Woningen Hemerkenstraat ijskoud en onder de schimmel

Zwolle – Uit een onderzoek van de SP in de Hemerkenstraat in Dieze-Oost blijkt dat de bewoners ook hier klachten hebben over schimmel en kou in huurhuizen. Eerder bleek dat de schimmel en kou ook in de Isaac van Hoornbeekstraat voor groot ongemak bij de bewoners zorgen. De SP heeft woningstichting SWZ in een brandbrief gevraagd ook deze problemen serieus aan te pakken.

De bewoners zijn zeer bezorgd over de staat van hun huurwoning. Voornaamste klacht is dat de woningen koud zijn. Vanwege het enkelzijdig glas in de woningen laat de isolatie van de woningen zeer te wensen over. Men ervaart veel tocht. De stookkosten om de woning warm te krijgen zijn hierdoor relatief hoog. Een aantal bewoners heeft op eigen initiatief elektrische kachels bijgeplaatst. Naast de kwaliteit van de woningen geven veel bewoners ook aan grote onzekerheid te hebben over de toekomst van de straat. Sommigen hebben in het verleden te horen gekregen dat er gesloopt zou gaan worden, anderen kennen juist verhalen van renovatie. Zorgwekkend is daarnaast dat verschillende bewoners aangeven kinderen met gezondheidsproblemen te hebben die te relateren zijn aan kou en schimmel. De SP heeft in de brief aan SWZ gevraagd om duidelijkheid. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De SP is ervan geschrokken dat de kou en schimmel in de Isaac van Hoornbeekstraat geen incident zijn, maar dat het ook in andere straten in Dieze-Oost speelt. SWZ lijkt de klachten in de Isaac van Hoornbeekstraat serieus aan te pakken. Hetzelfde aanbod moet absoluut ook naar de bewoners van de Hemerkenstraat. Bewoners willen graag centrale verwaming en aanpak van de tocht- en schimmeloverlast. Ook deze bewoners mag SWZ – zeker met deze temperatuur – niet in de kou laten staan.’

Naast de Hermekenstraat krijgt de SP ook uit andere straten berichten over problemen. Siderius: ‘Het begint er op te lijken dat deze problemen bijna wijkbreed zijn. Uiteraard onderzoeken we alle klachten die – via ons meldpunt huurwoningen – bij ons binnenkomen.’

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Regelandisstraat is hetzelfde laken een pak als de hemerkenstraat. Dezelfde appartementen. Enkel glas, 1 kacheltje en zo ongeveer bij elke raam die open kan een tocht. Met enige wind waaien de gordijnen in de kamer.

  Dubbel glas aanvragen is ook geen optie omdat herinrichting van parkeerplaatsen voorrang heeft terwijl er voldoende parkeerruimte is. Laat men eerst maar de huizen opknappen tot een leefbaar niveau en daarna randvoorwaarden aanpakken. De apartementen zijn door de ondergrens aan het heenzakken.


  Maak melding

 2. Het ziet er niet goed uit voor voor huurders van de Swz in Dieze-oost, deze woningstichting bouwt liever koopwoningen dan dat ze wat voor de zitten de huurders doet. De huurders betalen wel want ze kunnen nergens naar toe en meneer Veenstra en kornuiten vullen hun zakken net als de vorige directie.


  Maak melding

 3. Een oud probleem die al bekend was in 1990 waarvoor indertijd een werkgroep opgericht was onder aanvoering van de SP
  ‘pieter steynstraat vochtvrij”heette dat.Schijnbaar was het toen ook te doen om de bekendheid van de Party want inmiddels na 22 jaar is er niets veranderd!


  Maak melding

 4. Tja, ik hoop dat jij toch niet van mening bent dat mensen die geen duur (huur)huis kunnen betalen maar in de kou moeten zitten of zich scheel betalen aan gas om niet te vernikkelen?


