Een nieuw leven voor de Zwolse Leoni Wobma

Zwolle – Komende zaterdag 4 februari 2012 komt in de vijfde aflevering van het EO tv-programma ‘De Verandering’ het bijzondere verhaal van de 29-jarige Leoni Wobma. Al op jonge leeftijd wordt taaislijmziekte bij de Zwolse geconstateerd. Dit zet haar wereld volledig op z’n kop.

leoni_wobma_-_de_verandering.jpg

Eerst gaat het nog redelijk, maar in haar tienerjaren neemt haar longcapaciteit schrikbarend af. Samen met haar man Cor probeert ze er het beste van te maken. Normaal leven is echter lastig door regelmatige ziekenhuisopnames, sondevoeding en zuurstofflessen. Haar sociale leven moet ze stukje bij beetje inleveren en uiteindelijk belandt ze energieloos in een rolstoel. Het gaat bergafwaarts met Leoni totdat ze eind 2010 een bericht krijgt dat haar leven volledig verandert: er zijn 2 donorlongen beschikbaar voor haar. De zware operatie zorgt voor veel spanning bij haar en haar familieleden, want er is een reële kans dat ze de dubbele longstransplantatie niet overleeft. De operatie slaagt echter en na een herstelproces heeft Leonie het gevoel dat ze alles weer kan. Hoewel tot op heden ieder moment afstoting van de longen kan plaatsvinden, is Leonie weer bezig met de toekomst. Ze is haar opleiding aan het afronden en ze kan eindelijk weer fietsen, boodschappen doen en autorijden.

Op 29 oktober 2011 loopt Leoni met haar vader, oom, neef en fysiotherapeut 5 kilometer hard met een T-shirt aan: "Bedankt donor voor mijn nieuwe longen". Hiermee wil ze meer aandacht vragen voor donorregistratie, omdat het levens verandert.

In het programma ‘De Verandering’ bezoekt presentatrice Mirjam Bouwman verschillende gasten met bijzondere verhalen die door hun geloof in Jezus een verandering hebben doorgemaakt. Ze neemt de gasten mee naar plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Aan het eind van elke aflevering wordt er lied geschreven. Leoni heeft aangegeven een lied te willen maken voor alle donoren. Ze vertelt: "Door mijn donor en God heb ik een tweede kans gekregen, anders zou ik er nu niet meer zijn."

De Verandering, zaterdag 4 februari om 18.00 uur op Nederland 2.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer