D66 wil bouwstop op nieuwe kantoren

Zwolle – Komende maandag staat het kantorenprogramma op de agenda van de gemeenteraad. Jan Brink, woordvoerder namens D66 wil dat er geen nieuwe kantoren bijgebouwd mogen worden zonder duurzaamheidstoets vooraf.

Officieel staat in Nederland nu achtien procent van de kantoorruimte leeg, in werkelijkheid is het echter veel meer. Een leegstand van dertig procent is op dit moment een realistische inschatting. In Zwolle is het niet anders dan in de rest van Nederland: overal leegstand en op korte termijn weinig perspectief op een toenemende vraag. Ondanks het aanbod is in 2011 geen enkel nieuw kantoorpand verkocht. Anderhalf jaar geleden maakte het college en de raad een voorzichtige inschatting van de kantorenmarkt. Deze is nu al weer veel te optimistisch. Op dit moment staat meer dan 100.000 vierkante meter kantoorruimte in Zwolle officieel leeg.

Zwolle heeft een ambitie op het gebied van duurzaamheid en dat betekent dat leegstand aangepakt moet worden op een maatschappelijk verantwoorde manier. Lege kantoren blijven verwaarloosd in de stad staan als we doorgaan met de nieuwbouw van kantoren. Daarom is nieuwbouw van kantoren op gemeentelijke grond de komende jaren wat D66 betreft alleen toegestaan als een duurzaamheidstoets positief uitpakt. "We moeten toekomstgericht nadenken over een aantrekkelijke stad waar mensen willen wonen en werken. Niet alleen nu, maar ook nog over 20 jaar," aldus Jan Brink. Kijk ook op www.janbrink.info.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Ik ben niet voor zo’n stop / overheidsbemoeienis.
  Als ik morgen een kantoor wil laten bouwen conform alle toeters en bellen dan moet men mij dat niet verbieden, want mijn eigen risico. Of moet ik dan genoegen nemen met een leegstaand kantoor wat mij niet aanstaat? DJDK! (dankjedekoekoek).

  Een beter voorstel lijkt me om de huidige leegstaande kantoren om te bouwen tot huurwonings voor studenten, starters e.a.
  Dat is inmiddels in Utrecht al gerealiseerd, dus waarom zou dat hier ook niet kunnen?


  Maak melding

 2. Beste “Drama” bouwstop heeft betrekking op bouwgrond die gemeente verkoopt. Met zoveel leegstand vind ik het raar dat de gemeente het doel heeft om jaarlijkse extra kantoorgronden te verkopen. Ben het als liberaal met je eens dat de gemeente zich niet overal mee moet bemoeien.


  Maak melding

 3. Dat ombouwen lijkt fraaier dan het is. In Utrecht is er groot gebrek aan studentenhuisvesting, dus daar bouw je wat om en dat is dan beter dan niks, maar in Zwolle ligt dat een beetje anders. Als we verder even voorbij gaan aan de impact op de balans van de eigenaar (een studentflat vertegenwoordigd geen fractie van de waarde van Commercial Real Estate), dan zijn er toch wat problemen. Een kantoor bouw je niet zomaar om tot een flat. Je ramen zitten verkeerd, je hele indeling klopt niet (en dat los je niet op met een paar gipswandjes), je hebt geen sanitair, geen gasaansluiting, je locatie is veelal verkeerd en ga zo maar door. En de markt voor appartementen is nu ook niet bepaald geweldig, dus kom je dat spul ook nog eens aan de straatstenen niet kwijt.
  Neemt niet weg dat ik ook liberaal ben, net als D66, dus als jij voor goud geld een kantoor wilt bouwen, be my quest! Dan moeten de bestaande panden maar goedkoper worden, opdat die aantrekkelijker zijn dan nieuw bouwen. Maar ik weet niet of we dat onze banken en pensioenfondsen aan kunnen doen, dus kon dit voorstel van D66 uiteindelijk wel eens voor iedereen het best zijn …


  Maak melding

 4. @ jan B ; de kop “D66 wil bouwstop op nieuwe kantoren” dekt dus maar gedeeltelijk de lading, want “op gemeentelijke grond alleen toestaan als een duurzaamheidstoets positief uitpakt” is nogal een beperking.

  Als zich een belangrijke, grote werkgever in Zwolle meldt, met de bedoeling z’n gedecentraliseerde organisatie hier in één kantoorgebouw te willen vestigen op door de gemeente uit te geven grond, dan zien we het zgn liberale vingertje van D66? Toedeledoe werkgelegenheid etc?

  @Armitage ; als je niets liever doet dan beren en tijgers los te laten op mijn voorstel (wat in Utrecht dus wel werkt!), om daarmee “aan te tonen” dat het voorstel van D66 beter zou zijn: be my guest.


  Maak melding

 5. Nutteloze discussie. De bouwstop is door de crisis en andere omtwikkeling al gerealiseerd. Er is geen projectontwikkelaar die op dit moment een pand neer zet voordat het verhuurd is.


  Maak melding

 6. Het gaat niet alleen om kantoor panden,het nieuw opgeleverde bedrijven terrein aan de centuurbaan achter Stapples kantoorartikelen,staan ook nog vele splinternieuwe panden(magazijn,productie ruimtes) te koop of te huur.


  Maak melding

Reageer