Politiek Log 45

Dit is een Politiek Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier.

Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken, quotes en opmerkingen kwijt. De redactie probeert na ongeveer 500 reacties dit log van een vervolg ( Politiek Log 46 ) te voorzien. Ga gerust je gang!

 

Artikel delen:
Reacties 988
 1. Loop ik alle cafe’s af om die VVD er te ontmoeten zitten Assie en hij gewoon in de wijnproeverij……………. Nouja 😉

  Morgen rooie neuzen hoor ;D


  Maak melding

 2. Hallo allemaal
  Het gaat slecht met bv NL en we slikken allemaal de politiek maar.Mensen zitten thuis of die ontslag krijgen neem nou de mensen van ned car of de postbode niet te vergeten mensen die elke keer maar weer uren moeten vergaren via het uitzendburo.Wanneer vraag ik me af zegt Nederland dus u het is genoeg.Hoog en laag opgeleid man vrouw Zwart of wit, Wie pikt die nog langer dat wij als hard werkende mensen uit gebuid worden en onze toekomst elke dag zien verslechten.De banken zijn al gevallen in 2010 wanneer gaat de nerderlandse arbeider voorman of vrouw en baas zeggen nu is het genoeg!


  Maak melding

 3. Ik weet eigenlijk niet of het wel zo slecht gaat. Ik lees net in Trouw het artikel Economische lente dient zich aan. Daar worden drie punten genoemd:
  1. De banken staan er beter voor
  2. Recessie wordt geen depressie
  3. Als Griekenland valt, valt het in zijn eentje
  (Vooral over het laatste punt type ik overigens met terughoudendheid over. Het is niet heel solidair om zo te redeneren.)

  En dan nog op een heel ander vlak. Ik las van de week een tweet van een schrijfster met de volgende inhoud:

  Wonen in een land waar het leger ijs veegt. Hoeveel geluk heb je dan?

  Nee, zo slecht is het hier nog niet.  Maak melding

 4. Hallo Rob van der Schreur,

  Goede vraag!

  Het gaat slecht met ons land als steeds meer mensen werkloos thuis komen te zitten en steeds meer mensen te maken krijgen met onzekere arbeidscontracten.

  Dat trekt een wissel op onze samenleving omdat door het eerste de demografische druk toeneemt. Een demografische druk die toch al stijgt omdat de 775.000 babyboomers met pensioen gaan. Met andere woorden steeds minder werkenden moeten voor steeds meer niet-werkenden zorgen. Terwijl tegelijkertijd door het tweede de koopkracht en de bestedingen achteruit gaan wat slecht is voor de (binnenlandse) economie.

  Op een gegeven moment kan niemand meer stellen ??met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht?? omdat het als het met ons slecht gaat het met niemand meer goed gaat.

  Terwijl het slecht gaat met Nederland lijken politieke partijen drukker met elkaar de zwarte piet toe te spelen en het heroriënteren op de eigen politieke beginselen.

  Hoe kan het dat onze volksvertegenwoordigers niet meer aandacht hebben voor de realiteit waar velen van ons mee worden geconfronteerd?

  Misschien ligt de schuld daarvoor bij onszelf omdat wij zelf onze vertegenwoordigers kiezen. Misschien ligt de schuld bij de politiek.

  Volgens mij kunnen we maar één ding doen: onze stem laten horen. De politiek laten weten dat Nederland oplossingen verwacht voor de stijgende werkloosheid en toenemende onzekerheid. Dat vraagt echter wel om een saamhorigheid die tegenwoordig ver te zoeken lijkt. Alleen als wij in staat zijn om af te stappen van de verschillen en overstappen op de overeenkomsten is er kans op verandering. Zo lang dat punt niet wordt bereikt, zie ik onze toekomst met zorg tegemoet.

  Politiek gaat niet over welke partij(en) de macht hebben, maar over beslissingen nemen die goed zijn voor (de toekomst van )heel Nederland.

  Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken.


  Maak melding

 5. Bericht door ElRey, op 12 februari 2012 om 00:45
  Hallo Rob van der Schreur,

  Goede vraag!

  Je maakt er ook maar wat van he ik heb nergens een vraag of ? gezien


  Maak melding

 6. @bernard 00:35

  Volgens jou gaat het niet zo slecht met Nederland als Rob stelt.

  Het artikel in Trouw voorspelt een economische lente voor de Eurozone, maar betekent dat ook minder werkloosheid en meer werkzekerheid voor Nederlanders?

  De werkloosheid neemt nog steeds toe en in de extra bezuinigingsplannen wil het kabinet een groter aantal opeenvolgende flexibele arbeidscontracten mogelijk maken.


  Maak melding

 7. @D’erk

  Rob stelt deze vraag:

  “De banken zijn al gevallen in 2010 wanneer gaat de nerderlandse arbeider voorman of vrouw en baas zeggen nu is het genoeg!”


  Maak melding

 8. Met andere woorden steeds minder werkenden moeten voor steeds meer niet-werkenden zorgen.

  Ik zou wel eens een overzicht willen zien van de ontwikkeling werkenden vs niet-werkenden. In de jaren tachtig waren er veel werklozen (meer dan 600.000), veel arbeidsongeschikten (ca 1 miljoen) en een geringe arbeidsparticipatie van vrouwen. Twee van de drie cijfers zijn ingrijpend gewijzigd.


  Maak melding

 9. Bericht door ElRey, op 12 februari 2012 om 00:45
  Op een gegeven moment kan niemand meer stellen ??met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht?? omdat het als het met ons slecht gaat het met niemand meer goed gaat.

  Dit is de derde crisis die ik nu meemaak. Toen de eerste uitbrak had ik helemaal niks. Bij de tweede had ik het goed en bij deze heb ik het nog beter.


  Maak melding

 10. Bericht door ElRey, op 12 februari 2012 om 00:58
  @D’erk

  Rob stelt deze vraag:

  “De banken zijn al gevallen in 2010 wanneer gaat de nerderlandse arbeider voorman of vrouw en baas zeggen nu is het genoeg!”

  Ik zie dat niet als een vraag ( immers geen? ) meer als een punt maken.

  Maar oke dus toch een vraag en antwoord kan kort zijn hoor; Zodra er weer iemand op een sinasappelkistje gaat staan en zegt dat alles eerlijker moet.

  Zo goed?


  Maak melding

 11. ericht door Assendörper, op 12 februari 2012 om 11:58
  Dit is de derde crisis die ik nu meemaak. Toen de eerste uitbrak had ik helemaal niks. Bij de tweede had ik het goed en bij deze heb ik het nog beter

  Wat ben jij een gelukzoeker Opa Assie, dat je dit nog mag meemaken.:D


  Maak melding

 12. Elrey

  Als zo vaak in een discussie dwalen gesprekpartners door externe interrupties nogal vrij snel af van het uitgangspunt van een gesprek, bij ons startte het gesprek met het wel of niet vermarkten van een politiek idee (product) door politieke partijen.
  Waarin ik (terecht/onterecht) het verwijt van je kreeg dat ik vanuit mijn mental scope het politiek bedrijven terug bracht naar simpele markttermen.

  Laten we eens terug gaan naar de aanvangbasis van ons gesprek, de simpele uitgangspunten van een politieke partij met de regeringambitie. De uitgangspunten van een politieke partij (onderneming) is gebaseerd op een product, in dit geval een dienst, die praktisch en ideologisch onderbouwt is. De politieke partij heeft als uitgangspunt zoveel mogelijk mensen (kiezers) te overtuigen van hun politieke visie (product), met de achterliggende gedachte de grootste partij (marktleider) te worden, om daardoor regeringverantwoordelijkheid te verwerven. Buiten een percentage bevlogen ideologische medewerkers, bestaat zo`n partij veelal verder uit professioneel betaalde medewerkers, die hun werkzaamheden op een bedrijfsmatige manier uitvoeren.

  Politieke partijen zijn in feite professioneel geleide ondernemingen die zich doormiddel van visies, slogans, profilering enz. via de media en andere podia in de markt zetten, in de hoop om een zo groot mogelijke doelgroep (kiezers) te overtuigen om voor hen te kiezen en niet voor de concurrent. De achterliggende gedachte is, een langdurige relatie met de politieke consument, met als eindresultaat electorale winst! Er is op dat punt weinig verschil met een commerciële onderneming, die een product op de markt brengt omgeven met een doelgerichte reclamecampagne om een product te promoten.

  Bevlogen politieke ideologen zullen het bovenstaande nooit toegeven, maar de uitgangspositie van een politieke partij heeft maar één doel, bovenmatige politieke invloed! Als nevenverschijnsel is politiek bedrijven ook als bijvak commercieel geworden, hele volksstammen zijn afgekomen op deze lucratieve tak van ⤽sport⤝, om doormiddel van wetenschap, verhandelingen, talkshows, journalistiek, lobbyisme, politieke analyses, opinieonderzoek, ect, zich van een riant inkomen te verzekeren. Krijg je nu enig idee waarom ik de politiek ⤽bedrijfsmatig⤝ benader, het is namelijk een *simpel* omfloerst commercieel bedrijf.

  ————————————————————-

  Dan wil ik nog even terug komen op het voor jou heikele punt ⤽politieke-shopper⤝. De afgelopen weken hebben we in de virtuele peilingen een ware exodus gezien naar de linker flank van het politieke theater. Ramsjhal ⤽Roemer⤝ had blijkbaar bijzondere aanbiedingen, waar de politieke shoppers en zwevende kiezers, als bijen op honing op af kwamen. Had misschien de SP en Roemer een politiek DNA geïnsemineerd bij deze koopjesjagers?

  Er zullen ongetwijfeld ⤽zwevende kiezers⤝ zijn, die net als jij pragmatisch worstelen met hun keuze, maar het gros zijn calculerende koopjesjagers, die gevoelsmatig kiezen voor een op dat moment aantrekkelijk verkooppraatje (marketingtruc?) en hun portemonnee.  Maak melding

 13. Derruk, die vierde crisis kan mij niet snel genoeg komen maar moet vanmiddag verstek laten gaan want ik heb andere verplichtingen. Handel jij tegenwoordig in sinasappelkissies.;D


  Maak melding

 14. Trouwens je verplichtingen vanmiddag zijn afgeblazen Of heb je geen mailtje van werblog Rouveen gehad dat het congres van de SGP in de hoeksteen niet doorging? 😮


  Maak melding

 15. Bericht door Assendörper, op 12 februari 2012 om 13:29
  Derruk, Handel jij tegenwoordig in sinasappelkissies.
  Bericht door Derk, op 12 februari 2012 om 13:48
  Ja Assie da’s eerlijke handel echt eerlijker kan het niet wezen

  Zijn er al een paar doorgezakt, eerlijk?


  Maak melding

 16. Opletter jij bent er wel bij. Ja toen ik in de jaren 70 en 80 die kistjes verkocht aan de bonden waren ze sterk, maar toen de hheren in de politiek gingen zakte ze er zo doorheen. Ik richt me nu vooral op de evangelisatie, de Deur is groot afnemer.


  Maak melding

 17. Een exemplarisch neoliberaal betoog, VVDer 13.11. Je startpunt is vals, door uit te gaan van het ‘product’ dat verkocht moet worden. De meeste partijen starten met een gedeelde overtuiging over de inrichting van de samenleving, een ideaal, een visie. Visie is niet het eindproduct, maar het startmoment. Het ‘product’ is ook een dynamisch product, d.w.z. dat wat je uiteindelijk krijgt niet exact hetzelfde is als wat je is beloofd. Oorzaak: noodzaak compromis zoeken en flexibel inspelen op gewijzigde omstandigheden.
  Zeker proberen partijen kiezers aan zich te binden, maar representeren hen eveneens. Dat is bij een bedrijf in de markt per definitie anders.
  Waar is die posting van 13.20 gebleven?


  Maak melding

 18. Assie, begin me wel af te vragen in welke inkomenscategorie jij valt, tenzij je te vroeg juicht (wat ik niet hoop voor jou).

  Nos.nl

  Het aantal mensen dat er in korte tijd qua inkomen veel op achteruit gaat, groeit snel. Harde cijfers zijn er nog niet, maar instanties die er mee te maken hebben, zoals schuldhulpverlening en deurwaarders, bevestigen het beeld.

  De nieuwe minima in Nederland zijn vaak mensen die gewend zijn aan een goed inkomen.
  (…)
  Moeilijker
  Dalende huizenprijzen, verlies van werk en te hoge lasten zijn belangrijke oorzaken dat mensen plotseling veel krapper bij kas komen te zitten. Ook speelt volgens de NVVK mee dat incassobureaus strenger worden.
  (…)
  Nieuw is dat ook werkgevers zich melden bij de schuldhulpverlening. “Er komen bedrijven bij ons waar 10 procent van de werknemers loonbeslag heeft en zodoende zelf niet meer over hun volledige inkomen kunnen beschikken. Dat geeft stress, het ziekteverzuim stijgt en de productiviteit wordt er door aangetast”, zegt De Kock.  Maak melding

 19. Dame, posting 13:11 is ⤽censuur⤝ posting van 13:20.Tijd liep niet synchroon. Moet even wat andere zaken doen, kom straks op jou posting terug.


  Maak melding

 20. Bericht door Derk, op 12 februari 2012 om 15:36
  Opletter jij bent er wel bij. Ja toen ik in de jaren 70 en 80 die kistjes verkocht aan de bonden waren ze sterk, maar toen de hheren in de politiek gingen zakte ze er zo doorheen. Ik richt me nu vooral op de evangelisatie, de Deur is groot afnemer.

  Zat je al in de handel toen je ongeveer 10 jaar was, wat is je fantasie groot.


  Maak melding

 21. @Derk 15.54 Ik schreef niet “respecteren” maar “representateren”. Het eerste zou natuurlijk mooi en verstandig zijn,want een partij kan bij een volgende verkiezing genadeloos afgestraft worden.
  Het grote verschil met een bedrijf dat een product verkoopt is dat een partij een “representatieve” functie vervult, d.w.z. dat zij niet alleen een idee “verkoopt” maar ook uiting geeft aan de ideeën van haar kiezers. Bij een winkel interesseert het mij geen lor of de eigenaar dezelfde opvattingen heeft als ik, zolang het product maar kwalitatief goed en in verhouding met de prijs is. Daarom gaat de vergelijking van VVDer (ondermeer) niet op.


  Maak melding

 22. Bericht door Opletter, op 12 februari 2012 om 16:43

  Politiek he ja dus allemaal sprookje en veel fantasieën hoe het zou kunnen gaan zien/geweest was/ect


  Maak melding

 23. @Dame 15:49 Dat mijn betoog exemplarisch is, onderstreept maar weer eens mijn ⤽liberale⤝ gedachtegoed.
  Ik zie niet dat mijn startpunt vals is, een visie in de politiek is een ideologisch aangekleed idee (uitgangspunt), op dezelfde manier als het idee (uitgangpunt) voor het positioneren van een commercieel product. Ik kan mijn reactie kan ik niet terugvinden dat ik visie als eindpunt noemde.
  Natuurlijk is het product ⤽politiek⤝ dynamisch, en onderhevig aan stromingen, sentimenten, economie ect. waar het ⤽bedrijf⤝ politiek zich dan weer aan aanpast door middel van compromissen (herprofileren, herbronning) zonder volledig de uitgangpunten uit het oog te verliezen. Op ongeveer dezelfde wijze als in het bedrijfsleven, die als het product niet het gewenste resultaat oplevert, een heroverweging maakt om door herpositionering het product een beter imago te geven, zonder het uit de markt te halen.

  Dat een commercieel bedrijf zijn klanten (kiezers) niet respecteert is natuurlijk een gotspe, het is namelijk voor 100% afhankelijk van zijn klanten om een acceptabele marktpositie te veroveren (behouden)
  —————————————————————————————————-
  @Dame 16:46 Je raakt van het weggetje om door hier een winkelier te betrekken in de discussie, een winkelier is een doorgeefluik van een product. Eén van de vergelijkingen was partij trouw versus merktrouw, ook bij de producent van een product is er alles aan gelegen om een kwalitatief goed product op de markt te brengen om hiermee zijn klanten te binden.
  Op dezelfde manier als een politieke partij een representatief idee in de markt brengt om zijn kiezers aan te trekken en te behouden.

  Je stelt dat het je geen lor kan schelen of de winkelier dezelfde opvattingen heeft dan jij, maar wel of het een goed product is, kwalitatief/prijs. Lees nog even de afsluiter van mijn reactie aan Elrey 13:11, ⤽politieke-shopper⤝. Binnen ons politiek bestel zijn ± 2% lid van een politieke partij, met daarnaast nog een percentage die op ideële gronden stemmen op een visie.
  Maar je zal niet ontkennen dat het gros hier geen boodschap aan heeft, en zich volledig richt op de kwalitatief/prijs beste aanbieding van de dag, en afkomt op een goed gepositioneerd product ⤽verkooppraatje?⤝ van de politiek c.q. bedrijf.
  @Dame 15:49 Dat mijn betoog exemplarisch is, onderstreept maar weer eens mijn ⤽liberale⤝ gedachtegoed.
  Ik zie niet dat mijn startpunt vals is, een visie in de politiek is een ideologisch aangekleed idee (uitgangspunt), op dezelfde manier als het idee (uitgangpunt) voor het positioneren van een commercieel product. Ik kan mijn reactie kan ik niet terugvinden dat ik visie als eindpunt noemde.
  Natuurlijk is het product ⤽politiek⤝ dynamisch, en onderhevig aan stromingen, sentimenten, economie ect. waar het ⤽bedrijf⤝ politiek zich dan weer aan aanpast door middel van compromissen (herprofileren, herbronning) zonder volledig de uitgangpunten uit het oog te verliezen. Op ongeveer dezelfde wijze als in het bedrijfsleven, die als het product niet het gewenste resultaat oplevert, een heroverweging maakt om door herpositionering het product een beter imago te geven, zonder het uit de markt te halen.

  Dat een commercieel bedrijf zijn klanten (kiezers) niet respecteert is natuurlijk een gotspe, het is namelijk voor 100% afhankelijk van zijn klanten om een acceptabele marktpositie te veroveren (behouden)
  ————————————————————-
  @Dame 16:46 Je raakt van het weggetje om door hier een winkelier te betrekken in de discussie, een winkelier is een doorgeefluik van een product. Eén van de vergelijkingen was partij trouw versus merktrouw, ook bij de producent van een product is er alles aan gelegen om een kwalitatief goed product op de markt te brengen om hiermee zijn klanten te binden.
  Op dezelfde manier als een politieke partij een representatief idee in de markt brengt om zijn kiezers aan te trekken en te behouden.

  Je stelt dat het je geen lor kan schelen of de winkelier dezelfde opvattingen heeft dan jij, maar wel of het een goed product is, kwalitatief/prijs. Lees nog even de afsluiter van mijn reactie aan Elrey 13:11, ⤽politieke-shopper⤝. Binnen ons politiek bestel zijn ± 2% lid van een politieke partij, met daarnaast nog een percentage die op ideële gronden stemmen op een visie.
  Maar je zal niet ontkennen dat het gros hier geen boodschap aan heeft, en zich volledig richt op de kwalitatief/prijs beste aanbieding van de dag, en afkomt op een goed gepositioneerd product ⤽verkooppraatje?⤝ van de politiek c.q. bedrijf.  Maak melding

 24. Er zijn veel verschillen tussen bedrijven en politieke partijen. Sommige bedrijven hechten aan een duurzame relatie met hun klanten, maar lang niet alle bedrijven. Dat is afhankelijk van het product. Bedrijven vertegenwoordigen (misschien duidelijker woord) hun klanten niet, komen niet voor diens belangen op, willen alleen een product aan de man brengen. Partijen proberen kiezers van hun visie of ideologie te overtuigen en vertegenwoordigen hen. TKleden vertegenwoordigen het hele volk en kunnen zich niet louter richten op de belangen van hun achterban, dat zou cliëntelisme zijn, terwijl dat bij bedrijven het nastrevenswaardige klantgerichtheid zou zijn. En zo zijn er nog wel meer verschillen.


  Maak melding

 25. Bericht door Derk, op 12 februari 2012 om 18:14
  Politiek he ja dus allemaal sprookje en veel fantasieën hoe het zou kunnen gaan zien/geweest was/ect

  Aan fantasie ontbreekt je het niet Derk.
  Maar ongeveer 10 jaar oud en praten over de jaren 70/80 is fantasie van U.8)


  Maak melding

 26. Verkeerd gelezen (gescand? ;)) Maar als we gaan mieren**ken dan kunnen we er inderdaad meerdere verschillen uithalen, de zogenoemde nuance. Ik wilde met mijn reacties aangeven dat er grote raakvlakken zijn met de positionering binnen de politiek en het bedrijfsleven, niets meer, niets minder. Als jij meent door er allerlei verschilletjes bij te betrekken, je gelijk te halen, mijn zegen heb je.


  Maak melding

 27. Waarom Opletter, Derk was – als ik het wel heb – in 1979 12 jaar en in 1989 dus 22. Er zijn wel meer ondernemende kinderen, dus waarom hij niet?


  Maak melding

 28. Bericht door Dame, op 12 februari 2012 om 15:55
  Assie, begin me wel af te vragen in welke inkomenscategorie jij valt, tenzij je te vroeg juicht (wat ik niet hoop voor jou).

  Dame, die de Kock kan me nog veel meer vertellen. Wie is die man eigenlijk? Ik heb nog nooit van hem gehoord. Van dalende huizenprijzen heb ik geen last en heb voorlopig nog werk zat. Hoge lasten heb ik ook niet. Ik zal toch niet de enige zijn met wie het nog goed gaat?


  Maak melding

 29. Voorzitter NVKK, branche schuldhulpverlening. Ik denk niet dat jij de enige bent met wie het goed gaat, maar de groep die juicht over de recessie en die aangeeft dat het hen beter gaat dan ooit, is relatief klein.


  Maak melding

 30. Je hebt me niet horen juichen over die recessie maar ben toch blij dat ik ook eens een keer tot een minderheid behoor. De Kock een vrouw? Hoe kon ik het zo mis hebben.:P


  Maak melding

 31. Parlementariërs in Athene debatteren terwijl de stad brandt. Surrealistisch.
  De parlementariërs in Athene die nu de zoveelste bezuinigingen bespreken hebben zelf welgeteld 0 ingeleverd. Eerlijkdelen

  Volgens Herman Betten via Twitter.


  Maak melding

 32. Vele Grieken verkeren aan (de rand van) de bedelstaf. Dat zou je niet zeggen als je onze politici erover hoort spreken. Dan zie je zonnige stranden en jongbejaarde Vutters relaxen. Een sociaal drama. Wij exporteren veel naar Griekenland, dat zal ook stilkomen te liggen als ze geen geldmeer hebben. Buiten economisch eigenbelang vind ikhet sociaal gezien niet acceptabelom een mede EU-land te laten verrekken.


  Maak melding

 33. @Dame op 12 februari om 10:27

  ⤽Ik zou wel eens een overzicht willen zien van de ontwikkeling werkenden vs niet-werkenden. In de jaren tachtig waren er veel werklozen (meer dan 600.000), veel arbeidsongeschikten (ca 1 miljoen) en een geringe arbeidsparticipatie van vrouwen. Twee van de drie cijfers zijn ingrijpend gewijzigd.⤝

  Ik wil je wel een overzicht geven, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de leefomgeving:

  In de periode 1960-2011 is de Nederlandse bevolking fors gegroeid: van 11,5 naar 16,7 miljoen. De potentiële beroepsbevolking groeide het sterkt met 4 miljoen. Ook het aantal 65-plussers groeide met 1,5 miljoen. Na een hoogtepunt begin jaren ??70 nam het aantal inwoners jonger dan 20 jaar gedurende 2 decennia af. Sindsdien is hun aantal vrij constant, maar slinkt het aandeel jongeren in de groeiende bevolking. Begin jaren ??60 telde de bevolking op elke 100 potentieel werkzame inwoners 90 jongeren en ouderen. Begin 2011 is dit 64. De prognose is dat in 2040 weer eenzelfde verhouding (potentieel) werkenden-niet werkenden wordt bereikt als begin jaren ??60: 1 staat tot 9.

  De media staat bol van berichten over vergrijzing. Sommige economen beweren zelfs dat niet de crisis, maar de vergrijzing de enige echte aanleiding is voor de komende bezuinigingsoperaties.

  De Nederlandse bevolking groeit nog nauwelijks. Tussen 2005 en 2025 zal de Nederlandse bevolking nog met ongeveer 630.000 personen toenemen. Deze bevolkingsgroei zal zich concentreren in het westen van het land. In dit verband wordt ook vaak van groei- en krimpregio??s gesproken.

  Onze bevolkingspiramide verandert door vergrijzing en ontgroening.

  Het aantal ouderen in de bevolking stijgt al geruime tijd. In 2005 telde Nederland 2,3 miljoen inwoners in de leeftijdscategorie 65 jaar en ouder (14% van de totale bevolking). In 2025 is dit gestegen tot 3,5 miljoen (21%). In 2050 zullen er zo??n 4 miljoen 65-plussers zijn, wat ongeveer een verdubbeling is van het huidige aantal. Na de piek rond 2040 zal de vergrijzing afnemen door de daling van het geboortecijfer, zoals dat in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is ingezet.

  Het aantal Nederlanders beneden de leeftijd van 20 jaar neemt af. Het aantal geboortes is na het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw fors gedaald. Het nieuwe gezin met twee kinderen verdrong al snel het traditionele grote gezin. Sindsdien is het gemiddeld aantal kinderen per vrouw verder gedaald. Verdergaande individualisering, de emancipatie van vrouwen, een toenemende deelname van vrouwen aan het arbeidsproces en uitstel van de geboorte van het eerste kind dragen daaraan bij. Het lage kindertal per vrouw heeft onder meer te maken met het ??uitstelgedrag?? van veel vrouwen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen bij de geboorte van het eerste kind lag in Nederland in 2004 bij 29,4 jaar. In 1970 lag deze gemiddelde leeftijd nog op 24,3 jaar. Hoewel er sprake is van een Europese trend, zijn Nederlandse moeders op dit moment de oudsten van Europa.

  Demografische ontwikkelingen zetten de Nederlandse verzorgingsstaat onder druk. Volgens het CBS zal de Nederlandse beroepsbevolking in de leeftijdscategorie 20-65 jaar tussen 2007 en 2040 met 1 miljoen afnemen tot 9 miljoen. Er zullen minder werkenden zijn en de Nederlandse economie wordt kleiner. Dat hoeft geen probleem te zijn als er voldoende werkenden blijven. Dat kan alleen met goede voorzieningen zoals kinderopvang en investeren in levenslange scholing. Door de vergrijzing nemen de collectieve uitgaven aan pensioenen en gezondheidszorg toe. Tegelijkertijd wordt het moeilijker deze uitgaven te financieren. Er ontstaat een financieel probleem voor de overheid en er ontstaan spanningen in de samenleving:
  ??Tussen een groeiende groep ouderen die afhankelijk is van collectief gefinancierde regelingen en een afnemende groep jongeren die hiervoor betaalt via belastingen.
  ??Tussen hoog opgeleiden die profiteren van de internationalisering en technologische ontwikkelingen en laag opgeleiden die hier vooral de nadelen van ondervinden.

  Door de toenemende druk op de verzorgingsstaat streeft de Nederlandse overheid naar een vergroting van de arbeidsdeelname en een verhoging van het kennisniveau. Dit moet de draagkracht voor collectieve voorzieningen verbreden en de sociale cohesie waarborgen.

  Naar mijn mening is de toenemende demografische druk een feit voor alle politieke partijen. De aandacht voor de toenemende demografische druk is echter niet bij alle politieke partijen even groot. Voor een deel vloeit dit voort uit de aandacht voor het collectief in de partijpolitieke beginselen. Voor een ander deel omdat veel politieke partijen zich laten leiden door de waan van de dag. Daarin weerspiegelen politieke partijen de verschillende opvattingen in onze samenleving.


  Maak melding

 34. Elrey,
  Dezecijfers komen me bekend voor. Mijn vraag was iets uitgebreider, namelijk naar de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden. De categorie niet-werkenden is groter dan alleen mensen 65. Daar behoren ook werklozen, arbeidsongeschikten en NUGers toe. Ik ben benieuwd naar de vergelijking tussen de vorige recessie in de jaren ’80 met veel werklozen, arbeidsongeschikten en NUG-ers en nu.
  Dat lees ik niet in jouw bijdrage.


  Maak melding

 35. Nou, dat is stug, nu gebeurt het weer! >:(
  Wellicht kent WLZ het kleiner dan en groter dan-teken niet. Nogmaals: niet alleen jongeren (jonger dan 20) en ouderen (ouder dan 65) behoren tot de groep niet-werkenden.


  Maak melding

 36. @Dame

  Ik heb de CBS-definitie voor demografische druk gehanteerd. Dat geeft inderdaad niet het exacte beeld weer zoals je zelf al aangeeft.

  De exacte cijfers kan ik ook niet vinden. Wel heb ik de volgende CBS-cijfers gevonden voor een vergelijking van de crisis in de jaren ??80 en de huidige crisis:

  De ernstige wereldwijde economische crisis in de jaren tachtig leidde tot een ongekende werkloosheid in 1983/1984. Het record van 639.000 werklozen (gemiddeld over drie maanden) werd gehaald in de periode van november 1983 tot en met januari 1984.

  De werkloosheid in Nederland is volgens het CBS in december 2011 uitgekomen op 456.000 personen, ofwel 5,8 procent van de beroepsbevolking. In werkelijkheid zoekt een veel grotere groep Nederlanders werk. Uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat zzp??ers (zelfstandigen zonder personeel) zeer tevreden zijn over hun positie. Slechts 12 procent zou voor een vaste baan gaan als die voor het voor het grijpen ligt. Wat niet wordt vermeld is dat er in totaal 723.000 zzp??ers zijn. Een kleine rekensom leert dat 12 procent van 723.000 maakt dat er 86.760 zzp??ers zijn die eigenlijk liever in dienst zijn bij een baas en dus zoeken naar werk. Nog eens 238.590 mensen of 33 procent van de zzp??ers heeft een jaarinkomen dat onder de grens van minimuminkomen ligt. De verborgen werkloosheid onder de groep zzp??ers is dus hoog maar blijft buiten het officiële werkloosheidscijfer. Zou je dit gegeven meennemen dan ligt het echte werkloosheidscijfer eerder rond de 9 procent dan de huidige 5,8 procent.

  De historische vergelijking van kabinetten 1971-2007 geeft daarnaast inzicht in de arbeidsparticipatie en de verhouding tussen het aantal inactieven en het aantal actieven:
  http://www.europa-nu.nl/id/vht7jba3jsy6/historisch_overzicht_cijfers_kabinetten

  Misschien dat je hier iets aan hebt.


  Maak melding

 37. @Elrey, je berekening van 750.000 ZZP`ers klopt niet, zie onderstaand onderstaand artikel.

  De ene keer spreekt men over 750.000 zzp’ers per november 2011. De SER (Sociale Econonomische Raad) gaat echter uit van 400.000 zzp’ers (zie eerder nieuwsbericht: Verborgen Werkeloosheid bij zzp’ers.). Het verschil zit hem in de definitie van een zzp’er. Bij de kamer van koophandel zijn 750.000 bedrijven ingeschreven met 1 werkzame persoon, de ondernemer zelf. Dus ook de bijklussende huisman, de hobby ondernemer etc. etc.

  De SER gaat echter uit van een ander criterium welke gesteld is door het EIM:

  Definitie zzp’er volgens het EIM

  Voor het bepalen van wat onder zzp’ers wordt verstaan, is aangehaakt bij de
  definitie van zzp’ers die ook is gebruikt in het onderzoek naar zzp’ers in de crisis
  dat door EIM eind 2009 is uitgevoerd.3 Daarbij is iemand tot zzp’er gerekend,
  als die persoon:

  1 zelfstandig ondernemende activiteiten uitvoert;
  2 geen personeel in dienst heeft;
  3 geen medeondernemer heeft (VOF, CV etc.);
  4 minimaal 15 uur per week aan de onderneming besteedt;
  5 geen ondersteuning van familieleden heeft die bestaat uit dezelfde vakmatige
  activiteiten en die een substantieel deel uitmaakt van de omzet;
  6 aangeeft arbeid (ambacht, vaardigheden, kennis, capaciteit, etc.) als
  het voornaamste product van de onderneming te beschouwen en niet
  goederen.

  Voor deze definitie is gekozen omdat hiermee een voor de beleidsdiscussie relevante
  groep in beeld wordt gebracht, te weten de groep die wat betreft arbeid
  met werknemers kan worden vergeleken (soms ook ‘nieuwe zelfstandigen’
  genoemd).

  Het aantal van 400.000 zzp’ers waar de SER vanuit gaat voldoen dus aan bovenstaande criteria.  Maak melding

 38. Ja, dank je wel. Ik denk dat de druk op werkenden in de jaren 80 dus groter was dan nu, gezien de toename aan werkende vrouwen en de afname aan werklozen en arbeidsonegschikten.
  Mensen die werk hébben en desondanks ander of vast werk zóeken, zijn wel werkzoekenden maar geen werklozen. Itt NUGgers,daar waren er in 2010 ca 450.000 van en het aantalschijnt in ras tempo toe te nemen door uitstroom uit de WW van mensen die geen recht op bijstand hebben.


  Maak melding

 39. @VVD’er op 13 februari om 22:38

  In de literatuur zijn verschillende taxaties van het aantal zzp??ers te vinden. Het gerapporteerde aantal zzp??ers hangt sterk af van de gehanteerde definitie. Zo maakt de SER in zijn advies van oktober 2010 weer gebruik van een aantal verschillende definities.

  Volgens het CBS telde Nederland in 2009 956.000 zelfstandigen, waarvan 632.000 zonder personeel. Het CBS definieert de zelfstandige zonder personeel als elke ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook pluimveehouders
  en detailhandelaren zonder personeel.

  In onderzoek van EIM en SEO worden 340.000 tot 400.000 zzp??ers geïdentificeerd, maar deze onderzoeken zijn uitsluitend gericht op de ??nieuwe?? zzp??ers die hoofdzakelijk hun eigen arbeid inzetten.

  Daarnaast telt Nederland nog altijd een substantieel aantal ??klassieke?? zzp??ers die mede afhankelijk zijn van investeringen in kapitaalgoederen. Volgens cijfers die de Belastingdienst op verzoek heeft aangeleverd aan de SER telde Nederland in 2007
  675.700 zzp??ers. Hierbij zijn alle ondernemers zonder personeel meegerekend die onder de inkomstenbelasting vallen; zogenoemde resultaatgenieters en dga??s zijn uitgezonderd.

  Het aantal zzp??ers is het afgelopen decennium sterk gestegen. Volgens het CBS steeg het aantal zzp??ers van 400.000 in 1996 naar 632.000 in 2009. Ook binnen de ?? in dezelfde periode toegenomen ?? werkzame beroepsbevolking is het aandeel zzp??ers toegenomen, van 6,4 in 1996 tot 8,6 procent in 2009.


  Maak melding

 40. @Dame op 13 februari om 22:39

  Ik durf op dit moment niet de conclusie te trekken dat de demografische druk in de jaren ??80 groter was dan nu omdat we nog onvoldoende cijfers tot onze beschikking hebben. We kunnen volgens mij wel concluderen dat de demografische druk toeneemt nu veel babyboomers met pensioen gaan.

  Ik trof op internet nog een artikel in de Trouw aan waarin werd gesteld dat in juni 2009 het aantal nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden) nog 1,3 miljoen mensen betrof. Destijds 12% van de potentiële beroepsbevolking en een toename van 7% in de periode 2005-2008. Deze toename werd opvallend genoemd omdat in dezelfde periode steeds meer mensen waren gaan werken.

  Ik ben dus erg benieuwd waar je het aantal van 450.000 nuggers in 2010 vandaan hebt want dat zou een forse daling betekenen t.o.v. 2009.

  Tot in 2009 werd ervan uitgegaan dat nuggers vooral getrouwde en samenwonende vrouwen waren die delen in het inkomen van hun partner. Dat beeld moest echter gedeeltelijk worden bijgesteld. In de steden, met name de Vogelaarwijken, bleken in 2009 opvallend veel jongeren en mannen van buitenlandse afkomst tot deze categorie te behoren. Meer dan 13% van de allochtone mannen (15 tot 45 jaar) heeft er geen uitkering, geen inkomsten uit werk en volgt geen opleiding. Bij autochtone mannen gaat het om 3%. Overigens heeft een groot deel in de jaren ervoor wel werk gehad. Veel jongeren wonen nog thuis en lijken onderhouden te worden door familie.

  Wellicht vind je het interessant om ook kennis te nemen van Elizabeth Warren, de adviseur micro-economie van president Obama, die wijst op een krimpende middenklasse in de Verenigde Staten. Deze krimp wordt volgens haar niet veroorzaakt door overconsumeren of een slechte financiële discipline, maar als gevolg van de beslissingen van machtige economische sectoren en de regeringen die de belangen daarvan dienen waardoor de kosten van volksgezondheid en onderwijs in toenemende mate worden doorgeschoven naar individuen en families.


  Maak melding

 41. En voor de liefhebbers om weer in het toetsenbord te kruipen om de ogen te sluiten waar nog veel meer geld weglekt:

  De Joint Strike Fighter zal duurder worden, nu het Pentagon de aanschaf van de toestellen deels gaat uitstellen. Dat is bevestigd door Tom Burbage, de baas van het JSF-programma bij producent Lockheed Martin.

  Burbage heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de prijs iets omhoog zal gaan, maar hij wilde niet in detail treden: “Het verandert de dynamiek van de manier waarop de kosten worden berekend.”

  Het Pentagon vertraagt de aanschaf van de JSF om kosten te besparen.


  Maak melding

 42. Elrey, het verschil in omvang zal ongetwijfeld te maken hebben met de gehanteerde definitie. In mijn definitie gaat het om niet-uitkeringsgerechtigden die minimaal 12 uur per week betaald werk zoeken.


  Maak melding

 43. @Dame

  Misschien dat het onderstaande meer antwoord geeft op jouw vraag:

  In het tweede kwartaal van 2011 bestond het onbenut arbeidsaanbod uit 815.000 personen. Zij werken niet of minder dan 12 uur per week, maar geven aan wel een baan voor minimaal twaalf uur in de week te willen. Van deze groep is bijna de helft daadwerkelijk op zoek naar werk en daarvoor ook direct beschikbaar, de werkloze beroepsbevolking. Ruim een kwart kan wel op korte termijn beginnen, maar is niet actief op zoek. Bijna een kwart kan niet direct aan de slag. Dit kan bijvoorbeeld samenhangen met het nog moeten afronden van een opleiding, persoonlijke omstandigheden of ziekte (Bron: CBS, sept 2011).

  Nederland telde in 2010 ca 16,5 miljoen mensen. Daarvan werden 11 miljoen mensen (65%) tussen de 15 en 65 jaar gerekend tot de potentiële beroepsbevolking. Van dit aantal had 73% een baan van meer dan 12 uur per week. Van degenen met een baan hadden 5,5 miljoen werknemers een vaste baan en 500.000 een flexibele arbeidsrelatie. Verder waren er ca 1 miljoen zelfstandigen. In 2009 waren er bijna 960 duizend zelfstandigen, onder wie 630 duizend zelfstandigen die geen personeel in dienst hadden. Dit waren er ongeveer 30 duizend minder dan een jaar eerder.

  Circa 30% (2,8 miljoen personen) had geen baan van 12 uur of week. Categorieën zonder baan waren studenten, mensen met een WW-, WAO/WIA of bijstandsuitkering (ca 1,4 miljoen personen) en overigen. Het ging om 1,8 miljoen vrouwen en 1,0 miljoen mannen.
  De groep die geen substantiële baan wil of kan hebben, is sinds 2001 met bijna een half miljoen afgenomen. De afname doet zich vrijwel volledig voor bij vrouwen en hangt onder meer samen met het gestegen opleidingsniveau van vrouwen.

  Opvallend is dat vele personen die wel werk zochten, geen uitkering ontvingen. Hoewel personen zonder uitkering ook gebruik kunnen maken van het UWV WERKbedrijf, doen zij dit zelden. Gesproken wordt over niet-uitkeringsgerechtigden afgekort nuggers. Een nugger is bijvoorbeeld iemand die geen uitkering krijgt omdat zijn partner teveel verdient.

  In december 2011 waren er 473.000 werkzoekenden, 270.000 van hen kregen een WW-uitkering.In augustus 2011 werden 825.000 uitkeringen aan arbeidsongeschikten verstrekt. Eind september 2011 werden 314.000 bijstandsuitkeringen verstrekt aan personen tot 65 jaar. (Bron: CBS).

  De potentiële beroepsbevolking van 20- tot 65-jarigen omvat nu 10,1 miljoen mensen. Tot 2040 wordt een daling met 0,8 miljoen verwacht. Na een voortdurende groei in de afgelopen periode staat de potentiële beroepsbevolking op het punt te gaan krimpen, tussen nu en 2040 zal de potentiële beroepsbevolking naar verwachting afnemen van circa 10 naar 9 miljoen. De voornaamste reden hiervan is de veroudering van de bevolking. (Bron: FD, 23 nov 2010).


  Maak melding

 44. Nou het is zo rustig bij links en nu weet ik waarom

  Herrie in de tent!

  Onrust binnen PvdA over koers
  DEN HAAG – Een interview met PvdA-leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw zorgt voor discussie binnen de PvdA-fractie.

  In het interview zeggen de twee dat er grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP zijn. Kamerlid Frans Timmermans schrijft in een e-mail die in het bezit is van de NOS, dat hij zich ,,niet thuis voelt” bij de uitspraken van Cohen en Spekman. De partij moet zich volgens Timmermans niet positioneren als ‘SP light’.

  In een reactie zegt Cohen dat het niet zijn bedoeling was de PvdA richting de SP te sturen.

  De mail

  Ten strijde kamaraden kom op voor uw recht, want zeg nou zelf alles moet toch eerlijker? 😉


  Maak melding

 45. PvdA moet weer op nieuwe koers. Cohen en Spekman gaan voor deze nieuwe! koers niet verder terug dan Kok’s gouwe ouwe.
  Dat noemen ze dan vooruitgang.

  Maar goed, ze stelden donderdag in een interview met dagblad Trouw dat de SP wat uitgangspunten betreft staat ,,waar wij staan”, al zijn er wel grote verschillen, bijvoorbeeld over Europa.

  Wel raar dat ondanks die (bijna geen) verschillen de SP het in de peilingen wel goed doet.

  Maar nu hebben C&S vergeten om FransTimmermans eerst te consulteren alvorens hun zieleroerselen toe te vertrouwen aan het dagblad Trouw (NB!) ipv aan het huisblad VK. Net nu Frans z’n Eurobaan door de neus is geboord!  Maak melding

 46. Denk dat de PvdA maar eens eerst een duidelijk doel moet stellen en dan een tom tom kopen want zelf leiden kunnen ze niet dan maar door een TomTom  Maak melding

 47. aggut: Hoewel PvdA-Kamerlid Frans Timmermans in een e-mail schreef het niet eens te zijn met uitspraken van PvdA-leider Job Cohen en Kamerlid Hans Spekman, komt hij daar nu op terug. Volgens Timmermans bestaat er geen meningsverschil tussen hem en Cohen.

  weer een lid van de partij NiZoBe (niet zo bedoeld).

  nog een lid van diezelfde partij: In een reactie zegt Cohen dat het zeker niet zijn bedoeling was om de PvdA richting de SP te sturen.


  Maak melding

 48. Bericht door D`erk, op 16 februari 2012 om 15:00
  Denk dat de PvdA maar eens eerst een duidelijk doel moet stellen en dan een tom tom kopen want zelf leiden kunnen ze niet dan maar door een TomTom

  Kunnen ze die Tom Tom van jou niet lenen die je vorig jaar hebt gebruikt toen je naar Terschelling ging?:P


  Maak melding

 49. – Diverse Kamerleden van de PvdA hebben grote moeite met het beeld dat is ontstaan dat de partij tegen de SP zou ??aanschurken??.
  Vanavond om acht uur komt de fractie bijeen voor een vergadering die in het teken zal staan van de ophef die in de fractie is ontstaan na een dinsdag gepubliceerd interview in Trouw met fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman.

  Een ander Kamerlid dat anoniem wil blijven zegt achter Timmermans te staan: “Wat je hier ziet gebeuren is een samenvatting van een chaotische organisatie.”

  “Als zo’n groot interview wordt gehouden met twee van de belangrijkste mensen in de partij, dan wil je dat als fractie van tevoren weten. Zeker als er een koerswijziging wordt aangekondigd.”

  Ook zou volgens een van de leden het praten over de strategie, zoals Cohen en Spekman in het interview, geen handige aanpak zijn. “Daardoor kan makkelijk verkeerde beeldvorming ontstaan.”
  ———————–
  wordt vast gezellig vanavond.


  Maak melding

 50. Ach, Kok vond het afschudden van de “ideologische veren” een “bevrijdende ervaring”. Het kost tijd en inspanning om een nieuwe ‘ideologie’ te formuleren die inspireert en mensen bindt. Dit soort processen zie je van tijd tot tijd bij elke partij. Dat leidt tot meningsverschillen en verwarring, zeker als de partij er in de peiling slecht voorstaat. Ik vind het positief dat CDA en PvdA zich bezinnen op hun rol en visie.


  Maak melding

 51. Opletter, valt me op dat je erg gericht bent op Derk en steeds suggestieve postings plaatst. Vervelend, zeker op het pollog dat bedoeld is voor een discussie over politiek.>:(


  Maak melding

 52. Het is al een vaker gezegd, Hans Spekman is meer een SP??er dan een PvdA??er. In het verleden is deze pseudo-sociaaldemocraat al vaker in aanvaring gekomen met de grachtengordel elite binnen zijn partij doormiddel van zijn ultra linkse ideeën. Nog maar net heeft deze (SP) mol binnen de PvdA het ⤽hamertje⤝ overgenomen van Ploumen als partijvoorzitter, of de eerste rel is geboren. Samen met kameraad Cohen wil hij de door Kok afgeworpen ideologische veren terug plaatsen waar ze thuis horen, maar Hansje vergeet hierbij dat eens uitgetrokken veren niet teruggeplaatst kunnen worden. Dus naar langdurig beraad met fractievoorzitter Cohen is besloten om plagiaat plegen. Met jaloerse blikken naar de SP, en door het feit dat ze binnen de PvdA al decennia volledig de weg kwijt zijn, mede ingegeven door een onbedwingbare rancune t.o.v. de SP die op dit moment als een komeet gaat in de peilingen, is besloten om een soort ⤽SP light⤝ te positioneren.

  Maar dat is tegen het elitaire zere been van de grachtengordel, die onder leiding van Frans Timmermans zich vanmorgen verslikte in de koffie, en onmiddellijk met niet mis te verstaande woorden in de pen klom om deze misplaatste interne coup te veroordelen. Want ons Franske is nog altijd een adept van de uitgetrokken ideologische veren, en gelooft nog heilig in de sociaaldemocratische waarde zoals door Kok aangegeven. De SP is volgens Timmermans een obscuur clubje die naar een niet bestaand verleden verlangt, en een soort mensen om zich heen verzameld die ze een illusie van een niet bestaande toekomst voorhouden. En daar wil hij niet bijhoren, en met hem zeer velen binnen zijn partij.

  Nu is Timmermans binnen de PvdA niet de eerste de beste, en heeft hij ondanks zijn warrige verhalen schijnbaar nogal wat invloed, dus dat beloofd niet veel goeds voor de PvdA.

  Wordt vervolgd.  Maak melding

 53. Bericht door Dame, op 16 februari 2012 om 18:52
  Opletter, valt me op dat je erg gericht bent op Derk en steeds suggestieve postings plaatst. Vervelend, zeker op het pollog dat bedoeld is voor een discussie over politiek.

  Mag Opa Assie met u wel over onderwerpen discuseren die niets met
  politiek te maken hebben?8)


  Maak melding

 54. @Opletter, in je nick name komt het woord ⤽letter⤝ voor, maar het valt mij op dat je t.n.t. geen ⤽letter⤝ op het scherm hebt gezet van enige inhoudelijke waarde. Is dit verlate puberteit, krijg je een org*sme van je simpele reactie, of heb je echt niets te melden?


  Maak melding

 55. Opletter, gaat niet om ‘mogen’, maar ik vind dat suggestieve niet prettig. Discussies hier dwalen nogal eens af, net zoals in de huiskamer bij politieke discussies. Dat hoort er een beetje bij, heb ik niet zo’n moeite mee. Jij wel?
  Vergis ik me als ik stel dat jij je vrij exclusief richt op Derk en dan vooral op Derk als persoon en zijn privébesognes?


  Maak melding

 56. @Dame ; dat het CDA (regering) en de PvdA (oppositie) zich momenteel bezinnen lijkt me voor hen niet meer dan noodzakelijk.
  Beide partijen bevinden zich in het midden van het politieke spectrum (brede middenpartijen). Het CDA iets meer naar de rechter, en de PvdA ter linker zijde.
  Beide partijen kunnen bezinnen tot ze een ons wegen, maar zo lang er geen echte partijleider komt, zal het niks worden.
  Bij het CDA weigeren ze tot nu toe iemand naar voren te schuiven (als er al een goeie kandidaat zou zijn), en bij de PvdA probeert Job Cohen het wel, maar wordt het nooit wat.
  Beider makke is tevens hun positie in het midden, plus een zwaar verouderd imago, en vergrijsde aanhang.
  Los dat maar even op……  Maak melding

 57. VVDer, kan een kale haan nog kraaien? Ik deel je opvatting over de kloof tussen PvdA en haar ‘natuurlijke’ achterban. Ik denk zelfs dat veel actieve leden een beetje neerkijken op mensen uit volkswijken. De partij is te elitair. Ik denk dat de SP is dat ze meer aansluiting heeft met hun achterban. Die club is echter nogal hiërarchisch en dus intrinsiek ook niet echt aangesloten.
  Ben het volstrekt niet eens met je oordeel over Timmermans. Zo’n man, oud-militair, is misplaatst als onderdeel van de grachtengordel. Daar hoort hij niet thuis. Ik zie hem meer als bewoner van een vrijstaand huis of twee onder een kap-woning in de ‘betere’ buurt van een Brabantse plaats.


  Maak melding

 58. ericht door de VVD`er, op 16 februari 2012 om 19:30
  @Opletter, in je nick name komt het woord ⤽letter⤝ voor, maar het valt mij op dat je t.n.t. geen ⤽letter⤝ op het scherm hebt gezet van enige inhoudelijke waarde. Is dit verlate puberteit, krijg je een org*sme van je simpele reactie, of heb je echt niets te melden?

  Dacht dat dit een politieklog was.
  Dank u VVD ‘er wat bent u een wijs man. U bent, zoals u spreekt in de tekst hierboven echt u zelf hé?:D


  Maak melding

 59. **Dacht dat dit een politieklog was.
  Dank u VVD ‘er wat bent u een wijs man. U bent, zoals u spreekt in de tekst hierboven echt u zelf hé?**

  @Opletter, inderdaad wordt dit log aangemerkt als een z.g. ⤽politiek log⤝. Dus niet een log waar doormiddel van op puberale wijze zeurend op bepaalde reagerende personen, niet politieke zaken steeds de boventoon voeren. Jij komt hier binnen sluipen als z.g. Opletter, dan mag ik aannemen dat je zeer alert bent op politieke zaken waar je het niet mee eens bent, en daar navenant op reageert. T.n.t. ben je niet verder gekomen dan Derk en Assie, doormiddel van oneliners op een puberale wijze te bejegenen, maar wat daar de zin van is ontgaat mij volkomen.

  Verveling is ook op een andere manier op te lossen, door een zinnige tijdsbesteding te zoeken,of door op een volwassen manier hier op het log te reageren. Dat mag komisch, scherp, to the point, en alles wat er tussen in zit, behalve kinderachtig.

  Misschien ben ik een ⤽wijs⤝ man, misschien ook niet, maar ik ben wel zodanig ⤽wijs⤝ dat ik puberaal gedrag bij een ⤽volwassen??⤝ persoon afkeur. Mag ik een tegenvraag stellen: ben jij zoals je spreekt, echt jezelf, of verschuil jij je?  Maak melding

 60. Ja, Dame, maar er was toch iets van verleden, en geen garanties voor de toekomst?
  Het CDA heeft geen toekomst meer omdat Nederland in grote mate traditioneel ontkerkelijkt en er dus weinig zeteltjes te vergaren zijn. Bovendien zijn er voor de biblebelt-bewoners nog alternatieven. En wat er nog over is, is intern teveel verdeeld om alle neuzen nog één kant op te krijgen, met als gevolg geen duidelijk verhaal, en dat zonder een leider (wie wil daar nog z’n vingers aan branden).
  De PvdA heeft ook geen toekomst meer op basis van een sterk verouderd imago, en ook een vergijzende aanhang. Bovendien is de SP er met het “Sociale” op de loop gegaan, en heeft met Roemer een echte partijleider (met zo’n kaliber zouden ze er bij de PvdA hun vingers …) .Dus de uitgangspunten zijn gekaapt, er is geen echte leider; ook hier zwaar verdeeld, en te weinig zeteltjes (omdat het ter progressieve kant het fijn verdeeld is). Samengaan met GL en SP zou een optie zijn, zodat aan die kant van het spectrum een machtsfactor van belang zou ontstaan, met een brede basis.

  En dan nog even een flinke kiesdrempel invoeren (bijv. 10 van de 150 zetels); daarna het aantal TKleden terugbrengen naar 100; en een permanent “zaken”kabinet, dat met verstand van zaken dit land gaat regeren, gecontroleerd door die TK. EK kan ook naar huis, en het vorstenhuis moet zich niet meer met regeren bemoeien.
  Welkom in de toekomst, als “provincie” van Europa.
  😉


  Maak melding

 61. Deels eens, Drama. De ontkerkelijking is sinds de megawinst voor het CDA onder Balkenende niet zou sterk toegenomen dat daarmee de huidige daling te verklaren is. Het CDA heeft ook aantrekkingskracht op moslims, een groep waarvoor religie onverminderd belangrijk is. religieus denken neemt ook niet echt af, dus kansen genoeg voor een religieus geïnspireerde partij.
  Eens met belang aansprekende partijleider. Cohen is een prima bestuurder, zou een goede premier zijn geweest, maar is geen sterke oppositieleider. Roemer doet dat beter. Heeft ook het voordeel van een simpeler minder genuanceerd wereldbeeld. De SP heeft ‘sociaal’ niet gekaapt van de PvdA, want dat was altijd al haar programma. Ze heeft alleen met die gezellige Brabander het maoïstische imago (schijnbaar) weten af te schudden. Kan ook zijn dat door ontbreken van historisch besef bij veel Nederlanders, het niemand kan schelen dat de partij gestoeld is op een democratisch-centralistische grondslag met (iig vroeger) een flinke link naar communistisch China.
  De PvdA heeft ‘sociaal’ ook nooit losgelaten. Vergeleken met de andere middenpartijen heeft de PvdA immer het meest sociale programma gevoerd. De partij heeft zich wel onder Kok en Bos (teveel) tot het neo-liberalisme laten verleiden en heeft vrolijk meegedaan aan privatisering en verzelfstandiging van publieke taken. Bos kwam daar al wel ietwat op terug (nieuwe beleidslijn nav voorstellen energiebedrijven). GL gaat ook steeds meer op D66 lijken. Je ziet alle partijen dansen rondom het midden.  Maak melding

 62. @Dame, 19:40 zeer spitsvondige gevonden, dat van die kale haan 🙂

  Dat je het met mij oneens bent over Timmermans, moet ik dat ironisch zien? De ⤽grachtengordel⤝ benaming wordt veelal toegepast voor alle elitaire figuren binnen de PvdA, of ze nu echt binnen de grachtengordel wonen of een kapitale villa in het Gooi, of waar dan ook op ⤽stand⤝. Dus wat dat betreft is er weinig verschil.  Maak melding

 63. Zie je geen cultureel verschil tussen een dorpsnotabele en een hedonistisch ingesteld grachtengordeltype? Wel eens dat beide tot een elite behoren, maar dat geldt voor ons waarschijnlijk ook gezien het feit dat we ons ?berhaupt voor politiek interesseren.


  Maak melding

 64. @Dame, ik heb het ook niet over de doorsnee bewoners binnen de grachtengordel, maar over de ⤽elitaire⤝ bestuurslaag binnen de PvdA. Het is de elitaire elite, zoals je stelde in je reactie van 19:40, die waar ze ook (op stand) wonen de kloof tussen hen en hun achterban benadrukken.


  Maak melding

 65. Een woordenspel wat mij betreft, VVDer. Ik bewaar “grachtengordeltype” voor figuren als Femke Halsema. PvdA-elite behoren voor mij meer tot de type “de hoge heren van het dorp”. Ze zijn vaak net wat traditioneler in hun levensstijl en opvattingen dan de grachtengordelfiguren. Maar “elite”, zeker. geldt natuurlijk voor vrijwel alle politici, ook die van de VVD en ook voor Wilders hoezeer hij ook mag ageren tegen de “elite”. de VVD-elite heeft alleen een minder probleem met de eigen achterban, omdat ze er minder van afwijkt.;)


  Maak melding

 66. Had ik Timmermans toch verkeerd geplaatst: het is een Limburger (Maastrichtenaar) en geen Brabo en diplomaat geweest ipv militair en ook nog eens jonger dan ik (dacht).:o


  Maak melding

 67. “Iemand die trots is op wat hij heeft, neigt ernaar exclusiviteit te claimen”, vervolgt PvdA-er Fransen. ⤽
  ———————
  Kijk, dat noemen we nu samen delen 8)


  Maak melding

 68. Drama, dus als ik ergens trots op ben dan neig ik naar exclusiviteit te claimen? Wie is die Fransen eigenlijk? Ik ben niet van plan om mijn trots samen te delen.;D


  Maak melding

 69. @Allen

  Even terug naar de actualiteit. Wat vinden jullie van het meldpunt Midden- en Oost-Europeanen waar nu zoveel om te doen is?

  De manier waarop kun je hekelen, maar de PVV zet hiermee wederom een punt op de agenda dat
  (getuige 46.000 meldingen binnen een week) aansluit op een beleefde werkelijkheid in de samenleving en scoort hiermee in de peilingen.

  Net als het aantrekken van gastarbeiders in de jaren ??60 (de Nederlandse regering sloot verdragen met Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije, Marokko, Tunesië en Joegoslavië) om zwaar en ongeschoold werk te verrichten, lijkt het erop dat het vrij verkeer van goederen, personen en diensten binnen de Europese Unie ook maatschappelijke spanningen met zich meebrengt.

  Deze maatschappelijke spanningen doen zich voornamelijk voor aan de ??onderkant?? van de arbeidsmarkt waar op loonkosten wordt geconcurreerd. In het debat op 2 werd zaterdagavond gesteld dat tegenwoordig Polen te duur zijn en worden vervangen door Roemenen. Een ander stelde dat het eigenlijk een meldpunt voor maatschappelijk onverantwoorde ondernemers moest heten omdat niet de werkzoekenden uit Midden- en Oost-Europa het probleem zijn maar werkgevers die zich over de rug van werkzoekenden verrijken.

  Wat zijn volgens jullie de oorzaken en de oplossingen?

  Zelf zie ik de hoofdoorzaak gelegen in het feit dat arbeidsmigratie in tijden van economische groei geen maatschappelijk issue is. In een economische recessie kan arbeidsmigratie zeker bij kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt gemakkelijk leiden tot groeiende antipathie voornamelijk voortvloeiend vanuit een gevoel van broodroof. Daarnaast heeft ook de ongebreidelde groei van de Europese Unie geleid tot een grotere arbeidsmarkt en meer concurrentie waarbij het economische voordeel voor de markt (flexibele en goedkope arbeid) voorop stond en de sociale en culturele effecten op samenlevingen lang verwaarloosd zijn. Ik heb ook niet 1,2,3 een oplossing maar ik denk wel dat er om een gezond draagvlak in samenlevingen te houden, er een andere koers moet worden gevaren binnen de EU. De Europese samenwerking heeft Nederland als exportland veel welvaart gebracht, maar de vraag kan gesteld worden of de groei van de Europese Unie op een verantwoorde manier heeft plaatsgevonden. Het gebrek aan ??checks and balances?? zien we ook terug in de huidige problemen met de Europese Monetaire Unie/de Eurozone. De oplossing moet naar mijn idee dan ook worden gezocht in een betere balans tussen people, planet en profit binnen de EU, een meer integraal beleid waarbij de focus breder ligt dan profit. Never waste a good crisis! Als dit niet gebeurt, verwacht ik een verdergaande sociale ontwrichting in Europa met alle gevolgen vandien??


  Maak melding

 70. Ik vraag me maar steeds af hoe ze aan die 46000 meldingen komen. Ja, de PVV zegt dat zelf, maar waar kan ik ze vinden? Niet op die bewuste site. Ik ben er van overtuigt dat – als het er zoveel zijn – het overgrote deel lollige reacties zullen zijn en maar enkele serieuze.
  Het meldpunt is mijns inziens gelanceerd omdat de PVV niet meer kon scoren met het bashen van Moslims en nu hebben ze een andere bevolkingsgroep gevonden, waar ze voorlopig weer mee scoren.

  Debat op 2 kan ik nooit naar kijken. Is me een te chaotisch programma. Spanningen aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn er altijd en zullen er altijd zijn.

  Wat de oosteuropese werknemers betreft die staan nu even in de picture, maar zodra hun eigen land zich verder ontwikkeld heeft – en dat gebeurt snel genoeg – houdt dit vanzelf op. Je schrijft zelf al dat de Polen al te duur geworden zijn. Het zijn mijns inziens tijdelijke verschijnselen.

  Het vervelende van zo’n site is echter dat onze export daardoor kan gaan lijden.

  Het positieve ervan was dat onze columnisten weer voer hadden voor hun wekelijks stukje:

  Youp – Meldpuntjes op de i[/url]
  Ebru Umar – Laffe Nederlanders[/url]


  Maak melding

 71. Job Cohen treedt terug als politiek leider Partij van de Arbeid – beter voor hem denk ik, hij kon het tij niet meer keren, ongeacht de inhoud van zijn boodschap.


  Maak melding

 72. Goh echt volslagen onverwacht, hoe had dit kunnen gebeuren?

  Nouja hupatee de carousel in dan maar waar die uitstapt lezen we wel maar ben benieuwd wie er uitgaat stappen op zijn plekje

  Dan zijn sommige zo blij als ze kunnen melden dat het bij het CDA fout gaat of dat die blonde Clouwn en aanhagers wat fout doen maar nu……? Ohja het is carnaval


  Maak melding

 73. Wat een gek artikeltje, Derk, je weet toch wel wie zij beoogt op te volgen? Persoonlijk vind ik het geen goede keuze, maar het is kennelijk de keuze van de meerderheid van de gemeenteraad. We kennen de andere kandidaten natuurlijk ook niet.


  Maak melding

 74. Een verstandige zet van Cohen. Zijn kwaliteiten kwamen in deze rol niet uit de verf, het is geen oppositieleider. En ook geen straatvechter zoals een aantal van zijn opponenten. Ben benieuwd wie hem gaat opvolgen en of die het tij kan keren.


  Maak melding

 75. @Elrey, zoals jij al in je aanhef stelde mag iedereen de manier waarop ter discussie stellen, wat niet wegneemt dat het een volkomen legitiem initiatief van de PVV is om een meldpunt in te richten, waar de gewone burger zijn grieven (overlast?) kwijt kan over arbeidsimmigranten uit de MOE-landen. Het wegkijken van eventuele problemen die veroorzaakt worden door MOE-landers is typerend voor de overige politieke partijen, en als zo vaak een diskwalificatie van (terechte?) klachten van de gewone burger. Het getuigd van een grenzeloze arrogantie, om de 46.000 klachten die er zijn binnengekomen op het meldpunt enkel af te doen als discriminerend. Hieruit blijkt dat de overige politiek zich volledig van de werkelijkheid heeft vervreemd en blind achter VNO-NCW voorzitter Wientjes aanhobbelt. Er is de naïeve Nederlandse werknemer in het verleden een zonnige prognose voorgespiegeld van ± 18.000 MOE-werknemers die hiermee de hiaten binnen bepaalde sectoren aan de ⤽onderkant⤝ van ons arbeidsbestand op moesten vullen, maar inmiddels is dit binnen een zeer korte tijd uitgegroeid tot ± 200.000, met alle gevolgen van dien.

  Een ware exodus van Oost naar West waar de zo als altijd slapende en wegkijkende politiek volledig door zijn verrast (of wisten ze het wel?). Het eurofiele ideaal van open grenzen krijgen we nu met interest op ons bordje, in de kielzog van de goedwillende MOE-werknemers krijgen we gratis een hoog percentage kwaadwilligen, die afkomen op onze verzorgingstaat om daar doormiddel van criminele activiteiten, benutten van onze sociale voorzieningen, werken onder het minimumloon, ect. kunnen leven als God in Frankrijk (Nederland) Maar het ergste symptoom is verdringing op de arbeidsmarkt van de Nederlandse werknemer, die in bepaalde sectoren (bouw/transport) dit nu al aan de lijve ondervinden. Het mag toch een gotspe heten, dat in Nederland met ± 474.000 werklozen de openstaande banen worden verdeeld onder ± 200.000 MOE-landers?

  Graag wil ik nog even terugkomen op de paniekreflex over het meldpunt, de hypocrisie en het wegkijken van overlast druipt er weer vanaf. Woordvoeder van de raad van korpschefs in Het Parool: ⤽ Verdachten die zich in de binnenstad schuldig maken aan zakkenrollen en skimmen, zijn vaak Oost-Europeanen.⤝ Sla en de ⤽regionale⤝ kranten op na: ⤽Polen zitten veelal met velen op kleine kamertjes, vieren daar uitbundig feest, meestal beschonken, er is daadwerkelijk sprake van overlast.⤝
  Dan de allergrootste hypocrisie over het PVV meldpunt: In 2007 is een Werkgroep Overlast Polen opgericht door de ons aller bekende Ella Vogelaar (Integratie) en Donner (Sociale Zaken). Een Kamercommissie stelde in september 2011 onder leiding van CDA??er Ger Koopmans: ⤽Dat Nederland niet in staat is geweest de toestroom van arbeidsimmigranten uit de MOE-landen in goede banen te leiden.⤝ Dat de SP al sinds 2005 een meldpunt-Polen op de agenda heeft staan, zal inmiddels wel bekend zijn. Weer veel paniekvoetbal van partijen die zich geen raad weten met Wilders, en doormiddel van loze kreten zich weer als verliezer profileren.

  Natuurlijk zijn niet alle MOE-landers criminelen en zorgen ze niet allemaal voor overlast, dat is een suggestie die door tegenstanders van het meldpunt wordt gewekt. Maar het wordt tijd dat er onder de kaasstolp in Den Haag de realiteit eens onder ogen wordt gezien, en dat ze gewoon eens leren luisteren wat er onder de bevolking leeft. Daarna een onderzoek opstarten of de gemelde klachten daadwerkelijk op waarheid berusten, dan toon je respect naar de burger.  Maak melding

 76. moeten wij een meldpunt overlast mbt een bepaalde bevolkingsgroep willen? Nee, want stigmatiseren kan nooit een OPLOSSING zijn.
  moeten wij een politieke beweging die zo’n meldpunt instelt willen? Al helemaal niet.

  Kijk eerst naar de oorzaken van de huidige situatie (o.a. malafide uitzendbureau’s die tevens “zorg”dragen voor een foute huisvesting; haal de werkgevers die daaraan driftig meewerken voor de balie), en ga op zoek naar goede oplossingen.
  En handhaaf tevens daar waar nodig om de werkelijke overlast tegen te gaan.


  Maak melding

 77. Maar wee je gebeente wanneer Polen Nederlandse producten gaat boycotten of de vele Nederlandse ondernemers gaat dwarszitten. Niemand is tegen de aanpak van criminaliteit. Vaak gebeurt dat door in Europa rondtrekkende criminele bendes. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak in Europa. De vele Oost-Europeanen die hier – al dan niet tijdelijk – wonen werken hard in sectoren die nauwelijks aan arbeidskrachten kunnen komen. Zo’n meldpunt heeft enkel symbolische waarde. Misschien 46000 serieuze klachten, misschien 4 virtuele zetels winst, maar weegt dat op tegen stigmatisering, polarisering en discriminatie?


  Maak melding

 78. @Bernard, jou reactie is een typerend D66 reactie, veroorzaakt door een vergaande antipathie t.o.v. de PVV.
  Zoals je inmiddels weet sympathiseer ik met de VVD, waar ook niet de meest vleiende reacties over het meldpunt vandaan kwamen, maar dat wil nog niet zeggen dat het meldpunt niet in een behoefte voorziet. Blijkbaar veroorzaakt de grote toestroom van MOE-landers bij een bepaald deel van de bevolking overlast, die bij jou niet als zodanig onderkent wordt, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet juist is. Het is een beetje arrogant om te stellen dat dit een move is van de PVV om weer een electoraat aan te boren, jou politiek leider Pechtolt doet het op zijn manier niet anders, door ons himmelhoch jauchzend de EU als het summum voor te spiegelen.

  Met een werklozenbestand van 474.000 zie ik op dit moment geen spanningen aan de onderkant van de arbeidsmarkt,daar deze met dat bestand praktisch moeiteloos opgelost kan worden.

  Het is bij jou het hosanna van de open grenzen, die je er schijnbaar toe brengt dat de exodus van MOE-landers van korte duur is. Stel je hebt een klein beetje gelijk v.w.b. de Polen, wat komt er dan achteraan Roemenen, Bulgaren, Kosovaren, enz.?

  Wat een drogreden dat de onze export gaat lijden onder dat meldpunt, dat werd ook verkondigd met het filmpje Fitna, enkel kretologie om de onmacht te maskeren. Tijdens het referendum waar de meerderheid van Nederland NEE tegen zei, kwam jou politieke leider zelfs met het doemscenario OORLOG, dan ben je toch wel volledig van het paadje.  Maak melding

 79. Bericht door Dame, op 20 februari 2012 om 19:50

  Klopt inderdaad een vreemde eend in de bijt hier dat artikel, maar het mag toch? Heb hier ook wel eens linkjes over het CDA ofzo gezien die kant nog wal raakte, ja en wie de bal … Was ook niet naar een echte Dame als u bedoeld maar dat was je inmiddels wel duidelijk 😉


  Maak melding

 80. @Bernard 14:57

  De stijl en de wijze waarop de PVV politiek bedrijft is duidelijk. Keihard op de persoon of een groep personen. In de peilingen en bij de laatste verkiezingen blijkt dit succesvol te zijn. De reden daarvoor is naar mijn mening dat de PVV maatschappelijke vraagstukken op de politieke agenda plaatst, die door de andere politieke partijen genegeerd of niet geadresseerd worden.

  Het maatschappelijke vraagstuk waar ik op doel heeft echter niets te maken met de komst van werkzoekenden uit het midden en oostelijk deel van de EU, maar meer met de keerzijde van het neoliberalisme.

  Vanaf de jaren ??80 waait er een neoliberale wind door Nederland. Het neoliberalisme pleit voor maximale vrije marktwerking en zo min mogelijk overheidsingrijpen. Ook het beleid van de EU is doordrenkt van het neoliberaal gedachtengoed. Denk maar eens aan het vrije verkeer van goederen, personen en diensten met een minimale regulering zoals het toezicht op het voorkomen van kartelvorming en prijsafspraken.

  Het neoliberalisme heeft niets te maken met het klassieke liberalisme omdat het in essentie een economische stroming is en geen politieke stroming. De nadruk ligt op de economie en niet op politieke idealen zoals burgerlijke vrijheden.

  Het neoliberalisme is ook niet sec toe te rekenen aan één partij. Zowel Lubbers (CDA), Kok (PvdA) als Rutte (VVD) kunnen worden aangemerkt als neoliberale politici.

  Met de keerzijde van neoliberalisme hebben we inmiddels kennis gemaakt. Een gebrek aan overheidsingrijpen en regulering heeft er toe geleid dat één economische sector een groot deel van de wereld tot op de rand van de afgrond heeft gevoerd.

  Zonder regulering en alleen maar vrije marktwerking is de mens, een wolf voor zijn medemens. Nu duidelijk is dat groei niet oneindig is, en het neoliberalisme slechts leidt tot een geografische verplaatsing van de lusten en lasten wordt de groeiende werkloosheid door sommigen afgewenteld op hun medemensen.

  Het zijn echter niet de werkzoekenden uit Midden- en Oost-Europa die verantwoordelijk is voor persoonlijke malheur zoals steeds meer slecht werk dat geen enkele inkomenszekerheid biedt, toenemende baanonzekerheid, onvoldoende sociale bescherming maar het is allemaal een gevolg van de neoliberale lijn in Nederland , binnen de EU en in de VS.

  Het neoliberalisme leidt tot de ontwrichting van complete samenlevingen. Werk is niet alleen een bron van inkomen, maar ook een onmisbaar middel voor individuele ontplooiing en maatschappelijke participatie. Daarnaast is er altijd de vraag hoe het werk zich verhoudt tot de rest van het leven zoals de zorg voor kinderen en ouderen, vrijwilligerswerk, ontspanning of ontwikkeling. Maar nu het werk verdwijnt op het noordwestelijk halfrond uiteen is gespat en de druk op de lonen en arbeidsomstandigheden toeneemt door de concurrentie van lage lonenlanden, waar men het niet zo nauw neemt met arbeidsomstandigheden en werktijden en arbeidsmigranten uit de nieuwe lidstaten van de EU bereid zijn te werken tegen lagere lonen en onder slechtere omstandigheden, blijkt het neoliberalisme een kortstondig orgasme van welvaart te zijn.

  Die arbeidsmigranten uit het midden en oosten van de EU, zijn net zo goed slachtoffer van de neoliberale utopie dat groei oneindig is en dat de vrije markt alles alleen maar goedkoper maakt en alles echt alles oplost.

  We ervaren het. De puinhoop blijft achter, terwijl de aandeelhouders en bonusjagers verkassen naar de nieuwe jachtgebieden van het neoliberalisme. Het neoliberalisme heeft niets te maken met de heilige drie-eenheid van people, planet, profit maar met een overwaardering van profit op de korte termijn met rampzalige gevolgen voor de lange termijn.

  En hoe moeten we daar mee omgaan? Ons laten verdelen en beheersen door een partij die niet transparant wil zijn over zijn financiering, door de media die altijd de spreekbuis is van hen die aan de macht zijn (of het nu links of rechts is). Lijkt mij niet.

  Terug naar de essentie van het leven, een leven dat uit meer bestaat uit werken alleen om daar spullen van te kopen en vervolgens nog meer te werken voor nog meer spullen??

  Je ziet Bernard, dat ik niet denk dat het allemaal wel overwaait. Ik ben juist bang dat alles wegwaait net als het laatste beetje fatsoen voor onze medemens. Fatsoen je weet wel: een politiek debat op inhoud voeren in plaats van je politieke opponent als bedrijfspoedel aanduiden.

  Misschien heeft VVD??er wel gelijk en draait het in de politiek alleen maar om macht. Dan lijkt mij de tijd aangebroken voor een wissel om te voorkomen dat het neoliberalisme overwint!


  Maak melding

 81. Ach, niet zo’n vreemde eend hier, er wordt met enige regelmaat uit geciteerd. Ik vond de inhoud nogal stupide: “Nijmegen is afgedankte PvdAers zat”. Wie zijn de voorgangers? Allereerst Thom de Graaff van D66. Daarvoor Guusje ter Horst, als PvdA-wethouder uit Amsterdam, dus niks afgedankt. Daarvoor Ed d’Hondt, carri?reburgemeester van PvdA, ook niet afgedankt. En daarvoor zo’n 200 jaar CDA-burgemeesters. Een kritisch artikel prima, maar wel graag gebaseerd op feiten. En nee, Sharon Dijksma is verre van mijn favoriet.


  Maak melding

 82. Wat de PVV uitvreet daar heb ik af en toe ook mijn bedenkingen bij, maar de mateloze hypocrisie die nu weer tentoongesteld wordt over dat meldpunt daar erger ik mij vreselijk aan. Is er echt wat nieuws onder de zon, of is het politieke onmacht om af te reageren op een partij die ze met geen mogelijkheid tegengas kunnen geven. Wat een zielig stelletje nitwits daar in Den Haag.

  Artikel uit Elsevier van 30 november 2007

  Donner en Vogelaar: Werkgroep overlast Polen

  Ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) en Ella Vogelaar (Integratie, PvdA) richten een speciale werkgroep op om de toenemende problematiek rond Oost-Europese immigranten te bestrijden.
  De ministers hebben dat vrijdag afgesproken na overleg met delegaties van de vier grote steden, die kampen met groeiende overlast van Oost-Europeanen uit nieuwe landen van de EU, vooral Polen, Roemenen en Bulgaren.
  Tevreden
  De toestroom van deze nieuwe EU-burgers isveel groter dan door de politici verwacht. En de problemen – huisvesting, alcoholmisbruik, plotselinge toevloed van Poolse kinderen op scholen – zijn navenant.
  De werkgroep van Donner en Vogelaar moet vanaf volgende week de problemen ‘in kaart gaan brengen’, en daarna voorstellen doen voor maatregelen.
  De burgemeester van Den Haag, Wim Deetman (CDA) toonde zich tevreden over de ‘snelle actie die de ministers ondernemen’.
  Werkgevers
  Donner maande de werkgevers alvast hun verantwoordelijkheid te nemen bij de huisvesting van werknemers die ze uit het buitenland halen.
  Vogelaar ging nog verder en stelde dat de werkgevers ook moeten helpen bij inburgering als duidelijk is dat Oost-Europese werknemers zich – al dan niet met gezin – willen vestigen in Nederland.
  De Integratieminister herhaalde haar voornemen nu niet dezelfde fouten te maken met de Oost-Europese gastarbeiders als indertijd met de Turkse en Marokkaanse.  Maak melding

 83. Wat een mooi bewijs van de daadkracht van het vorige kabinet, en speciaal Vogelaar en Donner, om de problematiek in kaart te brengen én oplossingen te zoeken. Vergeef me mijn standpunt, VVDer, maar voor mij is dat waar politiek om draait: niet om problemen heenlopen, maar onder ogen zien, analyseren en aanpakken. Dat is dus iets anders dan zo’n meldpunt waarbij het eenzijdig gaat om overlast van Oost-Europeanen. Wat is de oplossing van Wilders? Zoekt hij daar wel naar?


  Maak melding

 84. @Bernard, 21:31 Als je denkt dat ik hier op het log de naam MOE-lander bedacht heb, bevindt jij blijkbaar in een coconnetje ver van de realiteit. Het is de overheid en de media die het door jou als discriminerende aangemerkte woord volledig in zijn publicaties heeft op genomen. Ook door jou mede D66ers wordt het woord veelvuldig in debatten gebruikt, daar het een aanduiding is voor Midden en Oost Europeaanse werknemers. Dus droog je tranen,:'( er is niets discriminerend aan het woord.


  Maak melding

 85. VVD-er. Ik ben het met je eens dat Pechtold soms trekjes heeft die mij ook niet bevallen. Soms maakt hij denigrerende grapjes over andere partijen om daar zelf beter door te lijken. Dat moet hij niet doen. Dat heeft D66 niet nodig. Je geeft daarmee op zo’n moment aan dat je je toehoorders niet hoog hebt.

  Maar mijn mening wat betreft dit meldpunt is daardoor niet anders.
  Voor mij blijft het een feit dat dit een “move is van de PVV om weer een electoraat aan te boren”. Ik weet niet waarom dit arrogant zou zijn.

  Stel je hebt een klein beetje gelijk v.w.b. de Polen, wat komt er dan achteraan Roemenen, Bulgaren, Kosovaren, enz.?

  Ja. Nederland is door de eeuwen heen een immigratieland geweest en profiteerde daar altijd van door de nieuwe ambachten en activiteiten die dat met zich meebracht.

  Onze export zal even gaan leiden onder het feit dat dit meldpunt zo’n nieuwsitem is geworden. Het zal ook wel weer snel overwaaien. Maar het beeld van Nederland heeft dan toch weer een tik gekregen die zal blijven kleven. (Dit is het beeld wat ik heb, ik heb op dit terrein geen deskundigheid.)


  Maak melding

 86. Daar denkt de branchevereniging voor bloemen anders over, VVDer. Een van de vele branches met grote exportbelangen in Oost-Europa. Maar allee, onze economie kan wel wat lijden, nietwaar, zeker wanneer er ‘principes’ in het geding zijn…:o


  Maak melding

 87. Dame 22:37 Ja hoor, ik val mijn stoel van zoveel daadkracht, de werkgroep is in 2007 opgericht (5 jaar geleden) heb jij enig resultaat gezien. Het is als zoveel van hetzelfde, praatgroepjes oprichten die zich na verloop van tijd verzanden in een stapel rapporten die daarna in het ronde archief belanden. De kreten, ⤽niet om problemen heen lopen⤝, ⤽maar onder ogen zien⤝, ⤽analyseren en aanpakken⤝, zijn verhaaltjes die elke politicus moeiteloos kan opdreunen, en er is altijd wel iemand die dat gelooft.

  Ik moet wel stekeblind zijn als ik niet in het artikel van Elsevier heb gelezen dat het hier om hoofdzakelijk Polen ging, die door Vogelaar/Donner op de agenda zijn gezet. Heb jij soms gelezen dat het Mars mannetjes waren, nee Dame het waren de eenzijdige Polen, dezelfde eenzijdige Polen die Wilders op zijn agenda heeft staan. Komt Wilders met een oplossing: Hij zal ongetwijfeld zijn bevindingen aanbieden aan de regering. Zoekt hij daar wel naar: Glazen bol kijken, maar het is bedacht door de PVV, en dan is het bij voorbaat abject, niet waar?  Maak melding

 88. @Bernard, VVD??er, Drama, Dame

  Wat mij opvalt aan mijn vraag naar jullie mening over het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen is een opvallende overeenstemming tussen ons.

  De overeenstemming is gebaseerd dat dit niet de manier is om maatschappelijke vraagstukken te agenderen, laat staan op te lossen.

  Daarnaast bespeur ik een aantal nuances.

  Bernard denkt dat de maatschappelijke wrijving zich vanzelf wel oplost als de nieuwe lidstaten in het midden en oosten van de EU zich verder hebben ontwikkeld.

  VVD??er stelt samen met mij dat alleen de PVV bepaalde maatschappelijke vraagstukken die in de samenleving leven adresseert, die de andere partijen negeren. Feitelijk dankt de PVV hier ook zijn bestaansrecht (en electorale winst) aan.

  Ik ben het met VVD??er dat politiek Den Haag onterecht de ogen sluit voor bepaalde maatschappelijke vraagstukken. Dat verklaart ook de antipathie tegen Den Haag. Wat is er inderdaad mis met het luisteren naar en onderzoeken van maatschappelijke onvrede die in de samenleving leeft?! Ik heb ook vaak het idee dat ??Europa?? ook alleen maar leeft bij bepaalde politieke partijen en niet breed in de samenleving.

  VVD??er lijkt het eens te zijn met mij door te stellen dat de overige politiek zich volledig van de werkelijkheid hebben vervreemd en verblind door achter neoliberaal (en ⤽snurkend VVD-lid) Wientjes aan te hobbelen.

  Drama deelt een perceptie dat er werkgevers zijn die driftig meewerken aan de overlast zoals die in de samenleving wordt ervaren.

  En Dame hekelt de wijze waarop de Partij Voor de Verdeeldheid politiek bedrijft.

  Rest mij nog wat vragen:

  Delen jullie mijn mening dat de hoofdoorzaak voor veel van de huidige maatschappelijke vraagstukken voortvloeit uit de gure neoliberale wind die sinds de jaren ??80 op het noordwestelijk halfrond waait in landen maar ook op het niveau van de EU?


  Maak melding

 89. @Dame 22:54 Het gaat niet om ⤽principes⤝ maar om het doodgewone feit dat het legitiem is om zo`n meldpunt op te starten. En om het feit dat er al zulke meldpunten bestonden, maar daar geen aandacht aan werd besteed omdat het niet door de PVV op de agenda was gezet. Waar ik mij aan erger is de ophef die er gemaakt wordt over zaken die al jaren spelen, maar zo gauw als er een PVV etiketje aan zit, dit opgeblazen wordt alsof Nederland de paria van Europa is geworden.

  Als dit door de media en de overige partijen als kennisgeving was aangenomen, had het meldpunt een zachte dood gestorven, maar nu is het voor de PVV een hot item waar ze zelf nog electorale winst uitgehaald hebben. Hoe stompzinnig er gereageerd wordt door de overige partijen, blijkt wel weer.

  En geloof mij nu maar het dansje voor de b?hne over de export, is een dooddoener die de tranen moeten maskeren over de onmacht van de overige politieke partijen.  Maak melding

 90. Bericht door ElRey, op 20 februari 2012 om 21:52
  Glashelder! Moet het volledig eens zijn met je analyse. Heb toch nog een vraag:

  Dan lijkt mij de tijd aangebroken voor een wissel om te voorkomen dat het neoliberalisme overwint!

  Een wissel. Ja, maar waar naar toe? Is er een alternatief voorhanden?
  Is er zo-wie-zo een macht die de genoemde economische sector kan reguleren. Ik denk bijna aan een wereldregering. Maar dat is nog een brug te ver en heeft ook zo z’n nadelen als die niet goed gecontroleerd wordt.


  Maak melding

 91. Bericht door de VVD`er, op 20 februari 2012 om 22:48
  Mee eens VVD’er, maar ik vind het toch een woord waarbij mensen tot een zaak getransformeerd worden. Ik hou niet zo van dit soort afkortingen. De mensen die er achter zitten worden te abstract.


  Maak melding

 92. @Bernard

  Een wissel qua politiek en beleid omdat alleen een struisvogel inmiddels nog niet duidelijk is dat een neoliberaal beleid een eenzijdig beleid is, gebaseerd op korte termijn profit waardoor complete samenlevingen ontwricht raken.

  Een dergelijke wissel kan op elk niveau. Ik denk daarbij niet direct aan het mondiale niveau maar meer bottom up waarbij ik hoop dat politieke partijen zich realiseren dat vrijwel iedere partij medeplichtig was aan het neoliberaal experiment en meer de verbinding met elkaar gaan zoeken voor een meer duurzame ontwikkeling van onze samenleving.

  Daarom startte ik al eerder een discussie op dit politieke log omdat als partijen niet op basis van overeenkomsten/waarden/belangen gaan samenwerken straks de Partij Voor de Verdeeldheid en straatvechters met alles aan de haal gaan. Niet omdat ze de oplossing hebben voor maatschappelijke problemen maar alleen omdat ze alleen bestaansrecht hebben als de overige politieke partijen niet komen met breed gedragen oplossingen.


  Maak melding

 93. Bericht door ElRey, op 20 februari 2012 om 23:43

  Delen jullie mijn mening dat de hoofdoorzaak voor veel van de huidige maatschappelijke vraagstukken voortvloeit uit de gure neoliberale wind die sinds de jaren ??80 op het noordwestelijk halfrond waait in landen maar ook op het niveau van de EU?

  De hoofdoorzaak is volgens mij het probleem dat sommige bedrijven zo groot en machtig geworden zijn dat landen tegen elkaar uitgespeeld worden en dat het politieke systeem er (in ieder geval nu) niet toe doet. De uitzending van Tegenlicht over de rol van Goldman Sachs in verband met de schulden van Griekenland was voor mij wat dat betreft zeer verhelderend/beangstigend.


  Maak melding

 94. De hoofdoorzaak is volgens mij het probleem dat sommige bedrijven zo groot en machtig geworden zijn dat landen tegen elkaar uitgespeeld worden en dat het politieke systeem er (in ieder geval nu) niet toe doet. De uitzending van Tegenlicht over de rol van Goldman Sachs in verband met de schulden van Griekenland was voor mij wat dat betreft zeer verhelderend/beangstigend.

  Dat was inderdaad een griezelig indrukwekkende uitzending Bernard! Ik ben het helemaal met je eens.


  Maak melding

 95. @Bernard en Joppuh

  De uitzending van Tegenlicht over de discutabele rol van Goldman Sachs, maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse documentaire ‘The inside job’, illustreren wat de gevolgen zijn van het politiek omhelzen van de neoliberale lijn: lekker weinig overheid en regulering waardoor enkele bedrijven zo machtig worden dat ze beslissen over het wel en wee van hele samenlevingen!

  Overigens vind ik ook de wijze waarop de EU functioneert uiterst discutabel vanuit het licht van de wijze waarop een democratie zou moeten opereren, de snelheid waarmee een van oorsprong intergouvernementeel samenwerkingsverband op economisch gebied is doorgeschoten naar een supranationaal orgaan en de speelruimte die de EU biedt aan ‘daders’ als Goldman Sachs…


  Maak melding

 96. gewoon-nieuws.nl

  De meest kille, meedogenloze en gewetenloze, maar ook meest winstgevende zakenbank ter wereld, de Goldman Sachs Bank, heeft haar oog laten vallen op de Nederlandse pensioenen. Met een totaal beheerd vermogen van ruim 800 miljard euro zijn de Nederlandse pensioenfondsen een vette kluif voor Goldman Sachs. De pensioenfondsen kijken met een schuin en begerig oog naar Goldman Sachs omdat deze bank bewezen heeft een uitstekende vermogensbeheerder te zijn.

  Dat de Goldman Sachs bank haar Europese activiteiten op grote schaal aan het uitbreiden is blijkt uit het groeiende aantal ex medewerkers van Goldman Sachs die belangrijke overheidsposities bekleden in Europa. De huidige President van de ECB was vice voorzitter en managing director bij Goldman Sachs en de Minister President van Italië, Mario Monti was een adviseur van Goldman Sachs. Ook de nieuwe Minister President van Griekenland, Lucas Papademos, heeft een verleden bij deze Amerikaanse zakenbank. In de politieke top van Nederland bevindt zich ook een medewerker van de Goldman Sachs bank. Victor Halberstadt is al sinds 1991 lid van de ⤽Board of International Advisors⤝ van de Goldman Sachs bank en was kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Tevens is hij een vertrouwenspersoon van het Koninklijk Huis en momenteel één van Premier Rutte??s adviseurs.


  Maak melding

 97. @drama

  Goldman Sachs heeft eerst veel Amerikanen van hun pensioen beroofd en stort zich nou op onze pensioenen. In maart goed opletten wat de coalitie besluit ten aanzien van de extra bezuinigingen op onze pensioenen en de speelruimte die dit oplevert voor Goldman Sachs. Het probleem is dat in Nederland veel pensioenfondsen gedwongen winkelneringen zijn. Je bent als burger dus min of meer veroordeeld bent tot een pensioenfonds afhankelijk van de bedrijfstak en wat als deze in zee gaan met een gebleken ‘wolf in schaapskleren’ als Goldman Sachs???


  Maak melding

 98. @Joppuh

  De privatiseringsgolf is inderdaad te ver doorgeschoten.

  Privatisering van staatsbedrijven is typerend voor het neoliberalisme.

  Er staat een alarmerend artikel in de Pers van vandaag over het gegeven dat veel EU-landen tegenwoordig hun staatsbedrijven verkopen aan buitenlandse investeerders.

  Zo nemen Chinese investeerders veel staatsbedrijven over. In het recente geval van Nedcar hebben we gezien wat dit voor gevolgen kan hebben als een buitenlandse investeerder op een gegeven moment meer profit elders denkt te kunnen genereren.

  Eigenlijk is het volledig ridicuul dat met gemeenschapsgeld publieke voorzieningen worden gerealiseerd en dat deze nu, zoals in het geval van de HSL-lijn van het Londense station St. Pancras via de kanaaltunnel naar Parijs voor ?? 2.4 miljard wordt verkocht aan een Canadees pensioenfonds dat ook alleen maar een winstoogmerk heeft.

  Steeds meer EU landen die in de financiële problemen zijn gekomen door de doorgeschoten neoliberale lijn verpatsen in een wanhopige zoektocht om de staatsfinancien weer op orde te krijgen publieke voorzieningen aan buitenlandse investeerders (Chinezen, Sjeiks met teveel oliedollars) die alleen maar een winstoogmerk hebben en geen enkele relatie met de samenleving hebben.

  Het is een ongekende bankroof die nog steeds plaatsvindt en gewoon doorgaat. Banken en financiële instellingen die niet worden gereguleerd verkopen ondeugdelijke producten en creëeren een luchthandel waardoor mensen hun spaargeld en pensioen kwijtraken. Overheden voorkomen vervolgens het omklappen van banken en financiële instellingen door en masse volumineuze bedragen gemeenschapsgeld te investeren. Overheden en samenlevingen komen hierdoor in de problemen en de burgers worden geconfronteerd met al maar meer bezuinigingen en steeds minder inkomstenmogelijkheden en investeringen. Vervolgens kopen die banken en investeerders nog meer bezittingen op waardoor de zeggenschap over de eigen samenleving compleet weg is. De EU faciliteert het proces verder door partijen als Goldman Sachs in de regeringszeteltjes te zetten.

  Ik weet wel dat ik bij elke gelegenheid de keuze voor een politieke partij zwaar laat afhangen van het feit of deze de tegenaanval inzet tegen het neoliberale gezwel dat ons leegplundert en uitbuit.


  Maak melding

 99. liberalisering en privatisering.

  giroblauw terug? ABNAMRO is toch van ons? Splits deze bank op in een gedeelte voor “de gewone man” (waar je je spaarcentjes safe kunt storten, en later met rente weer terugkrijgen), en een internationale tak met ingebouwd risico…

  gas/water/electra/energie . Zolang marktpartijen meloenen uit kunnen geven aan reclame en andere onzin, kan dit dus veel goedkoper via vadertje staat.

  misschien een idee om NS en ProRail weer samen te voegen, en dan weer verder kijken.

  uzw. o.a zorgverzekering, openbaar vervoer


  Maak melding

 100. @drama

  Mooie opsomming van allemaal zaken die eerst werden gereguleerd of in staatshanden waren en wat allemaal veel beter via de vrije markt kon worden geregeld. Ja, daar hebben we inmiddels ervaring mee.

  Saillant detail is overigens dat De Nederlandsche Bank tegen een scheiding van het Nederlandse banken is in consumentenbanken en zakenbanken. Hoezo keuzevrijheid. Ik denk dat heel veel mensen gewoon zekerheid willen en daarom een lager rendement op de koop toe nemen dan maar te speculeren via allerlei zakenbanken met het risico op alles of niets…


  Maak melding

 101. [quoteOverheden voorkomen vervolgens het omklappen van banken en financiële instellingen door en masse volumineuze bedragen gemeenschapsgeld te investeren.][/quote]

  Investeren?? Bijdrukken zullen ze bedoelen, onze Euro wordt steeds minder waard en dit proces is al begonnen met het loslaten van de goudkoppeling tov de dollar op verzoek van de Amerikanen.

  Verder: helemaal eens met drama en Elrey!


  Maak melding

 102. @Drama

  Die oude verkiezingsprogramma’s kunnen we volgens mij wel terzijde schuiven die waren louter voor het verleiden van kiezers. Bovendien zijn een behoorlijk aantal verkiezingsbeloften sinds de laatste verkiezingen al gebroken door deze en gene partij. Meer inzicht in de grip die politieke partijen op de neoliberale krachten willen houden ontstaat in maart. In maart vergadert de coalitie eerst intern over de extra bezuinigingsplannen en daarna kan de oppositie reageren op de voorstellen van de coalitie via de regering. Ik ga scherp letten waar de rekening door welke partij wordt neergelegd: wordt het ‘de vervuiler betaalt’ of wordt de rekening van het uit de klauw gelopen feestje bij jou, mij en ons neergelegd.


  Maak melding

 103. @drama

  Wat betreft jouw wens voor meer grip en zekerheid op bijvoorbeeld spaarvermogen (consumentenbank) en energie (nutsbedrijf) levert een globaal rondje langs de politieke velden mij het volgende beeld op voor het standpunt van politieke partijen t.o.v. de speelruimte voor het neoliberalisme:

  De SP benoemt vandaag bij monde van Emiel Roemer in de Volkskrant (??Wij zijn allemaal schoonmakers??) de gevolgen van het neoliberalisme nog heel helder:

  ⤽?? in het onderwijs, de zorg, in vele takken van dienstverlening, in de media en zelfs in de advocatuur maken werknemers het mee: steeds meer winstbejag, steeds meer ??efficiency??, steeds meer uitbesteding, steeds hogere werkdruk, steeds slechtere arbeidsvoorwaarden, steeds minder arbeidsvreugde.⤝

  ⤽?? voor de neoliberale kaalslag?? ze (mensen) zijn handel geworden, een stukje waardevermeerdering, een percentage in een spreadsheet, meer niet.⤝

  ⤽Als alle kostenverhogende franje is gestript, alle regels en restricties zijn overboord gezet en vervangen door ??zelfregulering?? dan kan het grote schuiven op het Monopoliebord beginnen.⤝

  Het CDA en de PvdA zitten in hetzelfde schuitje, beide partijen bevinden zich in het midden van het politieke speelveld, maar zien de kiezers weglopen naar de randen van het politieke spectrum ter linker- (SP) en ter rechterzijde (PVV). Beide ontberen tot op heden leiders en visie om de leegloop te voorkomen en om te keren.

  De VVD heeft een premier geleverd die eerder heeft gezegd dat de overheid er niet is voor het geluk van mensen. Nou ik betaal ook geen belasting aan een overheid om mij en anderen ongelukkig te maken denk ik dan. Bovendien vind ik Rutte nog niet zo succesvol in het sluiten van kamermeerderheden in wisselende samenstellingen op onderwerpen die voor onze samenleving echt van wezenlijk belang zijn. Vermindering van het aantal koopzondagen (deal met nota bene de SGP) en de missie in Kunduz (Groen Links) zijn niet bepaald de cruciale issues voor de toekomst van onze samenleving. Maar misschien overtuigt Rutte nog door in maart te komen met een breed draagvlak voor een betere organisatie en werking van onze arbeidsmarkt, woningmarkt, demografische druk, kosten van de zorg, kwaliteit van onderwijs, werkgelegenheid etc.

  De SGP heeft geen relatie met een samenleving maar met een God en voert Gods woord uit.

  De Christenunie die meer oog heeft voor de samenleving met accenten als naastenzorg en mantelzorg, hoor ik niet over de grip op de kosten van het levensonderhoud voor iedereen en het belang om niet neoliberaal daarbij te zijn.

  Groen Links en D??66 zijn qua electoraat toch een beetje elite-partijen geworden die met name de hoger opgeleide stedelijke bevolking vertegenwoordigt aan respectievelijk de linker- en rechterzijde van het politieke spectrum. Sap is teruggefloten door de eigen aanhang over de linkse coalitievorming en is met Kunduz eigenlijk een beetje in de maling genomen. Pechtold is PR-man voor de EU, die feitelijk op gespannen voet staat met heel veel democratische beginselen die aan de wieg stonden van de partij.

  Bij de PvdD is van een gezonde balans tussen people, planet en profit ook geen sprake. Het is een eenzijdige belangenvereniging geworden voor het welzijn van dieren (en mensen?) die zich laat piepelen met een caviapolitie terwijl de broodnodige aanpak van de bio-industrie door de belangenbehartiger van de boerenstand Bleker wel wordt voorkomen.

  De keuze is niet bepaald reuze dus voor kiezers die geen genoegen nemen met onzekerheid als enige zekerheid richting de toekomst. In Maart en April hebben we meer zicht op welke partijen jouw wens tot meer grip op het neoliberale gedrocht van de totale vrije markt zullen behartigen.

  Bezuinigen we door op de burger en bieden we het grootbedrijven als Goldman Sachs alle ruimte of staan we als politieke partijen nog voor de mensen en het collectief daarvan dat de Nederlandse samenleving wordt genoemd.

  En welk beeld komt uit de laatste peilingen naar voren.

  PVV maakt de uitglijer over de hoofddoek van de koningin goed met een projectie van MOE-landers als grootste oorzaak voor de huidige problematiek. Goed voor 24 zetels evenveel als bij de laatste verkiezingsuitslag van 2010.

  CDA krimpt verder: 12 zetels (9 minder dan de huidige 21 zetels in de TK).

  De SP komt op 33 zetels en groeit uit tot de grootste partij van Nederland volgens de peilingen (+18 t.o.v. huidige 15).

  Christen Unie blijven constant met 5 zetels in 2010 en nu.

  PvdD: 3 zetels (+1 t.o.v. 2).

  SGP: 3 zetels (+1 t.o.v. 2).

  Groen Links: 17 (+7 zetels t.o.v. 10 zetels in 2010.

  PvdA: 19 zetels (-11 zetels t.o.v. nu 30).

  VVD: in 2010 31 zetels en nu ook 31.

  50Plus zou volgens de peilingen nu wel met een zetel in de TK komen.

  Duidelijk is wel dat het gedoogcoalitie minder zetels zou halen bij verkiezingen nu dan in 2010. De VVD is stabiel maar het CDA krimpt verder en de PVV veert mee met de waan van de dag in de peilingen.  Maak melding

 104. @Joppuh!

  Uiteindelijk zijn alle mensen familie van elkaar omdat onze gezamenlijke voorouders zich zo??n 60.000 jaar geleden vanuit Centraal Afrika over de wereld hebben verspreid.

  Back on topic.

  We leven in interessante tijden. Na de Tweede Wereldoorlog in de tijd van de wederopbouw en daarna was er sprake van sterk overheidsingrijpen dat oplossingen bracht voor veel problemen. Dat wierp zijn vruchten af voor de samenleving in de vorm van een mooie combinatie van welvaartsgroei en een sociaal vangnet. Vanaf de jaren ??80 echter kwam het noordwestelijk halfrond in de greep van de economische stroming van het neoliberalisme. Opeens werd de overheid aangeduid als de oorzaak van alle problemen. Volgens het neoliberalisme regelt de vrije markt alles wel en reguleert die ook zichzelf wel.

  Dat hebben we gezien. Financiële cowboys hebben één groot piramidespel kunnen spelen met het spaargeld en pensioen van gewone mensen omdat de politiek en de overheid ook volledig doordrenkt waren van de neoliberale leer. Er was geen sprake van een reëele economie, maar van een fictieve economie omdat er geen reëele waarde meer lag onder veel financiële producten. Uiteindelijk is de luchtbel geklapt.

  De financiële sector is de gelegenheid geboden om zichzelf te verrijken met een focus op de korte termijn (of beter gezegd bonus). Toen de luchtbel klapte waren de gevolgen gigantisch. Miljoenen mensen op het noordelijk halfrond waren hun spaargeld of pensioen kwijt en wachtte een onzekere toekomst. Het ergste is misschien nog wel dat het belastinggeld van mensen niet meer in de samenleving wordt geïnvesteerd maar in de redding en het weer helpen opkrabbelen van dezelfde financiële sector waar de daders zitten van alle persoonlijke malheur en de crisis op het noordwestelijk halfrond.

  Tegenwoordig stijgen de kosten van het levensonderhoud, investeert de terugtrekkende overheid steeds minder in de samenleving en wordt belastinggeld misbruikt om ondemocratische gedrochten als de EU en de EMU in stand te houden die getuige de invloed van Goldman Sachs en andere maffia daarbinnen feitelijk vooral het belang van de machtige banken dienen. En god verhoede dat straks het IMF invloed krijgt binnen de Eurozone want deze organisatie is helemaal in en op handen van de banken.

  Vandaag staat een interessant artikel in de pers over de herrijzenis van IJsland. De IJslandse regering heeft haar autonomie en economische zelfstandigheid bewaakt (lees de EU buiten de deur gehouden) en heeft er voor gezorgd dat de IJslandse bevolking opdraaide voor de crisis die door een klein groepje financiële desperado??s is veroorzaakt. ⤽Voor een bail-out van hun zwaargetroffen banken was geen geld, dus die lieten ze ?? met een schuld van 85 miljard dollar ?? omvallen. Vervolgens nam het land razendsnel een noodwet aan die bepaalde dat de tegoeden van gewone IJslanders bij banken als eerste moeten worden uitbetaald. Dit gebeurde nog voordat andere (buitenlandse) schuldeisers ?? waaronder de Icesave-spaarders ?? konden aankloppen. Daarnaast sloten de banken een deal met de regering om huishoudens een groot deel van hun schulden kwijt te schelden. Ook werd de IJslandse kroon gesteund en werden aan buitenlandse valuta gekoppelde leningen verboden. De val van de kroon had een bijzonder gunstig effect op de export.⤝ Dit beleid heeft effect gehad: in 2011 had IJsland de beste economie en de groei zet door. Maar wellicht het allerbelangrijkste is dat de IJslandse regering voorkwam dat de gehele bevolking voor de kosten van het neoliberale feestje kwam of kon worden uitgeperst door de EU.

  Wat een contrast met de wijze waarop onze regering opereert. Die laat de Nederlandse bevolking opdraaien. Op de reeds bestaande bezuinigingen van 18 miljard komt straks nog een pakket van meer dan 15 miljard. Onze regering investeert niet in Nederland waardoor het vertrouwen en de koopkracht alleen maar verder afnemen. Onze regering investeerde wel in de redding van de banken en nu in het behoud van de Eurozone. Burgers en bedrijven kunnen amper nog krediet verkrijgen, alleen onder voor de banken zeer gunstige voorwaarden. Dezelfde banken die gered zijn met hun belastingcenten en wel aan goedkoop geld kunnen kopen.

  En kijk wat er Griekenland gebeurt. Daar wordt een experiment uitgevoerd. Griekenland is zijn zelfstandigheid en autonomie kwijt en staat onder curatele van de EU (of beter gezegd de vertegenwoordigers van banken die schuldeiser zijn). Ik heb medelijden met de gewone Griek die echt niet anders is dan jij en ik. Reken maar dat de banken hun geld terugzien, maar of de Nederlandse belastingbetaler de centen terugziet??

  Het ergste is dat er helemaal niets is veranderd. In 2010 won de partij die (alleen) het belang van de vermogende Nederlanders behartigt de verkiezingen. Reken maar dat er ook hardwerkende mensen zijn die amper rond kunnen komen. Er is een coalitie gevormd met de grootste verliezer van de verkiezingen die zo gehecht is aan het pluche dat het zijn principes overboord heeft gezet voor een gedoogakkoord met de PVV. De Partij Voor de Verdeeldheid. Verdeel en Heers. Een partij met maar één lid met een eigen agenda. Een partij die profiteert van de onzekerheid en angst voor de toekomst van velen door groepen mensen tot zondebok te maken: eerst moslims, nu MOE-landers. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer door samenwerking met een groep geloofsextremisten (SGP). Dat kan met een PvdA die een dolk in de rug van zijn eigen partijleider steekt terwijl het ooit een brede volkspartij was waar arbeider en intellectueel zich konden vinden in waarden als sociale rechtvaardigheid en sociale emancipatie (mobiliteit). Het wordt ook mede mogelijk gemaakt doordat de hogeropgeleiden lekker in de politieke zuilen duiken van GL en D??66. Lekker salonf?hig en natuurlijk kosmopolitisch vandaar Kunduz en de EU. Dan hebben we nog de Christen Unie, een partij met een lovenswaardige inzet en visie ten opzichte van onze naasten, helaas denkend vanuit hopeloos achterhaalde principes over de samenleving. De Partij voor de Dieren voor hen die hun huisdier liever hebben dan hun medemens. En dan is daar ook nog de SP. Socialistisch is wat anders dan sociaal-democratisch. Toch een partij met een echte politieke leider met een heldere en duidelijke boodschap die het kwaad (het neoliberalisme) benoemt en bestrijdt. De partij die groeit, maar pas echt groeit als het een brede volkspartij wordt wiens blik op de samenleving verder reikt dan de onderkant van de samenleving.

  Ik vind onwetendheid (vaak onjuist betiteld als domheid) geen probleem. Ik vind zelfverkozen onwetendheid een zonde. Beseffen mensen niet wat de lange termijnverwachting is voor Nederland bij een ongewijzigd beleid? Ontbreekt de echte urgentie nog? Waarom Joppuh zeiken Nederlanders wel maar wordt opnieuw kwaadaardige en snode individuen volop gelegenheid om zichzelf te verrijken terwijl het collectief, de samenleving teloor gaat???


  Maak melding

 105. @Allen

  Ik zie een context die voor iedereen gelijk is: sinds het begin van de crisis is er niets verandert de wereld is nog steeds in de greep van de vertegenwoordigers, belangenbehartigers en gedogers van de destructieve economische stroming van het neoliberalisme. Het heeft het noordwestelijk halfrond op de knieën gebracht en samenlevingen op de rand van de afgrond. De balans tussen mens, natuur, welzijn en welvaart is totaal zoek. Het gaat alleen nog maar om geld, geld, geld waarbij enkele individuen zich kunnen verrijken ten kosten van een heel halfrond en waarbij overheden de grip volledig kwijt zijn geraakt op grote bedrijven die als sprinkhanen de lusten en de lasten verdelen afhankelijk waar op deze wereld de meeste winst kan worden gemaakt. Het grootbedrijf is niet zoals de burger en het midden- en kleinbedrijf gebonden aan een gebied, maar opereert mondiaal.

  En wat is er in Nederland in 8 jaar toch een hoop verandert. Tegenwoordig lijkt iedere Nederlander voor zichzelf te gaan wat zichtbaar is in de versplintering van het politieke landschap en de krimp van het politieke midden. Wat een groot verschil met 2 oktober 2004. ?én van de laatste dagen waarop de Nederlandse samenleving een ongekende saamhorigheid toonde, de gelederen sloot op basis van gedeelde waarden en belangen.

  Wat gebeurde er op 2 oktober 2004? De grootste vakbondsdemonstratie ooit vond toen plaats. Van
  werknemers tot uitkeringsgerechtigden, van jong tot oud, toog naar Amsterdam. Dit absolute hoogtepunt na de voorbereidende acties en werkonderbrekingen maakte het kabinet Balkenende II destijds duidelijk dat de arrogantie in Den Haag volledig misplaatst was. Tienduizenden mensen konden Amsterdam of het Museumplein niet eens bereiken. Gedurende langere tijd kwamen de demonstranten van en naar het Museumplein elkaar in lange stoeten tegen. Duizenden konden alleen de buitenkant van het Museumplein bereiken. Deze massale ‘vertegenwoordiging’, want nog honderdduizenden konden om tal van redenen niet komen, maakt duidelijk dat toen de geest uit de fles was.

  Mensen van allerlei pluimage: jongeren, 30-ers, 40-ers, 50-ers, bejaarden, gehandicapten, brandweermannen, zorgverleners, onderwijzers, ambtenaren, militairen, bouwvakkers, mensen uit de vervoerssector, ze waren er allemaal. Een meerderheid van 77% van de Nederlanders vond dat het kabinet zijn werk niet goed deed. In een eerder onderzoek gaf 80% aan dat het kabinet de economie niet beïnvloedt of zelfs verslechtert. Meer dan de helft van de respondenten was tegen de ideologie om burgers meer verantwoordelijkheid te geven. Zij hebben liever goede collectieve voorzieningen oftewel waar voor hun belastinggeld!

  Het kabinet Balkende II had net als het als het huidige kabinet Rutte vooral ‘vrinden’ in ondernemerskringen en vermogend en dus conservatief en behoudend Nederland. De demonstranten hekelden het afbraakbeleid en het spekken van de bonussen van het grootbedrijf en hen die al meer hadden dan ze nodig hadden. De demonstranten op 2 oktober 2004 waren klaar met het neoliberale kabinet Balkenende II.

  Op 2 oktober 2004 werd de onrust en onvrede in de samenleving over het regeringsbeleid weerspiegelt in zo??n omvangrijke demonstratie dat de regering en de politiek het protest niet meer konden negeren. Tegenwoordig wordt de onrust en onvrede weggekanaliseerd naar allerlei zondebokmeldpunten.

