Drankmisbruik jongeren aangepakt

Op straat, op school, in cafés  en in drankketen maar ook thuis via onder meer hun ouders krijgen drinkende jongeren in Overijssel te maken met de politie. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en twaalf gemeenten in de politieregio IJsselland willen de trend keren dat jongeren op steeds jongere leeftijd alcohol drinken. To replace this placeholder, please upload the original image (E:\DOCUME~1\hans\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif) on server and insert it in the document.“Als de aanpak hier een succes wordt, hopen we dat het ook elders in het land ingevoerd wordt”, zei de minister maandag tijdens het begin van de proef in Zwolle.

Volgens korpsbeheerder Henk Jan Meijer wordt er nu nog heel verschillend omgegaan met drinkende jongeren. In de steden wordt vooral gekeken naar het uitgaansleven. “Op het platteland heb je de bekende drankketen. Door verschillende proeven te draaien, willen we de beste aanpak voor deze problematiek vinden.” Zo moet duidelijk worden of de keten voortaan toegestaan of verboden moeten worden. Nu verschilt de aanpak van keten vaak per gemeente. In de pilot onderzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken of de politie op straat bij een aanhouding standaard een blaastest mag uitvoeren. Blaastesten worden nu alleen in het verkeer uitgevoerd. Op basisscholen wordt onderzocht hoe al op jonge leeftijd voorlichting over alcohol gegeven kan worden en hoe de onderwijsinstellingen drank buiten de deur kunnen houden.  

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Moet niet gekker worden: Loop je zometeen door de stad en dan moet je blazen, omdat men dat tot vaste prik wil bombarderen als je aangehouden wordt. De vraag is dan wat de reden is tot aanhouding. Ik erger me nu al als ik moet stoppen met de auto en voor de zoveelste keer de P van Passeren heb mogen aanschouwen. Als ik in mijn auto rijd dan begrijp ik het nog wel, maar de reden tot aanhouding is altijd de blaascontrole: Nu draaien we het om en moeten we blazen als we worden aangehouden?

  Zonder reden hoef ik me niet te legitimeren en denk maar niet dat ik instem met dergelijke nieuwe regelgeving die op de Zwolsche burger wordt uitgetest. Deze regels zijn wederom een verschraling van burgerrechten en geven ruimte om de privacy verder om zeep te helpen.

  Als er overlast veroorzaakt wordt vind ik het geen probleem dat men hier iets aan doet, maar als je hierboven goed hebt doorgelezen, kan men je dus laten blazen bij elke aanhouding: Ook als er verder geen aanleiding is om te denken dat er alcohol in het spel is. We zwijgen dan nog maar over het gegeven dat 80% van het uitgaanspubliek drank in zijn bloed heeft als ze door de Voorstraat lopen…… maar misschien moeten we bij de kroeg ook maar een blaasapparaat bij de ingang zetten…….

  Nee, dit beleid is geen vriend van de burger. Het is een reactie op een paar losgeslagen jeugdigen, waarvan beide ouders waarschijnlijk 10 uur van huis zijn om hun 2 auto’s en 4 vakantie’s te kunnen betalen……. De opvoeding van de ouders is waar je moet zijn……. Nu worden excessen gebruikt om de gehele bevolking te kunnen controleren.

  Binnenlandse Zaken die ons burgers een persoonsbewijs met chip heeft opgedrongen wil ons nu ook nog eens overal laten blazen: En dit terwijl ze zelf heel erg op hun privacy gesteld zijn. Uit de geheimhoudingskwestie bleek wel dat ze geen afstand doen van achterkamertjespolitiek; Het is dan ook schandalig dat de burgers wel compleet transparant door de stad moeten lopen……..

  Indien de politiek afstand doet van haar geheimen, dan ben ik bereid om te blazen als ik wordt aangehouden terwijl ik door de stad loop. Uiteraard wil ik wel een reden voor het staande houden………

  Tot die tijd blaas ik echt niet als ik geen overlast veroorzaak: En ik laat me ook zeker niet aanhouden zonder reden! This aint ’40-’45!

  Zorg eerst maar eens dat die stinkende achterkamertjes van de politiek worden opgeruimd, want ik ga me niet verantwoorden aan een instantie die ik niet kan controleren en die nota-bene in mijn naam mijn burgerrechten laat verwateren……

  Vriendelijke groet, Rinze..  Maak melding

 2. To replace this placeholder, please upload the original image (E:DOCUME…… on server and insert it in the document.”

  Admin, volgens mij ziter een vaudje in de tekst
  ==========
  Zie geen fout hier…


  Maak melding

 3. tja maar hoeveel politici hebben eauk niet zoiets geflikt. vind het schandalig maar kan je zeau wat mensen met aanzien noemen die het deden/nog doen. Eens een dief, blijft geen dief; dan zou iemand nooit een kans mogen hebben zijn of haar leven te beteren.
  Bovendien is er een hele grote partij in no time naar de kloten gegaan ook door veel vieze zakies die het daglicht niet kunnen verdragen. We krijgen toch niet de discussie wat erger is? Vind dit een beetje TELEVAAG-stijl van je hr./mvr. TP


  Maak melding

 4. @dick; Ben toch van mening als je een functie bekleed als burgemeester, dus de baas van de politie, dergelijke dingen niet kan maken.
  Maar ieder zn mening dick.


  Maak melding

 5. Vind natuurlijk ook dat je dat niet kunt maken, maar die persoon kan er dan nooit meer beslissingen over nemen? Als Guusje nu, als minister van BiZa, wat wil doen aan het gigantisch alcoholmisbruik onder steeds jongeren…..mag/kan ze dat niet? Omdat ze een keer in een ver verleden gepakt is met alcohol achter het stuur? Elke reactie van Guusje zal namelijk haar verleden weer boven tafel halen. Vind overigens dat niemand met drank achter het stuur hoort en dat ze ook echt wat moeten vinden op de controle op “met drugs binnen, rijden”. Ook zouden ze vaker bij sportclubgebouwen/-kantines moeten controleren, vind ik. Ban de rotzooi uit de verkeersdeelnemers!

  Rinze heeft het echter over de privacy-inbreuk en ik vind dat daar duidelijk grenzen aan zitten. Lees overigens in de topic zelf niet echt dat er van een schrikbarende privacy-inbreuk sprake zou zijn.


  Maak melding

 6. Gewoon zorgen dat je niet aangehouden wordt dan hoef je ook niet te blazen.
  Je krijgt hier in de stad ook al â⤨¬130,- euro boete als je met een brandende joint 1 stap buiten de coffeeshop zet.
  En Rinze je reactie zal wel weer onzinnig zijn en is zeker veel te lang om te lezen!


  Maak melding

Reageer