SP wil dat raadsleden computervergoeding inleveren

Zwolle – De SP wil dat de gemeenteraad ook op zichzelf bezuinigt. De partij stelt daarom voor om de computervergoeding voor raadsleden fors in te perken. Al eerder stelde de SP voor om het salaris van raadsleden en het fractiebudget te korten. Daarvoor was geen meerderheid in de gemeenteraad. De SP wil nu dat raadsleden de computervergoeding inleveren.

Raadsleden krijgen jaarlijks € 700 op hun rekening gestort om een computer te kopen. Zij hoeven daarvoor geen verantwoording af te leggen zoals het inleveren van bonnetjes. Vorig jaar werd de computerregeling voor kinderen die in armoede leven geschrapt om te bezuinigen. SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Ondertussen hebben we op van alles bezuinigd, behalve op onszelf. De fractievergoedingen en de raadsvergoedingen zijn in deze raad heiliger dan de paus. De raad is wel stoer genoeg om de computerregeling voor scholieren die in armoede moeten leven te schrappen. Laten we nu ook eens stoer zijn voor onszelf’. De SP stelt maandag in de gemeenteraad voor om de computervergoeding niet meer jaarlijks uit te betalen, maar eens in de raadsperiode. Daarmee kunnen duizenden euro’s worden bespaard.

Motie:

Betreft : computervergoeding raadsleden

De Raad van de gemeente Zwolle in vergadering bijeen op maandag 30 januari 2012.

overwegende dat:

§      de gemeente Zwolle, inclusies haar raadsfracties, staat voor een nieuwe bezuinigingsronde;

§      de raadsfracties tot op heden niet op de eigen voorzieningen hebben bezuinigd, maar slechts het papierloos vergaderen hebben ingevoerd;

§      de gemeenteraad wel de computervergoeding voor scholieren die in armoede moeten opgroeien heeft geschrapt.

van mening dat:

§      ook raadsleden dienen bij te dragen aan de bezuinigingsopgave;

§      als we de computervergoeding voor scholieren die in armoede moeten opgroeien beperken, we de computervergoeding voor raadsleden ook moeten beperken.

besluit:

§      het bedrag dat nu jaarlijks voor computergebruik aan raadsleden wordt uitgekeerd eenmaal per raadsperiode uit te keren.

En gaat over tot de orde van de dag;

Namens de SP fractie,

Tjitske Siderius

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Hartstikke leuk Tjitske, maar zou het niet veel beter zijn om meer verantwoording voor de vergoeding te vragen?!?
  De vergoeding zelf is niet zozeer het probleem; het feit dat dit bedrag zonder meer wordt uitgekeerd wel lijkt me zo…


  Maak melding

 2. @ Plantje: dat geeft alleen iets meer inzicht in de declaraties, maar er wordt niets bezuinigd.
  En het is m.i. nogal overvloedig:naast de maandelijkse wedde ook nog 4x??700 in een raadsperiode = ?? 2.800 euro.


  Maak melding

 3. Uiteraard moet er ook enkel iets gedeclareerd kunnen worden dat nodig is. Sommige mensen hebben iets vaker dan eens in de vier jaar een computer van 700 euro nodig.

  Om af te stappen van “blind ieder jaar 700 euro geven” is op zich wel goed… Maar om dan maar over te stappen op “blind iedere vier jaar 700 euro geven” lijkt me ook niet de oplossing.


  Maak melding

 4. Prima plan van de SP! Zit me trouwens te bedenken 700 euro voor een computer elk jaar terwijl een computer in 3 jaar is afgeschreven. Goed om weg te snijden dacht ik zo…


  Maak melding

 5. Bericht door Maarten, op 26 januari 2012 om 16:34
  Met dit voorstel wordt zomaar ?? 81.900 bezuinigd! Kunnen we leuke dingen mee doen, bv investeren in cultuur.

  In welk tijdsbestek? 1 jaar ja dan is het best wel veel


  Maak melding

 6. En maar inhalen >:( Vooral de conservatieve partijen en niet te vergeten de CU. Dat kunstwerk in Stadshagen was ook al zo’n blunder, dat klopt Plantje.


  Maak melding

 7. dus idd een bezuinigingsvoorstel van 81900 euri.

  Is dit een Zwols onderonsje, of landelijk? En zijn er idd ook nog andere vergoedingen naast de standaard vergoeding + onkosten van 1709 per maand?


  Maak melding

 8. Misschien kan hier één goed tegenargument worden genoemd :o:o:o

  Het SP-voorstel om te bezuinigen op computervergoeding van raadsleden door alle partijen weggestemd.

  Behalve de SP natuurlijk.  Maak melding

 9. Op zichzelf bijzonder dat de SP vindt dat er bezuinigd moet worden op arbeidsvoorwaarden. Dat is een signaal dat ik niet af zou willen geven aan werkgevers in deze tijd. Maar toch zou ik een reactie willen geven.

