Waarschuwingen schaatsen op natuurijs

Afgelopen weekend, 4 en 5 februari, was het voor schaatsliefhebbers genieten op de wateren in de Kop van Overijssel. Toch blijft het ijs op sommige plekken verraderlijk dun en onbetrouwbaar. Met name op zaterdag moesten de hulpdiensten met regelmaat optreden om onfortuinlijke schaatsers uit wakken te halen. Niemand raakte daarbij ernstig gewond, maar een aantal slachtoffers met (lichte) onderkoelingsverschijnselen werd uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht.

Om erger te voorkomen, liet de politie zaterdag via de diverse (social) media een waarschuwing uitgaan naar het schaatspubliek. Strekking van die boodschap was om alleen op de geveegde banen te blijven en op die plekken die door de lokale ijsverenigingen als betrouwbaar zijn aangemerkt. Die waarschuwing blijft ook de komende dagen onverminderd van kracht! Vooral op de besneeuwde stukken ijs bestaat de kans dat het onderliggende ijs te dun is om op te schaatsen. En met de extreem lage temperaturen van de laatste week lopen mensen groot gevaar als ze in het water belanden.

Verkeersdrukte

Mede dankzij de genoemde waarschuwing hoefden de hulpdiensten zondag aanmerkelijk minder op te treden op het ijs. Door de goede weersomstandigheden was het echter wel enorm druk in de Kop van Overijssel, wat op verschillende plekken voor verkeersopstoppingen zorgde. De politie verzoekt bezoekers met klem om aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen en auto’s op correcte wijze op de daarvoor aangewezen plekken te parkeren. Houd daarbij ook rekening met aan- en afvoerroutes van de hulpdiensten!

De komende dagen zal door de politie en gemeente extra capaciteit worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. De extra verkeersmaatregelen die dit weekend zijn genomen, blijven van kracht en daar zal ook actief op worden gehandhaafd. Houd het dagje schaatsen plezierig en neem de geldende (verkeers)regels in acht. Op die manier geniet iedereen optimaal van de winterse omstandigheden.

Artikel delen:

Reageer