  Ook nu in 2012 zijn er veranderingen nodig. Met het oog op de toekomst zijn hervormingen nodig van onze woningmarkt, van onze arbeidsmarkt en de wijze waarop de toenemende demografische druk betaalbaar en draagbaar wordt gehouden. De prioriteit van gewone Nederlanders ligt niet in Kunduz, bij het behoud van de Europese Monetaire Unie of bij de ontwikkeling van een gevechtsvliegtuig. Dit kunnen dus ook nooit de prioriteiten zijn van onze regering en onze politieke partijen. De meeste Nederlanders zijn niet gebaat bij een participatiemaatschappij van individuen waarin ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen (on)geluk. We zien waar dit in de praktijk toe leidt vervreemding, verharding, onzekerheid (bij-effect van flexibiliteit) etc. Mensen verwachten in deze onzekere tijden van de regering en de politiek duidelijk en zekerheid in het heden maar ook richting de toekomst. De arbeidsparticipatie in Nederland is al de hoogste van de hele EU, de collectieve lastendruk ook. Het omslagpunt is bereikt. Nederlanders willen dat de afbraak van de zorg, het onderwijs, de veiligheid, cultuur, natuur, de kinderopvang en al die zaken die direct aan ons dagelijks leven raken wordt gestopt. Het kan niet langer zo zijn dat onze regering door alleen maar verder te bezuinigen oneindig onze lasten kan verhogen en alleen nog maar investeert in het buitenland, in Kunduz, in Griekeland. Hoe kan het dat onze regering en politiek geen geld heeft voor een goede organisatie van de zorg, de kinderopvang en het onderwijs, wel voor het behoud van door de strot gedrukte ondemocratische organisaties en instituties zoals de Europese Monetaire Unie?! Als politiek gaat over de verdeling van schaarse middelen en regeren vooruitzien is, moeten regering en politiek tot een andere agenda, tot andere besluiten komen. En als de regering en de politiek niet meer de juiste prioriteiten hanteren dan is het aan ons allemaal om ze bij te sturen! De inkomsten van de rijksoverheid over het jaar 2012 worden begroot op 244 miljard euro. Dat is ons geld, laten we er dan ook voor zorgen dat het geld nu en richting de toekomst goed geïnvesteerd wordt!

  Of zijn Nederlanders in 2012 verworden tot slaven van banken en laten we ons als makke schapen op basis van beperkte afwegingskaders en beeldvorming verdelen en beheersen door een (inter)nationale elite die opereert vanuit een persoonlijke zucht naar nog meer status, rijkdom en macht?


  Maak melding

 106. @Elrey

  ⤽Ich bin ein SP??er!⤝??. Na je reacties nog eens doorgelezen te hebben, kom ik tot de conclusie dat je gedachtegoed vrijwel naadloos aansluit bij dat van de SP. Niets mee, maar om dat gedachtegoed steeds maar weer omfloerst naar voren te brengen getuigd niet van eerlijkheid. Niemand neemt je kwalijk als jij hier je politieke richting duidelijk aangeeft.  Maak melding

 107. @VVD??er

  Uit jouw reactie blijkt maar weer eens hoe belangrijk jij het vindt om iemand in een hokje te kunnen plaatsen. Je stelt mijn verwachting ook niet teleur omdat er ook, zoals van jou mag worden verwacht, altijd direct een subjectieve en persoonlijke kwalificatie volgt. In dit geval over mijn (on)eerlijkheid in jouw ogen.

  Blijft de vraag nog steeds open staan of je ook uit je VVD-hokje kruipen en misschien een reactie geven op de inhoud in plaats van op de persoon. Per slot van rekening is dit een politiek log. Of ben je er net als Mark Rutte alleen voor rechts Nederland en niet heel Nederland? Of ben je geen liberaal maar een neoliberaal en heb je daarom geen boodschap aan reacties op dit politiek log waarin wordt gerept over het collectief omdat ??jedem das seiner?? je meer aanspreekt?

  Als je mijn reacties eens echt en goed zou lezen, zou mijn politieke richting jou inmiddels al wel duidelijk zijn. Ik ben niet ho(n)kvast omdat de wereld niet stilstaat en verandert. Ik stem daarom niet altijd op dezelfde partij, maar op de partij die ik in staat acht om de maatschappelijke vraagstukken van dat moment het best te tackelen. Daarbij gaat mijn stem ook altijd naar een partij die ik in staat acht om samen te kunnen werken met anderen omdat ik geloof dat samenwerking effectiever en efficiënter is dan vijanddenken. Ik begrijp dat het laatste jouw voorkeur heeft, maar dan stel ik jou maar teleur. De windrichting kan geen enkele politieke partij bepalen omdat daarvoor hun invloed te beperkt is binnen een complexe context die evenwel voor elke politieke partij gelijk is. Als kiezer kan ik wel bepalen welke politieke richting het meest succes zal hebben in het oplossen van contemporaine maatschappelijke problemen. Ik ben daarmee een zwevende kiezer wat niet wil zeggen dat ik geen principes heb. Principes als sociale rechtvaardigheid en sociale emancipatie (sociale mobiliteit en de mogelijkheid tot verheffing/ontplooiing) staan altijd in mijn vaandel. Dat hoort bij mijn humanistische wereldvisie en mijn besef dat niemand Remi alleen op de wereld is en dat wij slechts voorbijgangers zijn die nog iets door te geven hebben aan onze nakomelingen??


  Maak melding

 108. Dan heeft ElRey een goede werving gedaan VVD-er, het spreekt mij wel aan, niet alles. Ik herken zelfs PVV standpunten (zie zorg en onderwijs)

  Maar, waar het mij om gaat is dat we werkgelegenheid en een goede concurrentie positie creëren tov andere landen. Dat gaat niet als je aan Europa geboden bent. Kern is dat ons belasting geld goed besteed wordt en dat de veroorzakers moeten betalen/omvallen ipv gepamperd te worden. Als je dan toch voor een vrije markt bent kan het niet zo zijn dat banken kunstmatig overeind gehouden moeten worden, dat is nou eenmaal een consequentie van de marktwerking, maar nee, dat past niet dus agv een lobby wijken we hier maar vanaf.

  Ben wel benieuwd hoe de SP een begrotingstekort denkt te bestrijden als ze op veel dingen willen investeren (zorg, sociale voorzieningen, scholing en werkgelegenheid)
  Loonsverhogingen gaan niet samen met concurrerend zijn.


  Maak melding

 109. @VVD’er

  Ik zal het bovenstaande voor jou ook even kort samenvatten misschien dat je me dan beter begrijpt.

  De meerwaarde van dit politiek log zit hem er voor mij in dat hier vanuit verschillende gezichts- en vertrekpunten op inhoud gediscussieerd wordt over maatschappelijke vraagstukken die door onze volksvertegenwoordigers geadresseerd (moeten) worden. Als daarbij sprake is van wederzijds begrip en respect maakt het dat ook leuk, inspirerend en leerzaam.

  Als het de bedoeling is om gewoon ff lekker te zuigen of mensen neerbuigend te kwalificeren (hypocriet gekwalificeerd als ‘lekker counteren’) dan is er sprake van misbruik van dit politiek log en het podium dat weblogzwolle Zwollenaren biedt om van gedachten te wisselen.

  Wat jij van anderen vindt interesseert mij niet, wat mij interesseert is jouw visie op de wijze waarop de politiek maatschappelijke problemen adresseert en of daarbij de juiste prioriteiten worden gesteld in het heden en richting de toekomst.


  Maak melding

 110. @Joppuh!

  Net als jou gaat het mij erom dat onze volksvertegenwoordigers zorgdragen voor:
  1.voldoende werk dat lonend is, trots op het eigen vakmanschap oproept en erkenning oplevert.
  2.zorgdraagt voor een goede internationale concurrentiepositie omdat zonder profit, people en planet wel vergeten kunnen worden.
  3.de juiste prioritering van de lusten door te investeren in die zaken die voor iedere Nederlander van belang zijn zoals goede zorg etc.
  4.maar ook de juiste prioritering van de verdeling van de lasten (bezuinigingen).
  5.gelijkheid; het kan niet zo zijn dat de overheid niet meer verantwoordelijk is voor het geluk van burgers maar kennelijk wel voor het voortbestaan van het banken/grootbedrijven in de financiële sector.
  6.vertegenwoordiging van de inzichten die leven onder burgers in plaats van de behartiging van belangen (corporate democracy).

  Onze regering ontvangt van ons in 2012 244 miljard euro. Het lijkt mij dat een gedeelte van ons geld ook terug kan vloeien naar zaken die voor ieder van ons belangrijk zijn zoals veiligheid, zorg, onderwijs. Daarmee concurreer je niet op lonen waarbij we het toch altijd zullen afleggen tegen de lagelonenlanden maar investeer je in de concurrentiepositie van Nederland als een land met ideale vestigingsfactoren voor bedrijven: een hardwerkende, goed opgeleide, goed gemotiveerd arbeidspotentieel met een stabiel regeringsbeleid en een aantrekkelijk fiscaal klimaat.

  Mijn invalshoek bij lonen is altijd dat werken ook lonender moet zijn dan op je krent zitten en dat lonen in een acceptabele verhouding staan tot de kosten van levensonderhoud.


  Maak melding

 111. @ElRey, je hoeft mij niet te overtuigen hoor 🙂

  Denk dat je beter VVD-er kunt verzoeken om een opbouwend alternatief standpunt, met concrete maatschappelijke hervormings mogelijkheden.


  Maak melding

 112. Elrey

  Jij schiet doormiddel van mijn conclusie die ik op jou reacties geef in een afweer kramp, moet hieruit opmaken dat ik toch dicht bij de waarheid zit? Het heeft niets met ⤽hokjes⤝ mentaliteit te maken, maar wel met jou zienswijze die volgens mij in zeer belangrijke mate overeenkomt met het SP programma. Mag ik dan concluderen dat daar je voorkeur ligt, of is dat verboden? Natuurlijk is dit een politiek log, maar ook een log waar persoonlijke politieke ideeën naar voren gebracht worden, die dan weer als zodanig vertaald worden naar persoonlijke voorkeur. Als jij dan een suggestieve tegenreactie die dit aangeeft, ziet als een subjectieve en persoonlijke aanval, zegt dat meer over jou dan over mij.

  Jij stelt dat ik jou reacties eens echt goed moet lezen, mag ik ⤽counteren⤝ 🙂 met, balk en oog? Schijnbaar lijdt jij aan het zelfde euvel, dat jij mij verwijt. In het verleden heb ik meerdere malen aangegeven dat ik niet vastgeroest zit in het VVD denken, en meerdere punten uit het VVD programma niet de mijne zijn. O.a. Europa, Kunduz, Griekenland, ect. maar zoals ik ook heb aangegeven, in het land der blinden, is één oog koning. In mijn optiek, komen wij doormiddel van de strategie die op dit moment gevoerd wordt uit de financiële sores, ook al zullen hele volksstammen een andere mening hebben.

  Om af te sluiten met jou uitsmijter: ⤽Wat jij van anderen denkt interesseert mij niet⤝??..dat is wederzijds, maar dat wil niet zeggen dat ik niet op mijn eigen wijze reageer. Staat je dat niet aan, dan zou ik zeggen: Niet op reageren!  Maak melding

 113. @VVD??er en Joppuh

  Elke politieke partij heeft zijn eigen accenten hoe het omgaat met de pot van ons belastinggeld.

  Waar het mij om gaat is dat de context in een bepaald tijdsfragment vaak bepalend zijn voor investeringen en bezuinigingen en dat daarbij naast een verschil van mening ook een gedeelde mening mogelijk is of de financiële keuzes en prioriteiten juist zijn.

  We hebben in Nederland een progessief belastingstelsel en een hoge collectieve lastendruk. Ik vind dit meer passen bij het Keynesiaans model waarbij de overheid investeert (of ingrijpt) in de economie dan bij het neoliberaal model waarbij de overheid minder investeert en alles overlaat aan de vrije markt.

  Ik heb geen moeite met ons progressief belastingstelsel en een hoge collectieve lastendruk zolang de overheid een Keynesiaans model hanteert en hiermee heel veel moeite als er een neoliberaal model wordt gehanteerd.

  Met andere woorden als de burger voor zichzelf moet gaan zorgen dan is elke cent belasting naar de overheid er één teveel. Dan is er sprake van een laissez-faire beleid zoals we dat kenden in de 19de eeuw.

  Als dat de bedoeling is dan kan gesteld worden dat we geen overheid meer nodig hebben. De overheid is er voor de burger, de burger is er niet voor de overheid.

  Als het volgen, behartigen en gedogen van een neoliberale lijn leidt tot schier onbeheersbare en onoplosbare problemen m.b.t. het voortbestaan van bepaalde banken en het in stand houden van de Europese Monetaire Unie kan een samenleving van mening zijn dat een koerswijziging zinvoller is dan het voortzetten van een verloren koers die complete samenlevingen op de klippen voert.

  Ik zie een context waarin de regering van IJsland andere prioriteiten heeft gesteld en andere keuzes heeft gemaakt waardoor de lusten en de lasten anders zijn verdeeld dan waarmee de Griekse bevolking nu wordt geconfronteerd. IJsland heeft zijn economische zelfstandigheid en autonomie behouden en eerst voor de eigen burgers gezorgd. De Griekse regering heeft zijn volk overgeleverd aan de grillen van de EU en de banken. Vanuit die context ben ik van mening dat ook de Nederlandse regering andere prioriteiten en keuzes kan maken als het gaat om onze 244 miljard belastinggeld dan het nu doet.

  Keuzes voor nu en later die goed zijn voor degenen die de rekening betalen. In de prioriteiten en keuzes van de huidige regering zie ik geen toekomstgericht beleid maar afbraakbeleid op de korte termijn waardoor de belangrijkste maatschappelijke op de lange termijn worden weggeschoven. Maar dit verwijt kan ook voorgaande kabinetten worden gemaakt. Het zou goed zijn als de politiek de focus eens wat meer op het binnenland in plaats van het buitenland zou richten. We hebben zelf ook luchtbellen gecreëerd met onze hypotheekrenteaftrek, de staatsschuld verhoogd door eigen banken te redden in plaats van ze te laten omklappen en kunnen wel 33 miljard bezuinigen maar wat helpt dat als we tegelijkertijd voor 100 miljard of meer garant gaan staan voor Griekenland?!

  De politieke partijen vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking en dus mag verwacht worden dat de focus ligt op goede toekomstgerichte besluiten t.a.v. onze woningmarkt, onze arbeidsmarkt, ons pensioenstelsel, onze zorg, ons onderwijs! Of ben ik nu opeens een xenofoob of een isolationist?


  Maak melding

 114. @ ElRey ; ” De prioriteit van gewone Nederlanders ligt niet in Kunduz, bij het behoud van de Europese Monetaire Unie of bij de ontwikkeling van een gevechtsvliegtuig. Dit kunnen dus ook nooit de prioriteiten zijn van onze regering en onze politieke partijen.”

  Logica van de kouwe grond ElRey. Alle drie genoemde onderwerpen komen vanuit het internationale op ons af, en Nederland heeft daarin een standpunt ingenomen. (We kunnen natuurlijk een hek om ons land zetten, de gulden weer invoeren, en het gebroken geweertje afstoffen, maar dat werkt natuurlijk voor geen meter!).
  De prioriteiten van onze politieke partijen zijn die partijen zelf! En dat straalt goed af op de huidige mentaliteit van de gemiddelde Nederlander: ieder voor zich.


  Maak melding

 115. @Joppuh!

  Onderstaand mijn verzoek aan VVD??er om te komen met om een opbouwend alternatief standpunt, met concrete maatschappelijke hervormings mogelijkheden.

  Ik ben benieuwd of hij aan dit verzoek wil of kan voldoen!

  @VVD??er

  ??Vrind?? kom eens uit de modus van reageren op de persoon en schakel eens over naar de inhoud.

  Ik weet dat sommige politieke partijen politiek op de persoon wordt gevoerd en niet op inhoud, maar daar behoort de VVD toch niet toe? Of wel? Of raakt de VVD een beetje besmet door zijn gedoogpartner.

  In plaats van continu een verweerschrift te schrijven op de persoon, stel jij toch dat jij je los kunt weken uit partijdogma??s en de partijgrenzen overschrijdend en overstijgend kunt denken. Kom dan eens met een goed pleidooi voor de VVD of jouw visie op hoe Nederland geregeerd zou moeten worden.

  Jij schrijft dat ⤽wij door middel van de strategie die op dit moment gevoerd wordt uit de financiële sores komen⤝. Dat is een stelling een conclusie. Ik ben benieuwd naar jouw onderbouwing, jouw argumenten die hele volksstemmen zullen overtuigen van een andere mening.

  Schrijf geen verweer tegen de volksstammen die een andere mening hebben, die blinden maar schrijf eens een vurig pleidooi, een koninklijke reactie die hen overhaalt VVD te stemmen en te steunen.

  Kortom aanvallend voetbal vanuit de eigen politieke ideeën in plaats van almaar dat countervoetbal waarbij meer de man wordt geraakt dan de bal??


  Maak melding

 116. @Drama

  Laat duidelijk zijn dat ik geen hek om ons land wil plaatsen. We zijn een exportland en danken daar meer dan 70% van ons nationale inkomen aan. Laat ook duidelijk zijn dat ik niet zomaar de gulden weer wil herinvoeren, maar dat ik wel benieuwd ben naar de uitkomsten van het onderzoek naar de min- en pluspunten hiervan en op basis daarvan graag een oordeel vel. De euro vind ik nu niet bepaald onaantastbaar 10 jaar na zijn invoering. Ook wil ik graag duidelijk zijn geen voorstander te zijn van het gebroken geweertje maar dat het de vraag is of de prioriteit moet liggen bij de landsverdediging of dat de ambitie zich moet uitstrekken tot het brengen van vrede en veiligheid over de hele wereld (nou ja de hele wereld??).

  De Tweede Kamer heeft in meerderheid besloten tot bepaalde keuzes, waarbij ik mij afvraag of de meerderheid van de samenleving dezelfde keuzes zou maken. Ik denk dat als de prioriteiten van onze politieke partijen bij zichzelf liggen, zoals jij stelt, het dan toch tijd is om onze volksvertegenwoordigers te overtuigen dat de prioriteiten elders liggen zoals op 24 oktober 2004. Weg uit de rol van passief stembusvee, overstappen op de rol van kritische kiezer. Dat is toch niet zo??n onlogische gedachtegang?


  Maak melding

 117. @ElRey ; één stem van het stembusvee weegt net zo “zwaar” als één stem van een kritische kiezer. Dus geen verschil.
  Ik kan me 24 oktober 2004 niet meer herinneren als belangrijk. Zou er trouwens ook nooit naar toe gaan, want ik heb niet de illusie dat zoiets ook maar iets uitmaakt.
  Onze volksvertegenwoordigers in de TK zijn voor het grootste deel met zichzelf bezig: de fracties van:
  VVD en CDA zijn monddood want zijn regeringspartij
  PVV is stemvee ten faveure van die blonde
  D66 volgt de leider Alexander P.
  PvdA is dramatisch met zichzelf bezig
  GL wil zichzelf nog net niet opheffen
  SP hoeft niets te doen want Roemer heeft het tij mee
  en de rest van de kruimelbende is uitsluitend bezig met zichzelf in stand te houden.

  Je kunt zoveel kritisch stemmen als je wilt (1 x in de 4 jaar), maar daardoor verandert er helemaal niets.


  Maak melding

 118. @Elrey

  Wat een zwaktebod om een reactie naar Joppuh toe volledig aan VVD??er op te hangen, is dit een misplaatste poging tot steun? Ik ben er van overtuigd dat Joppuh, als hij het met mij oneens zou zijn, dit zelf in klare taal zal kunnen verwoorden.

  ⤽Vrind⤝ nogmaals, als jij denkt dat elke tegenreactie naar jou toe op de persoon gericht is, begint het te lijken op ⤽calimero⤝ gedrag vanaf jou kant. Je kinderlijke aantijging al zou de VVD besmet zijn door zijn gedoogpartner, onderstreept maar weer eens hoe bekrompen jij reageert op iemand die het niet op alle punten met je eens is. ⤽Vrind⤝ hier kan jij mij niet mee raken, daar ik een geamuseerde toeschouwer bent van het politieke circus, en de z.g. politieke analisten, die vanuit tegeltjes wijsheid hun gelijk proberen te krijgen. Ik heb al eerder aangegeven, grote politieke *verhandelingen* zoals jij schrijft zijn aan mij niet besteedt. Ik heb een nuchtere/realistische kijk op het politiek theater, en trek in deze mijn eigen plan, wat betekend dat ik zeker niet als pleitbezorger ga optreden voor de VVD doctrine. Weet je nog, sympathisant!

  Hoe ik verder over het politiek theater van de lach denk, kan je beetje opmaken uit mijn reacties naar jou toe van: 09-02-23:01 / 10-02-19:48 / 11-02-00:05 / 11-02-01:49 / 12:02-13:11 / 20-02-40. Over respons vanaf mijn kant heb je dus niet te klagen, al pretendeer ik niet dat je het hier mee eens moet zijn. Dus stop met ⤽huilen⤝ over het feit dat niet iedereen hier een ellenlange politieke *verhandeling* op het log plaatst, en het z.g. politieke ⤽handwerk⤝ op een luchtige manier afdoet

  Of voel jij je nu ⤽getackeld?⤝ 🙂  Maak melding

 119. @Drama, zie het niet als misplaatste steun, anders voelt Elrey zich misschien ⤽getackeld⤝, maar ik kan je visie volledig onderschrijven.


  Maak melding

 120. Delen jullie mijn mening dat de hoofdoorzaak voor veel van de huidige maatschappelijke vraagstukken voortvloeit uit de gure neoliberale wind die sinds de jaren ??80 op het noordwestelijk halfrond waait in landen maar ook op het niveau van de EU?

  ja, Elrey, die mening deel ik zeker. Het neoliberalisme dat door veel partijen wordt (VVD, PVV, D66) of werd (PvdA) aangehangen heeft ons een aantal nare effecten bezorgd. Binnen de overheid heeft het in de vorm van New Public Management geleid tot de invoering van bedrijfsmatig werken waarbij het specifieke van de overheid en de collectieve belangen die door de overheid moeten worden behartigd uit het oog zijn verloren. En dan bedoel ik niet een stoffige, bureaucratistische overheid, maar met het badwater is het kind weggegooid. We ervaring nu de achterkant van marktwerking. Niet alleen de socialistische en christendemocratische economische ideologie heeft zichzelf overleefd, dat geldt evenzeer voor de liberale.
  Ook Europa is behept met het neoliberale virus. En natuurlijk eens met de noodzaak tot verdere democratisering van Europa. Daarom betreur ik het wegstemmen van de Grondwet. Dat zou een stap in de goede richting zijn geweest. Sommige zaken zijn niet meer terug te draaien, zoals de globalisering en daarbij de verstrengeling van de bancaire sector. Deze sector heeft vele landen naar de rand van de afgrond gebracht. Je kunt stellen dat het daardoor een publieke taak zou moeten worden. Immers, de samenlevingen dragen de gevolgen (werkloosheid) en overheden mogen de rotzooi opruimen, dan zou de Staat ook zeggenschap moeten krijgen over welke financiële producten wel/niet kunnen, welke handelwijzen wel/niet acceptabel is. Ik zie daarin juist een argument voor een sterker Europa: als de economie globaliseert, moet de staat ook op internationaal niveau opereren omtegenwicht te kunnen bieden en te voorkomen dat nationale staten tegen elkaar worden uitgespeeld.


  Maak melding

 121. Niemand neemt je kwalijk als jij hier je politieke richting duidelijk aangeeft.

  Niemand neemt het jou, VVD’er, kwalijk als je gewoon inhoudelijk reageert op stellingen, visies, opmerkingen zonder dat geforceerd in een politiek hokje te duwen.;)


  Maak melding

 122. De prioriteit van gewone Nederlanders ligt niet (…) bij het behoud van de Europese Monetaire Unie (…). Dit kunnen dus ook nooit de prioriteiten zijn van onze regering en onze politieke partijen

  Dat begrijp ik niet. De EMU was destijds een goede zet van de regering; over de halfslachtige uitwerking is nog heel wat te zeggen. Niet alleen was invoering van de Euro goed voor het wegwerken van belemmeringen in de interne Europese markt, ook was het goed om een sterk economisch machtsblok te vormen tegenover de VS en de opkomende economieën in Azië. Het heeft ons ook welvaart gebracht. De Europese burger heeft er wel degelijk van geprofiteerd. Degenen die de dupe zijn van een sterker Europa, zijn de burgers van 3e wereldlanden.
  Is het niet ook de taak van de politiek om besluiten te nemen in het belang van ons land,ook al wordt dat door burger anders beleefd? Ik vind van wel, waarbij ik aanteken dat politici dat veel beter moeten motiveren en uitleggen dan nu vaak gebeurt. Dat is politiek leiderschap.


  Maak melding

 123. VVD’er, ik heb nog geen tijd gehad om al die lange lappen te lezen maar Dame is een pittige tante hoor.;D Ik vind wel dat het pollog momenteel minder vervuild wordt.;)


  Maak melding

 124. Dame bemoeit zich (net zoals Assie;) met alle openbare discussie als zij daar zin in heeft. Als VVD`er dat niet wenst, zal hij toch een politiek café oid moeten opzoeken. 🙂


  Maak melding

 125. Assie, ze kunnen mij niet pittig genoeg zijn, maar af en toe moet het betweterige corrigerende vingertje wat minder zwaaien. 😉
  Te vaak moeten lange politieke *verhandelingen* beantwoord worden met een praktisch even lang dialoog, maar of ik daar op zit te wachten? ;D  Maak melding

 126. Assie nu het zegt, ik mis ook al enige tijd enkele ⤽gewaardeerde⤝ reageerders, ze zullen toch niet ziek zijn, van de besognes binnen een bepaald partijtje? 😮


  Maak melding

 127. Ha VVD`er, je zult me toch wel dankbaar dat je nu weer terug kunt vallen op je vertrouwde stijl, zeker nu je Dick en Zwolse al zolang hebt gemist.:P


  Maak melding

 128. Dame, 23:05 Stijlen verschillen, smaken verschillen, mensen verschillen, uitingen verschillen, nog duizend andere verschillen, wat is het toch heerlijk dat niet iedereen zich als voorgeprogrammeerde eenheidsworst profileert, niet waar?


  Maak melding

 129. Ja Dame en ik ben druk opzoek naar bewijs dat ik hun er van kan beticten, weet wel dat Dick hier vandaag heeft lopen scannen zijn ip staat bij bezoekers, maar klik die link maar niet aan grove taal en kan NSFW zijn


  Maak melding

 130. Grof he Dame dat zulke dingen mogen op het internet komen. Maar ik zei al niet klikken Dick zit te lachen als die het leest neem dat van mij aan, hij weet dat het een geintje is  Maak melding

 131. Derk, per ongeluk wel geklikt, want ik dacht dat er iets anders zou staan. Ik lees veel,artikelen uit verschillende politieke invalshoeken, maar aan dit soort warrige ongein ga ik mijn tijd niet verspillen. Mijn ??? waren bedoeld over je opmerking dat Dick en die afkorting die ik niet ken.


  Maak melding

 132. @drama op 22 februari 2012 om 16:26

  Wat ik bijzonder vond aan 2 oktober 2004 was de gigantische opkomst in Amsterdam van mensen van allerlei pluimage: jongeren, 30-ers, 40-ers, 50-ers, bejaarden, gehandicapten, brandweermannen, zorgverleners, onderwijzers, ambtenaren, militairen, bouwvakkers, mensen uit de vervoerssector, ze waren er allemaal. Het volk van Nederland liet zijn vertegenwoordigers weten niet in te stemmen met de keuzes, prioriteiten en koers van de toenmalige regering. Eendracht, maakt macht! Verdeeldheid leidt tot onmacht.

  Nederlanders worden vaak getypeerd als een volk dat overal een mening over heeft, wel zeikt maar niet de daad bij het woord voegt. De burger kan meer doen dan zijn stem uitbrengen en vervolgens passief achterover leunen. Als Den Haag niet naar het volk komt (luistert), moet het volk maar naar Den Haag komen.

  Ik geloof er heilig in dat er meer verandert kan worden dan mensen voor mogelijk houden, misschien niet alles, misschien niet direct, maar een stapje is ook al een verandering. Afgeven op de politiek is gemakkelijk, het ontslaat ons van onze eigen verantwoordelijkheid. Als wij bij de bakker een bruin brood bestellen dan laten we ons toch ook geen wit bood aansmeren. Waarom zou het dan anders moeten zijn als wij ons niet meer herkennen in de besluiten, keuzes, prioriteiten en koers van onze (volks)vertegenwoordigers?


  Maak melding

 133. @VVD`er, op 22 februari 2012 om 17:04

  Oh??

  Maar ik heb nog steeds van jou geen argumenten of onderbouwing gelezen waarom Nederland met al die ??volksstammen van blinden?? waarvan eenoog de VVD koning is ⤽door middel van de strategie die op dit moment gevoerd wordt uit de financiële sores komen⤝.

  Jouw onderbouwing van bovenstaande stelling kun je toch wel geven in jouw korte, krachtige, heldere, nuchtere stijl?

  Of beheers je alleen reactievoetbal en is dominant voetbal voor jou een brug te ver?


  Maak melding

 134. @Dame, op 22 februari 2012 om 20:31

  Dank voor jouw beargumenteerde antwoord! Wij zijn het er dus over eens dat de hoofdoorzaak voor veel van de huidige maatschappelijke vraagstukken voortvloeit uit de gure neoliberale wind die sinds de jaren ??80 op het noordwestelijk halfrond waait in landen maar ook op het niveau van de EU.

  Mooi ook de nuances die je aanbrengt. Ik deel deze nuances volledig. Ik wil graag aanvullen dat naar mijn mening er altijd een gezonde spanning hoort te bestaan tussen het algemeen belang/het publieke belang en private belangen maar dat we in Nederland gelukkig nog niet zo ver zijn doorgeschoten als in de VS waar democratie verworden is tot ??corporate democracy??. Het is ook altijd lastig om een goede discussie te voeren over de EU. Ook hier telt de nuance. Ik ben blij met één Europa, al vind ik als humanist dat we eigenlijk één wereld zijn. Samenwerking heeft altijd mijn voorkeur. Ik denk alleen dat de wijze waarop de Europese instituties nu zijn georganiseerd, zoals de Europese Monetaire Unie nu niet bepaald getuigen van ??de Europese gedachte??. Er is behoefte aan een goed systeem van ??checks and balances??, maar dit werd en wordt geagendeerd door zowel de vorige minister van Financiën (Bos) als de huidige minister van Financiën (De Jager). Ook kun je duizenden jaren van afzonderlijke ontwikkeling van culturen kun je niet zo maar overbruggen door simpelweg het invoeren van gemeenschappelijke instituties. De EU is nog jong en de EMU kampt nog met de nodige kinderziektes dus ik heb goede hoop dat op een gegeven moment wel een fase van volwassenheid wordt bereikt. Ik maak mij daarbij wel zorgen over de personele invulling met een overaanbod ex-Goldman Sachs werknemers en de tol die de gewone Griek, maar ook wij betalen voor de gevolgen van het cowboykapitalisme dat het neoliberalisme blijkt te zijn.


  Maak melding

 135. @Dame, op 22 februari 2012 om 20:50

  Ook in dit antwoord van jou kan ik mij vinden. Door jouw nuancering. Waaraan ik graag mijn eigen nuances wil toevoegen dat ik ook geen faliekant tegenstander ben van de euro of de EMU omdat ik de voordelen onderschrijf, maar ik daarbij ook een open blik houdt op de nadelen van de euro en de EMU zoals die nu zichtbaar zijn. Zowel de euro als de EMU mogen naar mijn mening nooit tot resultante hebben dat de gewone Europeaan de prijs betaalt omdat het systeem onvoldoende weerstand bood tegen de inhaligheid van een beperkt aantal cowboykapitalisten. Tevens strekt mijn one world, one people zich uit tot buiten geografische en landsgrenzen. Tenslotte teken ik slechts aan dat de beleefde werkelijkheid van ??het volk?? op gespannen voet verkeert met de keuzes, prioriteiten en koers van onze regering(en)/volksvertegenwoordigers. Dat heeft deels te maken met een gebrek aan politiek leiderschap, maar ook met het feit dat misschien niet elke keuze even goed doordacht is of acceptabel is. Uiteindelijk is een goed bestuurder iemand met een goed en helder verhaal dat mensen overtuigt, verbindt en inspireert. Wat het laatste betreft heb ik het idee dat er letterlijk en figuurlijk nog een hele wereld te winnen is. Denk je niet?


  Maak melding

 136. @VVD`er, op 22 februari 2012 om 23:20 & Dame, op 23 februari 2012 om 00:01

  Ik ??breek even in?? op jullie dialoog en reacties op bovenstaande tijdstippen en data.

  @VVD??er

  Eens! Diversiteit verrijkt het leven en uniformiteit verarmt het. Hoe voel je, je dan als VVD??er als jouw partij een gedoogkabinet vormt met de Partij Voor de Verdeeldheid voor wie elk verschil een steen des aanstoots is en die daarvoor zelfs meldpunten inricht. Of doe je er net als Mark met een grijns het zwijgen toe omdat verdeel en heers soms ook wel uitkomt?

  @Dame

  Jou vangen ze dus niet met in de schrikkeljaren onbetaald werk verrichten. Maar helaas vangen ze wel die schoonmakers die zelf financieel opdraaien voor de eerste twee dagen ziekte??

  @VVD??er

  Zal ik dan maar een suggestie doen voor jouw onderbouwing van jouw stelling dat ⤽Nederland met de huidige strategie uit de financiële sores komt⤝.

  Wat vind je van:

  Omdat de VVD biedt werk en veiligheid voor de hardwerkende Nederlander.

  Lekker kort en krachtig, geen ellenlang betoog maar 11 woorden met slechts één leesteken en maar één zin.

  Sta me toe om gelijk even een voorschot te geven op mijn reactie indien je bovenstaande onderbouwing knipt en plakt.

  Kan de VVD ook de 474.000 werkzoekenden aan werk helpen en degenen onder de 1 miljoen ZZP??ers waaronder ook veel verborgen werkloosheid heerst? Dat zou mooi zijn want 1 op de 3 ZZP??ers kan maar maximaal 3 maanden zonder werk, las ik in een onderzoek. Is de VVD direct de grootste werkgever van Nederland met 1.474.000 werknemers waarbij de 1.000.000 ambtenaren, onderwijzers, verplegers en agenten in het niet vallen.

  Dan even over veiligheid bieden. Wat voor veiligheid? Tot de bezuinigingsvoorstellen behoren ook voorstellen om de maximale duur van de WW van 38 maanden te verkorten naar 12 maanden en het aantal opeenvolgende flexibele arbeidscontracten op te schroeven. Lekker sociaal vangnet als je heel je leven hard hebt gewerkt en dan hop zo na 12 maanden een armoedeval maakt en de bijstand in of voortdurend in onzekerheid bent over de duur van jouw inkomen en daarom geen hypotheek kunt krijgen of een zwaard van Damocles boven je hoofd hebt hangen.

  Tenslotte nog even over die hardwerkende Nederlander. Ik ken persoonlijk voorbeelden van hardwerkende Nederlanders zoals een boer die in een 40-urige werkweek minder verdient dan iemand op de Zuidas in 8 uur bij elkaar graait door een scherpe focus te hebben op de korte termijn (lees bonus).

  VVD??er ik moet toegeven dat ik van jou nog geen onderbouwing van jouw stelling heb dat de VVD ons allemaal uit de financiële sores helpt, maar die one-liners gleden er in 2010 het lekkerst erin want het leverde 1 zetel meer op en daardoor de verkiezingswinst.

  Dat is hoe je de politieke macht grijpt. Daarbij past de gelikte en immer glimlachende Mark Rutte. Maar als dit kabinet dan 2014/2015 haalt, behoud je dan de voor jou zo belangrijke macht. Geloven de mensen je dan nog als je geen werk hebt geboden, het onveiligheidsgevoel door het door de PVV aangewoekerde vijanddenken is gegroeid en de hardwerkende Nederlander erachter komt dat ondanks hard werken er amper de touwtjes aan elkaar kunnen worden geknoopt.

  Maar goed ik wacht op jouw eigen onderbouwing waarom de VVD Nederland uit de financiële sores gaat loodsen. Tot nu toe heeft de VVD de stijgende werkloosheidscijfers niet mee en is de VVD op dit (tussen)moment niet langer de grootste partij. Hoe voelt dat om vanuit de meest linkse hoek te worden ingehaald. Dan zegt het voor jou als ??dom busvee??, ??volksstammen blinden waarvan eenoog VVD koning kan worden?? kennelijk niet van jou van mening verschilt op nuances maar ??draait?? van ??rechts?? naar ??(extreem) links????.

  Vertel het mij want ik weet het niet. Jij weet alles want je kunt alles kort en krachtig counteren. Ik weet wel dat ik de dame in ons gezelschap in deze reactie verwaarloos.

  @Dame

  Mijn oprechte excuses, hoe kan ik zoveel aandacht besteden aan iemand die op de persoon kein keloel de persoon in het (politiek) hokje wil plaatsen terwijl er ook een Lady is met wie ik het juist door de genuanceerdheid en doordachtheid van haar reacties zo kan vinden??

  Daarom voor jou de vraag, kun je instemmen met mijn stelling dat de essentie van het leven voor veel Nederlanders gelegen is in (willekeurige volgorde):

  Bestaanszekerheid
  Werk
  Verheffen
  Verbinden

  Je weet wel. De rust hebben dat de kosten van het levensonderhoud elke maand kunnen worden gedragen. Werk dat niet alleen een bron van inkomsten is, maar waarin ook vakmanschap wordt ontwikkeld en beroepstrots van vuilnisman tot hoogleraar en wat op zijn waarde wordt geschat/erkend. Verheffing of persoonlijke groei, ontwikkeling en ontplooiing waarvoor tijd en ruimte is en waarbij de eigenheid wordt gekoesterd en eigen gevoelens mogen in plaats van worden verboden. En dan die verbinding waarin wij ons verbonden voelen met anderen, onze buren, onze wijkgenoten, onze stadsgenoten, onze landgenoten, onze medemens die ervoor ons zijn zodat de overheid zich niet alleen verantwoordelijk hoeft te voelen voor ons geluk omdat niet instituties maar onze medemensen de zorg, aandacht, liefde en al datgene bieden wat elk mens zo nodig heeft om echt gelukkig te zijn. Je kent de klassiekers van Doemaar (⤽Is dit alles?⤝) en René Froger (⤽Een eigen huis⤝), oerhollands en toch zo herkenbaar want zo gewoon gebleven??

  Ik sta open voor jouw nuanceringen, aanvullingen en verrijkingen want ik ben een sociaal democraat, één van hen die hebben mogen profiteren van de sociale rechtvaardige verdeling en de verheffing die zo kenmerkend waren voor de verzorgingsstaat die natuurlijk niet onhoudbaar is, maar hoe moet het dan met mij en jou, en Henk en Ingrid want we leven steeds langer en willen van binnen maar niet dood gaan wat het leven volgens Hemingway veel makkelijker maakt??

  Ik vraag om antwoord op de vraag of de mens is voorbestemd om een homo economicus te zijn op jacht naar status, macht, rijkdom of ik misschien toch moet gaan armdrukken met VVD??er die Machiavelli??s ??macht?? vertegenwoordigt waardoor ik het moet opnemen voor Kant??s ??geist??.

  Dame ik wacht op jouw antwoord als een ridder bij een toernooispel, focussend temidden van het joelende en krijsende gepeupel dat alleen maar bloed wil zien. Wachtend op the next episode van rich man??s war, poor man??s battle uit de reeks van de neverending human history. Of evolueren wij zoals Job Cohen. Integer en fatsoenlijk man, de juiste man die op de verkeerde moment tot de verkeerde rol werd veroordeeld. Job die als een echte ridder en leider al het leed op zich nam, de dolksteek vanuit de eigen partij-apparatsjiki nam (et tu PvdA) na de schaamteloze vernedering en beledigingen van Gekke Geert die doet voorkomen alsof hij er is voor Henk en Ingrid maar ondertussen stiekem in achterkamertjes koehandel bedrijft en straks oproept tot een 21ste eeuwse kruistocht omdat de spanningen tussen Eretz Israël en Sjiietiesch Iran ontsporen. Jij die het onderscheid kan maken tussen een goed bestuurder en een ??clever?? politicus, aan jou als dame als Lady het woord. Voeg u nuance(s) toe, het voegt iets toe aan dit politieke log!

  Ik groet u allen. De avond was mooi met een inspirerende lezing over wat werkelijk van waarde is van het leven. Voor mij is dat niet in ?? of $ uit te drukken, maar in menselijke maten als hoe wij met elkaar omgaan en wat wij van elkaar kunnen verwachten in de komende tijd??


  Maak melding

 137. Zijn er nog meer mensen die lijden aan insomnia, of een teveel aan energie dat een uitweg zoekt of voor wie passiviteit niet behoort tot het onderscheidend vermogen/de individualiteit?

  Welterusten dan maar. Slaap wel en morgen gezond weer op!


  Maak melding

 138. Elrey, De kwestie van 29 februari doet me denken aan het kalenderoproer van 1752 in Engeland. Engeland ging over van de Juliaanse kalender op de Gergoriaanse kalender. Na 2 september volgde daardoor niet 3 maar 14 september. De Engelsen raakten 11 dagen “kwijt”, dagen die niet betaald werden, de mensen werdën van 11 levensdagen “beroofd en rellen waren het gevolg.


  Maak melding

 139. @Dame

  Ik zeg daarom niks veranderen aan de kalender! Voordat je het weet geeft het neoliberalisme daar een draai aan want je weet hoe het werkt met die gasten: de ondergrens van dit jaar is de bovengrens van het volgende jaar 😉


  Maak melding

 140. @drama

  Het lijkt vandaag wel Zwolse tegeltjeswijshedendag 😉

  In het verlengde van tellen, hierbij mijn bijdrage: liefde vermenigvuldigt zich door het te delen!


  Maak melding

 141. Weinig inspirerend he, die tegeltjeswijsheden…

  Ik zal een poging doen om de spirit in dit politieke log te jagen, de geest uit de fles te krijgen, de krenten uit de pap te halen en de inhoudelijke reacties aan te jagen:

  @VVD??er

  Ik (wacht nog steeds op jouw inhoudelijke onderbouwing van jouw stelling dat Nederland met de huidige strategie uit de financiële sores komt.

  Ter inspiratie, lering ende vermaeck wil ik jou graag nog het volgende aanbieden.

  Zoals je weet stel ik altijd dat een volk dat zijn geschiedenis niet kent, geen toekomst heeft. Daarom zet ik op dit politiek log bepaalde ontwikkelingen nog wel eens in historisch perspectief. Ik wil graag een parallel trekken tussen het heden en de stand van zaken in Nederland in de jaren ??30. Ook in de jaren ??30 verkeerde ons land in een depressie, was er sprake van veel werkloosheid en groeiende armoede, riep het volk om een sterke man en kwamen de Westerse democratieën slap en besluiteloos over. Herken je deze parallellen in hoofdlijnen?

  De regering in de jaren ??30 stond onder leiding van Hendrikus Colijn. Colijn maakte van Nederland een nachtwakersstaat. Dit is exact het tegenovergestelde van een verzorgingsstaat. In een verzorgingsstaat heeft iedereen die niet voor zichzelf kan zorgen (omdat hij bijvoorbeeld onvrijwillig werkloos is geworden) recht op een uitkering en voert de overheid een actief investeringsbeleid. In een nachtwakersstaat is iedereen verantwoordelijk voor zichzelf en is de overheid passief.

  De overheid heeft in een nachtwakersstaat slechts drie taken: 1) infrastructuur (meer asfalt, de geprivatiseerde treinen staan toch stil) 2) landsverdediging (al gaan we met de JSF straks ook de grens over misschien straks wel naar Iran) en 3) bescherming en veiligheid (meldpunten voor beleefde overlast en Caviapolitie). Herken je ook deze parallel.

  Net als het kabinet Colijn in de jaren ??30 van de 20ste eeuw is de strategie om de crisis aan te pakken van het kabinet Rutte te typeren als ??aanpassingspolitiek??. In tegenstelling tot die linkse rakkers die ons belastinggeld terug investeren in de samenleving om de werkgelegenheid en koopkracht te stimuleren, houdt rechts de hand op de knip. De crisis waait vanzelf wel over is de filosofie achter ??aanpassingspolitiek?? en in een ??nachtwakersstaat?? doet de overheid helemaal niets meer behalve 3 topsectoren. De regering biedt de burger geen enkele garantie, die moet maar voor zichzelf zorgen en heel hard hopen of bidden dat de crisis snel overwaait.

  Een laatste parallel is dat het laatste kabinet Colijn een minderheidskabinet was waaruit de katholieken de stekker trokken, wat het eerste kabinet Rutte natuurlijk in feite ook is en het risico bestaat dat opnieuw (radicaal van het midden) de voortzetting daarvan de stekker eruit trekt. Verhagen noemt zichzelf immers vol trots een rat.

  Natuurlijk herhaalt de geschiedenis zich nooit exact. Zo lachte de norse man Colijn nooit en vervulde hij actieve krijgsdienst in ons verloren gegane brandend zand. Dat komt niet overeen met de altijd glimlachende, joviale jongen Rutte die onze jongens en meisjes het vuile werk laat opknappen in verre landen om zelf met Maxime te kunnen aanschuiven bij de G-20.

  Tenslotte zijn er naast parallellen en verschillen ook nog onzekerheden.

  Omdat we kunnen terugkijken is het verloop en de afloop van de kabinetten Colijn bekend.
  Onderdeel van de strakke bezuinigingspolitiek van Colijn (waarbij voornamelijk werd bezuinigd op ambtenarensalarissen en onderwijs) was ook de verlaging van de werklozensteun. Nu liggen er straks ook bezuinigingsvoorstellen (in de achterkamer waar VVD, CDA en PVV eerst gaan zitten) om de maximale werkloosheidsduur van 38 maanden terug te brengen naar maximaal 12 maanden en de werkloosheidsuitkering te verlagen van 1 maandsalaris voor elk gewerkt jaar naar een kwart maandsalaris. Maar dat terzijde. De verlaging van de werklozensteun leidde op 4 juli 1934 uit in het Jordaanoproer. Daarbij vielen doden. Die zijn bij de schoonmakersacties gelukkig nog niet gevallen.

  Op 11 maart 1936 na de bezetting door de nazi??s het Rijnland hield Colijn een toespraakje: “Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten.” Hij beëindigde zijn radiorede zo: “Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.”

  Welterusten Nederland of worden worden we op tijd wakker en staan we gezond weer op?

  Je kunt kiezen voor deze regering(spartijen) die al jouw zuurverdiende belastinggeld alleen naar meer asfalt, de ontwikkeling en aanschaf van een gevechtsvliegtuig, steeds minder blauw op jouw straat en het financieel gezond maken van banken en de euro te laten gaan. Net als voor de Tweede Wereldoorlog geen cent voor de burger want die moet zichzelf maar redden.

  @Allen

  VVD??er kan u kort en krachtig uitleggen waarom deze regering met zijn ??aanpassingspolitiek?? u als hardwerkende Nederlander werk en veiligheid gaat bieden en ervoor zorgt dat u uit de financiële sores komt.

  Ik kan u slechts in een ellenlang betoog, met een terugblik op het verleden een mogelijke uitkomst schetsen van deze regering waaraan ik natuurlijk de disclaimer verbind dat in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garanties bieden voor de toekomst!

  Maar bedenk dat wij geen van beiden met absolute zekerheid de toekomst kunnen voorspellen, daarom laat ik het maar aan uw eigen oordeelsvorming over voor welke weg u kiest. Die weg kan natuurlijk breder zijn dan een tweebaansweg.


  Maak melding

 142. En mocht ik teveel terugkijken dan verkeer ik in het goede gezelschap van 22 topeconomen die ook niet vooraf maar pas achteraf komen met een zesstappenplan voor een duurzamere woningmarkt 😉


  Maak melding

 143. @Elrey

  ⤽Vrind⤝ de dag is bij mij uit ingedeeld in een zelfverkozen (moeten) werken, schijnbaar in tegenstelling tot jou heb ik dan niet de mogelijkheid en tijd om te reageren op jou, mijn geachte ⤽tegenspeler⤝ Elrey (de Koning)

  Wat ik haal uit jou *verhandelingen* is het Utopia van een betere wereld, een wereld die alleen bestaat uit luchtfietsen van wereldhervormers op weg naar het ⤽paradijs.⤝ Maar de keiharde werkelijkheid is niet hoe moet zijn, maar hoe het is. Een Nederland dat op dit moment opgezadeld is met 474.000 werklozen, een staatsschuld van ± 400 miljard, 64% van het bbp.
  Uitgaven sociale voorzieningen ± 70 miljard, dat betekent in het hele plaatje ± ?? 28.000 per inwoner en ± ?? 48.000 per werkende inwoner en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dat hiervoor ⤽schuldigen⤝ zijn aan te wijzen, is een feit, maar door de huidige regering hiervan schuld te geven geef je blijk van een vertroebelende blik op de werkelijkheid.

  In je hele stijl van oreren komt het gelijkheidsdenken terug van de socialistische frasen als ⤽bestaanszekerheid⤝, ⤽werk⤝, ⤽verheffen⤝, ⤽verbinden⤝, leuk voor op een sinaasappelkistje maar ver van de werkelijkheid. De werkelijkheid houdt in dat Nederland zich in een recessie bevindt, en dat we daar met ze`n allen uit moeten zien te komen doormiddel van bezuinigen, om niet deze gigantische schuld te leggen op het bordje van de komende generaties. Of ben jij ook zo??n type van, ⤽na mij de zonvloed⤝ Bezuinigingen doen pijn, in alle lagen van de bevolking ook al zijn er altijd economen, wichelroedelopers, glazenbolkijkers, en een hele hordes van ander charlatans die een ⤽betere⤝ oplossing hebben. Ook zijn er dagdromers zoals jij, die oproepen om doormiddel van een rood jasje en een fluitje op het Malieveld te laten zien hoe het ⤽beter⤝ kan, maar zoals altijd is de uitkomst ⤽een leuke doorbetaalde vrije dag⤝ dat geen zoden aan de dijk zet.

  De poppetjes die nu in Den Haag aan de knoppen draaien, is een democratisch gekozen regering, die op dit moment proberen een gigantische schuld uit het verleden op te ruimen. Dat gaat zoals ik al eerder aangaf pijn doen, maar door navelstaren en tegeltjeswijsheden als ⤽verheffen⤝, ⤽verbinden⤝, ⤽zwaard van Damocles⤝ en allerlei ander holle frasen, krijg je geen brood op de plank. En kom mij ook niet meer aan met de dooddoener over de ZZP`ers, want dat zijn ondernemers die bewust gekozen hebben om als zelfstandig ondernemer hun brood te verdienen, met alle risico??s die hier aan vast zitten. Al mijn tent failliet gaat, is dat aan mij zelf te verwijten, en kan ik niet naar een ander wijzen, en wil ik dan ook niet aan gemerkt worden als werkloze. Ondernemers risico, begrijp je?

  Tegenover de door jou met veel poeha verkondigde 474.000 werklozen staan nog altijd 123.000 vacatures open, die schijnbaar niet interessant zijn voor een bepaald deel van de bevolking, of beneden de waardigheid zijn van hun gestudeerde bolletje. Dat deel van de bevolking staat liever de horlepiep te dansen op het Malieveld, om doormiddel van kreten als, ⤽compassie⤝, ⤽solidariteit⤝, ⤽verheffing⤝ ect. gesteund door een bepaald soort politieke ⤽leiders⤝, hun werkeloosheid status veilig te stellen.

  In een vorige reactie van jou stelde je Ijsland als voorbeeld hoe snel dit land uit zijn recessie is gekomen, (heb je dat goed gelezen) strakke bezuinigingen en deze bezuinigingen accepteren om daarna de mouwen op te stropen, en niet zoals in Nederland navelstaren, en te roepen ⤽wat zijn wij toch zielig⤝.
  Maar droom fijn verder over je Utopia, misschien dat daardoor je insomnia opgelost wordt, en je overdag een wat heldere kijk krijgt op de werkelijkheid.  Maak melding

 144. Elrey,
  Over je rijtje. Je beschrijft de piramide van Maslow. Bestaanszekerheid is het belangrijkste voor mensen: gewoon de meest basale levensbehoeften, dat is de onderste laag. Dan komt veiligheid en zekerheid, die mis ik in je rijtje. Is daarin voorzien dan komen de sociale contacten of in jouw woorden ‘verbinden’, 4e laag waardering en erkenning en als laatste in de punt van de piramide ontplooiing.
  Vanochtend op de fiets heb ik nagedacht over ‘verheffing’. Beetje ouderwets woord uit de tijd van de verzuiling en dan met name in katholieke, protestantse en socialistische kringen. De tijd van de Volkshogescholen ed. Dt wordt nog maar amper aangeboden, maar ik weet niet hoe groot de behoefte nog is. De opleidingsgraad is toegenomen, maar ook de welvaart en toegenomen mogelijkheden voor vrijetijdsbestedingen zijn daar wellicht debet aan. Ik zie veel oppervlakkig, hedonistisch gedrag en minder behoefte aan ontwikkeling of verheffing. Misschien zie ik dat verkeerd en idealiseer ik het verleden in dat opzicht teveel of leid ik teveel aan Weltschmerz. 😉


  Maak melding

 145. VVDer Een groot deel van de vacatures betreft frictievacatures: de tijd die nodig is voor de vervulling ervan. Moeilijk vervulbare vacatures zitten vooral bij vaklui in bouwnijverheid en ICT personeel. En geloof hoe moeilijk vervulbaar een vacature ook is, een werkgever neemt echt niet elke sollicitant aan. Het arbeidsmarktprobleem ligt iets ingewikkelder of genuanceerder dan jij meent.


  Maak melding

 146. @Dame, je moest eens weten met hoeveel jongere en oudere ongeïnspireerde/ongeïnteresseerde (gekwalificeerde) sollicitanten, met een uitstraling (werken voor de domme) ik een sollicitatiegesprek heb gevoerd. Ga mij dus hier geen theoretische sprookjes vertellen over het arbeidsmarktprobleem, want daar kan ik inmiddels wel een boek over vol schrijven.


  Maak melding

 147. VVDer, je moest eens weten hoeveel geïnspireerde en gekwalificeerde sollicitanten keer op keer worden afgewezen omdat ze niet 100% voldoen aan het ideaalbeeld van de werkgever. En je moest eens weten hoe kwetsend het is voor die mensen om keer op keer te lezen of horen dat ze – omdat ze geen werk hebben – profiteurs, werkschuw of weet ik veel wat zijn. Er is weinig maatschappelijke waardering voor mensen zonder werk.


  Maak melding

 148. @Dame praat je uit ervaring of van horen zeggen. Mag een werkgever bepaalde eisen stellen aan de motivatie/ kwalificatie van een werknemer, of moet hij klakkeloos iemand opnemen binnen een team, om daarna tot de conclusie te komen dat die persoon demotiverend werkt op de rest? Natuurlijk zijn er ondernemers die eisen stellen die niet realiseerbaar zijn voor een sollicitant, maar het minste wat een werkgever mag verwachten, is inspiratie/werklust/motivatie. Het jammerlijke feit in deze tijd is nu eenmaal dat er minder vacatures zijn dan aanbod, maar dan mag je toch tijdens een sollicitatie een gemotiveerd persoon verwachten, en daar ontbreekt het in veel gevallen nog wel eens aan. En dan praat ik in mijn geval niet over de onderkant van de arbeidsmarkt, maar net boven het midden segment, dan mag je toch op zijn minst motivatie eisen stellen.

  Ik wil hier niet generaliseren, er zullen ook veel gevallen van teleurstelling zijn, maar dat is inherent aan vraag en aanbod.  Maak melding

 149. @VVD??er op 23 februari 2012 om 17:08

  Vriendelijk bedankt voor jouw reactie.

  Ook mijn dagindeling bestaat uit werk en vrije tijd maar de balans tussen beide verschilt per dag. Ik zit nog niet in een sleur.

  Het klopt dat onze politieke opvattingen nogal afwijkend zijn. Als ik mezelf zou moeten typeren dan is dat als een ??conviction politician??: iemand die vanuit diepgekoesterde idealen en fundamentele waarden praktische politiek bedrijft. Ik ben van mening dat niet alles wat van waarde is in geld valt uit te drukken. Vanuit mijn humanistische levensinstelling geef ik daarbij de voorkeur aan progressieve samenwerking. Zeker in een coalitieland als Nederland is politieke samenwerking naar mijn mening nuttiger en zinvoller dan vijanddenken. Ik heb al eerder aangegeven dat een discussie voor mij zinloos is als niemand bereid is om ook maar iets te veranderen aan zijn inzichten. Dat zou betekenen dat je alles al weet, er in het leven niets meer te ontdekken en te leren valt. Politieke samenwerking betekent voor mij niet dat het bereiken van consensus het doel moet zijn. Politieke idealen en waarden zijn meer dan transactiegoederen. De achterban mag van politici verwachten dat zij scherp onderhandelen vanuit een beste optie zonder overeenkomst (BOZO).

  Job Cohen toonde vorige maand aan een BOZO achter de hand te hebben. Cohen is een bestuurder in een coalitie en geen politicus in de oppositie. Zijn kwaliteiten kwamen niet tot hun recht omdat hij moest opboksen tegen torenhoge verwachtingen dat hij per definitie de oppositie zou aanvoeren (Pechtold, Sap, Roemer etc. kunnen deze verwachtingen ook niet inlossen), binnen zijn eigen partij aan zijn stoelpoten werd gezaagd en hij geconfronteerd werd met een valse hond in de coalitie die alleen maar kan vijanddenken. Cohens BOZO was dat het kabinet voortaan kon fluiten naar zijn steun. De vraag is of Rutte en Verhagen nog wel zo blij zijn met hun valse keffertje want om beslissingen te nemen over de toekomst moet het kabinet ook oppositiepartijen meekrijgen want gedoogpartner PVV zal echt niet al zijn verkiezingsbeloftes weggeven en scherp onderhandelen om zijn eigen(?) agenda te realiseren. Voor de toekomst van Nederland is het slecht dat onze politiek vast zit in vijand denken. Ik heb al eerder gesteld dat een politieke partij zich dit alleen kan permitteren als de keuze beperkt is tot twee grote partijen zoals in de VS en de UK. Rutte gaf na de verkiezingsoverwinning aan de hand uit te willen steken naar de oppositie en de premier van heel Nederland te willen zijn, maar is een zwak bestuurder omdat hij zijn wilde gedoogpartner niet eens kort kan houden. Ik bespeur bij jou altijd een sterk machtsdenken dus voor jou is Cohen de loser, maar in mijn ogen is Rutte de zwakste schakel in Den Haag en Wilders de tijdbom onder onze democratie. Deze coalitie is in de context die jij schetst de slechtste uitkomst van de formatie (met dank aan Ruud Lubbers). Voor heel Nederland was het beter geweest als er een andere coalitie was geformeerd met een breder draagvlak niet alleen in de Tweede Kamer maar ook in de samenleving. Er moeten namelijk pittige besluiten worden genomen over gevoelige onderwerpen zoals de AOW-leeftijd, de woningmarkt, de arbeidsmarkt en dus is het afbreukrisico groot. De kans is groot dat de PvdA (afhankelijk van de nieuwe politieke leider en als het de constructieve houding loslaat) nu weer een voor het grote publiek herkenbaarder gezicht krijgt en net als de SP het goed gaat doen in de peilingen. Rutte zal nu als premier worden gewogen. Is het de premier van rechts Nederland of heel Nederland.

  Je presenteert jezelf in mijn ogen als een realpolitiker. Kenmerkend voor Realpolitik is dat politiek niet meer of minder is dan het op een nuchtere manier bekijken van de kosten en de baten van een bepaald beleid. Alles moet het landsbelang dienen. Er is traditioneel volgens deze ideologie geen ruimte voor ethische of morele overwegingen wanneer politieke beslissingen genomen dienen te worden. De financiën van individuen en huishoudens zijn ondergeschikt aan de gezondheid van de staatskas. Misschien is Rutte wel een wolf in schaapskleren. Misschien likt alleen rechts Nederland de vingers af bij zijn beleid en gokt hij erop dat Wilders de oppositie wel verdeeld houdt. Wilders bepaalt als geen ander politicus de beeldvorming in en van Nederland. Het is maar een gedachtengang van mij, maar nu ik deze zo uitschrijf zie ik Rutte, Verhagen en Wilders hardop schaterend in maart in een achterkamer politieke koehandel bedrijven. Misschien grijnst Rutte wel daarom voortdurend, misschien houd hij Wilders expres wel niet kort. Aan democratie kleven ook nadelen want als je er één meer dan de tegenpartij weet te overtuigen dan win je de verkiezingen. Je houdt het plebs wat beelden voor en herhaalt net zolang een bepaalde boodschap tot die erin gaat als enige en echte waarheid. Als de hoorn des overvloeds op is en de schaarste aanbreekt dan kan is een verdeel-en-heers politiek heel handig om de pijn niet naar draagkracht te hoeven verdelen, of in politieke termen niet te hoeven ??nivelleren??. De campagneleiders van de VVD en het CDA zijn natuurlijk net als rolmodel Jack de Vries natuurlijk wel allemaal in de leer geweest bij spindoctors uit landen met een tweepartijenstelsel.

  Als dit de daadwerkelijke strategie is van dit kabinet dan hangt een groot deel van Nederland nog heel wat boven het hoofd??

  Alle ongevraagde adviezen of liever gezegd verlanglijstjes komen tot nu toe wel alleen maar uit de rechterhoek: De Rabobank, ABN AMRO, president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten en vandaag weer 22 topeconomen?? Opvallend is de gelijke aard van het verhaal: na eerst alle huishoudens verleid en gedwongen te hebben tot lenen, lenen, lenen moeten nu alle leningen z.s.m. met dubbele rente terugvloeien in de kassen van de banken. Dat is goed voor het land, de export, de Europese Monetaire Unie. Maar is dat wel zo goed voor alle mensen?? Verliezen na de Grieken misschien straks ook Nederlanders hun autonomie en komen ze onder technocratisch toezicht van (ex-) Goldman Sachs zetbazen??

  Dan worden de sores helemaal niet opgelost maar moet de echte sores nog komen??

  In dat geval leef ik inderdaad in Utopia want dan is progressieve samenwerking onmogelijk en zal er moeten worden gevochten. En als het dan gaat om de keuze tussen kapitaal of arbeid dan zal ik mijn dubbeltjesafkomst en mijn idealen niet verloochenen.

  Niks geen (waarheid in het) midden maar links, rechts, links, rechts, links, rechts de maat van marcherende soldaten op weg voor de langstlopende serie in de wereldgeschiedenis ??rich man??s war, poor man??s battle????

  Misschien was ??Inside Job?? pas deel 1 die uitgegeven kon worden omdat het gros van de mensen niet langer kon worden voorgehouden dat zij niet door banken en regeringen beroofd zijn van hun spaargeld en pensioengeld en de rest van hun leven veroordeeld zijn tot loonslavernij??

  En kijkt rechts straks ??entre nous?? deel 2 als fase 2 van de neoliberale machtsgreep is afgerond??

  Misschien heb je wel gelijk en is politiek een theater waarom rechts Nederland lacht omdat het in realiteit rechts alleen gaat om macht en rechts nu goed op schema ligt (inter)nationaal?

  Vriend dank dat je mijn blik hebt verbreed! Beschaving is slechts een dun laagje vernis. Utopisch gewauwel. In realiteit gaat het allemaal om geld en macht. Ik ga in ieder geval niet machteloos toekijken! >:(


  Maak melding

 150. VVDer, ik praat gelukkig niet uit eigen ervaing maar wel uit nabije omgeving. Menen die graag willen werken, ook onder hun niveau solliciteren en om allerlei redenen steeds afgewezen worden. Een kandidaat die 2 jaar werkloos is is per definitie een minder interessante kandidaat. Er zijn veel oneigenlijke redenen – bewust of onbewust – waarom sommigen stelselmatig worden afgewezen. Om een andere lijn erbij te betrekken: je zou verwachten dat groepen mensen met eenzelfde opleiding ongeveer evenredig werk zouden vinden. Dat is niet zo. Er zijn groepen mensen waar de werkloosheid vele malen hoger is dan een qua opleiding vergelijkbare groep. Ik weet niet wat voor een soort werk jij mensen te bieden had, want ik vind het verbazingwekkend dat je kennelijk zoveel ongemotiveerde sollicitanten bent tegengekomen. Die zijn er uiteraard wel, maar niet in die mate als jij suggereert. Dat maakt me nieuwsgierig naar hoe dat kan.


  Maak melding

 151. Bericht door Dame, op 23 februari 2012 om 22:48
  Heb je geen Weltschmerz, dan krijg je het hier wel. Kop op, Elrey

  Hoe kan het dan dat ik hier geen Weltschmerz krijg? Behoor ik weer tot een minderheid?;D


  Maak melding

 152. @Dame

  Maak je geen zorgen.

  Als de hele wereld alleen maar zou draaien om geld en macht, dan hebben mensen met andere waarden en idealen een verhoogd risico op weltschmerz. Maar als die mensen nog steeds een gezonde zuurstoftoevoer naar de hersenen hebben dan zijn ze immuun voor Weltschmerz. Dat de hele wereld alleen maar zou draaien om geld en macht is natuurlijk ook alleen maar ‘framing’ en beeldvorming. De wereld draait om de zon en er zijn slechts twee zekerheden in het leven: we worden geboren en gaan dood. Wat we daar tussenin doen bepaalt hoe rijk/waardevol ons leven is geweest.

  Neemt niet weg dat als we nuchter in het leven staan we ons ervan bewust zijn dat er een heleboel verschillende mensen op deze wereld rondlopen. Er zijn een heleboel mensen die houvast zoeken in rijkdom, status en macht. Die mensen hebben ook stemrecht en het is dan ook logisch dat hun stem gaat naar partijen die een wereldbeeld weerspiegelen dat is gefundeerd op geld en macht.

  Ik zing mijn eigen lied, luister ook wel eens naar andere liederen maar zorg er vooral voor dat ik aan het eind kan zeggen ik heb geleefd zoals ik dat wilde naar mijn eigen waarden die niet bij mijn geboorte al vast stonden. Als ik bij de uitgang kom kan ik zeggen dat mijn waarden zich hebben doorontwikkeld en daardoor mijn leven hebben verrijkt. Ik vind (mijn) leven nu al de moeite waard ookal ben ik geen miljonair of koning.

  Het is goed om zaken in perspectief te plaatsen, misschien is dat ook wel onderdeel van het proces van verheffing. Verheffing is misschien ook wel het vergroten van het persoonlijke venster op de wereld. Het is maar net waar een mens behoefte aan heeft, wat een mens nodig heeft. Wees gerust gelet op de inhoud van jouw reacties en de nuances die jij aanbrent, lijd jij ook niet aan Weltschmerz.

  Ik heb volgen mij ook geen last meer van insomnia want ik heb zin om lekker te gaan slapen. Ik ga lekker dromen. Jij ook? Welterusten en voor morgen gezond weer op!


  Maak melding

 153. Geld is niet alleen macht maar ook noodzaak Elrey. Zonder geld kun je geen brood kopen of je moet het jatten. Ik hoop voor je dat je lekker slaapt.


  Maak melding

 154. Ik werk ook, Assie, maar ik sponsor niemand. Ik ben glukkig dat in staat ben en in staat ben gesteld om te werken en zo in mijn eigen onderhoud te voorzien. Dat geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Ik heb een voldoende sociale instelling dat het me ook gelukkig maakt dat ik eraan bij kan dragen dat mensen in mindere omstandigheden, die door ouderdom, jeugd, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, niet kunnen werken, ook voldoende inkomsten ontvangen om een relatief vrij leven te leiden. Daar hoeven ze mij niet dankbaar voor te zijn. Ik sponsor ze niet, en vind het geen liefdadigheid maar normaal sociaal gedrag. Ik realiseer me maar al te goed dat het mij nu goed gaat, maar dat dit niet altijddurend hoeft te zijn. Dan hoop ik ook dat er niet op mij wordt neergekeken en dat de waarde die in hebvoor de samenleving niet alleen wordt afgemeten aan mijn bijdrage aan het Bruto Nationaal Product.
  En met die levensinstelling slaap ik lekker.


  Maak melding

 155. Ja natuurlijk Dame zijn er genoeg mensen die niet in staat zijn om te werken en daar wil ik ook wel een bijdrage aan leveren zodat ze een fatsoenlijk leven kunnen leiden maar pas er voor om de vele klaplopers onder ons te sponsoren. Weet jij op welke partij ik dan het beste kan stemmen?


  Maak melding

 156. @Vrienden

  Ja, kom er nog even in met wat van waarde is. Daar kunnen we ook een hele gedachtenwisseling over opzetten.

  Waardevol en waardeloos zijn kwalificaties die misschien wel het meest zeggen over waar iemand de prioriteiten in het leven neerlegt. Misschien zijn politieke partijen wel georganiseerd op basis van prioriteitsstelling of schaarstedenken vs overvloedsdenken.

  De prioriteit in mijn leven is niet beperkt tot mijn persoonlijke welvaart en welzijn. Ik gun anderen ook het beste, al naar gelang de aard en omvang van de behoefte kan ik daarbij wel wat delen.

  Het leven zit nu eenmaal vol risico’s. Naast eigen risico zijn er een heleboel risico’s die wij niet in eigen hand hebben.

  Dan is het toch mooi dat als het (l)even tegenzit, mensen er voor elkaar zijn.

  Alleen dan komt het altijd goed en kan iedereen een ‘rijk’ leven leiden.

  Ik snap best dat de toekomst met al zijn onzekerheden (risico’s) bij mensen angsten, twijfels en zorgen oproept. Zeker in de huidige tijd. Maar om daarom nu elkaar niet het beste te gunnen en in vijanddenken vast te roesten?! Mijn levenservaring tot op heden is dat als je veel geeft, je ook veel terug krijgt.

  Als de wereld op macro-niveau even uit z’n evenwicht is, kunnen we nog steeds op micro-niveau in evenwicht blijven. Is het niet op eigen kracht, dan wel met hulp van anderen.

  We kunnen niets meenemen, wel wat achterlaten…


  Maak melding

 157. @Assendörper

  Klaplopers geven weinig en krijgen dus ook weinig…

  De afgelopen decennia hebben zich in het Westen, onder invloed van een fundamentalistisch marktgeloof oftewel de economische stroming van het neoliberalisme, geïndividualiseerde transactiesmaatschappijen ontwikkeld. We ervaren bij nooit meer een natuurlijke band met andere mensen. Op onze heel directe sociale omgeving (gezin, familie en vrienden) na praten we over mensen als transactiegoederen: dingen die geld kosten of opleveren. De waarde van een (mede)mens is niet alleen gelegen in zijn rendement. Het leven van een directeur is toch niet meer waard dan het leven van een schoonmaker? Wat een waanidee. In de 20ste eeuw werden samenlevingen maatschappijen gebaseerd op rassenwaan of klassenwaan. Zowel Nazi-Duitsland als de Sovjet-Unie gingen kaput. Ik ben benieuwd wanneer we ons bevrijden van de waan dat alles en iedereen alleen maar financieel van waarde is.

  Stel je voor zeg dat ons menselijk contact (op dit weblog) vanuit een berekenend gedrag zich centreert tot wat kost jij mij, wat lever jij mij op want ik wel waar voor mijn geld…

  Nog even en we zijn zo gek geworden dat we meldpunten oprichten voor onrendabele mensen…

  Dan is het nog maar een klein stapje naar afvoeren en vernietigen. Mensen doden elkaar niet. Mensen doden alleen mensen als die geanonimiseerd zijn tot ‘dingen’

  Als je wel zo denkt Assendörper kun je het best terecht bij de PVV die praat in financiële termen als ‘kopvoddentaks’, die hebben geen principes en voegen ‘klaplopers’ zo toe aan de reeds bestaande categorieën die moeten verdwijnen uit den Nederlandschen samenleving. Het is de enige partij die echt een eindoplossing kan bieden voor ‘klaplopers’…

  Shit zeg, hier schrik ik toch van dat we sinds de jaren ’80 onder invloed van een extreem marktgeloof zover zijn doorgeschoten in onze gedachten en de menselijke maat zo makkelijk los kunnen laten. Station Zwolle, kost teveel, is onrendabel, levert te weinig op -> afvoeren!


  Maak melding

 158. “it’s the economy stupid!”
  “It’s the deficit, stupid!”
  “It’s the corporation, stupid!”
  “It’s the math, stupid!”
  “It’s the voters, stupid!”
  “It’s the Everything, Stupid!”

  Stom gedoe!


  Maak melding

 159. Weet jij op welke partij ik dan het beste kan stemmen?

  Assie, Ik zou het erg toejuichen áls je gebruik maakt van je democratische rechten. Op welke partij je zou willen stemmen mag je helemaal zelf uitzoeken. Mijn advies zou zijn: volg het daadwerkelijke politieke handelen en stellingnamen, lees de partijprogramma’s en zoek een partij die jouw ideeën het best vertolkt. Succes ermee.


  Maak melding

 160. @ElRey ; voordat jij hier je definitieve oordeel gaat vellen, wacht je nog even totdat Het Supertrio drie weken in conclaaf geweest is, om te bekijken of, hoeveel en hoe bezuinigd gaat worden.

  Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat die bezuinigingen op voorhand jouw goedkeuring toch niet krijgen.

  En het scheelde in die dagen slechts 30.000 stemmen; en bijna was de PvdA de grootste geweest.
  En toen Rutte aan Cohen vroeg: kom Job, we gaan ’s samen (zonder anderen) met z’n tweeën serieus kijken of we een regering kunnen vormen, had Job toch bijna thuis gegeven! (maar hij moest eerst even met wat anderen overleggen)
  Dus had het maar een paar haartjes gescheeld of de PvdA had kunnen (mee)regeren!

  Stel dat Job Cohen er wel met Rutte uit was gekomen (en voor de broodnodige meerderheid D66 en CU naderhand aan boord waren gehaald): welke verschillen met het huidige regeringsbeleid zouden dan volgens jou essentieel zijn?


  Maak melding

 161. @drama

  Op 14 oktober 2010 is het kabinet Rutte geïnstalleerd. Het is mij ontgaan wat het supertrio tot nu toe zo super heeft gepresteerd. Kun jij mij dit vertellen?

  Het huidige kabinet heeft een nipte kamermeerderheid van 76 van de 150 Tweede Kamerzetels. Ik vind dat je dan rustig kunt spreken over een broos draagvlak (in de samenleving). En dat in de huidige context waarvoor alle voorgaande kabinetten verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Regeren is vooruitzien maar kennelijk heeft elk kabinet de voorzienbare rekening van de vergrijzing gewoon maar doorgeschoven. Bestuurlijk onverantwoordelijk en politiek verklaarbaar vanuit de demografische samenstelling van het electoraat. En na vele jaren van overvloed, lijkt de koek nu op en krimpt de economie.

