Zwolse schrijver Paul Gellings krijgt Franse ridderorde

Zwolle – Op donderdag 9 februari wordt schrijver en dichter Paul Gellings (1953) door het Franse ministerie van Cultuur benoemd door tot Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (ridder in de orde der academische palmen). Hij zal zijn onderscheiding krijgen op het Institut Français, gehuisvest in het Maison Descartes in Amsterdam (culturele afdeling van de Franse ambassade in Nederland).

Gellings heeft zijn ridderorde te danken aan de wijze waarop hij al bijna veertig jaar Franse taal en cultuur voor het voetlicht brengt. Hij vertaalde en publiceerde o.m. gedichten van Rutger Kopland in Frankrijk. Verder schreef hij een wetenschappelijk werk over de Franse schrijver Patrick Modiano, waarop hij in 1999 in Leiden promoveerde en waarvan in 2000 een Franse handelseditie verscheen. Ook kwam zijn eerste roman Witte Paarden (Motel Belmonde) uit bij de Parijse uitgeverij Denoël. Daarnaast is Gellings adviseur Nederlandse literatuur van uitgeverij Gallimard en publiceert hij regelmati g gedichten, artikelen en vertalingen in Franse tijdschriften. In het dagelijks leven werkt hij als docent Frans op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. De Palmes Académiques is een speciaal voor wetenschappers, schrijvers en andere kunstenaars bestemde onderscheiding.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Mooi, lees het van ’t weekend wel. toevallig vroeg ik gister aan puberzoon of ie wel leuke leraren had. Zij dat het mij zo aansprak als ze konden boeien….Hij had er slechts 1 (geschiedenis, vak klinkt logisch natuurlijk). Veel succes in het onderwijzen van onze jeugd!


  Maak melding

 2. Ja, bedankt. Het gaat meestal wel aardig. Het zijn ook interessante onderwerpen die ik mag geven. Film- en fotomontagelessen en ICT en alles wat er zo omheen hangt.


  Maak melding

 3. Cher ami et coll?gue

  un petit po?me de moi à toi
  premier po?te de Zwolle, po?te laureate

  toi, Paul et la Culture de la France
  depuis quarante ans une merveilleuse alliance!

  Proficiat  Maak melding

Reageer