  Maak melding

 5. Ik woon daar dus en ik kan niet ergens anders gaan wonen. Simpelweg omdat ik niet meer kan betalen omdat ik ziek ben. Ik heb reuma en dat wordt niet beter in zo’n huis, sterker het wordt erger en erger. De laatste dagen kan ik niet eens meer normaal lopen door de pijn.
  En ik hoef niet voor een dubbeltje eerste rang te zitten, maar alleen al dat mijn vriezer niet bevriest en ik normaal kan douchen zou al een stuk schelen.
  Ik heb nu zelf maar wat beter geisoleerd maar betekent wel dat ik nu extreem zuinig moet leven.
  Ook met andere klachten gaat SWZ beroerd om. Nu de Sp zich er mee bemoeit kan ineens na 10 jaar wel de intercom gemaakt worden.


  Maak melding

 6. Beetje apart dat men nu gaat zeuren, ik heb er zelf ook gewoond (4 jaar), je betaald bijna geen huur, maar je weet ook waarom als je daar gaat wonen.  Maak melding

 7. Ik woonde daar prima, en het was zeker wel deuglijk, maar je had niet de luxe van een nieuwbouwhuis. Dus je moest gewoon even het doucheraampje open zetten na het douchen anders krijg je schimmel (ik had trouwens nooit last van schimmel).
  En voor de koudste nachten had ik idd een extra electrisch-kacheltje aangeschaft voor de slaapkamer, maar die hoefde ik maar een enkele keer te gebruiken.
  Maarja ik betaalde ook maar iets van 200 nog wat euro huur….


  Maak melding

 8. @ aart
  Dan had jij geluk!
  En sommige mensen kunnen hier gewoon niet weg omdat er weinig sociale huurwoningen zijn.
  Elke winter vriest mijn vriezer niet meer en kan ik dus een hele etensvoorraad wegflikkeren endan mag de huur laag zijn, je betaalt je blauw aan stookosten.
  Als ik het raam van de douche open zet met de kou van dit weekend vriezen mijn leidingen kapot. Er komt haast geen warm water door de leidingen omdat er alleen een keukengeiser is en je mag geen grotere geiser want daar is geen ventilatie genoeg voor. En dat terwijl je bijna wegwaait uit je eigen huis.
  En ik denk dat jij dr al een tijdje weg bent want de huur is nu meer richting de 300 euro en er wordt geen onderhoud gedaan maar wel huurverhoging.


  Maak melding

 9. @ekke,
  Als je niet meer kan betalen en je verhuisd bv naar nieuwbouwwoning kun je bv huurtoeslag aanvragen en je betaal veel minder stookkosten. ik ging bv van tochtige,vochtige jaren 70 woning betaalde daar 200 euro per maand nu 90 euro nieuwbouw:D


  Maak melding

 10. Ik zou weleens in contact willen komen met die wethouder. Dan zal er veel meer gebreken naar boven komen van SWZ. Vooral in wat voor staat je huis/flat verkeerd na een renovatie, en hoeveel mensen er dan klagen maar geen gehoor krijgen. Of totaal geen vergoeding voor alle schade en overlast. Het enigste wat ze doen is van alles beloven maar wat na komen, ho maar!!


  Maak melding

 11. voor 48 euro per maand extra kan er cv aangelegd worden. Oke komt bovenop de huur maar daar heb je de huustoeslag weer die dan ook omhoog gaat, maw je betaald er niets meer voor.


  Maak melding

 12. wat naar voor deze mensen dat ze in de kou en de toch zitten, terwijl ze toch huur betalen. maar nog vreemder is dat er mensen zeggen dat wanneer je weinig huur betaald ook niet moet zeuren…. dus degene die dat verklaren klagen ook niet wanneer ze in de goedkope supermarkt een brood kopen dat een klein beetje beschimmeld is of dat er gaten in zitten… dan niet klagen had je maar naar de duurdere supermarkt moeten gaan… ik ben het met de mensen daar eens dat wanneer je betaald ook wat normaals moet krijgen en voor dat geld kun je ook geen superluxe verwachten… maar toch wel een tochtvrij huis die goed te verwarmen is met de normale stookkosten.


