Tekort aan huurwoningen in Westenholte

Zwolle – Inwoners van de wijk Westenholte en de lokale politieke partij Swollwacht maken zich zorgen over het beschikbare aantal huurwoningen in de wijk.

Fractievoorzitter Freddy Eikelboom: "Er komen veel huur- en koopwoningen vrij de komende tijd, doordat vele ouderen verhuizen naar het nieuwe verzorgingscomplex van Driezorg. Onze zorgen komen voornamelijk voort vanuit het voornemen van de woningbouwcorporatie Delta Wonen om de vrijkomende huurwoningen te koop te zetten. Daarmee vermindert het aantal huurwoningen in Westenholte." De goede verhouding tussen koop en huur komt naar de mening van Swollwacht hiermee ernstig in gevaar, temeer omdat zoals het nu lijkt er geen betaalbare huurwoningen terugkomen in de wijk Westenholte. "En het kan daarnaast natuurlijk niet zo zijn met de lange wachttijden voor betaalbare huurwoningen juist deze woningen uit de markt worden genomen."

Eikelboom vervolgt: "Bovendien is het de vraag of de te koop komende huurwoningen ook daadwerkelijk verkocht zullen worden, gezien het al grote aanbod van te koop staande woningen in de wijk Westenholte. Dat zal de leefbaarheid in Westenholte niet ten goede komen. Langdurig leegstaande (huur)woningen na het vertrek van de huurders naar Driezorg, zal een verloederend beeld voor Westenholte opleveren, dat is niet goed en moet dus worden voorkomen."

Swollwacht is van mening dat juist nu de koopmarkt zich in een grote dip bevindt, er in onze gemeente en vooral in Westenholte voldoende aanbod van sociale huurwoningen moet zijn.

Swollwacht verzoekt het college van Zwolle dringend met Delta Wonen in overleg te treden over dit voornemen. Dat overleg moet dan wat Swollwacht betreft mede duidelijkheid geven over de exacte omvang van behoefte aan sociale huurwoningen in de wijk Westenholte.

Swollwacht heeft voor het college dan ook de volgende vragen:

· Bent u met ons van mening dat er voldoende huurwoningen beschikbaar moeten blijven in Westenholte?

· Kunt u aangeven, wat de daadwerkelijke behoefte aan huurwoningen is in de wijk Westenholte?

· Zo ja, wanneer kunnen wij inzicht krijgen in deze behoefte aan huurwoningen?

· Kunt u ons deelgenoot maken van uw visie op de toekomstige ontwikkeling van de woningmarkt in Westenholte?

· Zo ja, wanneer kunnen wij dit tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

· Bent u met ons van mening dat er eerst duidelijkheid moet komen over de ontwikkeling van de woningmarkt in Westenholte, voordat er door Delta Wonen zo omvangrijk haar woningen te koop zet?

· Bent u bereid hierover met Delta Wonen in overleg te treden met als doel de woning verkoop " on hold" te zetten?

Met vriendelijke groet,

Freddy Eikelboom, Fractievoorzitter Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Domme vraag misschien, maar waar zijn er wel genoeg huurwoningen beschikbaar? Heb ondertussen een inschrijfduur van 5 jaar en ik sta meestal ergens op de 50ste plaats.


  Maak melding

 2. lieve mensen wij nemen alles onder de loep ,alleen zijn er ons uit Westenholte vragen gesteld n.a.v het nieuwe Wetenhage wat eerdaags open gaat.de huurhuizen die nu vrij komen gooien ze in de verkoop .Aangezien er al 94 te koop staan lijkt dat ons een beetje teveel van het goede


  Maak melding

 3. Met de inkomsten uit de verkoop kunnen weer meer huurwoningen gebouwd worden. Dit gaat al vele jaren zo. Naast de geïnde huurpenningen haalt een woningcorporatie haar inkomsten uit de verkoop van woningen.


  Maak melding

 4. Klinkt heel leuk, maar jarenlang zat de huizenmarkt niet op slot, nu wel.
  Gevolg leegstaande woningen en lange wachttijden, lijkt me nu niet de oplossing.  Maak melding

 5. hier in stadshagen gaat t toch anders maar geen idee hoe. ook hier de huurhuizen te koop als je dr uit gaat maar week later zitten er gewoon nieuwe mensen in met de boodschap, tijdelijk verhuurd!!!!


  Maak melding

 6. Vind het in westenholte nog wel mee vallen staan regel matig woningen op de site van de woningzoeker. Kijk eens naar berkum het enige wat daar vrijkomt word verkocht of het zijn 50+ woningen. Jonge mensen krijgen daar geen kans om daar te blijven wonen…


  Maak melding

 7. Sinds mensen uit Kampen en IJsselmuiden zich ook kunnen inschrijven in Zwolle met woningduur staan veel Zwollenaren in eens een stuk lager op de lijst.

  En het zal niet veel beter worden met de overheidsmaatregelen die aan de ene kant stellen dat veel huurhuizen verkocht moeten worden en aan de andere kant mogelijk het verkrijgen van een hypotheek veel moeilijk zal maken.

  Heb 10 jaar woonduur en kom bij de woningen die ik zou willen nog steeds op plaats 3…………..


  Maak melding

 8. Het lijkt wel of hier een open zenuw geraakt is. Dat je zo lang op een woning moet wachten was mij ook niet bekend. Opvallend ook de kritiek uit andere wijken.


  Maak melding

 9. Mooi hoor, marktwerking in openbare voorzieningen…

  Naar mijn weten is het hoofddoel van woningcorporaties nog altijd: Het aanbieden van ‘sociale’ huurwoningen. (En dat geldt voor iedere wijk). In plaats daarvan zie je een trend dat iedere goedkope huurwoning wordt afgebroken, met wijken tegelijk en dat daarvoor in de plaats grond en koopwoningen worden verkocht en duurdere en minder huurwoningen terugkomen. Het veel hoger geworden salaris (dat hoger is dat het loon van de minister president, wat doet vermoeden dat het leiding geven aan een woningcorporatie moeilijker is dat het leiden van het land) van de directeur moet natuurlijk wel betaald worden…


  Maak melding

 10. Ik kan mij niet voorstellen dat je met meer dan 10 jaar nooit een goede woning heb kunnen bemachtigen 😮

  Dat is het verrotte aan het systeem mensen gingen gewoon jaren lang punten verzamelen om de punten 10 jaar lang en dan maar wachten op die ene woning >:(

  Woningbouw zou daar ook actiever in moeten zijn om meer passen te verhuren bv stelletje zonder kinderen kan best eerst in flatje beginnen en gezinnen met kinderen in eengezinswoning want die zijn schaars.

  @Zwolleinthuus,

  Welke speciale woonwensen heb jij ???


  Maak melding

 11. Mijn voorstel is inschrijfgeld te verhogen naar 100 euro per jaar of meer,dan ben je gelijk van die punten/woonduurspaarders af.

  Woningbouw kan daar tegenover zetten bij een beschikbare woning kosteloos verhuismiddelen bescikbaar stellen bus/aanhanger etc…

  Ook nadien moet er syteem komen dat je bij hoog inkomen meer dan 34k> je ook weer passende woning gaat bewonen.


  Maak melding

 12. Het college gaf maandagavond in de raadsvergadering aan dat er in Westenholte niet meer dan de jaarlijks 5 geplande huurwoningen te koop worden gezet.


  Maak melding

Reageer