Bewoners niet blij met vrije openingstijden horeca

Zwolle – Vrije openingstijden van de Zwolse horeca, dat was een onderwerp maandagavond tijdens de informerende ronde van het Raadsplein. In aanwezigheid van de heren Leene (Koninklijke Horeca Nederland, KHN), Zandbergen (Studenten Overleg Orgaan Zwolle, SOOZ), Van der Licht (Politie IJsselland) en Hersbach (Bewonersvereniging Binnenstad) werd er uitleg gegeven over dit voorstel van de VVD en D66.

Na een nadere toelichting van het initiatiefvoorstel door de indieners, D66 en VVD, geven de belanghebbenden / betrokkenen hun mening over het voorstel. Zij kijken verschillend tegen het voorstel aan. KHN ziet wel mogelijkheden t.a.v. het zogenaamde Nijmeegse model (vrije tijden voor alle horeca). SOOZ ondersteunt het voorstel en ziet gunstige gevolgen voor alle partijen. Vanuit de politie is men minder positief ten opzichte van het voorstel. Zij voorzien bijvoorbeeld capaciteitsproblemen bij vrije horeca-tijden. De bewonersvereniging is tegen het voorstel, onder andere gezien de te verwachten overlast. De fracties worden vervolgens in de gelegenheid gesteld vragen te stelen aan belanghebbenden / betrokkenen en de indieners van het voorstel. De vragen gaan onder andere over de meerwaarde van vrije openingstijden tot de nadelige consequenties daarvan en ervaringen in andere plaatsen. Burgemeester Meijer geeft aan dat het huidig beleid nooit formeel is geëvalueerd. Sinds de jaren ‘90 is sprake van de VOS-aanpak (Veiligheid Op Straat). De portefeuillehouder is voor Zwolle als studentenstad, maar hij is enigszins terughoudend ten aanzien van vrije horecatijden gezien de mogelijke consequenties daarvan. De indieners van het initiatiefvoorstel maken kenbaar dat zij aan de hand van de inbreng hun initiatiefvoorstel zullen aanpassen en dit – via de Agendacommissie – in een meningvormende ronde willen voorleggen aan de fracties. De voorzitter concludeert dat de informatie voldoende is uitgewisseld en dat de griffie namens de Agendacommissie contact op zal nemen met de indieners van het voorstel m.b.t. het vervolgtraject.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. kan het me best voorstellen met die schreeuwende dronken kinderen van 16 jaar of iets jonger die al zingend over straat trekken tussen 3a 4 uur


  Maak melding

 2. Ik heb toch echt gehoord dat de horecaondernemers in de binnenstad ook niet positief zijn over de vrije openingstijden. Hiervan lees ik niets in het artikel. Het stanpunt van Horeca Nederland wordt wel genoemd maar niet dat van Horeca Zwolle!


  Maak melding

 3. Blijkbaar hebben partijen niet naar het NOS journaal van afgelopen zondag gekeken waar duidelijk werd aangegeven waarom het beter is om vroeger te sluiten en wat de gezondheid resultaten zijn (met cijfers omkleed) van het zeer laat open zijn van laagdrempelige horeca.
  Ik heb begrepen dat de vrije openingstijden voor de gehele stad gaan gelden dus ook voor b.v. de Bierton, Urbana en het nieuwe paviljoen in park de Weezenlanden.  Maak melding

 4. Kroegen door de week om 24.00 uur dicht en in het weekend open tot 2.00 ’s nachts.
  Zo was het vroeger en
  Zo—Is—-Het—-Goed.
  “De nacht is voor het ongedierte” uitspraak van Dries van Wijhe.
  Het is nu thuis inzuipen en rond 2.00 uur naar de stad en om 4 uur lallend en schreeuwend naar huis (gebeurde vroeger nooit in Zwolle, mogelijk alleen in de traditionele studentensteden. Maar onrust veroorzaken naar de buitenwereld werd afgekeurd, dat was de mores).

  Er past maar 1 woord voor het huidig beleid: KnetterGek !
  DAAAAG:D:D:D:D:D:D:D:D:D


  Maak melding

 5. Vroeger mocht je nog roken in de kroeg,vroeger was bier 1 gulden….dit gaat niet werken Wimpie..Zwolle zal altijd saai blijven voor de jeugd!net als vroeger…


  Maak melding

Reageer