  Maak melding

 13. Tocht kan het niet wezen want dan war er ventilatie en geen schimmel. Koude doorslag is het en ja 15 jaar geleden was dat geen probleen, nu wel. Laten we eens kijken wat voor’n resultaten de SP mee gaat komen. Resultaat is wat telt en al helemaal voor de bewoners, 4-8 weken praten schiet ook niet op


  Maak melding

 14. Nog nooit zo,n waardeloze woningbouw als swz meegemaakt.wel zakken vullen maar niks inversteren.Ook hier komt morgen de sp een bezoekje brengen,dit door zeer veel achterstallig onderhoud in de afgelopen 15 jaar en vocht problemen en etc.

  Bewoners billitonstraat


  Maak melding

 15. Hallo, ik wil aan ieder die een negatieve reactie heeft gegeven over dit artikel, even wat kwijt. Ik ben zelf hier met urgentie gekomen. Ik mocht deze woning niet weigeren anders stond ik alsnog op straat. Dus doodleuk zeggen: had je maar niet moeten wonen, is niet vanzelfsprekend. Plus er is mij gezegd dat de woningen z.s.m gerenoveerd zullen worden en dat er c.v alles zal komen. Ik geloofde dat. Ik zelf heb een kindje van 16 maanden en in de zomer zijn het prima huizen, maar in de winter is het een ramp, mijn zoon heeft al een paar keer in het ziekenhuis gelegen met een longontsteking. Alle warmte wat we met gaskachel stoken, gaat door de slechte isolatie doodleuk weer naar buiten. Ik heb hoge energiekosten, een ziek kindje die ik noodgedwongen in de hele koude dagen bij familie moet laten logeren. Ik vind het persoonlijk heel erg om sommige reacties te moeten lezen. Ik zou bijna willen zeggen, kom hier een week wonen en ik weet zeker dat je na een dag alweer terug wilt. Er moeten inderdaad goedkope woningen op de woningmarkt blijven, maar deze woningen zijn alles behalve gezond voor een mens. Iedereen verdient een deugelijk huis, het hoeft geen villa te zijn, als het maar geisoleerd en gezond is! Advocaten en huurcommissie en mensen met een goed hart zijn het al met ons eens, nu SWZ nog! Dus ik hoop hierna geen negatieve reacties meer te hoeven zien! Denk om de medemens want een gezond huis is niet voor iedereen vanzelfsprekend!


  Maak melding

 16. Hoi! Ik geef HemerkenstraatBewoner groot gelijk! Ik woon er zelf ook in de hemerkenstraat, ben 2 weken geleden bevallen van een zoontje, nja na 4 dagen mochten we na huis en waar slaapt me zoontje in de box in de woonkamer in een hoek! Alleen omdat het gewoon vriest in onze huis!! En vooral in de slaapkamers&keuken&douche&gang! Als ik daar sta en ik blaas lijkt het dat ik net aan roken ben!! Me dochtertje van 2jaar haal ik altijd uit bed zit ze onder de snot het hele gezicht en paarse handen! Echt dat swz dit normaal vind? Nee het moet hun is overkomen dat hun kinderen dood lopen te vriezen dan is er gelijk actie!! Jeetje ik kan me hier zo boos om maken dat wij en de anderen mensen met kinderen zo moeten leven in koude huizen!! Ik noem dit gewoon ACHTERLIJK voor woorden!! >:(, Er werd mij bekend gemaakt in 2010 met de huur contract tekenen dat we c.v kachel en dubbel glas enal zouden krijgen maar dan krijg je een brief binnen dat het niet doorgaat maar wel huurs verhoging ik betaal nu al 356 euro per maand!! En aan essent al 182 euro per maand! Alleen omdat ik bij moest betalen met het jaar afrekening!! Niet normaal meer toch?! Ik hoop dat de swz ons nu is serieus nemen!!


  Maak melding

 17. Er werd mij bekend gemaakt in 2010 met de huur contract tekenen dat we c.v kachel en dubbel glas enal zouden krijgen maar dan krijg je een brief binnen dat het niet doorgaat maar wel huurs verhoging ik betaal nu al 356 euro per maand!! En aan essent al 182 euro per maand! Alleen omdat ik bij moest betalen met het jaar afrekening!! Niet normaal meer toch?! Ik hoop dat de swz ons nu is serieus nemen!!

