De winter heeft zijn charmes

Zwolle – De winter heeft zijn charmes, maar ook zijn lasten. De gemeente Zwolle zorgt ervoor dat het normale leven zo goed mogelijk door kan gaan, onder meer door zout te strooien om doorgaande routes begaanbaar te houden. Ook u kunt helpen.

Gladheid Bij kans op gladheid en bij sneeuwval zorgt de gemeente ervoor dat de hoofdroutes en de fietsroutes zo veel mogelijk begaanbaar blijven. Daardoor kan iedereen binnen redelijke afstand een gestrooide weg bereiken. (Oudere) wandelaars stellen het op prijs, als u de stoep voor uw huis sneeuw- en ijsvrij wilt houden. Mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, kunnen terecht bij de daklozenopvang. In Zwolle bieden De Herberg en het Nel Banninkhuis (Leger des Heils) een bed. Samen beschikken ze over voldoende capaciteit. Dieren in de kou

Ook dieren kunnen last hebben van de winter. Dieren in het wild kunnen beschutting zoeken. Bovendien hebben ze in de winter een dikkere vacht en een grotere vetvoorraad. Ze zijn daardoor goed bestand tegen het koude weer. Ook de hobbydieren die het gehele jaar buiten zijn, hebben een dikkere vacht. Het is voor deze dieren wel prettig als ze dankzij beschutting of een afdak uit de wind kunnen staan. Zorg er ook altijd voor dat de dieren toegang hebben tot drinkwater.

Vogels

Kleinere vogels verliezen in koude nachten veel gewicht. Door in de winter tuinvogels bij te voeren, helpt u hun overlevingskansen te vergroten. De gemeente maakt wakken in het ijs voor de watervogels. U kunt de hobbydieren en vogels in het park gerust voeren. Als het nodig is, voert de gemeente bij.

Stoken in de winter

Voor mensen geeft het koude weer aanleiding om de kachel flink op te stoken. Bij slechte ventilatie kan door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas of hout koolmonoxide ontstaan. CO is een sluipmoordenaar: je ruikt en proeft het niet en voor je het weet ben je bewusteloos of erger.

Afval in de winter

Bij sneeuw en gladheid moeten de medewerkers van Rova extra hun best doen om het afval op inzameldag op te halen. Voorkom het vastvriezen van gft-afval in de afvalcontainer, want anders komen de vuilnismannen alsnog voor niets langs.

Artikel delen: