Nieuwe impulsen voor Zwolle door City Battle

Zwolle – De gemeente Zwolle organiseerde woensdagmiddag een ‘City Battle’. Het duel om nieuwe ideeen voor Zwolle vond plaats in de Topsporthal van Landstede Sportcentrum. Tijdens de battle stond de volgende vraag centraal: Hoe kan Zwolle de kracht van de stad nog meer inzetten om de kwaliteit van samenleven voor iedereen te vergroten?

cb_zwolle_3.jpg
Windesheim studenten bedenken een WijkWeek…

In Zwolle doet iedereen mee. Tijdens de battle gingen bijna 150 deelnemers een inhoudelijk gevecht aan. Op het centre court van het sportcentrum werden aan ronde tafels groepjes van 9 personen geformeerd. 16 groepen gingen vervolgens brainstormen over diverse onderwerpen. Na zo’n brainstorm kreeg iedere tafel 30 seconden om hun bevindingen te presenteren. De battle! Tussendoor waren er peptalks van Stine Jensen. Over het onderweerp ‘identiteit’ bijvoorbeeld. Volgens Jensen moet je voordat je ‘out of the box’ kan denken, eerst weten wat er in zit. Vervolgens werd er gestemd voor de zes meest vruchtbare ideeen. Het doel was niet om van elkaar te winnen, maar om met elkaar te komen tot de meest vruchtbare ideeën voor Zwolle. Déze ideeën overleven de battle en krijgen de kans om uit te groeien tot nieuwe impulsen voor Zwolle.

cb_zwolle_2.jpg
Wat ziet u hier… ?? Kinderen zien dolfijnen!

cb_zwolle_4.jpg

De jarige wethouder Nelleke Vedelaar (links) denkt mee…

cb_zwolle_1.jpg

Tijdens de eerste battle kregen de deelnemers vier bewegingen voorgelegd. Ze moesten daarvan één selecteren, en daarvan na 30 minuten een presentatie van 30 seconden geven:

1. Van individuële initiatieven naar zichtbare en verbonden actie

2. Van verborgen in de stad naar trots op Zwolle en met elkaar

3. Van complex en verantwoord naar eenvoudig en lichtvoetig

4. Van een zorgende samenleving naar zorg voor de samenleving.

In twee rondes waarin de teams de uitwerking van hun ideeën aan elkaar presenteerden vielen er uiteindelijk 13 af. De drie beste ideeën overleefden de strijd.

Het Zwols Kwartiertje was één van de drie ‘winnaars’. Een keer per jaar laten Zwollenaren een kwartier lang zien waar Zwolle trots op is. Alles mag en alles kan. Het studententeam van Windesheim kwam met het idee voor de Wijkweek met onder andere de Zwolse Zwam, waar iedereen zijn mening over Zwolle kan laten horen.

Het derde idee met de naam Wij Zwolle, ging uit van het principe van de olievlek. Doe iets goeds voor je buren en laat hen vervolgens iets goeds voor een ander doen.

Het designteam komt binnen twee weken bijeen waarbij ze nadenken over hoe de ideeën en de energie die tijdens de Battle is ontstaan verder de stad kan worden overgenomen en uitgedragen.

cb_zwolle_5.jpg

cb_zwolle_6.jpg

Artikel delen:
Reacties 11

Reageer