HBOLOOG congres in Windesheim

Zwolle – Tussen de 120 en 140 leden van gereformeerde studentenverenigingen uit heel Nederland worden in het weekend van 10 tot 12 februari verwacht op Hogeschool Windesheim te Zwolle. Zij komen daar voor het zogenaamde HBOLOOG congres. Dit inmiddels jaarlijks terugkerende congres wordt in 2012 voor het eerst in Zwolle gehouden.

Studenten die lid zijn van de betrokken studentenverenigingen willen meer dan alleen studentikoos zijn en bier drinken, volgens mede-organisator Johannes de Vries. “Op het HBOLOOG congres gaan we de diepte in. We hebben een christelijk-maatschappelijk thema, waarover lezingen en workshops worden gehouden en er plaats is voor discussie. En ’s avonds drinken we natuurlijk alsnog een biertje. Want ook het samenzijn is voor ons belangrijk.”

Het ledenaantal van de gereformeerde HBO-verenigingen loopt al een aantal jaren terug. De organisatie is dankbaar dat tegen die beweging in juist méér studenten komen naar het HBOLOOG congres. Kennelijk maakt kleinschaligheid de vraag naar diepgang groter.

Het thema van het HBOLOOG congres 2012 is ‘Onze waarheid, ons probleem?’. Centraal staat de vraag hoe de studenten zich als christen willen positioneren in de maatschappij. Te gast zijn Kees van der Staaij (fractievoorzitter Tweede Kamer-fractie SGP) die de discussie aangaat over het opleggen van christelijke normen en waarden aan niet-christenen in de samenleving en Ad de Bruijne (hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Kampen) over de plek van de kerk in de samenleving. Hij streeft een centrale, verzorgende plek voor de kerk na, die daarmee functies van andere maatschappelijke organisaties zal overnemen. Andere sprekers en workshopleiders zijn onder anderen anesthesioloog Paul Lieverse en dr. Gertjan Oosterhuis.

Het HBOLOOG bestaat uit acht van oorsprong gereformeerde studentenverenigingen. Een groot deel van die verenigingen neemt ook christelijke studenten van andere denominaties aan. In Zwolle zit de grootste gereformeerde HBO-vereniging van Nederland, Absens Carens. Zij is dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. toch wel een beetje apart dat ze dan de Gereformeerde Hogeschool overslaan…. zeker als je een GEREFORMEERDE club bent, misschien te maken met betere bereikbaarheid, meer ruimte dan de GH? (moet bekennen dat ik in deze laatste nog nooit ben geweest)


    Maak melding

  2. Betere bereikbaarheid is inderdaad één van de redenen. Verder is de Gereformeerde Hogeschool voor ons niet anders dan Windesheim voor ons is: een hogeschool waar veel christelijke (waaronder gereformeerde) studenten staan ingeschreven. We hebben geen andere binding met de GH dan mey Hogeschool Windesheim. Daarnaast zijn er nog vele praktische redenen. Bij de GH ontbreken bijvoorbeeld douches.


    Maak melding

Reageer