Slagwerkfestival in Odeon de Spiegel theaters

Zwolle – In het weekend van 3 februari zal een heus slagwerkfestival plaatsvinden in Odeon de Spiegel theaters. Powerpercussie en klassiek slagwerk, samen in één festival, een unieke gebeurtenis. Naast concerten zijn er workshops waarin de musici van Slagerij van Kampen en Slagwerkgroep Den Haag deelnemers de magie van slagwerk laten ervaren.

Op zaterdag 4 februari geeft Gijsbert Zwart, voorman van Slagerij van Kampen, twee workshops. Er is in totaal plaats voor maar liefst 120 deelnemers en iedereen kan zich opgeven, met of zonder ervaring, jong en oud. Door een eenvoudige en leuke manier leren mensen de basisbeginselen van trommelen. Zo moeten de deelnemers bijvoorbeeld één minuut lang zo hard en zo snel mogelijk trommelen zonder te stoppen.

De workshop zal drie thema’s behandelen. Deelnemers worden bewust gemaakt van het effect van slagwerk (toewijding) en ze moeten zich alleen concentreren op hun ‘taak’ zonder te giechelen of te praten (eenvoud). Door middel van samenspel leren de deelnemers elkaar te respecteren, onderling contact te maken, een dialoog te beginnen en een gevoel van verantwoordelijkheid op te bouwen voor het gezamenlijke succes (samenspel).

Gijsbert Zwart bestudeerde na zijn opleiding Klassiek Slagwerk, vele jaren de Japanse stijl. Naast zijn optredens geeft hij regelmatig workshops in deze stijl, waaronder de workshop in theater Odeon. “Uiteindelijk zal een groep spelers naar elkaar moeten luisteren, op elkaar moeten reageren, musiceren en concentreren, terwijl bijvoorbeeld het tikken van de regen wordt nagespeeld.” Een workshop die veel energie en aandacht vergt, maar uiteindelijk leidt tot een unieke ervaring.

Gijsbert Zwart is de voorman van Slagerij van Kampen, volgens de groep de origineelste band van Nederland. In bijna 25 jaar is de band uitgegroeid tot een fenomeen waar Nederland trots op mag zijn. De groep is een rolmodel voor vele andere slagwerkgroepen en met meer dan honderd concerten per jaar een van de meest spelende bands. Een band met akoestische power met harmonieuze arrangementen; eigenzinnig en swingend, overdonderend en spectaculair.

 

CONCERTEN

Vrijdag 3 februari

De Spiegel 20:15 uur

Optreden Slagerij van Kampen met hun nieuwste programma: Muchomenos

Prijs: € 27,50 / 24,- / cjp 24,-

 

Zaterdag 4 februari

Odeon, Hemminkzaal: 20:15 uur

Concert Slagwerk Den Haag met het programma: Drie

Prijs: € 17,50 / 14,- / cjp 14,-

 

Opmaat in de foyer: 19:50 uur: Never having written a note for percussion

Speciaal voor de gelegenheid wordt vooraf de ruimte van de foyer benut voor een werk van James Tenney. Van verschillende kanten in de foyer rondom het publiek doemt een lange roffel op die langzaam aanzwelt en dan weer wegebt; door dat op heel verschillende instrumenten te doen op handig uitgekozen hoeken, verandert de akoestiek van wat je hoort telkens weer.

 

 

 

WORKSHOP PROGRAMMA in Odeon

Zaterdag 4 februari: 12:00-18:00 uur

 

12:00-12:45 uur

14:00-14:45 uur

Workshop olv Gijsbert Zwart (Slagerij van Kampen)

Maximaal 60 personen

Dommerholtzaal

 

13:00-13:45 uur

15:00-15:45 uur

Workshop olv Slagwerk Den Haag; Fedor Teunisse, Niels Meliefste, Pepe Garcia, Juan Martinez

Maximaal 25 personen

 

16:00-17:00 uur

Workshop olv Clara de Mik en Boudine van Slobbe (Slagerij van Kampen)

Maximaal 25 personen

 

17:00 uur

Presentatie workshops door musici en deelnemers

(onder voorbehoud)

 

Prijzen:

1 workshop: € 7,50

2 workshops: € 12,50

3 workshops: € 15,-

Passepartout vrijdag en zaterdag (twee concerten en 3 workshops) : € 50,-

Passepartout zaterdag (1 concert en 3 workshops): € 27,50

Artikel delen:

Reageer