderzoek naar genocide. Prof. dr. Peter Romijn van het NIOD is aanwezig om zijn kennis te delen over de gebeurtenissen in Srebrenica in 1995. Televisiemaker Ad van Liempt zal vertellen over zijn biografie over Selma Engel-Wijnberg. Zij is een van de weinige mensen die heeft weten te ontsnappen aan de gaskamers van Sobibor.

Eind januari worden overal in het land door scholen, universiteiten en musea herdenkingen en bijeenkomsten gehouden naar aanleiding van de Holocaust Memorial Day. De gedachte achter deze dag is dat de verhalen uit de bezettingstijd doorverteld moeten worden aan de volgende generatie. Bovenal wil men een bijdrage leveren aan de waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme.

Artikel delen:

Reageer