Oude beuken Potgietersingel herleven in kunstwerken

Zwolle – In park Potgietersingel in het centrum van Zwolle keren twee monumentale beuken terug in kunstwerken. De gezondheid van de 150 jaar oude beuken is dusdanig slecht dat deze bomen een gevaar vormen voor de veiligheid van de parkbezoekers en hierdoor gekapt moeten worden. Houtkunstenaar Edward Otten maakt van de onderstam van de reuze beuken kunstwerken. De gemeente Zwolle gaat op maandag 6 februari de kapwerkzaamheden in het park uitvoeren.

kunstwerkpotgietersingel.jpg

De reuze beuken zijn ongeveer 150 jaar oud, tussen de 25 en 30 meter hoog. De ene boom staat op de Suikerberg en het is een groene beuk. De andere boom staat bij de ligweide en is een rode beuk. De rode beuk wordt ongeveer weer op de zelfde plek vervangen door een jonge rode beuk. In de nabijheid van de groene beuk staat al een vervanger, ook een groene beuk. Zwolse parken hebben te maken met ‘vergrijzing’ in het groen. Met extra meststoffen kunnen monumentale bomen langer leven. Echter, er komt een moment dat het helemaal niet meer gaat. Door zieke bomen te vervangen met jonge bomen blijven Zwolse parken bestaan voor de nieuwe generaties.

Kunstwerken

Houtkunstenaar Edward Otten maakt dit voorjaar van de onderstam van de groene beuk op de Suikerberg een hoge stoel van zes meter hoog. Hij maakt van de rode beuk een grote houten bank die aan pad van het nieuwe deel Potgietersingel komt te staan. De kunstwerken blijven in het park voorlopig staan als herinnering aan de reus.

Edward Otten heeft vijf jaar geleden ook twee banken en een "troonstoel" van een oude beuk in park Potgietersingel gemaakt.

Kapwerkzaamheden

Om de kapwerkzaamheden makkelijker uit te voeren heeft men gewacht totdat de bomen helemaal uit blad zijn. Bovendien was het veel te nat in het park om daar met een groot materieel aan de slag te gaan. De werkzaamheden zouden veel aan het oppervlak van het park zoals paden en gazons gaan vernielen. Nu de grond bevroren is kunnen we met zware machines het park in zonder schade aan te richten.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. 150 jaar en op…nog gevaarlijk ook:

    Wat een geweldige manier van hergebruik

    In park Potgietersingel in het centrum van Zwolle keren twee monumentale beuken terug in kunstwerken.    Maak melding

Reageer