  Naar mijn mening zouden andere coalities dan de huidige coalitie in ieder geval op 2 punten essentieel verschillen:

  Dit kabinet is geen afspiegeling van heel Nederland. Gelet op het feit dat er ingrijpende beslissingen moeten worden genomen had ik een voorkeur voor een bredere, meer gedragen coalitie. Een kabinet van nationale eenheid in plaats van nationale verdeeldheid.

  Dit kabinet voert tot nu toe een symboolpolitiek. Tot op heden zijn echte progressieve hervormingen uitgebleven.

  Kortom Rutte voert net als Colijn in de jaren ’30 een aanpassingspolitiek en daarvan worden vooral de jongere generaties de dupe.

  Ik ben geen tegenstander van bezuinigingen, maar een voorstander van echte hervormingen waarbij de lusten en de lasten die daaruit voortvloeien rechtvaardig worden verdeeld over alle inkomensgroepen en alle generaties.


  Maak melding

 162. Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 07:48
  Assie, Ik zou het erg toejuichen áls je gebruik maakt van je democratische rechten. Op welke partij je zou willen stemmen mag je helemaal zelf uitzoeken. Mijn advies zou zijn: volg het daadwerkelijke politieke handelen en stellingnamen, lees de partijprogramma’s en zoek een partij die jouw ideeën het best vertolkt. Succes ermee.

  Ik heb geen tijd/zin om al die verkiezingsprogramma⤝s te lezen en heb helemaal geen tijd om al dat gel*l allemaal te volgen. Twee jaar terug heb ik het verkiezingsprogramma van de PvdA gelezen en even later hadden ze al weer een nieuw programma. Als ik mij goed herinner lag dat programma ook al weer vrij snel bij het oude papier en kwamen ze met de derde editie op de proppen. Een verkiezingsprogramma telt al gauw een paginaatje of 50 en probeer dat maar eens te vergelijken met al die andere programma??s. En als ik dan wel een partij vind die mijn ideeën het best vertolkt, wie kan mij dan garandereen als mijn partij aan de onderhandelingen mee mag doen dat zij die punten van mij niet laten vallen? Nee, van dat democratische recht maak ik geen gebruik maar maak wel gebruik van mijn democratisch recht om niet te hoeven stemmen. Ik vind dat de boel redelijk in evenwicht is en ze zoeken het maar uit. Misschien wordt het straks wat gemakkelijker om te kiezen nu Brussel steeds meer te vertellen krijgt en alle partijen kunnen volstaan met slechts één A-viertje.  Maak melding

 163. @drama

  Zolang Rutte als premier er niet in slaagt om de boel te verbinden wordt dit land niet geregeerd/bestuurd maar is er louter sprake van vechtpolitiek. Dat heeft tot gevolg dat er geen duurzaam toekomstgericht beleid wordt gevoerd en dat de kloven in onze samenleving zich alleen maar zullen verdiepen en verharden. Dan is er wel sprake van (machts)politiek maar niet van goed bestuur. Tot nu toe is de nipte verkiezingsoverwinning van de VVD vooral een Pyrrusoverwinning voor Nederland waarvan de jongere generaties vooral de dupe zullen worden!


  Maak melding

 164. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 01:09
  @Assendörper
  Klaplopers geven weinig en krijgen dus ook weinig…

  Elrey, ik ken best wel veel klaplopers die niks geven maar wel het nodige krijgen.

  Als je wel zo denkt Assendörper kun je het best terecht bij de PVV. Het is de enige partij die echt een eindoplossing kan bieden voor ‘klaplopers’…

  Natuurlijk denk ik niet zo, maar heb geen idee of de PVV de enige partij is die een eindoplossing biedt voor klaplopers. Staat dat in hun partijprogramma? Heb je ook enig idee of de overige partijen een oplossing hebben voor het fenomeen Klaploper.  Maak melding

 165. @ElRey ; je hebt het steeds over hoe anderen het niet moeten doen.
  Mijn concrete vraag is: als er nu een kabinet van VVD en PvdA (+D66 en CU) was: denk jij dat er dan andere maatregelen genomen zouden worden, en zo ja welke had je dan verwacht?


  Maak melding

 166. Elrey 15:57

  Daar is istie weer, de belegen sociaaldemocratische kreet ⤽verbinden⤝ als ik niet zou weten wat er mee bedoelde, zou ik denken dat je een verpleegkundige was.

  Eindelijk wordt het land bestuurd door een minderheidskabinet, (zonder dichtgetimmerd regeerakkoord ) en zou elke oppositiepartij zich in handen moeten wrijven over zoveel kansen, maar wat doet de oppositie incluis de grootste oppositiepartij met dat gegeven, huilen over een niet uitgestoken hand, ⤽Rutte verbindt niet.⤝ Op wat voor gronden durf jij te beweren dat het land niet geregeerd/bestuurd wordt, kan dat alleen doormiddel van de door van jouw aangevoerde holle frasen als ⤽toekomstgericht beleid⤝, ⤽kloven⤝, ⤽verdiepen⤝, ⤽verharden⤝, of is daar ook beleid voor nodig.

  Moet ik nog een stuiver geven voor de PvdA, en hun beleid? Een zwalkend samenraapsel van elkaar de tent uitvechtende egotrippers is er overgebleven van deze eens zo grote partij. Een partij zonder visie die alleen nog zwelgt in nostalgie, waar 6 keer per jaar wordt gegild om ⤽herbronning⤝, om daarna weer te vervallen in lethargie.
  Waar een Spekman terug wil naar de tijd van Den Uyl en de Rooie Haan, en een zekere Ronald Plasterk de terugval van de PvdA verwoord als ⤽de verworpen der aarde, die nu tijdelijk voor Wilders kiezen⤝, als het niet te belachelijk was voor woorden, zou je er tranen van in je ogen krijgen (maar dan van het lachen)

  Maar durf als kiezer niet te vragen, of de PvdA fouten maakt, want de partij maakt geen fouten ??de kiezer maakt fouten!- de partij hoeft niets te doen alleen maar te benadrukken dat ze nog steeds staat voor gezellig ouderwets ⤽links⤝
  Als er straks nog meer bezuinigd moet worden, schrikken ⤽de verworpen der aarde⤝ wel wakker en keren ze weer terug naar de PvdA. Je vraagt je af hoeveel zelfbedrog en zelfoverschatting de laatste kiezers van deze partij nog kunnen verdragen.  Maak melding

 167. @VVD’er

  Dank voor de illustratieve bevestiging van mijn stelling dat het tegenwoordig alleen nog maar gaat om (vecht)politiek en niet om regeren.


  Maak melding

 168. Assie 15.50 Was je vraag aan mij van gisteren twee voor twaalf op welke partij je het best kunt stemmen, dan bedoeld als opzetje om je inmiddels rituele verhaal over politiek en niet-stemmen te kunnen spuien? >:(


  Maak melding

 169. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 17:52

  Lees het tegeltje van Joppuh! nog eens goed

  Bericht door Joppuh, op 24 februari 2012 om 16:39
  Nog een voor een tegeltje:

  Regeren is vooruitzien, vandaar dat er naar de geregeerden zo weinig wordt omgekeken![/u]


  Maak melding

 170. @Elrey 17:52

  Het is mij een genoegen om te constateren, dat jij eindelijk inziet waar het in de politiek om draait: MACHT! Zonder z.g. ideologische bijverschijnselen en nostalgische strijdkreten. Real politiek, met ⤽Kein Geloel⤝ is het beste wat ons kan overkomen. Ik wil nog wel even aantekenen dat de ⤽interne vecht politiek⤝ op dit moment alleen voorkomt bij enkele progressieve partijen, (zou dat niet kunnen verbinden inhouden?) 🙂 en dat er bij de liberale VVD een serene rust heerst.  Maak melding

 171. Bericht door D erk, op 24 februari 2012 om 19:05

  Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 17:52
  Lees het tegeltje van Joppuh! nog eens goed

  Wat een slijmbal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Maak melding

 172. VVDer, het valt je soms moeilijk om over je eigen schaduw heen te kijken. Niet iedereen denkt of ervaart hetzelfde als jij. Voor veel mensen is ‘verbinden’, noaberschap, sociale cohesie of hoe je het ook maar wilt noemen, een belangrijke waarde. Veel politici hebben een oprechte overtuiging en willen die via een politiek vertegenwoordigerschap waarmaken. Jij bent een echte cynicus en waarschijnlijk sta je daarin niet alleen. Maar heus er zijn mensen met een andere levensfilosofie. Daar kun je geringschattend over doen via de door jou veelvu tldig gebezigde stigmatiserende teksten, maar je zou er ook met verwondering kennis van kunnen nemen. nieuwsgierigheid, een open houding levert meer op dan alles wat je niet kent of begrijpt, meteen afz*iken.


  Maak melding

 173. @VVD`er, op 24 februari 2012 om 19:08

  Ik zie in dat politiek bij jou en wellicht ook anderen puur en alleen draait om macht.

  De vraag is echter wat je met die macht doet.

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Vertel het mij eens…


  Maak melding

 174. Dame 19:29

  Mag ik je even ⤽vriendelijk⤝ uitlachen 🙂 om je reactie. Dus ik mag wel overgoten worden met allerlei hoogdravende achterhaalde progressieve kreten,die alleen maar de onmacht van een visie onderstrepen maar verder niets toevoegen, en dat moet ik deze progressieve woordenbrij maar devoot over mij heen laten komen? Ik heb je al eens eerder aangegeven, jij moet wat minder als een schooljuf met het corrigerende vingertje zwaaien, want iedereen denk en ervaart ook niet zoals jij.

  Het zal mij een zalige worst zijn hoe jij over de z.g. ideologisch bevlogen politici denkt, ik heb er zo mijn idee over, en die verwoord ik zoals het mij uitkomt. Dat jij en anderen er een andere levensfilosofie op na houden, mijn zegen heb, maar gun mij dan ook mijn filosofie, maar dat past schijnbaar niet in jou denkkader. Het is geen cynisme zoals jij aangeeft maar pragmatisme, om de onnut van deze gebezigde nostalgische woorden aan te geven, die alleen maar gebezigd worden als een dikdoenerij en onnodige bijwagen. Verwonderd kennis moeten nemen van??????.eerder verbazing over zoveel progressief bombastisch oreren, dat als wanneer de preek geëindigd is nog niemand begrijpt waar het over ging. En maak je vooral niet bezorgt over dat ik iets niet zou begrijpen, wanneer dat het geval zou zijn, klop ik wel bij jou aan voor uitleg.  Maak melding

 175. Ik weet niet of ik daar energie in zou willen steken, dus lama. Lijkt me zinloos avontuur. Kan ook nog eens slecht tegen galbakkerij, waarbij de motieven van mensen enkel vanuit een negatieve blik worden be- en veroordeeld. Dus VVDer blijf de wereld maar vanuit je sprookjesboek beleven met een Staat als Assepoester, de PvdA als de boze stiefmoeder en de VVD als de prins op het witte paard.:P


  Maak melding

 176. @D erk

  Er stond dus nog een vraag open.

  @Drama op 24 februari 2012 om 16:16

  Concrete vraag waar ik moeilijk een concreet antwoord op kan geven omdat er geen regeerakkoord ligt tussen VVD-PvdA-D??66-CU.

  Ook deze coalitie zou slechts een minieme kamermeerderheid van 76 zetels hebben.

  Ja, ik denk wel dat deze coalitie andere maatregelen had genomen en dat deze coalitie voor deze maatregelen ook steun van oppositiepartijen had gekregen.

  Ik denk dat deze coalitie (eerder) de volgende maatregelen had genomen:
  ⤢Snellere verhoging van de AOW leeftijd waardoor de demografische druk rechtvaardiger over de generaties wordt verdeeld;
  ⤢Geen onderzoek naar een tweede kerncentrale maar naar de mogelijkheden naar een snellere energietransitie waardoor Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen uit het buitenland, de werkgelegenheid wordt gestimuleerd en klimaatdoelstellingen eerder worden bereikt;
  ⤢Een heroverweging van de Nederlandse betrokkenheid bij de aanschaf en de ontwikkeling van de JSF;
  ⤢Meer duidelijkheid en eenheid in de kindgebonden budgetten (kinderopvang);
  ⤢Een scheiding van banken in zakenbanken en consumentenbanken;
  ⤢Goede en betaalbare kinderopvang waardoor werk en gezin goed gecombineerd kunnen worden;
  ⤢Een selectiever migratiebeleid zonder Mauro-taferelen;
  ⤢Eerdere hervormingen van de woningmarkt (zowel de huur- als de koopmarkt) met daarbij sneller duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

  Ik denk dat in tegenstelling tot het huidige kabinet deze coalitie NIET de volgende maatregelen, althans niet in de huiidge vorm had genomen:
  ⤢Het Boerka-verbod;
  ⤢De missie in Kunduz;
  ⤢Verhoging van de rijsnelheid naar 130 Km/uur op bepaalde snelwegen;
  ⤢De bezuinigingen op natuur en biodiversiteit;
  ⤢De bezuinigingen op de cultuursector;
  ⤢De bezuinigingen op de publieke omroep;
  ⤢De bezuinigingen op de AWBZ en de sociale werkplaatsen waardoor kwetsbare mensen worden getroffen;
  ⤢Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

  Maar dit zijn mijn gedachten en zoals ik al eerder zei is en blijft dit speculeren ondanks dat ik zoveel mogelijk rekening heb gehouden met de partijstandpunten van VVD, PvdA, D??66 en CU bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010.

  Zo kunnen we schijnbaar simpele en concrete vragen stellen over alle mogelijke coalities voorafgaand aan de installatie van het kabinet Rutte in oktober 2010.

  In plaats van ??wat??als??, heb ik het liever over ??wat??nu??.

  Feit is en blijft dat het kabinet Rutte nog geen enkel succes heeft geboekt op de belangrijkste issues voor de toekomst van Nederland: de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de demografische druk. Maar wellicht dat deze in maart/april nog volgen??


  Maak melding

 177. @VVD??er

  Ik zal D erk maar even voor zijn, er staat nog een vraag (van mij) aan jou open:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!

  Dat voegt iets meer toe dan al die woorden waarin meer jouw mening over jouw discussiepartners (beeldvorming) doorklinkt dan een visie op de inhoud van het huidige regeringsbeleid en de meerwaarde daarvan van voor de toekomst van heel Nederland.

  p.s. het valt me op dat je het meer over economie hebt dan over de liberale waarden waar de VVD voor staat.


  Maak melding

 178. Elrey, 19:52??. Jij zet suggestieve woorden op het scherm die niet door mij gebezigd zijn. Er is door mij nooit aangegeven dat politiek enkel bij mij draait om macht. /zie log44 / 09-02-23:01/ ik heb in voorstaande reactie aangegeven hoe de politiek in elkaar steekt, niet dat ik daar mee eens ben.

  En wat de ⤽macht⤝ van dit kabinet betreft, de meest heikele onderwerpen (Kunduz/pensioenleeftijd) zijn t.n.t. keurig in samenspraak met de oppositie geregeld. De uitgestoken hand van Rutte. 😉  Maak melding

 179. Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 18:55
  Assie 15.50 Was je vraag aan mij van gisteren twee voor twaalf op welke partij je het best kunt stemmen, dan bedoeld als opzetje om je inmiddels rituele verhaal over politiek en niet-stemmen te kunnen spuien?

  Nee natuurlijk niet, het was maar een vraag.8)


  Maak melding

 180. Een concreet ‘succes’, Elrey? Misschien de door de Europese Commissie verwachte economische groei? Over de hele Eurozone een krimp met 0,3%. Voor Nederland 0,9%. We blijven daarmee alleen voor Griekenland, Portugal, Italië en Spanje. Niet direct het rijtje waar je in wilt staan als land met veel economische pré’s, zoals exportoverschot. 😮


  Maak melding

 181. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 21:30

  Formulier je antwoord nou een concreet ( he woord van de week) en kort ipv uitwijden en dingen aan halen wat jij denkt en wat zou kunnen zijn want die zaken zijn er nu niet, nu is nu en nu moet je handelen en nee niet met lange termijn/afschuifpolitiek komen

  Als ik dat wil ga ik wel naar Fhantasialand met de kids  Maak melding

 182. ik weet het niet wat dat met dat links is ze willen alles beter en ohja, alles kan beter ze kijken niet naar de achterzijde van de medaille ( dat doen ze wel als ze in de coalitie zitten) maar met breede mond glimlachend naar de glans van de voorkant al dansend op de staatskist, ja feest kom op nu kan het. De gevolgen? euhhhh die ruimt een ander wel op want alles kan eerlijker  Maak melding

 183. Het wordt weer tijd voor een andere coaltie waar we over kunnen zeiken. We moeten hier toch altijd wat te zeiken hebben? We consumeren er op los en het overgewicht blijft maar toenemen en toch zijn er altijd weer mensen die klagen. Wat verlang ik toch weer terug naar de jaren vijftig toen er veel armoede was en geluk heel gewoon was. ;D:D


  Maak melding

 184. Nieuwe naam voor de PvdA die het in deze tijd goed zou doen is buldozer echt hoor hoop herrie en voor je uitschuiven, wil je uit deze ellende willen komen (eu recessies ect) dan moet je zoals hulpverleners zeggen met een goed plan van aanpak komen, nee ( was trouwens een idee van links) wat zegt elray nou er moet gewoon binnen 1,5 resultaat zijn ach…………………..


  Maak melding

 185. Elrey 21:40

  ***het valt me op dat je het meer over economie hebt dan over de liberale waarden waar de VVD voor staat.***

  Beste Elrey, moet ik mijn nickname veranderen in ⤽VVD sympathisant⤝? Het gaat mij niet om het liberale gedachtegoed van de VVD, ze doen maar fijn hun best. Waar het mij om gaat (dat zie je juist) is dat de economie zo snel als mogelijk weer op het paadje zit, en daar zie ik de VVD (een partij zonder franje) het best toe in staat. Wat kan het leven en de politiek toch mooi en simpel zijn, niet waar? 😉


  Maak melding

 186. Binnen welke periode mag je wel resultaat verwachten van een kabinet, Derk. VVDer claimde de positieve cijfers van het eerste kwartaal 2011 als succes van dit kabinet. Mijn opmerking dat dit toch echt uitvloeisel was van het vorige kabinet werd weggewuifd. Nu doen we het slechter dan alle Europese landen behalve de 4 probleemlanden. Wat is nu het verhaal? Puinruimen vorige kabinet? En dat eerste succesverhaal dan? Je kunt alle kritiek hebben op links, maar successen zelf claimen en falen afschuiven is iets te gemakkelijk. Een beetje meer realisme mag in dit opzicht wel.


  Maak melding

 187. @D erk, op 24 februari 2012 om 22:22

  Ik geef een antwoord op een ??wat..als?? vraag, hoe kan ik kan concreter worden dan ik om 21:30 deed?

  Ik denk dat jouw kids het heel erg leuk vinden als je met hen naar Phantasialand zou gaan.


  Maak melding

 188. Bericht door D erk, op 24 februari 2012 om 22:34

  Nieuwe naam voor de PvdA die het in deze tijd goed zou doen is buldozer echt hoor hoop herrie en voor je uitschuiven, wil je uit deze ellende willen komen (eu recessies ect) dan moet je zoals hulpverleners zeggen met een goed plan van aanpak komen, nee ( was trouwens een idee van links) wat zegt elray nou er moet gewoon binnen 1,5 resultaat zijn ach…………………..

  Ja Derk, we zijn hier goed bezig met al die plannen van aanpak maar als het op aanpakken aankomt dan geven ze niet thuis.


  Maak melding

 189. @D erk op 24 februari om 22:24

  Niet een vraag met een wedervraag beantwoorden, maar de vraag concreet beantwoorden.

  Nogmaals:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!


  Maak melding

 190. Elrey 22:14

  ***prins op het witte paard? Elbenezer Scrooge zul je bedoelen***

  🙂 wat een vieze woorden die hieronder staan, niet waar, Elrey?
  Deze woorden worden door jou allen maar fluisterend, achter je hand uitgesproken, niet waar?
  Het slijk der aarde, in jou plaatje, niet waar?

  Maar zullen we het toch maar samen zingen, jij zacht, ik uit volle borst.
  Daar ga ie!!!!!

  😀 😀 😀 😀

  Poen, poen, poen, poen

  De een zegt geld, de ander money, maar wij zeggen poen

  Poen, poen, poen, poen

  ’t Zal je gedacht zijn wat je allemaal met poen ken doen

  Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is

  Maar geld doet wonderen en vooral als ’t een hoop is

  Poen, poen, poen, poen

  Poen, poen, poen, poen, poen poen

  😀 😀 😀 😀


  Maak melding

 191. Daar ben ik het mee eens, Assie. De binnenlandse bangmakerij, de dreiging van zware bezuinigingen, de grote inhoudsloze b*k in Europa die onze exportpositie bedreigt, heeft geen positief effect op onze economie. Zou dat de reden kunnen zijn dat we onderaan bungelen wat voorziene economische groei betreft? Of zie je een andere reden?


  Maak melding

 192. @ElRey ; bedankt voor je uitgebreide reactie. Er zit vast een kern van waarheid in je opsomming, gebaseerd op de partijprogramma’s. Maar ik denk niet dat de realiteit : bezuinigen, is meegenomen in een mogelijk regeringsprogramma. De VVD heeft dit bezuinigen momenteel hoog in’t vaandel staan, en zal de PvdA alleen accepteren in een coalitie op voorwaarde dat ze meedoet met flink bezuinigen (voor de VVD is het alternatief qua samenstelling van coalitie duidelijk) Dus ik denk niet dat het op hoofdlijnen iets uit zou maken of de VVD linksom of rechtsom regeert.


  Maak melding

 193. @D erk op 24 februari om 22:30

  ⤽AEGON rondt terugbetaling Staat af
  15 juni 2011 – Laatste EUR 1,125 miljard terugbetaald: EUR 750 miljoen aan aflossing, EUR 375 miljoen aan premie
  AEGON betaalt vandaag de kapitaalsteun die in 2008 tijdens de financiële crisis van de Staat is ontvangen, volledig terug. Daarmee is een belangrijke strategische doelstelling gerealiseerd. De Nederlandsche Bank heeft toestemming gegeven voor de aflossing.
  In totaal heeft AEGON EUR 4,1 miljard aan de Staat betaald, waarvan EUR 3 miljard aan aflossing en EUR 1,1 miljard aan premie en rente.⤝

  Heeft die minister van Financiën (Wouter Bos van de PvdA) die volgens de beeldvorming in een verkiezingsspotje van de VVD een gat in z??n hand had nog niet zo slechts gedaan hé.

  Meer dan 25% rente gevangen, doe mij zo??n spaarrekening.


  Maak melding

 194. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 22:51
  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Wat kan dit kabinet nog presteren als ze steeds worden terug gefloten door Brussel?


  Maak melding

 195. @VVD`er, op 24 februari 2012 om 22:35

  Gelet op het feit dat je meer hebt met economie en minder met politiek, pas je meer bij een economische stroming dan bij een politieke stroming. Als alles bij jou om geld draait en niet om politieke waarden van de VVD zoals burgervrijheden ben je eigenlijk ben je geen liberaal, maar een neo-liberaal??

  VVD-sympathisant kun je dan beter vervangen door sympathisant van het neoliberalisme.


  Maak melding

 196. De VVD heeft nooit een nieuw paars kabinet gewild. Dat zou de partij niet ten goede komen bij de volgende verkiezing. Na Fortuyn was de analyse dat de middenpartijen teveel naar elkaar zijn toegekropen en daardoor een bleek politiek profiel hadden gekregen. De aantrekkingskracht van de partijen op de flanken, deed beseffen dat daar veel kiezers te winnen zijn. De opkomst van de PVV was voor de VVD aanleiding tot bezinning en heeft geleid tot een ruk naar rechts. Met succes, wat kiezersgunst betreft.


  Maak melding

 197. Bericht door Assendörper, op 24 februari 2012 om 22:48

  assie ik denk dat ik als verse blauwvinger morgen toch maar eens die stadswandeling naar de pierikmoet gaan maken, dan kunnen wij er eens over beraden ( of is dat een verkeerde woordkeuze)


  Maak melding

 198. @VVD’er

  Ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag van 19:52, terwijl je wel tijd hebt voor het spuien van jouw mening (kwalificeren) over deze en gene persoon.

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!


  Maak melding

 199. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 22:57

  Meer dan 25% rente gevangen, doe mij zo??n spaarrekening.

  A je hebt het geld niet en B druk an het googlen geweest helaas heb je de echte cijfers niet bij de hand evenals de samenstelling van teugbetaling, dat waren nl geen euro’ss. Maar ja blaaten he oke kan ik ook 😉


  Maak melding

 200. @Dame, op 24 februari 2012 om 22:45

  Dus onder de machtige VVD doet Nederland het ECONOMISCH slechter dan alle andere EU-landen behalve de 4 probleemlanden.

  Vast de schuld van de PvdA 😉


  Maak melding

 201. Assie, verklaar eens waarom rechtse kabinetten kennelijk altijdzo macheteoos ijn, terwijl linkse wel veranderingen weten te bewerkstelligen. In jouw ogen niet de juiste, maar ze zijn welin staat resultaten te boeken.


  Maak melding

 202. Zo he ja het gebeurd een typisch linkse vooroordeel

  Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 23:01
  @VVD`er, op 24 februari 2012 om 22:35

  Gelet op het feit dat je meer hebt met economie en minder met politiek, pas je meer bij een economische stroming dan bij een politieke stroming. Als alles bij jou om geld draait en niet om politieke waarden van de VVD zoals burgervrijheden ben je eigenlijk ben je geen liberaal, maar een neo-liberaal??

  VVD-sympathisant kun je dan beter vervangen door sympathisant van het neoliberalisme.

  en ja we zijn weer terug naar af na een paar weken ( zoals geoonlijk bij links) het woordje is er weer neoliberalisme


  Maak melding

 203. @drama, op 24 februari 2012 om 22:55

  Ik denk dat het voor de toekomst van Nederland heel wat had uitgemaakt als er een andere coalitie dan de huidige was geformeerd??


  Maak melding

 204. @D erk, op 24 februari 2012 om 23:06

  A Ik hoefde in 2008 geen ?? 3 miljard (van ons belastinggeld)te lenen van de staat.
  B Er staat nog een vraag open aan jou:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!


  Maak melding

 205. ***Eens Elrey, maar Assepoester heeft zich laten misleiden door zijn vriendelijke goedlachse uitstraling.***

  Dan moet ⤽Ebenezer Scrooge⤝ maar eens vreemd gaan. Wat zeg je, hoe is een je naam?.:)… Sneeuwwitje, wat een leuke naam??????..  Maak melding

 206. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 23:06
  @VVD’er
  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Niet zo ongeduldig zijn Elrey want misschien komen die successen er wel als Brussel niet zo flauw is om er een stokje voor te steken.


  Maak melding

 207. @D erk, op 24 februari 2012 om 23:02

  Verse blauwvingers bestaan niet. Volgens de definitie zijn Blauwvingers, geboren Zwollenaren die 3 generaties teruggaan in de mannelijke lijn.

  Maar goed het duurt een tijdje voordat immigranten voldoende geïntegreerd zijn 😛


  Maak melding

 208. @Dame

  Valt het jou ook op dat VVD’er, D erk en Assendörper er alleen maar omheen lullen en geen concreet antwoord hebben op mijn vraag van 19:51, zijnde:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!

  Het komt op mij allemaal een beetje machteloos over.


  Maak melding

 209. @VVD`er, op 24 februari 2012 om 23:22

  Oh vreemdgaan, daarom ben je VVD sympathisant want een echte VVD’er voor wie burgerlijke vrijheden en het secularisme hoog in het vaandel staan zou niet vreemdgaan met een partij die sommige burgers vrijheden ontzegt en een partij voor wie alleen de directe relatie met God geldt.


  Maak melding

 210. Wat mij opvalt is dat ze wel antwoorden eisen, maar zelf niet geven. Ik heb hier al vaker betoogd dat het wel grappig is dat ze links oneindige macht toedichten, terwijl ze rechts als een tandeloze leeuw neerzetten. Die bereiken niet of door puinhopen links of door Europa of door n’import wat.;D


  Maak melding

 211. @Dame

  Wil VVD’er het nu over Wim Sonneberg hebben, of over vreemdgaan of gaat hij mijn vraag van 19:51 eens beantwoorden, zijnde:

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!


  Maak melding

 212. Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 22:54
  Daar ben ik het mee eens, Assie. De binnenlandse bangmakerij, de dreiging van zware bezuinigingen, de grote inhoudsloze b*k in Europa die onze exportpositie bedreigt, heeft geen positief effect op onze economie. Zou dat de reden kunnen zijn dat we onderaan bungelen wat voorziene economische groei betreft? Of zie je een andere reden?

  Ik heb geen idee Dame maar volgens mij levert economische groei alleen maar dikke mensen op en dan hebben we weer een probleem die we op moeten lossen. Dat probleem kunnen we misschien oplossen door het allemaal wat rustiger aan te doen. Eet en drink niet meer dan het nodig is.


  Maak melding

 213. @Dame op 24 februari 2012 om 23:33

  Allemaal vijanddenken. Allemaal gejank dat ze zo gepest worden door links en door Europa en als ze zelf aan de macht zijn is het belangrijkste economische resultaat sinds oktober 2010 dat onze economische prestaties slechter zijn dan alle Eurolanden behalve de 4 bekende probleemlanden.

  Laten we maar geen causale relaties gaan leggen tussen de houding en opstelling van dit kabinet en de fricties met de EU en andere EU-landen door het schenden van Europese richtlijnen en meldpunten. Ben je mooi klaar mee als exportland die voor 70% van zijn BNP afhankelijk is van het buitenland…


  Maak melding

 214. Grappig, mijn posting van 22.54 uur wordt bij P&W nu onderbouwd door een journalist met tweets van JK de Jager “Denk om uw pensioen” ed. 😮


  Maak melding

 215. Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 23:09
  Assie, verklaar eens waarom rechtse kabinetten kennelijk altijdzo macheteoos ijn, terwijl linkse wel veranderingen weten te bewerkstelligen. In jouw ogen niet de juiste, maar ze zijn welin staat resultaten te boeken.

  Waarom moet ik dat verklaren want ben rechts noch links. Over behaalde resulltaten valt te twisten.8)


  Maak melding

 216. @Dame op 24 februari 2012 om 23:42

  Dat zou een nachtmerrie voor hem zijn dame, dat betekent namelijk dat hij wat van zijn geld zou moeten delen met anderen. Alhoewel als hij zo makkelijk denkt over vreemdgaan, heeft hij misschien wel geld over voor dames van plezier 😉


  Maak melding

 217. Waarom moet ik dat verklaren want ben rechts noch links. Over behaalde resulltaten valt te twisten

  Omdat je een stelling betrekt, Assie. Dan is het niet vreemd om uitleg te geven. Het feit dat je vlees noch vis bent doet daar niets aan af.:P


  Maak melding

 218. Elrey, ik mis Derk ook al een tijdje. Eigenlijk sinds ik hem gevraagd heb een vraag te beantwoorden. Ik krijg nu visioenen van VVDer en Derk die samen concreet aan het counteren zijn. 😮


  Maak melding

 219. @Dame op 24 februari 2012 om 23:51

  Over de doden niets dan goeds.

  Ik ben alleen benieuwd of één van onze ‘vrinden’ eens uitgedraaid is en met een antwoord komt op de vraag wat het machtige kabinet Rutte heeft bereikt sinds oktober 2010, behalve ECONOMISCHE prestaties die slechter zijn dan alle andere EU-landen behalve de 4 probleemlanden.


  Maak melding

 220. Elrey 23:32

  ****Oh vreemdgaan, daarom ben je VVD sympathisant want een echte VVD’er voor wie burgerlijke vrijheden en het secularisme hoog in het vaandel staan zou niet vreemdgaan met een partij die sommige burgers vrijheden ontzegt en een partij voor wie alleen de directe relatie met God geldt.****

  🙂 🙂 Sorry Elrey, waar je het nu over hebt, is niet te volgen. Dat jij doormiddel van mijn verwijzing naar Assepoester/Sneeuwwitje een link legt naar VVD/PVV is wel bijzonder naïef. ;D  Maak melding

 221. Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 23:41
  Eet en drink niet meer dan het nodig is.
  Waar was jij in de namiddag?

  Ik heb een lang weekend Dame en heb niet meer gedronken dan nodig was.


  Maak melding

 222. @Dame, op 24 februari 2012 om 23:54

  Ik denk dat ze terug verlangen naar de tijd van Dick en Zwolse op dit politiek log. Makkelijk in een hokje te drukken en te beantwoorden met knippen en plakken net als op de kleuterschool.


  Maak melding

 223. @VVD`er, op 24 februari 2012 om 23:56

  Jij hoort toch bij een partij die de MACHT heeft, jij hoeft toch niet te volgen…

  Ik dacht al dat je het allemaal niet meer kon volgen. Ik stelde jou om 19:51 een concrete vraag die je helemaal is ontgaan, zijnde:

  “Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!”


  Maak melding

 224. Bedoelde je dat met JIJ bakken, Dame, zoals je “vrind” reageert.
  Niet zoals je weet, dat ik hier van wakker lig, hoe zei Wilders dat ook al weer…daar komt de aap uit de mouw? ;D


  Maak melding

 225. @VVD`er, op 25 februari 2012 om 00:06

  Als je geen antwoord hebt op mijn veelvuldig herhaalde vraag:

  “Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Graag concrete successen benoemen van dit kabinet sinds oktober 2010!”

  Antwoordt dan met GEEN. Misschien is dat wel de grootste aap die hier uit de mouw komt!


  Maak melding

 226. De enige “vrind” die ik hier op het log heb, ben jij, VVDer… Natuurlijk lig je niet wakker, hoe moet je ons anders deelgenoot maken van je dromen? Ik hoop trouwens niet dat je Wilders vaker gaat citeren met teksten waarbij hij qua beschaving uit de bocht vloog.


  Maak melding

 227. Misschien wil ie er nog een nachtje over slapen, Elrey. Of is hij zo stil omdat hij wanhopig internet afschuimt naar een enkel succesje…:)


  Maak melding

 228. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 23:28
  @Dame
  Valt het jou ook op dat VVD’er, D erk en Assendörper er alleen maar omheen lullen en geen concreet antwoord hebben op mijn vraag van 19:51, zijnde:

  Je hebt aan mij om 19:51 uur geen vraag gesteld dus kan die vraag ook niet beantwoorden. Droom maar lekker verder op die roze wolk.;)


  Maak melding

 229. @VVD’er

  Als jij als VVD-sympathisant nog steeds geen antwoord kunt geven op wat het kabinet Rutte tot nu toe heeft bereikt voor heel Nederland dan zal ik het antwoord maar voorzeggen:

  NIETS!

  En

  HELEMAAL NIETS!

  En dat is nog teveel (met dank aan Boer Koekoek).

  En hoe komt dit kabinet dan over:

  MACHTELOOS!


  Maak melding

 230. @VVD’er

  Daarom antwoord je dus niets omdat het één minuutje later was. Gun ik je één minuut extra bedenktijd is het nog niet goed…

  “Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 19:52

  @VVD`er, op 24 februari 2012 om 19:08

  Ik zie in dat politiek bij jou en wellicht ook anderen puur en alleen draait om macht.

  De vraag is echter wat je met die macht doet.

  Wat heeft dit kabinet tot nu toe met al zijn ‘macht’ gepresteerd voor de toekomst van heel Nederland?

  Vertel het mij eens…”


  Maak melding

 231. Bericht door ElRey, op 24 februari 2012 om 23:58
  @Dame, op 24 februari 2012 om 23:54
  Ik denk dat ze terug verlangen naar de tijd van Dick en Zwolse op dit politiek log. Makkelijk in een hokje te drukken en te beantwoorden met knippen en plakken net als op de kleuterschool.

  Als er twee mensen zijn die iemand in een hokje willen drukken dan zijn zij het wel maar heb al wel gemerkt dat jij van het zelfde laken een pak bent. Succes ermee.


  Maak melding

 232. Dat is flauw Elrey. Dit kabinet kan er niets aan doen dat ze niets hebben gepresteerd. De ware schuldigen zijn de kabinetten Balkenende IV, Kok I en II, Lubbers III, Van Agt II en eigenlijk, eigenlijk natuurlijk van het kabinet Den Uyl.8)


  Maak melding

 233. Alhoewel…

  Volgens de Telegraaf op 21 februari

  “WASSENAAR – Twee raadsleden van de gemeente Wassenaar beweren dat VVD-wethouder Henk de Greef zich ernstig heeft laten gaan tijdens een met drank overgoten nazit van de raadsvergadering. De Greef zou tegen een vrouwelijk raadslid hebben gezegd ‘dat hij haar met de gordijnen dicht en de kleren uit een lesje zou leren in de kamer van de wethouder’.”


  Maak melding

 234. Elrey 23:39

  .*** Ben je mooi klaar mee als exportland die voor 70% van zijn BNP afhankelijk is van het buitenland…***

  Export draagt 29% bij volgens cijfers van het CBS, dus laten we ons niet rijk rekenen.

