Het weer: koudegolf

Zwolle – Maandag breekt in de ochtend de bewolking en komt in de loop van de dag op steeds meer plaatsen de zon erbij. In de middag komen in het noorden en westen weer enkele wolkenvelden binnendrijven en in de avond kan wat lichte sneeuw vallen. Het blijft vrijwel overal vriezen, alleen in het uiterste westen weet de temperatuur rond of net boven nul uit te komen.

05-02-2012_weerfoto_station_zwolle.jpg
Station Zwolle

Dinsdag schijnt de zon weer volop en doet de temperatuur een klein stapje terug: het wordt -3 graden in het westen tot -6 in het oosten. Daarbij staat wel een schrale oosten- tot noordoostenwind. Op woensdag trekken restanten van een storing uit het oosten over ons land. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en lokaal kan er wat motsneeuw vallen. De noordoostenwind waait onverminderd door bij een middagtemperatuur van gemiddeld 2 graden onder nul. De dagen daarna neemt de kans op dooi iets toe. Overdag ligt de temperatuur in de buurt van het vriespunt. ’s Nachts vriest het matig tot streng.

Nederland beleeft voor het eerst sinds 1997 weer een officiële koudegolf. Het heeft de afgelopen nacht in De Bilt voor de derde achtereenvolgende nacht meer dan tien graden gevroren.

Voordat er van een koudegolf kan worden gesproken, moet het kwik minstens vijf dagen niet boven nul uitkomen en moet het bovendien drie nachten meer dan 10 graden vriezen. Vorige week zondag, 29 januari, was het voor het laatst boven het vriespunt. De aankomende week lijkt het weer nauwelijks te gaan veranderen. "Nieuwe pluim: tot en met volgende week zondag dik winter! Dit wordt echt serieus!", twitterde NOS-weerman Gerrit Hiemstra zaterdagavond.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Stationnen en de NS…pfff hoorde van de week iemand die vrijdagmiddag 17:00 bij zijn werk vertrok en 23:45 bij moeders in Stadshagen was.

  Maar (kan enkel over dit station spreken) het wordt in elk geval

  MOOIER


  Maak melding

 2. Lekker makkelijk altijd over NS praten zeg. Personeel was er, treinen waren er, maar Prorail had de boel niet voor elkaar. En grappigste is dat de grote baas van Pro Rail schijnbaar onze eigen minister van Verkeer en Waterstaat is. Desondanks is het wel sneu voor al die mensen die zo lang onderweg waren, maar ook op de weg stond men stil en trams en zo reden ook niet of sporadisch. Kortom, we blijven Nederlanders


  Maak melding

 3. Eens Hilco

  we blijven Nederlanders

  met voor- en nadelen met slechte en goede eigenschappen. gelukkig kun je niet alle Nederlanders over één kam scheren. Kijk alleen maar eens naar het voetbalsupportend gedrag: tijdens clubwedstrijden en bij het NL-elftal.

  Maar dit is gewoon 1 van de vele feiten afgelopen vrijdag. Niet meer en niet minder

  Hoorde van de week iemand die vrijdagmiddag 17:00 bij zijn werk vertrok en 23:45 bij moeders in Stadshagen was.  Maak melding

Reageer