  Ten eerste heeft de gemeenteraad al 100.000 per jaar op zichzelf bezuinigd. Onder andere door over te gaan op papierloos vergaderen, waardoor elk raadslid gedwongen werd een iPad (of een andere tablet) aan te schaffen om zijn/haar werk te kunnen doen.
  Maar omdat ook de gemeenteraad kritisch naar zichzelf blijft kijken is er tussen de fractievoorzitters in het presidium van de raad afgesproken dat er een aanvullend bezuinigingsplan moet worden opgesteld. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.
  De SP heeft er voor gekozen om voor dit voorstel nu te doen voor het hele bezuinigingsplan klaar is. Door vrijwel alle fracties is dan ook aangegeven dat ze best wat zien in deze maatregel, maar een besluit over alle maatregelen tegelijk willen nemen en er niet nu eentje uit pikken. Dat was namelijk tussen de fractievoorzitters (waaronder Tjitske Siderius) afgesproken.  Maak melding

 10. Bedankt voor het antwoord Frankwin, er zouden meer (ook landelijk) PvdA’ers met de voet’n in de klei moeten staan.

  Tjitske loopt dus enigszins voor de muziek uit. En we kunnen nog een gebaar van de gemeenteraadsleden en/of B en/of B&W verwachten?


  Maak melding

 11. O.a door papierloos te vergaderen.

  Wat nog meer dan? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat men 100.000 per jaar bespaard door papierloos te gaan vergaderen.


  Maak melding

 12. Door papierloos te vergaderen geloof ik best dat er bespaard wordt, maar hoe verhoudt dat zich tot de arbeidsvoorwaarden. Hoe kom je aan die ?? 100.000? Terug rekenend kom ik dat om ca. ?? 2500 / jaar / raadslid.
  Maakten de raadsleden dan kosten toen er nog met papier werd vergaderd? Volgens mij kregen de raadsleden de stukken (gratis) thuis gestuurd en werden de kosten door de griffie (dus de gemeente) gemaakt. Ik meen dat een setje raadstukken jaarlijks destijds ca. ?? 450 / raadslid kosten.

  Daarnaast een andere vraag: sinds wanneer kent de raad een vergoeding voor aanschaf van computers? Er zit iets krom in de redenering van de PvdA, alleen weet ik niet wat.

  Dergelijke redeneringen bevorderen niet de beeldvorming over politici; iedereen moet bezuinigen, behalve zij.


  Maak melding

 13. Misschien heb je gelijk, maar ik wil toch no ff aandacht voor de 1e beeldvorming over Zwolse politici

  Bedankt voor het antwoord Frankwin, er zouden meer (ook landelijk) PvdA’ers met de voet’n in de klei moeten staan.

  Bedoel, die paar gemeenteraadsleden DURVEN nog wel gewoon digitaal mee te praten he. Waar is John van Boven nu? Waar is Freddy nu (ok zeer benaderbaar per mail o.a. en Wichert reageert hier wel eens op Swollwacht dingen)? Die van Veen van het CDA? Rana Berends? Weet dat John voor Twitter heeft gekozen.

  Maar die mensen hebben hier allemaal (de 1 wat vaker als de ander) gepost. Vroeg me wel eens af: waarom zouden ze stoppen?
  * Misschien omdat ze afgezeken worden?
  * Tijd vind ik vaak een te simpel excuus.

  Begrijp me goed Maarten, ik vind jou vraag wel reeel.


  Maak melding

 14. Beste Tsja en Maarten,

  ik gaf al aan oa door papierloos vergaderen. Er zijn nog meer posten, maar daar zou ik de begroting voor door moeten zoeken.
  Maar onderschat de kosten van het papieren vergaderen niet. Met 39 raadsleden en een flink aantal burgerraadsleden zit je al gauw op minimaal 50 man. Die elke vrijdag een 2 cm dikke bundel kregen bezorgd door een koerier. Dat redt je niet voor 450 euro, maar vraag me niet wat het wel kost.
  Kosten die verdwenen met het papierloos vergaderen, omdat alle raadsleden gedwongen werden een tablet aan te schaffen. Begrijp me goed, ik klaag niet over de iPad, maar ik had hem niet gekocht als ik geen raadslid was geweest. Dan had ik mijn geld aan nuttigere zaken uitgegeven.

  @Dick, uiteraard komen er nog meer bezuinigingen.


