Gratis grofvuil naar ROVA wordt beperkt

Zwolle – Het Zwolse college van Burgemeester en Wethouders heeft het Gemeentelijk Grondstoffenplan 2012-2016 vastgesteld. Dit plan bevat, naast een pakket stimuleringsmaatregelen voor betere afvalscheiding, ook een nieuwe regeling voor het brengen van grof huisvuil naar het milieubrengstation van ROVA. Als de gemeenteraad instemt met het plan, dan kunnen inwoners van Zwolle tien dagen per jaar 250kg grofvuil gratis brengen naar ROVA. Recyclebare afvalstromen kan men het hele jaar door gratis brengen.

In Zwolle bieden inwoners in vergelijking met andere gemeenten veel grof huisvuil aan, dat belandt in de afvalverbrandingsinstallatie. Dit is jammer, want grof huisvuil bestaat grotendeels uit recyclebare materialen. Door de gratis brengmogelijkheid voor grof vuil te beperken, maar door tegelijkertijd het brengen van een aantal recyclebare materialen onbeperkt en gratis te maken, wil de gemeente afval scheiden simuleren. Het gaat om oud papier, glas, elektrische apparaten, ijzer, textiel, kunststof verpakkingen. Gevaarlijke en milieubelastende afvalstoffen zoals KCA, asbest en dakleer kunnen inwoners ook onbeperkt en zonder kosten brengen bij het milieubrengstation

Voldoende mogelijkheid voor inwoners

De gemeente en ROVA houden tweejaarlijks een bewonersonderzoeken over de afvalinzameling in Zwolle. Hieruit blijkt dat bijna 80% van de 86.658 bezoekers van het milieubrengstation, voldoende heeft aan de nieuwe regeling. Daarom verwacht de gemeente geen toename van illegale dumpingen. In tegendeel, De hoeveelheid recyclebaar materiaal zal toenemen. Een groot voordeel hiervan is dat recycling goedkoper is dan het verbranden van grof huisvuil. Steeds vaker leveren recyclebare materialen zelfs geld op.

Met het grondstoffenplan 2012-2016 op weg naar afvalloze leefomgeving

Binnenkort neemt de gemeenteraad een besluit over het grondstoffenplan voor de periode 2012-2016. Als dit wordt vastgesteld, dan kan worden begonnen met een pakket aan maatregelen om de afvalinzameling in Zwolle te verduurzamen. Het uitgangspunt van het nieuwe beleid is het bieden van optimale service op recyclebare afvalstromen. Het doel: zoveel mogelijk grondstoffen terugwinnen.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Kijk, dit vind ik nu nog eens een logisch plan om wat geld te besparen. Heb het altijd al bijzonder gevonden dat je in Zwolle zo veel afval gratis weg mag brengen.


  Maak melding

 2. raar hoor je hebt al de glasbak de plastic inlever container een oud papier kliko bij veel winkelcentrum’s staat al een container voor textiel en als je een nieuw apparaat koopt moet de winkel de oude innemen daar ga je dan toch niet voor naar de rova!!!!


  Maak melding

 3. Hoi Ans, jij gooit toch geen stoeptegels in de glasbak hoop ik? Of asbest in de textielcontainer?
  En J-A: ik denk dat ze gaan registreren op het kenteken van je auto. Tenzij je die ook in een grote bak mag achterlaten…


  Maak melding

 4. nee dat doe ik niet maar, ik vind het vreemd dat je dat als zwollenaar gratis naar de rova mag brengen terwijl je dat overal in de stad kwijt kunt, dit kunnen ze beter promoten, en de rest die je niet kwijt kunt in de diverse containers of kliko’s mag je dan naar de rova brengen, een aantal maal per jaar, en een bepaalt aantal kg, en het liefst registreren op adres want sommige mensen hebben 2 auto’s op één adres, of een kleine auto die dan gebrijk maken van een grote auto van een ander.


  Maak melding

 5. 10 dagen per jaar 250 kg kan men beter wijzigen in 2.500 kg per jaar. Met de verbouwing komen we nu meer dan 10 dagen per jaar, maar elke keer minder dan 250 kg ivm ruimte in de auto. Als ik dan 10x met 100 kg aan kom zetten, kost de 11e keer geld terwijl het in totaal 1.000 kg is?

  Dat kunnen ze wellicht nog anders stellen.


  Maak melding

 6. Heb het altijd al bijzonder gevonden dat je in Zwolle zo veel afval gratis weg mag brengen

  Voor niks gaat alleen de zon op. Heb je de afvalstoffenheffing van onze gemeente wel eens vergeleken met die van andere steden (waar ze bijvoorbeeld per leging van de kliko afrekenen)?

  Overigens geloof ik uit bovenstaande informatie best dat de overgrote meerderheid geen financiele gevolgen voor de kiezen krijgt met deze wijziging. Maar om het nu alleen maar als goed voor het milieu te bestempelen, vind ik te kort door de bocht. Het is natuurlijk gewoon een bezuiniging, want reken maar niet dat de heffingen omlaag gaan…


  Maak melding

 7. @Wilbert:

  Ik sluit me direct aan bij je idee dat het om bezuinigingen gaat. Maar toch geloof ik in dit geval direct het argument milieu. Reden?
  Het gaat alleen om het grof vuil waar ze voor gaan rekenen. Zoals al in andere woorden staat aangegeven, mensen worden zo meer gedwongen om beter afval te scheiden en daar vind ik totaal niets mis mee. Met 2500 kg kom je echt een enorm eind. Er zullen ongetwijfeld Zwollenaren zijn die het voor elkaar krijgen om dat op jaarbasis bij elkaar te storten maar dan vraag ik me wel werkelijk af op welke ‘normale’ manier ze dat bij elkaar krijgen……
  Afgelopen jaar een stevige opruimactie gehouden in huis. Ik ben heel wat keren met de auto en/of de fiets aan het rijden geweest met ‘afval’. Maar enorm veel kan naar de kringloop. Het deel wat naar de grof-vuil-container van de Rova ging, was maar heel klein.


  Maak melding

 8. Zoals al in andere woorden staat aangegeven, mensen worden zo meer gedwongen om beter afval te scheiden en daar vind ik totaal niets mis mee.

  Ik wel, afval scheiding is werkverschaffing voor de hogere piefen.
  De huidige moderne vuilverbranders kunnen het afval beter scheiden dan de consumenten nu doen met de verschillende afvalbakken.
  >:(


  Maak melding

Reageer