Speciale baggermethode Westerveldse Aa

Zwolle – Na ongeveer vijf jaar is het baggeren in Zwolle bijna afgerond. De Westerveldse Aa, die uiterlijk begin maart is opgeschoond, is een van de laatste projecten. Omdat de Westerveldse Aa in een natuurlijke omgeving ligt, wordt er op een speciale manier gebaggerd.

Zoals het baggeren in de stadsgracht ging, zo gebeurt het meestal. Het opgebaggerde slib wordt door de baggerkraan in zogeheten beunbakjes gestort. Deze bakjes worden door een kleine boot naar een groot overslagpunt gebracht en daar wordt de bagger gedeponeerd op een overslagschip, dat het slib vervolgens vervoert naar een baggerdepot. Voor de Westerveldse Aa is een andere manier gekozen. In plaats van met beunbakjes heen en weer te varen, werd de bagger via een pompsysteem (buis door het water) rechtstreeks gestort op het overslagschip die anderhalve kilometer verderop lag. Zo is er minder beweging in het natuurgebied en is morsen van verontreinigd slib vrijwel onmogelijk. En het baggeren gaat sneller. Westerveldse Aa bijna schoon

In de waterbodem van de Westerveldse Aa liggen één gasleiding en twee elektriciteitskabels. Voordat het laatste stukje van de Westerveldse Aa gebaggerd kan worden, moeten deze kabels eerst verlegd worden. Dit gebeurt door middel van een gestuurde boring. Dit houdt in dat met behulp van een boorinrichting, zonder graven (sleufloos), ondergronds de kabels en leidingen opnieuw worden aangebracht.

Afronding baggerproject

De laatste Zwolse wateren die gebaggerd gaan worden zijn de Willemsvaart en het gedeelte van de Nieuwe Vecht in de wijk Berkum. Deze werkzaamheden gaan naar verwachting komend voorjaar van start en gaan ongeveer zes maanden in beslag nemen.

Samenwerking

Het baggeren in Zwolle is een gezamenlijk project van de provincie Overijssel, het waterschap Groot Salland en de gemeente Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Speciale baggermethode Westerveldse Aa”

  1. Prima dat de bodem wordt schoongemaakt, maar het komt mij vreemd over om dat in de tijd te doen dat veel dieren, zoals kikkers, in winterslaap zijn.

  2. @Tevens: ze zijn al een hele tijd bezig, ook toen er nog geen sprake was van winterslaap. Misschien zijn ze daarom wel ergens anders gaan slapen ?;)

Reacties zijn gesloten.