  Maak melding

 15. Goeie vragen, Dick en Maarten.

  Ter verdere verduidelijking het volgende.
  De raad heeft al ?? 100.000 bij elkaar bezuinigd door:
  – digitaal te gaan werken (geen papier-/druk-/bezorgkosten meer).
  – geen uitgewerkte verslagen meer, maar alleen nog beeldverslag en een korte terugblik.
  – geen wachtgeldregeling meer.
  – geen laptops meer voor ieder raadslid, maar een ICT-vergoeding.

  Daarnaast staan al een poosje enkele partijen ‘te springen’ om verder te versoberen. En dat gaat ook echt wel gebeuren. Recent is echter in de achterkamertjes besloten dat vorm te geven bij de behandeling van de Perspectiefnota in mei/juni. En mogelijk dat dan de verdere versobering van de ICT-vergoeding en het afschaffen van het variabel deel van de vergoeding van de fracties bewaarheid wordt. Aan ons zal het i.e.g. niet liggen.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen


  Maak melding

 16. Goed, er is al flink bezuinigd. Dat is mooi.

  Maar….. 700 euro per jaar? in 4 jaar dus 2800 euro? Dat zijn forse computers! Tja, of meerdere in die 4 jaar tijd. Ik mag het op m’n werk (waar ik dagelijks de héle dag gebruik MOET maken van mijn laptop; les geven op een digibord zonder computer gaat namelijk niet) nu al jaren gebruik maken van dezelfde laptop van nog geen 700 euro. En die laptop moet notabene heel wat meer kunnen dan documenten openen om te lezen; er moet het nodige aan interactief gedoe op, wat toch wel wat rekenkracht vraagt. Toch maar één laptop voor jaren en voor veel minder geld.

  Zou me niets verbazen als er toch nog fors bezuinigd kan worden zonder dat het direct een probleem is voor het functioneren.


  Maak melding

 17. Doe mij een vergoeding van 700 euro per jaar voor computers…… weet ik heel leuke dingen voor aan te schaffen voor in de les. Zwaardere computer, kastjes waarop leerlingen zelf mee kunnen doen (ondermeer ‘stemmen’ zoals je ook wel bij publiek ziet in TV-programma’s).

  Ik vind die 700 euro per jaar werkelijk een kapitaal voor computers.


  Maak melding

 18. Martijn….duizend maal sorry dat ik me je naam niet helemaal kon herinneren (Die)….ben bijzonder slecht in namen. In gezichten niet, volgens mij zag ik je vorige week op afstand in Stadshagen. Maar ff lezen….

  Klopt Frankwin/Martijn: papierloos vergaderen is een eerste stap. En mijn geld, in verhouding tot iPad zegt ook genoeg. Zou zo’n ding ook niet hoeven. (toepasselijk: het woord “nut”)

  Mooi dat er nog meer bezuinigingen komen, zou de gemeenteraad overigens ook buitensporig veel bezwaren tegen de WOZ-waarden verwachten?
  —-
  Blijf hopen dat gemeenteraadleden hier vaker reageren, kan een twitteraar dat niet ff aan John doorgeven 😉


  Maak melding

 19. @ WF, toevallig heb ik gisteravond, geloof ik, 4 verschillende berichten gepost op t politieke log uit 4 verschillende media. Ze hadden allen 1 ding gemeen:

  Geen VERTROUWEN meer in de minister van Onderwijs……….dacht: misschien komt vandaag de vertrouwensvraag al: NIET, NIXXXX, NADA >:(>:(>:(


  Maak melding

 20. En mijn geld, in verhouding tot iPad zegt ook genoeg. Zou zo’n ding ook niet hoeven. (toepasselijk: het woord “nut”)

  Waarom niet? Ideaal! Digitaal en overal zaken door kunnen nemen. Persoonlijk ben ik wat meer van de Windows zaken, maar ik denk dat tablets wel degelijk een oplossing kunnen zijn. Mensen moeten er gewoon even aan wennen!
  Als de b?ta van Windows 8 een beetje goed draait ga ik mijn tablet hier ook gebruiken bij meetings.


  Maak melding

 21. Maar als gem.lid zou ik zeker ook denken: Waarom moet ik zoveel (hoeveel trouwens Plantje?) uit eigen zak betalen voor iets dat op een andere manier ook goed ging?

  Mijn reactie was vanuit privé-oogpunt: kosten-baten
  *** opvallend genoeg hoor ik de jeugd hier ook nog niet over thuis…..zal ie gewoon errug duur zijn?


  Maak melding

 22. @ Martijn van de Veen: Ik denk dat je inderdaad het meest bespaard door de wachtgeldregeling een halt toe te roepen. Daar kun je heel wat iPadjes in de duurste variant jaarlijks van aanschaffen.


  Maak melding

 23. Over wachtgeldregeling gesproken, ’t was schijnbaar niet op dit draadje maar zou die ex-VVD-wethouder écht nog steeds op onze zak teren

  ik heb begrepen van wel


  Maak melding

Reageer