  Dan nog even de resultaten van Rutte 1 t.n.t. Eheeuuu??..laag hangend fruit, maar toch enige punten uit het programma: Nationale politie / rookverbod opgeheven voor kleine cafés / 130 km / Kunduz / pensioen akkoord / defensie / vermindering ontwikkelingshulp / niet allemaal punten waar jij warm van zult worden (ik ook niet) maar je vroeg er naar, dus. Na Maart zullen de andere (bezuinigingen?) wel aan bod komen, en er zitten nog verschillende dingen in pijplijn, zoals je weet bureaucratie en traineren 1e kamer. En een kabinet kan pas volledig afgerekend worden na 4 jaar, niet waar Elrey?  Maak melding

 235. @Dame, op 25 februari 2012 om 00:21

  VVD’er zal wel zeggen dat het niet wethouder Henk de Greef van de VVD ging maar dat het ook hier ging om Joop den Uyl van de PvdA 😉


  Maak melding

 236. Elrey 00:19 Ik wordt niet gauw boos, maar als je op die toer wilt gaan, dan veeg ik je met woorden van dit log. en anders misschien nog wel op andere manier, begrepen??


  Maak melding

 237. @VVD??er op 25 februari 2012 om 00:24

  Ik klok je met jouw antwoord op mijn vraag van 19:52 op 4 uur 32 minuten met een antwoord dat op de eerste zoekpagina van google staat bij resultaten van het kabinet Rutte na 100 dagen. Chapeau amice! En nou niet zeggen dat je antwoord bleef hangen want al die andere reacties van jou over Wim Sonnenberg,en Sneeuwwitje kwamen wel op tijd door. Ook had ik verwacht dat het machtige kabinet Rutte ons inkomen uit export wel had verhoogd naar 70%. Maar misschien verwachtte ik wel teveel??


  Maak melding

 238. Zie wel Elrey, je begint dezelfde streken te krijgen als Zwolse. Zij citeerde ook altijd graag uit dat dagblad en je neemt die streken zo over. Succes ermee. Op Joop.nl valt nog veel meer van die linkse propaganda/rotzooi te vinden. Misschien kun je de plaats van Dick wel gaan innemen want ik denk dat Dick geen abonnement meer heeft op die site.


  Maak melding

 239. @VVD??er

  Ik lees trouwens op dezelfde site van het CBS op de eerste zoekpagina van google, waarvan jij gebruik hebt gemaakt, ook het volgende:

  ⤽In twintig jaar is de waarde van export toegenomen van 56 tot 69 procent van het bbp. De bijdrage van de export aan de economie bleef echter vrijwel constant. Dat komt doordat de waarde van in de export verwerkte producten uit het buitenland sterk is toegenomen. Vooral de wederuitvoer is fors gegroeid. Nederlandse handelaren kopen bijvoorbeeld Chinese computers die ze aan Duitsland doorverkopen.

  Wederuitvoer meer dan vervijfvoudigd
  De wederuitvoer steeg van 29 miljard euro in 1990 tot 158 miljard in 2009. De toegevoegde waarde van de wederuitvoer, dus na aftrek van de inkoop uit het buitenland, was in 2009 slechts 12 miljard euro. Daarmee is de bijdrage van een euro wederuitvoer aan de economie circa 7,5 cent. De bv Nederland houdt veel meer over aan de export van Nederlandse makelij: 59 cent per euro export van goederen en 76 cent per euro dienstenuitvoer.⤝

  Wederuitvoer dat betekent toch dat daar geen werk aan is verricht door Nederlanders?


  Maak melding

 240. Elrey, je verkeert toch niet in de veronderstelling dat ik al die onzin van je lees? Of dachten jij en Dame dat ik gespannen uitkijk naar een reactie van jullie? Jullie worden arrogant, maar dat komt wel vaker voor bij progressieven. :):)


  Maak melding

 241. Ohoh, en bij Assie 0.38 uurklopte mijn voorspelling van een minuutje eerder ook al. 😮 Ik kan gaan bijverdienen op de kermis.:)
  En VVDer, wat doe je op het pollog als je de bijdragen van andersdenkenden niet leest? Of geniet je voldoende van je eigen schrijfsels? 🙂


  Maak melding

 242. oke even lopen “scannen” gevonden;

  Bericht door Dame, op 24 februari 2012 om 22:45
  Binnen welke periode mag je wel resultaat verwachten van een kabinet, Derk. VVDer claimde de positieve cijfers van het eerste kwartaal 2011 als succes van dit kabinet. Mijn opmerking dat dit toch echt uitvloeisel was van het vorige kabinet werd weggewuifd. Nu doen we het slechter dan alle Europese landen behalve de 4 probleemlanden. Wat is nu het verhaal? Puinruimen vorige kabinet? En dat eerste succesverhaal dan? Je kunt alle kritiek hebben op links, maar successen zelf claimen en falen afschuiven is iets te gemakkelijk. Een beetje meer realisme mag in dit opzicht wel.

  Resutaten van een kabinet zijn afhankelijk van wat er mee gaat gebeuren door een volgend kabinet. Kabinet kan niet doorgaan want er zijn ineens zoveel kamervragen die geld, mensen schaden. Maar regeren is er na de wederopbouw na ,45 nooit meer geweest. Ja we richten een scichting op en ja er moet een hulpgroep komen voor die en die en ja fantastich eigenkracht oh mooi we gaan zo maar door maar hoe deden we het in de jaren 50? Niet politiek gezien maar we waren een volk en probeerde er wat van te maken en nu???????????? door al die hulp?
  Ze lopen elkaar in de weg en vreten wel en leven van subsidies  Maak melding

 243. VVder, ben je zelf die grens bij Dick ook nooit overgegaan? Je hebt vanavond een iets te gevoelig hartje of hebt iets te lange tenen, net zoals je het hebben wilt.;)


  Maak melding

 244. Tsssss

  Bericht door de VVD`er, op 25 februari 2012 om 00:29
  Elrey 00:19 Ik wordt niet gauw boos, maar als je op die toer wilt gaan, dan veeg ik je met woorden van dit log. en anders misschien nog wel op andere manier, begrepen??

  Welness de grote hoeve voor 2 dagen?


  Maak melding

 245. Derk, zie je alleen nadelen bij hulpverlening? Ik kan je voor een deel goed volgen, maar vind je stellig vrij absoluut. Er gaat in de privésfeer veel mis en dan kan hulpverlening uitkomst bieden.


  Maak melding

 246. @Allen

  Maar door de reacties van VVD’er op 25 februari om 00:29, 00:41 en 00:44 vraag ik mij of op dit politiek log nog wel een normale en fatsoenlijke dicussie kan worden gevoerd of is dat ‘vechtpolitiek’.

  We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar we hoeven toch niet zo met elkaar om te gaan?


  Maak melding

 247. ericht door Dame, op 25 februari 2012 om 00:50
  VVder, ben je zelf die grens bij Dick ook nooit overgegaan? Je hebt vanavond een iets te gevoelig hartje of hebt iets te lange tenen, net zoals je het hebben wilt.

  Natuurlijk ⤽Dametje⤝, bij de één ligt jou MORELE norm anders als bij een ander, niet waar. Mauwen als er over het partijtje is denigrerend gezegd wordt, maar nu is het allemaal niet zo erg, niet waar, Dametje?
  Zwaaien met het vingertje, maar zelf een arm kwijt raken in ????????????  Maak melding

 248. @VVD`er, op 25 februari 2012 om 01:05

  Ga lekker slapen en morgen gezond weer op want jouw reacties slaan onderhand helemaal nergens meer op.


  Maak melding

 249. He Pipo, heb jij je reactie van 00:19 wel terug gelezen?
  En vraag op het log nu niet om hulp want op een na, kunnen ze je op dit log wel schieten.


  Maak melding

 250. Mijn vorige posting was opeens weg. Wat ik schreef was richting Elrey dat de toon hier een ingesleten gewoonte is geworden. Helaas maar waar. En ook dat de humor van de een niet altijd wordt begrepen door een ander, net zoals politieke stellingnamen. Dat is de beperking van een schriftelijke communicatie.
  Lees net VVDer 1.05. Waar raak ik mijn arm in kwijt… Is dit een meer gepaste opmerking als die van Elrey waar je zo pissed op reageert? Je discussieert op een bepaalde – vaak heelpersoonlijk aanvallende – manier. Ik denk dan ‘wie kaatst kan de bal verwachten’. Take it as a man.
  En jij wilt – ondanks je nickname – niet volkomen geassocieerd worden met de VVD, maar je probeert wel steeds mij in een PvdA-hok te duwen. Moet jij weten, maar ik weet niet wat je daarmee probeert te bereiken.Een overzichtelijk wereldbeeld?


  Maak melding

 251. @VVD`er, op 25 februari 2012 om 01:09

  Dus impotent raakte bij jou een snaartje. Ik zeg sorry, wist niet dat je kwaad werd.

  Zullen we kappen met de bullshit en weer overschakelen op een discussie op inhoud of wil je wat anders?


  Maak melding

 252. Hmm, mijn reactie hangt bij Admin, stond geen onvertogen woord in.
  Vroeg me wel af waarin ik volgens VVDer mijn arm zou willen steken? Vast niet wat ik vermoed, want dat zou een grens overgaan….:)


  Maak melding

 253. Ik begrijp van VVDer dat wij vrienden zijn geworden, Elrey, wist alleen niet dat we ook vijanden hadden op dit log. Is wat mij betreft iig niet wederzijds.:)


  Maak melding

 254. @Dame op 25 februari 2012 om 01:14
  Kennelijk blijven niet alle reacties bij Admin hangen. Ik wil niet eens weten waarin jij volgens VVD’er jouw arm zou willen steken. Laten we het maar houden bij de Netiquette. Als ik daar op deze site op klik kom ik uit bij:

  De Tien Geboden
  Op SOFWeb zijn regels te vinden om een goede ‘Netizen’ (net-burger) te zijn. Vertaald komen deze tien geboden op het volgende neer:
  1.Denk aan het menselijke aspect achter de computer.
  2.Houd online dezelfde gedragsstandaard aan als in het gewone leven.
  3.Weet waar je bent in cyberspace; pas je toonzetting aan bij de omgeving waar je op bezoek bent.
  4.Respecteer tijd en bandbreedte van de gebruiker.
  5.Zorg ervoor dat je je goed presenteert online.
  6.Deel deskundige kennis.
  7.Help mee aan het binnen de perken houden van ‘flames’ en laat emotionaliteit voor wat die is.
  8.Respecteer de privacy van anderen.
  9.Maak geen misbruik van je macht.
  10.Vergeef andere mensen hun fouten.


  Maak melding

 255. @Dame, op 25 februari 2012 om 01:21

  Volgens mij is dit politiek log bedoelt voor Zwollenaren om inhoudelijk te discussiëren over politiek. Gedurende de discussies heb ik het ook gehad over ‘vijanddenken’. Het zou jammer zijn als er een slot op dit politiek log moet komen want dat betekent dat vrijeheid van meningsuiting in Nederland zo onderhand een theoretisch begrip is geworden ondanks dat het wel degelijk deel uitmaakt van onze Grondwet.


  Maak melding

 256. Och Elrey, ik schreef in die ‘hangende’ posting juist dat misverstanden hier op het log, maar ook via mail of chat snelgeboren zijn, omdat iedereen schrijft en leest vanuit de eigen gemoedstoestand en denkraam. Kennelijk heb ik een “opgeheven vingetje” (ook zo’n lekker cliché), maar ik probeer iig om niet op de persoon te spelen. gebeurt mijzelf echter wel regelmatig dat ik teksten moet lezen hoe ik “ben” of wat ik “denk”. Soms maakt me dat even pissig, maar dat zakt snel weg. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.


  Maak melding

 257. @Dame op 25 februari 2012 om 01:33

  Ik zeg altijd ‘Je hoeft niet alles aan te pakken, wat je krijgt’. De één pakt meer op dan de ander. Laten we het maar erbij laten voor vandaag. Slaap lekker en morgen gezond weer op en dat geldt voor iedereen die dit nog leest.


  Maak melding

 258. Zo, nog even wat plak en knipwerk als avond(nacht) gebed

  De haarloze PvdA kandidaat Samsom / Samson
  Gisteren had ik een gesprek met mijn goede vriend Anton. Hij is iemand uit ??religieuze kringen??, maar ik kan goed met hem opschieten (en hij met mij), vooral omdat we veelvuldig kijken naar wat ons bindt en niet naar wat ons scheidt. Uiteraard spraken we ook over de politieke ontwikkelingen en dan voor die bij de PvdA. Het was juist bekend geworden, dat Diederik Samsom zich kandidaat had gesteld voor de positie die Job Cohen juist had verlaten. We waren het er samen over eens, dat we Diederik nog minder zien zitten dan Job Cohen.
  Toen ik Samson weer hoorde jubelen over het feit, dat we ??het?? samen moeten doen, liep het mij dun door de broek. Het is me toch een smeerpeuk, die Samson. De man die de PVV een fascistische partij noemt. Toen ik hem hoorde, dacht ik weer terug aan de klimaatconferentie, nu ruim twee jaar geleden in Kopenhagen.
  Het is 20 december 2009 en op dit moment zijn ruim 30.000 mensen van over de hele wereld weer uit Kopenhagen vertrokken. Regeringsleiders met hun bewakers, politici met hun medewerkers, journalisten, ??deskundigen?? en prostituees, zij allen hebben getracht, staand, zittend of liggend, iets voor zichzelf en/of de wereld te betekenen. Althans, zo deed men het vóórkomen. De wereld dreigt immers te vergaan door de uitstoot van broeikasgas, zeggen ze.
  Dat er ook lichamelijk en geestelijk volwassenen bestaan die hier ??iets?? anders over denken, speelt voor de milieu-ayatollahs geen rol. Zonneactiviteit speelt in hun denken geen rol. Zij hebben hun eigen waarheden ontwikkeld. Als de feiten onverhoopt anders uitwijzen, dan is dit jammer voor de feiten, zo wordt in die kringen blijkbaar gedacht. Iemand als Lord Christopher Monckton, politicus, journalist, schrijver en uitvinder, wordt compleet doodgezwegen. Eigenlijk was het een georkestreerd bedrog dat honderden miljoenen heeft gekost en nog veel meer gaat kosten.
  En toen ik Jacqueline Cramer daar in Kopenhagen als Alice in Wonderland weer eens zag stuntelen, zakte mij de broek, figuurlijk gesproken, af. Vooral toen ze de vergadersituatie ??bloedjelink?? noemde. Ik heb even gedacht, dat Diederik Samson nu wel zelfmoord zal gaan plegen, want voor hem was deze conferentie de enige mogelijkheid om de aarde te redden, zo heeft hij ons voortdurend voorgehouden.
  Nog even iets over een aantal congresgangers. Om maar enkele te noemen; de Zimbabwaanse en schatrijke president Robert Mugabe, de Myanmarese machthebber Than Shwe en de Sudanese president Omar al-Bashir. Het is werkelijk verbijsterend, dat je met die figuren in één vertrek wilt zitten. Massamoordenaars en despoten die daar niks hebben te zoeken, behalve ons belastinggeld. Eigenlijk zou je die lieden daar voor de kust van Kopenhagen in de Sont moeten verzuipen, ware het niet, dat daardoor het zeewater ernstig wordt vervuild.
  PvdA-er Diederik Samsom heeft blijkbaar geen boodschap aan Nederland, want hij wil niet met de PVV in één kabinet zitten om het land te besturen, maar wil wel in één ruimte ??verkeren?? en ??de wereld redden?? met de hierboven genoemde despotische massamoordenaars. Vreemde jongen, die Diederik.
  Keren we weer terug naar gisteren. Anton en ik hadden het nog even over een illustere naamgenoot van de huidige Samson, de man uit de bijbelse vertellingen, Samson, die verliefd werd op de bloedmooie Delilah. Over het waarheidsgehalte wordt verschillend gedacht, maar het blijft een mooi verhaal. Voor hen die het niet kennen, komt het in het kort hier op neer:
  Samson was een oersterke kerel, maar als teken van zijn toewijding aan God, mocht hij zijn hoofdhaar niet afscheren. Deed hij dat toch dan zou hij zijn krachten verliezen. Als zijn haar werd afgeknipt, verloor hij zijn kracht. Delilah knipte daarop in zijn slaap zijn haar af. Samson werd wakker en ontdekte tot zijn schrik, dat hij zijn kracht kwijt was.
  Anton en ik konden een lichte glimlach niet onderdrukken. We zijn het er samen over eens, dat mocht het verhaal ook maar enige waarheid bevatten, wat ons betreft de huidige Samson voor eeuwig met een kale kop mag blijven rondlopen.  Maak melding

 259. @Dame, op 25 februari 2012 om 01:39

  Je kunt ook overvragen. Toen ik jong was, was “oog om oog, tand om tand” meer mijn devies, maar ik sta tegenwoordig wat anders in het leven. Slaap lekker, ik ga nu ff lekker dromen over een betere wereld. :-*


  Maak melding

 260. @ VVD’er op 25 februari 2012 om 01:41

  Komt toch van de website artikel7 ‘Voor uw dagelijkse vrijheid van meningsuiting’ 100% rechts voor de raap? Solliciteer dan voortaan ook niet meer naar een linkse directe. Ook voor jou: slaap lekker en morgen gezond weer op.


  Maak melding

 261. @VVD’er

  Mooie zin: “Hij is iemand uit ??religieuze kringen??, maar ik kan goed met hem opschieten (en hij met mij), vooral omdat we veelvuldig kijken naar wat ons bindt en niet naar wat ons scheidt.” :-*


  Maak melding

 262. Goedemorguh heer Joppuh. Dat humeur van mij is altijd hetzelfde. Het maakt voor mij niet uit of het ochtend, avond of nacht is. Ik ben altijd goed gehumeurd. Ik weet niet of Dame en de andere heren vanavond van plan zijn om weer een feestje te bouwen maar kan er zelf helaas niet aan meedoen omdat ik een ander feestje heb. Ben dol op feestjes.;D:D


  Maak melding

 263. Goedemorgen allen.
  Mooie Youp, Joppuh!

  en daar is nummer 4:
  PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich als eerste vrouw kandidaat gesteld om politiek leider te worden van de PvdA!

  Toppy!


  Maak melding

 264. Nieuwe dag, nieuwe kansen 😀 Denk dat VVD`er nog moet bijkomen van die fles Chateu neuf de Pâpe. Maar volgens mij was die wel lekker,ohja het woord van de week:

  Concreet


  Maak melding

 265. Maar heer Joppuh toch, je hebt toch wel gezien dat ik gisteravond ook op het feestje aanwezig was? Vanavond heb ik een optreden in café de Pierik en ik denk dat het erg druk en laat wordt.


  Maak melding

 266. Het maakt toch niet uit wie er leider van de PvdA wordt want ze moeten toch allemaal met hetzelfde partijprogramma werken? Of zou dat programma voor meerdere uitleg vatbaar zijn?;D


  Maak melding

 267. Bericht door Dame, op 25 februari 2012 om 00:55

  Ze werken elkaar tegen, zo mag ik nu tot 13 maart niet werken ect ect en na 13 maart is alles weg en ben ik los. Ik snap dr geen bal van die zou dat regelen en die dat ja een week verder heeft niemand wat gedaan Onzin dus, ik wil er best wel eens met je over praten maar dan niet op het log. Denk dat je gaat schrikken als je het hele verhaal hoort  Maak melding

 268. Ik heb gehoord dat de nieuwe leider van de PvdA volgende week zaterdag bekend gaat worden gemaakt, en geen muziek zoals op eerdere campagnes van de VVD D66 CDA ect maar ja echt met de josti Band :D:D:D


  Maak melding

 269. Het maakt toch niet uit wie er leider van de PvdA wordt want ze moeten toch allemaal met hetzelfde partijprogramma werken? Of zou dat programma voor meerdere uitleg vatbaar zijn?

  Nee, dan zouden ze net zo goed met het CDA kunnen samengaan!  Maak melding

 270. Was gister gezellig op dit politiek log.
  Net carnaval met in de hoofdrol met Prins VVD’er en zijn adjudanten Derk en Assie. Ze kregen het ontzettend moeilijk om mede forumgasten in hokjes (dat is hun stijl) te plaatsen.:D


  Maak melding

 271. Joppuh, mijn humor was prima gisteren. Omdat te overtreffen…. 🙂 In de jaren 70 was een adagium “het persoonlijk is politiek”, hier op het log lijkt het 40 jaar na dato weleens andersom. Waar Elrey de daadkracht van het kabinet om 0.19 uur omschreef (lees maar eens in samenhang met mijn posting van 0.16 uur waar hij op antwoordde), werd dat als persoonlijke aanval opgepakt. Zo zie je maar, hoe gemakkelijk iets verkeerd gelezen kan worden. Maar enfin, mijn arm is weer schoon.;D


  Maak melding

 272. ElRey.

  Net op politiek24 de leden raadpleging gevolgd,en ja ik heb een voorkeur.
  Wel leuk om na een korte vakantie de discussies van de afgelopen tijd terug te lezen op dit log,en zeker je opponente tegenstander,die zoals gebruikelijk zijn mening als de ware gezien wil worden en geen tegenstand wenst te dulden.;)


  Maak melding

 273. Derk, elkaar ‘tegen’werkende hulpverleners is een bekend fenomeen veroorzaakt door de versnippering in hulpverleningsland. Elke hulpverlener werkt naar eer en geweten (daar ik wel van uit), maar dat pakt samen niet altijd gewenst uit.
  Je ziet tegenwoordig een kentering door de terugkeer (wijkverpleegkundige) of invoer van een regisserende hulpverlener die het overzicht heeft en kan zorgen voor een samenhangende aanpak. Dat werkt beter, denk ik. Ook de eigen verantwoordelijkheid en ‘eigen kracht’ van de hulpvrager (al dan niet opgedrongen) wordt meer en meer aangesproken. Ook dat is een goede zaak, lijkt me.
  Als het je allemaal persoonlijk betreft, kijk je er waarschijnlijk anders (geheel vanuit eigen perspectief) tegen aan, maar op zich is het wel goed dat er hulpverlening is ter bescherming van zwakkeren in de samenleving.


  Maak melding

 274. Was wel een aardige discussie hier gisteravond en vannacht. Zo blijkt maar weer eens, dat je beter niet kunt posten als je te veel gedronken hebt.

  Albayrak! Nooit aan gedacht. Maar vind haar een hele goeie. Als ik mocht stemmen zou ik twijfelen tussen Albayrak en Diederik Samsom.
  Zou Mariette Hamer ook nog…?

  Misschien kunnen we hier zelf een poll beginnen.

  Ik kies dan voor Albayrak. Zij kan het enthousiasme van Martijn van Dam, het ongedulde van Diererik Samsom en het intelect van Ronald Plasterk bundelen. (Zei ze zelf vanmorgen op Radio 2)  Maak melding

 275. Bernard 😀
  ik vind het een lastige keuze, omdat het afhankelijk is van de insteek die je kiest: versterking visie, aantrekkingskracht kiezers, politiek leiderschap, standvastigheid, stevigheid in ruwe debat- en mediacultuur, intellectuele capaciteiten. Elke kandidaat heeft een andere mix van kwaliteiten. Martijn van Dam valt voor mij af. Samson spreekt me wel aan als politicus, maar vind het te vroeg voor hem om fractieleider te worden. Albayrak is een goeie maar misschien te kwetsbaar. Is een gênant argument, maar in de huidige verhoudingen in de samenleving helaas een om rekening mee te houden. Plasterk is intellectueel sterk, maar heeft een wat elitair, kosmopolitisch profiel. In combi met Spekman misschien wel goed. Timmerman zou een jaar geleden mijn kandidaat zijn geweest, maar vind hem beter als 2e, 3e man. Hij is niet breed genoeg.
  Al met al lastig, maar kom toch uit bij Plasterk.
  En de politiek leider? Asscher? Cohen op de achtergrond als kandidaat MP?


  Maak melding

 276. @Zwolse

  Zo’n 2 weken terug plaatste ik mijn eerste reactie op dit politiek log. Ik hekelde de dogmatische wijze waarop het debat op dit politiek log werd gevoerd.

  Na 2 weken heb ik op dit politiek log mensen leren kennen die respectvol en genuanceerd reageren en inspirerende, interessante, leuke opmerkingen maken.

  Helaas heb ik ook kennis gemaakt met mensen die slechts lippendienst bewijzen aan de vrijheid van meningsuiting, die de reacties van anderen niet lezen omdat ze toch maar één waarheid hebben, die niet open staan voor een respectvolle gedachtenwisseling en die zelfs ver over de schreef gaan door andersdenkeden te bedreigen.

  Dergelijke ondemocratische krachten spelen ook in de maatschappij. Daarmee is het politiek log een goede afspiegeling van de samenleving.

  In mijn ogen gaat politiek niet over wat je voor jezelf wilt bereiken maar wat er bereikt wordt voor heel Nederland.


  Maak melding

 277. @Bernard en Dame op 25 februari 2012

  In volgorde van aanmelding zijn tot nu toe de volgende kandidaten voor het politiek leiderschap van de PvdA bekend: Martijn van Dam, DiederikSamsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak.

  Ik ben benieuwd wie zich tot dinsdag nog aanmeldt, dan sluit namelijk de inschrijving.

  Alle kandidaten verschillen alleen maar op de persoon. Niet op visie want het zijn allemaal vurig sociaal-democraten.

  De leden mogen de nieuwe politieke leider kiezen. Ik ben benieuwd voor wie die kiezen. Wie wordt gekozen zegt namelijk ook iets over de politieke koers die de leden vinden dat de PvdA moet varen om de sociaal-democratische visie uit te dragen: scherp onderhandelen vanuit een samenwerkingsmodus of keihard erop.

  De uitslag op 16 maart is ook erg interessant voor (de politieke levensduur van) het minderheidskabinet.

  Volgens mij is 100% rechts Nederland nu al bang voor Diederik Samson.

  Maar ja. Who let the dogs out?


  Maak melding

 278. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer denkt nog na over de vraag of zij zich zal kandideren voor het voorzitterschap van de PvdA-fractie en het politieke leiderschap van haar partij. Ze zei dat zaterdag na afloop van een PvdA-ledenraad in Utrecht.

  Er zijn straks dus 4 of 5 of nog meer kandidaten. Ieder met haar of zijn eigen richting voor de partij. Maar gaan ze nu de richting aanpassen bij de nieuwe partijleider of gaat Spekman z’n voorkeur uitspreken. Of…..?


  Maak melding

 279. Bericht door ElRey, op 25 februari 2012 om 13:36

  Daar heb je mijn inziens gelijk in. Meestal is het vijand denken,angst inboezemen,vele groepen schofferen en als 3e rangs burgers te kwalificeren de dagelijkse hoofdmoot op het politieke toneel.

  Je ziet te weinig terug van de echte idialisten die hun diepgewortelde idialen willen vervullen en nastreven.

  Mijn voorkeur is dan ook Diederik Samson, die volgens eigen zeggen voor het links van het midden wil gaan ,waar tolerantie,sociaal,en het opkomen voor de zwaksten in onze samenleving de hoofdmoot moeten zijn.

  Het zijn in ieder geval standpunten waar ik mij in kan vinden,waar ik mij ook voor wil en kan inzetten.


  Maak melding

 280. @ElRey ; “Volgens jou is 100% rechts Nederland nu al bang voor Diederik Samson.” (over angst inboezemen gesproken…)

  Het enige wat 100% rechts ziet, als ze al naar links kijken, is een rokende puinhoop op de plaats waar je de PvdA zou verwachten. Een partij die momenteel verder moet zonder een duidelijke visie (midden of links van), een tussenpausverkiezing tot partijleider temidden van een aantal anonieme backstabbers……, en een nieuwe voorzitter die heeft geconstateerd dat voor hem in de huidige (oppositie) fractie geen duidelijk resultaat was te behalen, en die nu als een despoot met fluwelen handschoenen zijn visie gaat projecteren op zijn partij.  Maak melding

 281. Bericht door Opletter, op 25 februari 2012 om 12:17
  Was gister gezellig op dit politiek log.
  Net carnaval met in de hoofdrol met Prins VVD’er en zijn adjudanten Derk en Assie. Ze kregen het ontzettend moeilijk om mede forumgasten in hokjes (dat is hun stijl) te plaatsen.

  Ga toch fietsen jonguh. Ik heb me gisteravond met een hapje en drankje erbij uitstekend vermaakt. Ik heb afgelopen nacht ook lekker gedroomd maar denk dat die droom van mij iets anders was dan die van Elrey. ;D


  Maak melding

 282. Bericht door Dame, op 25 februari 2012 om 14:23

  Politieke poll:
  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: ? Samson?
  Zwolse: Samson
  Drama: ?
  ?: ?
  Assendörper: zal mij worst wezen want ze zullen allemaal wel “talenten” hebben.


  Maak melding

 283. @Dame ; Albayrak dus. Ik zou het normaal hebben gevonden als de nr. 2 na Cohen, nu fractieleider was geworden, en de keuze voor partijleider was uitgesteld totdat de nieuwe richting binnen de partij handen en voeten had gekregen.
  Ze weet inmiddels hoe de politieke hazen in dit media-geleide land lopen; is niet op haar mondje gevallen, en zal zeker als vrouw haar mannetje staan.


  Maak melding

 284. @Dame, op 25 februari 2012 om 13:34

  Ik spoel even terug naar ons gesprek op 23 februari.

  Ik gaf aan dat uit onderzoek naar voren is gekomen dat voor veel Nederlanders de essentie van het leven gelegen is in:

  ⤢Bestaanszekerheid
  ⤢ Werk
  ⤢Verheffen
  ⤢Verbinden

  Het is opvallend dat deze grotendeels overeen komen met de piramide van Maslow.

  Maslows piramide van onder naar boven:
  ⤢Lichamelijke behoeften;
  ⤢Behoefte aan veiligheid en zekerheid;
  ⤢Behoefte aan sociaal contact;
  ⤢Behoefte aan waardering en erkenning;
  ⤢Zelfontplooiing.

  Organische of lichamelijke behoeften (fysiologische behoeften) en de behoefte aan lichamelijke veiligheid en zekerheid worden geïntegreerd onder de noemer ??bestaanszekerheid??.
  ??Werk?? en ??verbinden?? is terug te vinden in Maslows behoefte aan samenhorigheid, behoefte aan vriendschap, liefde en positief-sociale relaties. ??Werk?? en ??Verheffen?? zijn ook te scharen onder Maslows vierde behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect, die de competentie en het aanzien in groepsverband verhogen; het belang hechten aan de status in sociaal verband. Maar ook onder Maslows vijde en hoogste behoefte, de behoefte aan zelfverwerkelijking of zelfactualisatie, is de behoefte om zijn persoonlijkheid en zijn mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen en te valoriseren.

  Maslow heeft ook een mening over ??verheffing??. Om te kunnen groeien, moet men de aantrekkelijkheid van de ‘veilige situatie’ verkleinen en het gevaar van de ‘groei’ verkleinen. Op het moment dat de mens berust in zijn gewoontes, wil hij deze veranderen en nieuwe ervaringen opdoen en doorbreekt hij deze ‘veilige situatie’.

  Verheffing is inderdaad niet nieuw, maar zou oud als de mensheid. Door de hele geschiedenis heen heeft de mensen zich verheven. Vaak moest daarbij veel weerstand worden doorbroken, maar de geschiedenis leert ons ook dat uiteindelijk het oude wordt vervangen en het nieuwe overwint.


  Maak melding

 285. @Drama op 25 februari 2012 om 14:24

  Nou het is anders wel opvallend dat het in mijn ogen ultrarechtse, conservatieve http://www.artikel7.nu op vrijdag in een artikel al de persoonlijke aanval op Diederik Samsom heeft ingezet, terwijl die zich nog maar twee dagen eerder kandidaat had gesteld.

  Mijn voorkeur gaat uit naar Diederik Samsom als de nieuwe politiek leider van de PvdA want die is het meest gepassioneerd, het best gebekt en het meest herkenbaar van alle kandidaten als links van het midden. De kans op een dogmatische links-rechts discussie is bij hem het grootst, maar er komen binnenkort toch weer verkiezingen aan dus zijn minpunt is een voordeel.


  Maak melding

 286. @Dame op 25 februari 2012 om 15:18

  Wie heeft uw voorkeur als nieuwe politiek leider van de PvdA?

  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: Samsom
  Zwolse: Samsom
  Drama: Albayrak
  Assendörper: Worst


  Maak melding

 287. De tekst van het Solidariteitslied (Bertol Brecht) spreek mij meer aan:
  Alle mensen van de aarde,
  leven samen zij aan zij
  Het kapitaal heeft dan geen waarde
  in de nieuwe maatschappij.

  Voorwaarts en niet vergeten
  waaruit onze kracht bestaat
  bij honger en bij eten
  Voorwaarts en niet vergeten
  De solidariteit


  Maak melding

 288. Bericht door Dame, op 25 februari 2012 om 12:58

  Klinkt mooi maar nu willen 2 partijen de leiding nemen terwijl al alles in gang was gezet door mensen ( lees instantie) die dingen daadwerkelijk doet en hun doen niets, ja protocolen naleven dat werkt dus niet


  Maak melding

 289. Dat zal wel een machteloos gevoel geven, Derk. Kun je die instantie waar je vertrouwen in hebt, niet vragen of ze in overleg met die andere twee tot een oplossing kunnen komen?


  Maak melding

 290. Ja,ja,??de Dametjes, de ELReytjes, de Zwolsjes en de Dickjes??..ontsproten uit het socialistisch nest, en ze lijken allemaal op elkaar: behept met een links frustraat voor ⤽rechts⤝ maar vooral met een peroxide trauma. :), samengeklonterd op een log ter eer en glorie van het socialistisch ideaal.

  Ondanks stuiptrekkingen als ⤽Sterf gij oude vormen en gedachten⤝??⤝Wij hebben waap??nen hen te raken, die dorstig schijnen naar bloed⤝ :):) gaat hun ideaal (PvdA) af als een gieter, net als hun ⤽strijdmakkers⤝ Groen Links met het Kunduz-trauma en de SP met het geparodieerde anti-Polenmeldpunt.

  Samenvattend: 2 jaar na het debacle van het GROTE VERLIES is het één groot tranendal van frustratie, stoelpootzagen, gekonkel, kabaal, intrige, listigheid en bevuiling van het eigen nest, maar weigert traditioneel links dat nog steeds onder ogen te zien. Met zulke ⤽vrienden⤝ heb je geen vijanden nodig.

  Ter Leering ende Vermaeck 🙂  Maak melding

 291. @vvd’er: Ook naar jou voorkeur voor politiek leider van de PvdA ben ik benieuwd. Wie vind jij de beste kandidaat? En waarom?

  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: Samsom
  Zwolse: Samsom
  Drama: Albayrak
  Assendörper: Worst
  VVD’er: ?  Maak melding

 292. @Bernard, leuk 🙂 dat je dat aan mij vraagt, maar het interesseert me niet welke tijdelijke figuur bij dat partijtje nu weer onder de graszoden gespeeld wordt.

  Wat ik wel typerend vindt dat Cohen vandaag tijdens de ledenraad een staande ovatie kreeg, zal dat een luidruchtige oprot premie geweest zijn ? 🙂  Maak melding

 293. Wat is dit voor een ozin? Stemmen voor een linkse gast? Jullie zij echt gek dat je er zo druk over maakt, ik zie het als roepetoeteren en ja hou elkaar in beweging en maak elkaar gek anders ga je net als de partij down

  Bericht door ElRey, op 25 februari 2012 om 15:20
  @Dame op 25 februari 2012 om 15:18

  Wie heeft uw voorkeur als nieuwe politiek leider van de PvdA?

  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: Samsom
  Zwolse: Samsom
  Drama: Albayrak
  Assendörper: Worst

  Jullie partij is weg en volledig de weg kwijt en jullie blijven maar jubbelen achhh Zielig toch om zelfs een ava te nemen van ene Joop God hebbe zijn ziel


  Maak melding

 294. Bericht door de VVD`er, op 25 februari 2012 om 18:04
  @Bernard, leuk dat je dat aan mij vraagt, maar het interesseert me niet welke tijdelijke figuur bij dat partijtje nu weer onder de graszoden gespeeld wordt.

  Wat ik wel typerend vindt dat Cohen vandaag tijdens de ledenraad een staande ovatie kreeg, zal dat een luidruchtige oprot premie geweest zijn ?

  Echt politiek ben je niet he die centen had die al gekregen toen die de funtie aannam maar hij kon het niet waar maken Op welke functie gaan we hem terug zien? Ahja de carrousel van de PvdA  Maak melding

 295. Tja, jij bent toch ook regelmatig poster hier.

  Wat Cohen betreft, die staande ovatie was op zijn plaats: Je hoort niet vaak een toespraak van een partijleider waarin een sneer naar een andere partij volledig ontbreekt en die het falen volledig naar zichzelf toe trekt. Dat vind ik klasse.

  Het lijstje is nu dus:
  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: Samsom
  Zwolse: Samsom
  Drama: Albayrak
  Assendörper: Worst
  VVD’er: Tijdelijk


  Maak melding

 296. Derk, het is gewoon een poll en geen verkiezing door de ledenraad. Je kunt dus ook degene noemen tegen wie je straks het lekkerst aan kunt schoppen of van wie je inschat dat onder zijn/haar leiderschap het aantal stemmen nog dramatischer dalen. 😛


  Maak melding

 297. Derk, ik doe ook aan voetbalpools mee.

  Ik kijk altijd graag naar congressen en ledenraadplegingen op politiek 24. Maakt me niet uit welke partij het is. Op één partij na dan, want die houdt dit soort bijeenkomsten niet.