  Kijk dit zijn argumenten die zoden aan de dijk zetten.
  Als je alles op schrift hebt icl de huurverhoging die ( buiten de wettelijke jaarlijkse norm) ver omhoog gezet is had je toen al een zaak. Mocht het zo wezen maak er dan nu werk van ipv wederom afwachten. Mag aannemen dat je huurtoeslag aangepast is van de huur nu.  Maak melding

 18. Het klinkt alsof deze huizen vooral worden aangeboden aan mensen die geen kant op kunnen en het moeten accepteren. Vreemd dat de meest basale voorzieningen in deze moderne tijd niet gerealiseerd kunnen worden. Uit de verhalen blijkt dat er een erg ongezonde leefomgeving is in die huizen. Daar kun je toch geen kwetsbare groepen (zieken, senioren, kleine kinderen) in huisvesten?
  Waarom reageert SWZ niet?


  Maak melding

 19. Als jij het weet, dan weet ik het ook .. we hopen dat we met de media wel de aandacht gaan krijgen van de SWZ en dat heel dieze oost op gaat staan tegen de swz want zo sta je pas sterk en niet wanneer je als individu moet optreden tegen hen, want dan wordt je gewoon opzij geveegd door ze…


  Maak melding

 20. nou de huurtoeslag steld ook niet veel voor;) ook maar 119 en vorig jaar kreeg ik 156 euro, en nu maar 119 euro, maar deze huizen zijn de maand bedrag van de huur niet eens waard, nu zit ik ook met barstende hoofdpijn in huis terwijl ik er noooit last van heb, me oor zit gewoon dicht, je kan hier niet eens normaal douchen ik heb alleen de warme straal aan, koud hoef ik niet te gebruiken, en je zit trillend onder de douche, het klinkt vies maar doe me kinderen 2x in de week onder de douche en in badje! Omdat het gewoon te koud is nu om te douchen&badje voor ze! Ik heb zelfs een kleine gaslek volgens essent word ook niks aan gedaan werd er gezegt ja mevrouw het is nog niet zo erge lek om zorgen te maken nee maar stel ik steek een sigaretje aan in de keuken en boel vliegt in de fik? Enja mevrouw (SWZ) je krijgt ook een brand melder nou zeiden ze 6-8-10 tegen mij en het is nu al 9-2-12 en heb nog geen brand melder! Staat zelfs duidelijk op me contract! Me wc is 3x kapot gegaan met doorlopende water en gaan er Asociaal mee om hebben ze ijzer staaf in die bak gedaan:S En wc is nu nog niet goed loopt steeds door,, nja ben inieder geval helemaal zat hier!! Me schoonfamilie bieden me zelfs aan om zolang bij hun te komen met de kinderen en me vriend! Totdat de kou weg is! Das toch niet meer normaal meer? Nou wel lief aangeboden maar me schoon familie wonen buiten zwolle, Ik hoop echt echt dat swz dit serieus neemt! Vooral voor de kleine kinderen die hiermee moeten leven:(


  Maak melding

 21. Nou denise, overdrijven is ook een vak, A) essent kijkt niet naar lekkages in huis, en als ze dat gedaan zouden hebben en een lek gevonden zouden hebben dan doen zij er echt wel wat aan. Meestal doet een bedrijf dit wat ingehuurd is _lees een veenstra, of breman ect- Zij meten dat door de gaskraan dicht te draaien op alle gasvoorzieningen en op de aansluiting in de kast. Als er een afwijking komt van meer als 0,05 dan zijn zij verplicht dit te melden bij bedrijf en opdrachtgever evenals de brandweer. Is dat gebeurd?


  Maak melding

 22. Nou ik woon zelf ook in de Hemerkenstraat en het is een grote ellende hier. De enige plek waar je nog een beetje fatsoenlijk kan zitten is de woonkamer 17 graden. De rest van t huis is t tussen de 8 en -1 graden op dit moment. Heb overal thermometers hangen dus houd t redelijk bij. Verder wil ik even duidelijk maken dat de meeste mensen hier in de buurt geen keus hadden omdat, ze hier zijn gekomen d.m.v. urgentie. 75% van de buurt. De rest worden nu allemaal aangeboden via de spoedmodule (zeker geen wenswoningen). Ik hoop dat SWZ deze huizen z.s.m. sloopt. Deze na-oorlogse woningen zijn t niet waard om te worden gerenoveerd.
  Voor mijzelf vind ik t op de eerste plaats niet zo belangrijk maar wel voor de zieken,kinderen,baby’s e.d. daar word gewoon niets voor en aan gedaan.

  Een bewoner.


  Maak melding

 23. Die oude zooi moeten ze, net als in Holtenbroek, gewoon plat walsen en nieuwe appartementen bouwen. Geen eer meer aan te behalen en dan bijna ?? 400,- betalen voor een onverklaarbaar bewoonde woning?? Volstrekt belachelijk!


  Maak melding

 24. @Dérk nee ik had eerst zo andere man die de lek had ondekt, toen heeft hij nog contact opgenomen met essent en die hebben ook gekeken en had een lek idd onder de 0,05 maar ze konden neit vinden waar die lek zat, dusjah ik betaal anders wel voor die lek;). mijn eind afrekening was ook tegen de 700 euro aan bij essent;) nou ik had geluk dat ik het mog afbetalen in termijnen maargooed dan betaal ik ook meer dan 200 per maand aan essent en de huur 356 dus ben aan die k*t huis al meer dan 600 euro kwijt per maand nou dat vind ik niet kunnen zoveel geld betaal die bedrag liever uit aan een normaal huis waar me kinderen niet ziek van worden!! Mijn zoontje van bijna 3 weken niest wel 7x achter elkaar, en hoest soms ook,, dus dat is wel allemaal normaal?? Enja die lek kan miskien ook groter worden dat het boven de 0,05 komt!!!


  Maak melding

 25. Owja en me schoonzusje kwam 2 dagen bij me slapen en ze gaat na huis doodziek is ze geworden toen ze bij mij weg kwam!! Das toch niet normaal??


  Maak melding

 26. @Denise grote kans is dat je gasstel/fornuis lekt zet de gaskraan daarvan dicht als je hem niet gebruikt. Ben dit al meerdere malen tegen gekomen in mijn “loodgieters” tijd


  Maak melding

 27. Vanochtend heb ik hier een gesprek over gehad met een eerstelijns hiulpverlener van het Leger des Heils, de problemen zijn schrijnend wat ik van hem begreep.
  Hij was zelfs bij een gezin geweest dat zowat iedere 2 weken de zwarte plekken van schimmel oververfde omdat zij zich schaamde als er visite was. SWZ neemt in deze echt niet zijn verantwoordelijkheid. Noiu hopen dat de SP eens doorzet.


  Maak melding

 28. je kan zelf cv aan laten leggen met jhe gaskachel als moederhaard oid, maar een contract beginnen ze vaak niet aan aangezien de plannen om te slopen en renoveren nog wel eens uiteen lopen.
  Als de woningen gesloopt worden, mag er niets meer gebouwd worden omdat het volgens huidige regelgeving te dicht bij de snelweg ligt heb ik mij laten vertellen.
  Leuk melkkoetje voor de SWZ die de lastige klanten met loze beloftes weer de kou instuurt.
  Zelf een paar jaar in de pieter steynstraat gewoond met schimmels en kapotte kachels. Blij dat we genoeg puntjes gespaard hadden via dat leuke woningzoekersysteem en nu een cv hebben.  Maak melding

 29. ik zeg massaal met zn allen actie.gaan voeren ik woon in de pietersteynstraat maar ik ben de kou de tocht de schimmel de asbest betonrot het niet normaal ventileren van je.toko meer dan zad ik zad er overna te denken om ouderwets spandoeken te gaan ophangen van swz laat ons in de kou zodat er media aandacht komt voor dit geld klopperij van de betaalde huurder ook ik wil hier graag weg maar helaas nog geen mogelijkheid gehad . dus mensen laten we de. handen ineen slaan en gaan.actie voeren zodat ze wel wat moeten gaan doen


  Maak melding

Reageer