Subsidie voor vijf Zwolse theater- en dansgroepen

Zwolle – Vijf  theater- of dansgroepen krijgen een subsidie van de gemeente Zwolle voor hun voorstellingen. Het gaat om een totaal subsidie van 76.000,–. Tot 1 juni aanstaande kunnen productiemakers een verzoek voor subsidie indienen voor de laatste ronde, daarna is het budget stimulering podiumkunsten geheel uitgeput en houdt de subsidieregeling op te bestaan.

De productie ‘De hangende stad’ van Dansstorm Oost krijgt € 5.000,– subsidie. De veertig minuten durende voorstelling wordt door heel Nederland gespeeld, ook wordt de voorstelling aangeboden aan scholen. De drie danseressen bewegen zich binnen een installatie van steiger- en bouwmateriaal, waarin ook het publiek een plek heeft. Het thema van de voorstelling is geïnspireerd op het boek ‘Onzichtbare steden’ van Italo Calvino, ‘waarin men tegen de natuurwetten in een bestaan opbouwt’.

Theatergroep De Jonge Honden krijgt voor de productie DNA een subsidie van € 32.000,–. DNA is een openluchtvoorstelling die eind augustus in Zwolle in première gaat. De voorstelling geeft een kijkje in het dagelijks leven van verschillende personages die ondanks het feit dat ze mens zijn en daarom gebonden aan een aantal wezenlijke fysieke- en mentale kenmerken, ze toch in de veronderstelling zijn dat ze op een bepaalde manier anders zijn. Een flat wordt hiervoor als metafoor gebruikt. Het publiek ziet alle zes appartementen, net een een verrekijker die tijdens de voorstelling wordt uitgedeeld, kan het publiek zelf inzoomen op details. Stichting Weijland i.s.m. Kameroperahuis krijgt een subsidie van € 20.000,– voor de stadsopera Amalia Bandi. De stadsopera wordt dertien keer uitgevoerd in de periode van 10 t/m 20 mei 2012. De tweeënhalf uur durende voorstelling wordt op zeven locaties in Zwolle gespeeld en aaneengeregen met een wandeltocht. De opera wordt een nieuwe samensmelting van zigeunermuziek, opera, volkse zaken, theatrale scènes en onverwachte ontmoetingen. Daarbij wordt een speciaal basisschoolproject ontwikkeld rondom opera.Productiehuis Brabant krijgt € 9.000,– voor de productie ‘Een engel met verstand van bloed’. De première is in Zwolle aan het begin van het festivalseizoen 2012. In de productie wordt een verband gelegd tussen vlees en de keuzes die we op dit gebied maken, persoonlijk en binnen de maatschappelijke context. Dit gebeurt door middel van een persoonlijk verhaal van een slachthuismedewerker die het publiek meeneemt in zijn wereld. Op deze wijze wordt het psychologische mechanisme inzichtelijk dat nodig is om een ander wezen te kunnen doden. Het theatrale concept wordt gekoppeld aan dramaturgische technieken van computer games. Stichting theatergroep Volt ontvangt € 10.000,- subsidie voor de productie ‘De Opraper’. Deze muziektheatervoorstelling is een samenwerking tussen regisseur en musicus Paul op den Camp en twee pas afgestudeerde muzikanten aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle. Vanaf september 2012 wordt de 90 minuten durende voorstelling 40 keer uitgevoerd, in het kleine zalencircuit van Zwolle en omgeving, maar ook in kleine en middelgrote theaters in Nederland en België en op festivals. Daarnaast wordt de voorstelling aangeboden aan de bovenbouw van scholen voor Voortgezet Onderwijs.

Artikel delen:

Reageer