Windesheim gaat opleiders bijscholen voor techniek

Zwolle – Hogeschool Windesheim is op 30 januari 2012 gestart met een tweejarig Associate degree-programma voor praktijkopleiders op het gebied van Engineering.

Doel van de opleiding is het bijscholen van praktijkopleiders van technische bedrijven zodat zij medewerkers en leerlingen beter kunnen begeleiden en opleiden binnen het bedrijf. Daarnaast leren de praktijkbegeleiders tijdens de opleiding hoe zij gastlessen kunnen verzorgen in het technisch beroepsonderwijs, zowel binnen het vmbo als het mbo. Dat laatste is van belang omdat veel techniekdocenten binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. De praktijkopleiders die op 30 januari zijn gestart, krijgen les in het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Windesheim heeft in samenwerking met Stichting A+O Metalektro, het opleidingsfonds in de Metalektro en de werkgeversorganisatie FME/CWM, het initiatief genomen voor de ontwikkeling van dit tweejarige Associate degree-programma op hbo-niveau. Het is de bedoeling dat de opleiding per 1 september 2012 ook van start gaat in Leiden (ROC Leiden) en in Zwolle (Deltion College).

De lessen worden in deeltijd verzorgd, wat betekent dat deelnemers één dag per week les hebben. Mes snijdt aan twee kanten De opleiding is afgestemd op praktijkopleiders die werkzaam zijn bij opleidingsbedrijven en samenwerkingverbanden in de techniek, techniekbedrijven met een eigen bedrijfsschool en bedrijven met eigen trainingsfaciliteiten. Doel van de opleiding is het didactisch bijscholen en versterken van praktijkopleiders.

Praktijkopleiders kunnen hun eigen medewerkers en studenten binnen het bedrijf beter opleiden en daarnaast ook worden ingezet om de vergrijzing in het techniekonderwijs op te vangen. Want op dit moment zijn er onvoldoende nieuwe docenten om de uitstroom van vakdocenten die met pensioen gaan, te compenseren.

Een comité van aanbeveling ondersteunt dit initiatief en bestaat uit de volgende leden: – Jan Kamminga (voormalig voorzitter FME-CWM) – Jaap Smit (voorzitter CNV Vakcentrale ) – Albert Cornelissen (voorzitter College van Bestuur Windesheim) – Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad).

Artikel delen:

Reageer