Zwolse vrijwilligers verzilveren cadeaus

Zwolle – Het jaar 2011 was het ‘Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk’ (EJV). Hoewel het inmiddels 2012 is, genieten de Zwolse vrijwilligers nog altijd na. Zij konden tijdens de ‘December Cadeaumaand’, georganiseerd door SportService Zwolle en Vrijwilligerscentrale Zwolle, gratis kaartjes aanvragen voor bijvoorbeeld een sportwedstrijd of een uitstapje naar een concert of museum en daar is dankbaar gebruik van gemaakt. De eerste presentjes zijn in de eerste weken van januari al verzilverd.

In Zwolle werd in 2011 door onder andere SportService Zwolle en Vrijwilligerscentrale Zwolle veel aandacht besteed aan het EJV. De hoofddoelen waren: het vieren en waarderen van de kracht van het vrijwilligerswerk, het brede publiek laten zien welke soorten vrijwilligerswerk er zijn en een gunstig klimaat voor het vrijwilligerswerk behouden. Het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk was voor SportService Zwolle een goede gelegenheid om extra aandacht te besteden aan het vrijwilligerswerk in de sport en voor de Vrijwilligerscentrale Zwolle het vrijwilligerswerk in het algemeen.

Het hele jaar door werden verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij de vrijwilliger centraal stond. Zo was er de theateractie van Vrijwilligerscentrale Zwolle. In de periode van april tot en met juni konden Zwolse vrijwilligers diverse theatervoorstellingen bijwonen. In het theater Odeon De Spiegel kwamen onder andere het Nationale Ballet en Pia Douwes op het toneel. Verder plaatste weekkrant De Peperbus maandelijks een interview met foto van een bijzondere Zwolse vrijwilliger en in augustus zijn meerdere applausjes georganiseerd voor Zwolse vrijwilligers. Ook werden via de website www.evengeven.nl verschillende complimenten aan Zwolse vrijwilligers gegeven. Hierdoor won Jannes Riphagen zelfs ‘De Opsteker van de week’, uitgereikt in het televisieprogramma van de TROS. Riphagen is al 25 jaar vrijwilliger bij Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer in Zwolle.

SportService Zwolle deelde zelf ook complimenten uit aan vrijwilligers in de vorm van een ‘complilintje’ per e-mail. In het laatste kwartaal van het jaar werd maandelijks een aspect van het vrijwilligerswerk uitgelicht, door middel van onder andere nieuwe producten op de Kennisbank verenigingszaken (te vinden op de website www.sportservicezwolle.nl). Verder is er een nieuwsbrief, die totaal gewijd was aan het vrijwilligerswerk, verspreid. En ook de besturen van sportorganisaties werden gewaardeerd voor hun inzet, want zij konden gratis een appeltaart ophalen.

Naast dit alles organiseerden SportService Zwolle en Vrijwilligerscentrale Zwolle in november gezamenlijk de bijeenkomst ‘Vrijwilligers Inspireren’. Tijdens deze goed bezochte inspiratiebijeenkomst werden bestuurders van verschillende organisaties voorgelicht over onder andere positief coachen en besturen met visie. Het doel van deze bijeenkomst was om bestuurders te waarderen, te inspireren en extra verdieping in hun vrijwilligersbeleid te bieden. Het EJV werd afgesloten met de‘December Cadeaumaand’.

Artikel delen:

Reageer