Start bouw woon- en werkvoorziening RIBW Jufferenwal

Zwolle – Donderdagmiddag hebben de Evert Leideman (directeur deltaWonen), Ben de Fooij (regiomanager RIBW IJssel-Vecht), Teun Bouwhuis (directeur Salverda) en wethouder Filip van As op ludieke wijze de bouwwerkzaamheden aan het pand aan de Jufferenwal 11-17 ingeluid. Met een grote stormram beukten zij de deur van het pand in. DeltaWonen realiseert samen met RIBW IJssel-Vecht een woon- en werkvoorziening in het pand, de voormalige dansschool.

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__02.jpg
Met een stormram wordt de start van de bouw ingeluid…

Op de bovenste verdiepingen worden 21 appartementen voor RIBW-cliënten gerealiseerd. De RIBW biedt begeleiding aan mensen met psychische problemen op de gebieden wonen, werken en welzijn. De cliënten van de RIBW die in het pand aan de Jufferenwal komen te wonen, zijn er klaar voor om zelfstandig te gaan wonen met begeleiding op de genoemde leefgebieden. Naast een plek om te wonen, komt op de begane grond ook een plek waar cliënten van de RIBW aan het werk kunnen. Er worden verschillende commerciële functies gerealiseerd, zoals meubels maken, fietsen maken, ontwerpen, verkopen, service verlenen en daghoreca.

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__05.jpg
Wethouder Van As in gesprek met meneer en mevrouw Drenth…

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__04.jpg
Mooie muurschildering van Zwolle in 1789…

  ribw_jufferenwal.jpg

Het pand wordt ook van buiten flink opgeknapt, zoveel mogelijk volgens origineel ontwerp. In het pand komt een passage naar de Korte Kamperstraat die tijdens winkeltijden geopend zal zijn. Het totale investeringsbedrag is 5 miljoen euro. Met de plannen willen de partijen de Jufferenwal weer nieuw leven ingeblazen. Het wordt een prettige leef- en werkomgeving voor cliënten van de RIBW en op de begane grond kan men straks terecht voor hoogwaardige producten. De verbouwing is nu gestart en naar verwachting worden de 21 appartementen in het derde kwartaal van 2012 opgeleverd. Eind september hopen de partijen het hele pand feestelijk te kunnen openen. Profiel deltaWonenAls maatschappelijk verantwoorde onderneming biedt deltaWonen nu en in de toekomst woon- en leefkwaliteit, in het bijzonder voor mensen die dat niet zelf kunnen realiseren. Duurzaamheid is daarbij het leidende principe. Onder duurzaamheid verstaat deltaWonen het verantwoord omgaan met de aarde, met mensen en met geld, zonder afwenteling op andere mensen, andere werelddelen of op de toekomst. Kijk voor meer informatie op: www.deltawonen.nl. RIBW IJssel-Vecht

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__01.jpg

De RIBW IJssel-Vecht biedt in de regio Noordwest Overijssel begeleiding aan mensen met een psychische beperking. De RIBW IJssel-Vecht is onderdeel van de RIBW Groep Overijssel, die in heel Overijssel aan ruim 2000 cliënten begeleiding biedt op het gebied van wonen, werken en welzijn. Kijk voor meer informatie op: www.ribwgroepoverijssel.nl.

Geschiedenis:

De panden staan op een historisch plek van Zwolle. Oorspronkelijk was de locatie onderdeel van de verdedigingslinie van de stad Zwolle in de vorm van gracht en een omwalling. Ter plaatse van onder meer de huidige panden Jufferenwal 11-17 is deze omwalling rond het jaar 1584 of kort daarna voorzien van een stenen keermuur. In dezelfde periode is de binnenste gracht tussen de stadsmuur en de voorwal gedempt. Op deze plek is later de Jufferenwal aangelegd.

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__06.jpg

De voormalige stadsmuur en resten van torens vind je in of onder de bebouwing tussen de Jufferenwal en Korte Kamperstraat in verschillende stadia terug: volledig gesloopt of nog gedeeltelijk in of boven de grond aanwezig. Uit bouwhistorisch onderzoek uit 2001 van de gesloopte panden Korte Kamperstraat 16 en 18 en bouwhistorisch onderzoek naar Jufferwal 15 (ARCX, 22-09-2008), wordt geconcludeerd dat de scheidingsmuur tussen Jufferenwal 15 en de ondiepe bebouwing aan de Korte Kamperstraat wordt gevormd door de voormalige middeleeuwse stadsmuur.

09-02-2012_ribw_in_pand_dansschool_jufferenwal__03.jpg

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Ooit was er een gemeentelijk plan om dit lelijke gebouw af te breken om zodoende een doorgang van het Maagjesbolwerk naar de Ossenmarkt (Peperbus) te kunnen maken.
  Er zou dan een winkelroute aangelegd kunnen worden vanaf het Grote Kerkplein.
  Daarmee wilde men de nu zo doodse Ossenmarkt tot een prettig verblijfsgebied maken.


  Maak melding

 2. Bij het ribw hebben ze nooit van begeleiding gehoort, dat zie je hier in de pieter steijnstraat. Ze dumpen paar jongelui in een wooning en de buurt heeft de overlast er van, en de begeleiding is in geen velden en wegen te bekennen. Klagen heeft geen nut het wordt door de woningbouw en de politie in de doofpot gestop. Dat pand in de stad is ideaal voor ze ze kunnen zo de kroeg in en om de hoek zit de Coffeeshop, scheelt de dealer weer een ritje.


  Maak melding

 3. Dat zulke instellingen allemaal naar het centrum verkassen dan zijn ze veel moeilijker bereikbaar.Er zijn al zoveel parkeerproblemen in het centrum zowel voor auto als fiets.Zoiets kunnen ze toch beter in het hanzeland vestigen bij de gemeentelijke instellingen


  Maak melding

Reageer