Genomineerden Overijssels Boek van het Jaar 2011

Zwolle – Wat is het beste boek van Overijssel dat in 2011 is verschenen? De eerste selectie heeft plaatsgevonden en de shortlists zijn bekend. In deze vierde editie van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar zijn er twee shortlists, namelijk voor de categorieën fictie en non-fictie. Het beste boek van Overijssel 2011 wordt bekend gemaakt op 12 april 2012 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Deventer Stadhuis, door Hester Maij, gedeputeerde voor de provincie Overijssel.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseren Historisch Centrum Overijssel (HCO), de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) de Verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar. Nieuw dit jaar is de categorie ‘fictie’. Voor de beste roman, verhalen- of dichtbundel is nu de shortlist bekend. De jury voor deze categorie bestaat uit Enno de Witt (journalist; voorzitter), Gees Bartels (kunstvrouw van het jaar 2011) en Jan Kristen (oud-gedeputeerde cultuur).

Uit een aanbod van bijna 200 boeken op het gebied van cultuur, geschiedenis en taal koos een andere vijfkoppige jury tien titels voor de ‘shortlist non-fictie’. Deze jury bestaat uit Lamberthe de Jong (historica; voorzitter), Marion Groenewoud (kunsthistorica, journalist), Gerard Lage Venterink (historicus, journalist), Ben Siemerink (journalist) en Frank Inklaar (docent Open Universiteit).

En de genomineerden zijn….

Categorie non-fictie:
– Twee eeuwen recht en wet / door W. Coster – over de rechtspleging en rechterlijke organisatie in het arrondissement Zwolle.

– Gerard Potcamp; een Twentse priester apostolisch vicaris tegen wil en dank / door Hans Gloerich – over de Bornse priester die tegen zijn zin tot aartsbisschop werd gekozen.

– Cultuurhistorische atlas van de Vecht: biografie van Nederlands grootste kleine rivier / met bijdragen van diverse auteurs – over de geschiedenis van het landschap, de rivier en bewoners, met veel illustraties en kaarten.

– Ten Strijde! : het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck / door M. Stein-Wilkeshuis – een 400 jaar oud vriendenboek van een millitair, voor het eerst in druk verschenen.

– Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum / door Willem Groothuis – de geschiedenis van dit oudste regionale natuurmuseum en de mensen die erbij betrokken waren.

– A.M. Gorter (1866-1933): Schilder van het Oost-Nederlandse landschap / door Paul Gorter – over de in Almelo geboren schilder die vooral bekendheid verwierf met zijn schilderijen van Achterhoekse, Drentse en Twentse landschappen.

– Verweven met Twente: de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard (1800-2000) / door Marianka Spanjaard & Paul Denekamp – familieboek over de Spanjaards met veel aandacht voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen.

– Aan de monding van de Grote Aa: het havenfront van Zwolle / door Jan ten Hove & Michael Klomp – over de geschiedenis van het Rodetorenplein en omgeving in Zwolle.

– Ontmoetingsplaats van verhalen: het gemeentearchief Steenwijkerland / door Jolanda de Kruyf – een verslag over tien jaar lang ontsluiten van een archief door vakspecialisten en vrijwilligers.

– Raarhoek / door Miek Smilde – onderzoek met veel persoonlijke verhalen naar de geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Franciscushof in Raalte, waar de schrijfster woonde als dochter van de geneesheer-directeur.

Categorie fictie:
– Buiten de tijd / door Hanneke van Schooten – poezie: gedichten die zijn geïnspireerd op de jarenlange vriendschap met de schrijver Willem Brakman

– Vliegtuigmagneet / door H.H. ter Balkt – poezie: een soort onheilspoëzie, maar steeds vitaal en nooit somber met veel verwijzingen naar geheimzinnige gebeurtenissen.
– De vuurwerkramp van Harmen Saliger / door Peter de Zwaan – thriller: op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Spannende thriller gebaseerd op een waargebeurd feit.
– De imker / door Jacob Vis – thriller: thriller over een rijke bankiersfamilie en commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde (Kampen).

– Verbrande schepen / door Paul Gellings – roman: hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Als een man in een ellendige situatie belandt, denkt hij aan zijn vroegere contacten.

En de  winnaar is…..

Op 12 april maakt gedeputeerde Maij bekend welke boeken de titel dit jaar in de wacht slepen. Doel van de verkiezing van het Overijssels boek van het jaar is promotie van publicaties met betrekking tot de geschiedenis van Overijssel en het genereren van aandacht en betrokkenheid voor het eigene en bijzondere van de cultuur en historie van Overijssel. Van alle genomineerde boeken is binnenkort een overzicht te vinden op www.overijsselsboekvanhetjaar.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Willem Groothuis en H.H. ter Balkt zijn de winnende auteurs van het Overijssels Boek van het Jaar 2011. Groothuis won in de categorie non-fictie met ??Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum?? en Ter Balkt won de fictieprijs met de poëziebundel ??Vliegtuigmagneet??. De winnaars ontvingen hun prijs op donderdagmiddag 12 april in het Deventer stadhuis uit handen van Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel, waarbij de dichter H.H. ter Balkt om gezondheidsredenen werd vertegenwoordigd door zijn uitgever.


    Maak melding

Reageer