Warmlopers gaan voor vrijheid en integratie

Zwolle – Vrijheid en integratie. Samenvattend zijn dit de twee doelen waar de Zwolse hardloopgroep tijdens de plaatselijke Halve Marathon voor gaat ‘warmlopen’. Jan Bakker van Warmlopers: "We hebben twee prachtige doelen uitgekozen waar we gezamenlijk minimaal 20.000 euro aan willen doneren."

warmlopers.jpg

"Wij zijn gezegend met een goede gezondheid. Waarom zouden we dan niet gaan hardlopen en daarmee tegelijkertijd mensen ondersteunen die in een situatie verkeren dat in groot contrast staat met de onze?", vertelt Bakker namens de Warmlopers. Een hardloopgroep die niet georganiseerd is in een stichting of vereniging, maar een beweging wil zijn en blijven, waar iedereen zich bij kan aansluiten. De ‘harde kern’, die bestaat uit ongeveer vijftien renners, loopt dit jaar voor de zesde maal voor een goed doel de Zwolse Halve Marathon. Ook dit hardloopseizoen hopen ze ongeveer zestig enthousiastelingen bij elkaar te krijgen die wekelijks samen gaan trainen en tegelijkertijd sponsors zoeken voor twee heel verschillende doeleinden. Uiteindelijk willen ze net als vorig jaar minimaal 20.000 euro verzamelen.

Bakker: "Dit jaar hebben we gekozen voor een Zwols project, namelijk het maatjesproject New@Home van Humanitas en de Vereniging voor Jeugd- en Kinderzorg. Een groep dat als doel heeft om de integratie van jongeren te bevorderen. Daar word ik gelijk warm van. Daarnaast ben ik enthousiast geworden voor een doel duizenden kilometers ver weg, namelijk voor de mensen met een handicap in Nepal. Voor deze twee doelen wil ik en de andere warmlopers heel hard rennen."

Integratie

Lienke van het Maatjesproject New@Home vertelt: "Als organisatie koppelen we jonge nieuwkomers, die maximaal drie jaar in Nederland zijn, met Nederlandse studenten en jong volwassen vrijwilligers. We werken samen met de internationale schakelklas van het Landstede. De groep buitenlandse jongeren die in deze klas zitten, kennen vaak alleen hun eigen klasgenoten en trekken daarnaast op met mensen uit hun eigen gezin. Het is voor hen heel moeilijk om Nederlandse jongens en meiden te leren kennen. Door ze een ‘maatje’ te geven integreren ze veel beter. Zo leren ze bijvoorbeeld goed Nederlands spreken. De Nederlandse jongeren zijn een brug naar de Nederlandse samenleving. Omgekeerd geldt dat ook voor de Nederlandse jongeren. Zij kunnen door een maatje te zijn met andere culturen in contact komen. Dit werk doen we alweer acht jaar in Zwolle en elk jaar is het spannend of we de begroting rond krijgen. Geld voor ‘extraatjes’ is er eigenlijk nooit, maar wensen hebben we natuurlijk wel. Onze grootste wens is om de jongeren, die een kwetsbare groep is, een weerbaarheidstraining te geven. Niet even een middag, maar echt een uitgebreide training. Daarnaast zouden de maatjes graag met elkaar willen sporten. Maar daar is ook geen geld voor. Daarom zouden we graag geld willen vrijmaken voor sportmogelijkheden. Voor deze twee doeleinden willen we het behaalde sponsorbedrag gaan gebruiken. Ik ben enorm enthousiast en zal zelf uiteraard, als fanatieke hardloper, ook meelopen. Ook willen we natuurlijk proberen om de jongeren erbij te betrekken. Op welke manier dan ook: water uitdelen langs de route of zelf misschien meelopen. Ik ben heel benieuwd!"

Vrijheid

Jan Janssen van het Nepalproject vertelt: "Rolstoelen weggeven aan de gehandicapten mensen in Nepal. Dat is heel in het kort waar het Nepalproject voor staat. Dit doen we voor de missieorganisatie International Nepal Fellowship. Al zestig jaar helpen zij mensen in Nepal op het gebied van gezondheidszorg. Als je daar lepra krijgt dan lig je buiten de samenleving. Je raakt sociaal geïsoleerd, want niemand wil contact met je. Deze organisatie verschaft rolstoelen aan deze mensen en daarnaast passen ze de huizen op hun situatie aan zodat ze in hun eigen dorp en in hun eigen huis weer mobiel kunnen zijn. Ik heb bijna zeven jaar voor deze organisatie gewerkt en heb altijd contact met ze gehouden. Uiteraard is er altijd geld tekort bij een groep als deze, maar afgelopen jaar kreeg ik een noodbrief binnen. Er is heel veel geld nodig. Ik besloot de organisatie van de Warmlopers te benaderen. Een groep mensen die ik goed ken, want ik loop zelf inmiddels voor het vijfde jaar mee. Ik was verschrikkelijk blij toen ik hoorde dat we ook voor dit doel in Nepal gaan lopen. Een rolstoel is in Nepal niet zomaar een hulpmiddel, het is de weg om vrij te zijn en weer mee te doen in de samenleving."

De eerste training- en informatieavond is geweest op dinsdag 24 januari in ’t Anker in Westenholte. Voor het aanmelden, als loper en informatie :www.warmlopers.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Warmlopers gaan voor vrijheid en integratie”

Reacties zijn gesloten.