  Maak melding

 298. En het lijstje tot nu:
  Bernard: Albayrak
  Dame: Plasterk
  Elrey: Samsom
  Zwolse: Samsom
  Drama: Albayrak
  Assendörper: Worst
  VVD’er: Tijdelijk
  D’erk: Joop God


  Maak melding

 299. Derk 19:17

  ***Op welke functie gaan we hem terug zien? Ahja de carrousel van de PvdA***

  Derk, ik denk dat Kok nog wel een afstandsbediening heeft liggen waar niet alle knoppen van zijn gebruikt.  Maak melding

 300. Hallo vrienden en vriendin, ik ben er weer want het werd me een beetje TE gezellig in de Pierik.

  VVD’er, ik denk dat Kokkie nog wel een ongebruikte knop weet te vinden.;D


  Maak melding

 301. Bericht door ElRey, op 25 februari 2012 om 00:15
  @VVD’er
  Als jij als VVD-sympathisant nog steeds geen antwoord kunt geven op wat het kabinet Rutte tot nu toe heeft bereikt voor heel Nederland dan zal ik het antwoord maar voorzeggen:

  NIETS!

  En

  HELEMAAL NIETS!

  Ben erg slordig in het terug lezen en zie het nu pas. Elrey, misschien kun je je beter af gaan vragen hoe het komt dat we met dit kabinet zitten opgescheept.


  Maak melding

 302. Je brengt me wel op een idee VVD’er. Ik denk dat ik een nieuwe partij op ga richten met de naam “Kneuzenpartij”. Een zeteltje of 80 moet dan toch wel mogelijk zijn want er wordt wat afgeknooid in ons mooie landje.;D


  Maak melding

 303. Assie, ik merk dat je het feestje hier gezelliger vindt.:D
  Denk je echt dat Elrey niet weet hoe het komt dat we met dit kabinet zitten opgescheept?:P


  Maak melding

 304. Bericht door de VVD`er, op 25 februari 2012 om 22:07

  Als opperschoffelaar zou je preventief kunnen werken, alle onkruid uit de 2e kamer.

  Als ze mij mijn gang laten gaan dan …………….(vul het zelf maar in VVD’er):D


  Maak melding

 305. Ik dacht eigenlijk meer aan de ⤽Schoffelpartij⤝, na twee jaar schoffelen wordt je dan benoemd in de raad van bestuur van een of andere wazige N(iet) R(endabele) O(rganisatie), zoals een uitmuntend fractievoorzitter betaamd. ;D


  Maak melding

 306. Bericht door Dame, op 25 februari 2012 om 22:11
  Assie, ik merk dat je het feestje hier gezelliger vindt.
  Denk je echt dat Elrey niet weet hoe het komt dat we met dit kabinet zitten opgescheept?

  De feestjes hier vind ik idd gezelliger. Lekker achterover hangend vanuit de ligbank met een muziekje erbij en af en toe wat commentaar geven door een paar keer wat letters aan te tikken van mijn toetsenbord. Ik denk niet dat Elrey weet waarom we met dit kabinet zitten opgescheept want anders had hij dat wel gezegd.;) Ik pak even een hapje en een drankje. Wat is het leven toch fijn.:)


  Maak melding

 307. Bericht door Dame, op 25 februari 2012 om 22:21
  Hier past een citaat van Churchill:Democracy is the worst form of government except for all those others that have been tried.

  Dame, ik ben niet zo goed in Engels maar als ik het goed begrijp dan zal het Churchill ook allemaal een worst wezen?


  Maak melding

 308. Goedemorgen,
  Zo even het pollog gelezen van gisteravond.
  Prins VVD’er en zijn adjudanten Derk en Assie bakken er weinig van
  als er geen aangever aanwezig is. :D:D:D


  Maak melding

 309. Interessant:

  De Hond peilt ‘alle Nederlanders’ over PvdA: Plasterk 27% Samsom 23 Van Dam 11 Albayrak 5 Timmermans 5 Klijnsma 3 Hamer 1

  De Hond peilt PvdA-kiezers: Samsom 34% Plasterk 29 Van Dam 14 Albayrak 5 Timmermans 4 Klijnsma 3 Hamer 0

  Zou de oorzaak van het verschil zijn dat Plasterk beter bekend is bij ‘alle Nederlanders’ en Samsom beter bij de PvdA-kiezers?  Maak melding

 310. @Allen

  Gisteren een mooi feestje gehad in Utrecht: het Oost-Europees overlastfeest. Met dank aan de aangever.

  @Assendörper op 25 februari

  Om antwoord te krijgen hoe het komt dat we met dit kabinet zitten opgescheept, zou je ??Het Slagveld?? kunnen lezen van historicus en journalist Bert Bukman. Het is een vrije uitputtende analyse van de formatie. Wel een pil (van 300 pagina??s) voor iemand die naar eigen zeggen niet zo van lezen houdt.

  14 oktober 2010 was een historische dag: het kabinet-Rutte stond op de trappen van paleis Huis ten Bosch: Het eerste Nederlandse minderheidskabinet sinds mensenheugenis, gedoogd door de meest succesvolle populist sinds de Tweede Wereldoorlog.

  Persoonlijke verhoudingen bleken tijdens de formatie van groter belang dan politieke verschillen. Je kunt alles lezen over het verraad van Ab Klink, de provocaties van Geert Wilders en koningin Beatrix, de geheime agenda van Mark Rutte, het uithoudingsvermogen van Maxime Verhagen en de fatale misrekeningen van Job Cohen.

  Uit het boek van Bukman komt de totstandkoming van het kabinet-Rutte naar voren als een aaneenschakeling van toevalligheden en – vooral – van de foute inschattingen van tegenstanders.

  @bernard, op 26 februari 2012 om 11:12

  Dank voor de verwijzing naar Pieter Derks. Schitterend stukkie!

  @VVD??er

  Nog steeds met de neus in Sneeuwwitje? Of vandaag iets beter opgestaan?


  Maak melding

 311. @Bernard op 26 februari 2012 om 11:26

  De verklaring kan gelegen zijn in het feit dat dat Plasterk bekender is dan Samsom. Maar ik denk dat ook meespeelt dat Plasterk ouder is en een groot gedeelte van het Nederlandse electoraat ook.

  “In de peiling van Maurice de Hond vandaag wint de PvdA 2 zetels terug van de 3 die vorige week werden verloren. De PVV verliest er 2 van de 4 die vorige week gewonnen werden.

  Bij de PVV lijkt daarmee het positieve effect op de peilingen van het Polen-meldpunt gehalveerd. Bij de PvdA stapte deze week Job Cohen op en begon de kandidaatstelling voor zijn opvolging.

  Ten opzichte van vorige week wint de VVD 1 zetel en verliest de SP er 1. Bij De Hond staan deze partijen nu allebei op 32 zetels. In werkelijkheid heeft de VVD 31 zetels en de SP 15.

  Doordat het CDA nog altijd op 12 zetels staat (21 in de Tweede Kamer), staat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV nu bij De Hond op 66 zetels, 10 minder dan in de Tweede Kamer.” (bron: nu.nl)

  Lijkt erop dat het draagvlak voor dit ‘machtige’ kabinet aan het afbrokkelen is in de samenleving. De meer dan verdubbeling van de SP in de peilingen is in mijn ogen ook een signaal.


  Maak melding

 312. De wetsvoorstellen die het huidige kabinet van premier Mark Rutte indient, krijgen van de Raad van State (RvS) veel vaker een negatief advies dan die van het laatste kabinet van Balkenende.

  De Raad van State oordeelt met name negatief over wetsvoorstellen die voortvloeien uit het regeer- en gedoogakoord, zo zou blijken, aldus RTL.
  ⤢Over invoering van minimumstraffen zegt de raad dat het kabinet teveel op de stoel van de rechter gaat zitten.
  ⤢Het burkaverbod is volgens de raad een veel te zwaar middel en bovendien in strijd met de vrijheid van godsdienst.
  ⤢ Een ander voorstel waarover de Raad van State negatief adviseert, is het verhogen van griffiekosten, kosten die gemoeid zijn met het aanspannen van een rechtszaak. Daarmee zou het kabinet een te hoge drempel opwerpen voor mensen die hun recht willen halen.

  Vergeleken met het eerste jaar van het kabinet Balkenende IV krijgen wetsvoorstellen van het kabinet Rutte 60% vaker een negatief oordeel. Zo’n oordeel houdt in dat de Raad van State het kabinet adviseert het wetsvoorstel niet naar de Tweede Kamer te sturen.

  Maar niet alleen in eigen land, ook in het buitenland en bij de EU stuiten de wetsvoorstellen van het huidige kabinet Rutte op veel weerstand vanwege de strijdigheid met grondrechten en internationale mensenrechtenverdragen.

  Lekker bezig!


  Maak melding

 313. Bericht door Assendörper, op 26 februari 2012 om 10:08
  Kom op jonguh, doe ook eens een keer mee. Als jij de aangever bent dan maken wij er wel een mooi feestje van.

  Waarom loop jij altijd achter dat VVD’ertje aan Opa Assie.


  Maak melding

 314. Tussenstand peiling nieuwe politiek leider PvdA

  Weblogzwolle:
  Samson 29% Albayrak 29% Plasterk 14% Worst 14% Tijdelijk 14%

  ‘Alle Nederlanders’ over PvdA: Plasterk 27% Samsom 23 Van Dam 11 Albayrak 5 Timmermans 5 Klijnsma 3 Hamer 1

  PvdA-kiezers: Samsom 34% Plasterk 29 Van Dam 14 Albayrak 5 Timmermans 4 Klijnsma 3 Hamer 0

  Van de vaste bezoekers van het politiek log moeten dick, D erk, Opletter en Joppuh hun voorkeur nog aangeven.


  Maak melding

 315. @Assendörper

  Om je 300 pagina’s leewerk te besparen en om jou duidelijkheid te verschaffen over de ontstaansgeschiedenis van het huidige kabinet Rutte.

  Na de verkiezingen op 9 juni 2010 begon de formatie.

  In eerste instantie is er onderhandeld over een kabinet VVD-PvdA-D??66-GL: 81 van de 150 zetels. De VVD was zelfs bereid het H-woord los te laten. Deze formatie is mislukt omdat Job Cohen geen mandaat om te onderhandelen had en steeds terug moest naar o.a. Diederik Samson en Jeroen Dijsselbloem. Gemiste kans want de politiek leiders Mark Rutte-Job Cohen-Alexander Pechtold en Femke Halsema.

  In tweede instantie is er onderhandeld over een kabinet VVD-PvdA-CDA: 82 van de 150 zetels. Deze formatie is mislukt omdat de persoonlijke verhoudingen tussen PvdA en CDA op het persoonlijke vlak te gebrouilleerd waren met dank aan ??de rat?? Maxime Verhagen en Jack de Vries.

  In derde instantie is toen overgeschakeld naar het minderheidskabinet VVD-CDA: 52 van de 150 zetels met gedoogsteun van de PVV (24 zetels). Deze formatie dreigde bijna te mislukken door persoonlijke spanningen tussen Geert Wilders en Ab Klink (CDA). Echter er werd niet meer teruggeschakeld naar de eerste optie VVD-PvdA-D??66-GL omdat er in één weekend geen contact tot stand kwam tussen Rutte en Cohen.

  Dit kabinet is dus bij toeval tot stand gekomen waarbij persoonlijke sympathieën en antipathieën een grote rol hebben gespeeld. Het is publiek geheim dat hare majesteit koningin Beatrix en Tjeenk Willink niet in discussie gaan met Geert Wilders en dat daarom Ruud Lubbers de formatie uiteindelijk heeft voltooid.

  Wat interne partijstrubbelingen betreft, die komen binnen elke partij voor: Geert Wilders is in 2004 uit de VVD gestapt toen binnen de VVD de regie werd aangetrokken en Rutte??s positie binnen de VVD is eigenlijk pas sinds 2007 wat steviger toen hij Rita Verdonk uit de partij zette. Rutte wilde per se premier van Nederland worden en werd vroeger in eigen kringen als links getypeerd en tegenwoordig door veel Nederlanders als rechts.

  Tenslotte lijk mij nog niet zo??n kwaaie. Waarom loopt een Assendörper achter een VVD??er aan? Assendörp is van origine een spoorhazebuurt, tegenwoordig een gemoedelijke mix en VVD??er heeft duidelijk niets op met politieke waarden en vrijheden, maar alleen met macht en geld. Dat is geen democraat die loopt ook zo achter een dictator zodat hij zijn eigen identiteit kan ontlenen aan de macht van een ander.


  Maak melding

 316. Naar mijn mening had een kabinet VVD-PvdA-D’66-GL waarover in de formatieperiode als eerste is onderhandeld niet alleen meer draagvlak maar ook meer gepresteerd (hervormd) dan het huidige kabinet.


  Maak melding

 317. IK BEN LINKS!

  Ik ben links,.. ⤽ik ben gefrustreerd als een kind die zijn speeltje is afgenomen⤝??⤝ik ben links en heb voor elk probleem een oplossing, simpel, duidelijk en verkeerd⤝?? ⤽ik ben links en wil samen delen om daardoor tegelijk een dikke portefeuille te hebben en een goed geweten⤝?? ⤽ik ben links en maak er een kunst van iets te beloven dat een regering onmogelijk kan waar maken⤝?? ⤽ik ben links en schreeuw als soufleur harder dan de acteur⤝??ik ben links en geloof niet wat ik zeg, en ben stomverbaasd wanneer anderen mij blijken te geloven⤝??ik ben links en hou mij niet aan mijn beloftes, maar verwacht dat een ander zijn beloftes houd⤝??⤝ik ben links en kan mijn beloftes niet eens onthouden⤝??ik ben links en heb zoveel belangstelling voor mensen, als vlooien belangstelling hebben voor een hond⤝??ik ben links en kan liegen dat het gedrukt staat en als het gedrukt staat, zeggen dat het gelogen is⤝

  Opgedragen aan de ORAKELS van WLZ. 🙂  Maak melding

 318. Terwijl ik de vraag van Assendörper beantwoordde over de totstandkoming van het huidige kabinet, vroeg ik mij af of VVD??er wel een echte VVD??er is.

  Echte VVD??ers zijn liberalen die behoren tot een politieke stroming die burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Bij wie verschil van mening niet leidt tot politieke discussies die alleen maar op de persoon worden gevoerd en over personen gaan culminerend in persoonlijke bedreigingen.

  VVD??er geeft zelf ook aan dat hij geen echte VVD??er is maar meer een VVD-sympathisant. Gedoogpartner PVV of beter gezegd Geert Wilders heeft zelf ook wel sympathie voor bepaalde onderdelen van het VVD-gedachtengoed zoals vrijheid van meningsuiting en komt zelfs voort uit de VVD. Geert Wilders stapte in 2004 uit de VVD. Kan VVD??er zich daarom niet beter PVV??er noemen?

  De PVV plaats vraagstukken op de politieke agenda zoals integratie, het migratiebeleid en veiligheid die te lang zijn genegeerd door de gevestigde partijen en die wel degelijk aansluiten bij een werkelijkheid zoals die door veel Nederlanders wordt beleefd. Anders pakt de PVV geen 24 zetels bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010.

  VVD??er geeft daarnaast aan meer op te hebben met economie dan met politiek. Maar is hij dan niet meer een aanhanger van de economische stroming van het neoliberalisme dan van de politieke stroming van het neoliberalisme?

  Het neoliberalisme dat sinds de jaren ??80 vrij baan heeft gekregen in het Westen en pleit voor een volledige vrije marktwerking waardoor het Westen in een diepe crisis is gestort.

  VVD??er geeft tenslotte aan dat politiek alleen maar om macht draait. Het gaat om de macht van het getal. Maar wordt democratie dan niet een dictatuur van een meerderheid over minderheden. Maar hebben we nog wel een democratie nodig als politiek alleen maar om macht draait. Dictators hebben ook macht.

  Er is maar één iemand die antwoord kan geven dus VVD??er kom er maar in.

  Ben jij a) eigenlijk een PVV??er maar vind je dat niet zo salonf?hig, b) eigenlijk een neoliberaal in plaats van een liberaal, c) eigenlijk iemand die alleen maar achter de partij aanloopt die de laatste verkiezingen heeft gewonnen of d) wat anders namelijk ???


  Maak melding

 319. @VVD’er

  Je bent dus kennelijk niet zo makkelijk in een hokje te drukken want nu noem je jezelf weer links.

  Je lijkt wel een kameleon, maar misschien ben je stiekem wel een wolf in schaapskleren die op dit politiek log vertoeft om politieke discussies te voeren op de persoon in plaats van op inhoud.

  Dan lijkt het mij dat je op de verkeerde plaats want dit politiek log is niet bedoeld om elkaar af te zeiken, te provoceren, te irriteren en te bedreigen.


  Maak melding

 320. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 12:22
  Waarom loop jij altijd achter dat VVD’ertje aan Opa Assie.

  Maak je maar geen zorgen jonguh want Opa Assie loopt alleen maar achter mooie vrouwen aan.


  Maak melding

 321. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 12:31
  Van de vaste bezoekers van het politiek log moeten dick, D erk, Opletter en Joppuh hun voorkeur nog aangeven.

  Je kunt dat Oplettertje beter uit dat lijstje weghalen want tot nu toe heeft hij alleen maar belangstelling voor zijn Opa.;D


  Maak melding

 322. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 12:06
  Doordat het CDA nog altijd op 12 zetels staat (21 in de Tweede Kamer), staat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV nu bij De Hond op 66 zetels, 10 minder dan in de Tweede Kamer.” (bron: nu.nl)

  Wat me ook opviel is dat de grootste oppositiepartij in zijn eentje meer zetels (-14) in de peilingen weet te verliezen dan de drie coalitiepartijen tesamen.


  Maak melding

 323. ericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 13:51
  IK BEN LINKS!

  Ik ben links,.. ⤽ik ben gefrustreerd als een kind die zijn speeltje is afgenomen⤝??⤝ik ben links en heb voor elk probleem een oplossing, simpel, duidelijk en verkeerd⤝?? ⤽ik ben links en wil samen delen om daardoor tegelijk een dikke portefeuille te hebben en een goed geweten⤝?? ⤽ik ben links en maak er een kunst van iets te beloven dat een regering onmogelijk kan waar maken⤝?? ⤽ik ben links en schreeuw als soufleur harder dan de acteur⤝??ik ben links en geloof niet wat ik zeg, en ben stomverbaasd wanneer anderen mij blijken te geloven⤝??ik ben links en hou mij niet aan mijn beloftes, maar verwacht dat een ander zijn beloftes houd⤝??⤝ik ben links en kan mijn beloftes niet eens onthouden⤝??ik ben links en heb zoveel belangstelling voor mensen, als vlooien belangstelling hebben voor een hond⤝??ik ben links en kan liegen dat het gedrukt staat en als het gedrukt staat, zeggen dat het gelogen is⤝
  Opgedragen aan de ORAKELS van WLZ.

  Opa Assie spoort dat VVD’ertje niet?
  Hij weet het verschil tussen rechts en links niet meer!:D


  Maak melding

 324. @VVD??er

  Jij bent niet links, niet rechts, niet PVV, niet neo-liberaal.

  Misschien ben jij wel een populist.

  Jouw bijdragen op dit politiek log kenmerken zich immers door een ‘populaire, oppervlakkige, (enigszins) demagogische betoogtrant.’ Jij bekommert je niet teveel om de inhoudelijke kwaliteit van jouw reacties.

  Populisme een ideologie zonder kernwaarden. Populistische stijl en retoriek kan op alle posities binnen het politieke landschap worden ingezet.

  Mij maakt het niet uit dat je een populist bent. Ik hoop alleen dat je begrijpt dat ik vanaf nu wat minder op jou dan op anderen reageer, omdat de inhoud van jouw reacties daar weinig aanleiding toe geeft, je reageert namelijk vooral op de persoon. En waar dat laatste uit voortvloeit, is meer voer voor psychologen.

  Tenslotte heb ik voorlopig meer dan genoeg aandacht besteed aan jouw schreeuwen om aandacht. Ik wens je een fijne dag en beterschap!


  Maak melding

 325. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 13:14
  Assendörp is van origine een spoorhazebuurt, tegenwoordig een gemoedelijke mix en VVD??er heeft duidelijk niets op met politieke waarden en vrijheden, maar alleen met macht en geld. Dat is geen democraat die loopt ook zo achter een dictator zodat hij zijn eigen identiteit kan ontlenen aan de macht van een ander.

  Assendörp is een gemoedelijke en gezellige wijk waar een VVD’er vreedzaam naast een klaplopende PvdA’er kan wonen. 😉


  Maak melding

 326. Hij weet het verschil tussen rechts en links niet meer!

  There are 2 sides on the balance sheet
  The left side and the right side
  on the left, nothing is right
  on the right, nothing is left


  Maak melding

 327. Opgedragen aan de ORAKELS van WLZ; overtreffende trap van dom????.????? De verblinden kunnen zelfs geen satire onderscheiden, als ze op de hak genomen worden. ZIELIG :D:D:D:D


  Maak melding

 328. Goh Joppuh, dat lijken wel twee geluidsboxen. Ik heb ook twee oren, armen en benen. Alles is links en rechts en dat houdt elkaar goed in balans.:D


  Maak melding

 329. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 14:26Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 14:26
  VVD’er moeilijk hé, je bent nu geen heerser meer op het pollog ze hebben jou nu in een hokje gezet!:P
  Je adjudanten doen hun best maar het lukt niet meer.:D


  Maak melding

 330. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 12:22

  Waarom heb jij nooit een mening en enkel geblaas? Voldoet jou dat, zit je dan schuddebuik achter de pc? Kom op en doe mee ipv die oneliners  Maak melding

 331. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 14:20
  @VVD??er

  Juist en daarom zijn zijn berichten leuk om te lezen en ook de discussie die die aangaat rechtstreeks ipv iemand die loopt lappen teks neer te zetten met alles ontwijken en wederom een tegenvraag  Maak melding

 332. Bericht door D erk, op 26 februari 2012 om 15:19
  Waarom heb jij nooit een mening en enkel geblaas? Voldoet jou dat, zit je dan schuddebuik achter de pc? Kom op en doe mee ipv die oneliners

  Derkie allemaal geleerd van Opa Assie:P


  Maak melding

 333. @Derk,
  Ik heb wel een voordeel bij jou vergeleken,
  ik plaats niemand in een hokje.
  En ben je nog steeds dirigent van de Josti Band?
  🙂


  Maak melding

 334. @Assendörper, op 26 februari 2012 om 14:38

  Mooie opmerking! Want alleen als links en rechts elkaar in evenwicht houden kan opa achter de skiere wieffies aanlopen 😉


  Maak melding

 335. Oorverdovend applaus voor de scheidende fractievoorzitter Job Cohen, tijdens de ledenraad van het partijtje. Wat moet die Job zich belazert hebben gevoelt, bij zoveel hypocrisie. Ruim een jaar op eieren lopen, omdat hij steeds de stinkende walm van achterbaks gekonkel in zijn nek voelde, vanuit zijn eigen partijtje. Fractieleden, ex partijvoorzitter, prominenten, en ander gepeupel uit deze politiek correcte ⤽familie⤝ die er een satanisch genoegen in schepten om achter zijn rug vuiligheid over hem uit te storten, maar tijdens de ledenraad uit een bidboekje citeerden.

  Links correcte krokodillentranen plengend werd er met het uitgestreken gezicht van een religieuze ouderling verteld hoe erg ze het allemaal wel niet vonden dat Job de pijp aan (Job) Maarten gaf. Spekman, Dijsselbloem, Samson,Timmermans, Albayrak, Hamer enz. ze kwamen allemaal langs om als farizeeërs hun medeleven te betuigen aan (de overledene) Job. Wat een doortrapte flauwekul, inherent waar ze voorstaan, waren ze zich er wel terdege van bewust dat ze zelf de hoofdrol hebben gespeeld in deze linkse tragi-komedie. Kortom, het hypocriete farizeeërs gezeur is juist waar ze zichzelf voor moeten schamen. Maar ze schamen zich inherent aan hun ⤽ideologische overtuiging⤝ helemaal niet. Deze beroeps strebers wilden maar al te graag af van Cohen, om zelf hun ⤽kans⤝ te grijpen. Het ideologische principe binnen de PvdA is: ⤽Lieve hond zeggen, tot je een steen gevonden hebt⤝  Maak melding

 336. Het is altijd goed om therapiebasis je gevoelens op papier te zetten. De vraag is wat heeft de PvdA, VVD’er persoonlijk misdaan dat ze zo als een rode lap op een stier bij hem werkt?


  Maak melding

 337. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 15:36
  Oorverdovend applaus voor de scheidende fractievoorzitter Job Cohen, tijdens de ledenraad van het partijtje.

  Prachtig hé, dat zul jij nooit in je leven krijgen vvd’ertje.:)


  Maak melding

 338. Bericht door Assendörper, op 26 februari 2012 om 15:32
  Werk jij toevallig net als ik ook bij de WEZO?

  Sorry, Opa Assie dacht dat Derk een Collega van je was8)


  Maak melding

 339. @Assendörper, op 26 februari 2012 om 14:23

  Kan ik alleen maar beamen, want de Zwolse VVD-wethouder en loco-burgemeester en jij wonen er allebei en jullie kunnen allebei wel eens pilsie van mij krijgen.


  Maak melding

 340. Het linkse ORAKEL vraagt wat de PvdA mij misdaan heeft, net zoveel als de rechtse coalitie jou misdaan heeft. Maar de door jou veel bezongen democratie is niet een staatsvorm waarin de minderheid de meerderheid vertelt hoe ze het moet doen. 🙂


  Maak melding

 341. Anderen, die zich overgeslagen voelen, kunnen ook nog wel een lolly krijgen van het ‘linkse orakel’, worden hun bittere reacties misschien ook wat zoeter.


  Maak melding

 342. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 16:04
  Opletter(tje) is iemand die beloofd een brug te bouwen waar niet eens een rivier is, nietwaar??.Dick?

  Heel knap vvd’ertje, samen met Derk kunt u wel een partij oprichten.
  😀


  Maak melding

 343. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 16:41
  Kan iemand mij vertellen wat ORAKEL betekent.
  Heb maar 4 jaren basisschool gehad, dat begrijp ik niet.

  Houen zo Opletter(tje), hoe minder jij begrijpt, hoe ⤽leuker⤝ ik jou reacties vindt. ;D  Maak melding

 344. @Opletter

  Als VVD’er en Derk samen een partij oprichten zal die niet makkelijk van de grond komen want het zijn beide alfa-mannetjes.

  Ik denk meer aan twee éénmanspartijen: ‘Partij van de Macht’ en ‘Partij voor de Macht’ wat dan heel veel Babylonische (spraak)vewarring zal geven in het stemhokje waardoor beide partijen niet de kiesdrempel halen.

  Vervolgens gaan ze dan een lijstverbinding aan of fuseren zelfs tot de ‘Machtig-Democratische Partij tegen Andersdenkenden’. Derk loopt alleen maar achter VVD’er aan, dus VVD’er wordt de politieke leider.

  Het verkiezingsprogramma zal kort, krachtig en heel concreet zijn:

  ‘Hebt u ook een hekel aan links, sympathiseet u met rechts, stem dan op mij voor meer geld en een plaatsje in de schaduw van de macht!’

  Politieke stijl is te typeren als populistisch: niet rechts, niet links maar recht op de persoon.

  Voor inhoudelijke vragen worden mensen doorgestuurd naar een orakel.

  Beetje zoals ‘De Tegenpartij’ uit Van Kooten en De Bie want uiteindelijk komt alles terug en om nou overal de Nazi’s bij te slepen vind ik ook zowat…


  Maak melding

 345. Ik ben blij dat het allemaal niet zo persoonlijk is bij VVD’er. hij schakelt zo over op een ander die het niet met hem eens is, die niet luistert! Al die vervelende mensen ook. Kan de wereld zo simpel worden voorgesteld, maken ze het allemaal zo complex. Beste mensen, ‘Geen gezeik, VVD’er heeft gelijk!’


  Maak melding

 346. Even ORAKELEN: het is in de politiek nog altijd zo, dat het meeste succes is voor degene die het vaakst en het luidst zegt wat iedereen denkt, bij links bestaan een hoop dwalingen, die wanneer ze eenmaal aanvaard, bij links beginselen vormen. ;D


  Maak melding

 347. @VVD’er op 26 februari 2012 om 16:08

  Zit er nog ergens een steekje los of kunnen we het alleen inhoudelijke discussies voeren over politiek door jou te negeren?


  Maak melding

 348. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012
  Houen zo Opletter(tje), hoe minder jij begrijpt, hoe ⤽leuker⤝ ik jou reacties vindt.

  Dank u, zeer links sociaal voelend, mijn complimenten.:)


  Maak melding

 349. @Opletter

  Dit politiek log wordt wel erg satirisch, tijd voor voor een vrolijke noot:

  Volgend jaar in de Zwolse carnavalsoptocht VVD’er & Derk op een platte kar met ‘De Tegenpartij lied’ (zie youtube) luid schallend door de boxen.

  Opa Assie die er verdwaald achteraan loopt omdat er ook mooie Zwolsen in de optocht meelopen.


  Maak melding

 350. ****Als VVD’er en Derk samen een partij oprichten zal die niet makkelijk van de grond komen want het zijn beide alfa-mannetjes.****

  ORAKEL, hou het nu simpel bij Opletter(tje), anders gaat hij nog denken dat Derk en ik afstammelingen zijn van de landvoogd Alva. ;D  Maak melding

 351. Volgend jaar in de Zwolse carnavalsoptocht VVD’er & Derk op een platte kar met ‘De Tegenpartij lied’ (zie youtube) luid schallend door de boxen.
  Ik hoop voor u dat Derk dan aanwezig is.
  ;D


  Maak melding

 352. @VVD`er, op 26 februari 2012 om 17:27

  Huh???

  Jullie zijn toch afstammelingen van F. Jacobse en Tedje van Es?

  Je weet toch van “De Tegenpartij”?

  “Word toch lid van onze Tegenpartij”
  “De Tegenpartij, de partij voor alle Nederlanders
  die niet meer tegen Nederland kennen”

  Laa lalalala lalalala lalala

  refr.:
  De Tegenpartij
  Is van jou en van mij
  De Tegenpartij
  Voor jullie en wij
  De Tegenpartij
  Maakt iedereen blij
  De Tegenpartij
  daar horen wij bij

  Shalala shalalalala
  Shalala shalalalala

  ’t Is orgineel waar
  Je bent de sigaar
  Als je in Nederland je klauwen uit je mouwen hangk
  Ze lijken wel maf
  Ze knijpen je af
  Waardoor een vrije jongen maar naar 1 partij verlangk

  Laa lalalala lalalala lalala

  refr.

  Shalala shalalalala
  Shalala shalalalala

  ’t Is orgineel waar
  De druk is te zwaar
  Door de verzorgingsstaat die ons geen stuiver ruimte laat
  Dit land is in nood
  Kleur ons hokkie rood
  Zodat die Tweede Kamer strakkies op de keien staat

  Laa lalalala lalalala lalala

  refr.

  la la la la
  la la la la
  “Hou nou je muil, Van Es!”
  “He?”
  “Waar betaal ik dat koor nou voor?
  Dan moet jij niet gaan staan te zingen!
  Dan krijg ik achttien maal een geeltje van je, hoor”
  “Waarvoor?”
  “Voor het koor!”
  “Maar dat hoef ik toch niet te betalen?”
  “Natuurlijk wel, ik heb toch de produktie van deze schijf?”
  “Maar ze zijn toch met zijn zeventienen van het koor?”
  “Maar jij hebt toch staan mee te zingen?”
  “Krijg nou toch ….”

  De Tegenpartij
  Daar horen wij bij

  “Trek je poeplap!”…

  Tekst: Koot en Bie, Muziek: Tonny Eyk


  Maak melding

 353. @Opletter op 26 februari 2012 om 17:32

  Staan we volgend jaar met z’n allen voor ‘De Pierik’ met een schuimer als de platte kar de Assendörperstraat in draait. Kunnen we opa Assie gelijk het café intrekken als die zott’n zijn gepasseerd 😉


  Maak melding

 354. Elrey 17:02 (het orakel van Links)

  *** en om nou overal Nazi`s bij te slepen vind ik ook zowat????⤝

  Daar komt het??.Ja??ja??Jaaa! de linkse kramp, ik bedoel geen Nazi, maar ik zeg het toch. Typerend voor het hypocriete volk van links. Ik heb hier maar twee woorden voor over: Walgelijk Smerig! Je toont hiermee je ware linkse gezicht, waar inmiddels meer dan de helft van Nederland van walgt.  Maak melding

 355. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 15:35
  @D’erk op 26 februari 2012 om 15:19

  Laat Opletter maar mooi afstand houden, houdt die mooi het overzicht.

  Ga jij nu bepalen? hmmmm nee jongen. ouwe heer dus niet


  Maak melding

 356. Volgend jaar op de platte kar, nu op de kast!

  Ik wist niet dat je boos werd…

  Ik stop er maar even mee want straks ga ik weer (persoonlijke) grenzen over en ik gun iedereen een fijn weekend.


  Maak melding

 357. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 17:44
  Shalala shalalalala
  Shalala shalalalala

  Zet die kruidenbitter eens weg en ga eens slapen Wat voor’n onzin is dit nou weer? Heb je vanochtend kunnen prediken op een sinasappel kistje, zo opgewekt dat je bent?  Maak melding

 358. @VVD~er ze willen het niet snappen, wist je dat veel links denkende mensen helemaal gek zijn van sience fiction? Waarom? omdat ze geloven in iets wat er nooit gaat komen maar die dromen he hmmmmmmmmmm  Maak melding

 359. @D erk op 26 februari 2012 om 17:53

  Ja, ik ben vandaag zo vrolijk en daar heb ik geen drank voor nodig. Misschien heb ik vandaag iets verkeerds gegeten, een sinasappel ofzo…


  Maak melding

 360. Enne Elaray als je buiten voetbal eens tijd heb kom dan zaterdag naar de Pierik Assie zal je jas aannemen en ik zal je van drank voorzien maar kom eens het is er altijd leuk  Maak melding

 361. @D erk op 26 februari 2012 om 17:59

  Alleen of mag ik ook vrienden meenemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Maken we er een gezellige avond van!


  Maak melding

 362. ElRey,
  Als ik jou zo was zou ik het maar zo houden.
  Misschien is het iets voor VVD’ertje om bij het wijkcafe de Pierik
  een keiltje te drinken:)


  Maak melding

 363. Ik neem een willekeurig quote, er zijn er meer maar…..

  Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 16:41
  Kan iemand mij vertellen wat ORAKEL betekent.
  Heb maar 4 jaren basisschool gehad, dat begrijp ik niet.

  Houen zo Opletter(tje), hoe minder jij begrijpt, hoe ⤽leuker⤝ ik jou reacties vindt.

  Is dit log nu een afzeiklog geworden ipv een politieklog??

  Kan de Admin wellicht een speciaal afzeiklog opstarten? 😉


  Maak melding

 364. @Joppuh op 26 februari 2012 om 19:06

  Allemaal Zwolse humor. Zo af en toe komen een paar Zwollenaren bij elkaar op dit politiek log en dan voeren ze een rollenspel op. Vrogger had je dergelijke hoorspelen op de radio, maar wij gaan met onze tijd mee en bieden het tegenwoordig op internet aan.


  Maak melding

 365. Oh dat is humor Elray, nou wat een lol zeh ik lig dubbel hoor. En daar ga je weer over vroeger Trouwens er is nog steeds een hoorspel om 0,300 uur op radio een  Maak melding

 366. M`n beste, m`n allerbeste (linkse) opponenten ik bedoel het allemaal niet zo, het is meer het Dr.Jeckyll & Mr Hyde syndroom, dat mij overkomt al ik het hoogdravende linkse geneuzel hier lees. Ik zal proberen mij er tegen blijven verzetten, dus geef me een kans. Nog even een uitsmijter: Er zijn veel mensen gestorven voor politiek, maar weinig politici. (een doordenkertje?) ;D


  Maak melding

 367. Verdorie ben ik er even niet en het feestje is al begonnen. Ik wacht even op wat eten dat ik net heb besteld en feest zo nog wel even mee.:D


  Maak melding

 368. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 15:51
  Sorry, Opa Assie dacht dat Derk een Collega van je was

  Je hebt weer niet goed opgelet mijn kleine jonguh maar neem het jou niet kwalijk want dat zit in de familie.;D


  Maak melding

 369. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 15:53
  @Assendörper, op 26 februari 2012 om 14:23
  Kan ik alleen maar beamen, want de Zwolse VVD-wethouder en loco-burgemeester en jij wonen er allebei en jullie kunnen allebei wel eens pilsie van mij krijgen.

  Elrey, als niet-stemmer ben ik wel zo sociaal dat je er wel twee van mij kunt krijgen.


  Maak melding

 370. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 16:41
  Kan iemand mij vertellen wat ORAKEL betekent.
  Heb maar 4 jaren basisschool gehad, dat begrijp ik niet.

  Ook dat zit in de familie mien jonguh. Heeft mijn dochter jou wel geleerd wat sociaal betekent?


  Maak melding

 371. @VVD??er

  Jij schreef op 26 februari 2012 om 19:47: ⤽Nog even een uitsmijter: Er zijn veel mensen gestorven voor politiek, maar weinig politici. (een doordenkertje?)⤝

  Ik ken de spelregels.

  Vroeger waren ze zo, tegenwoordig zijn ze zo. Wat dat betreft is er sinds vrogger helemaal niets veranderd.

  Zolang de vrijheid van meningsuiting in hetzelfde straatje past, ben je een vriend, heb je een afwijkende mening dan ben je een vijand.

  En wat gebeurt er met vijanden? Hetzelfde als met Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Maar dat waren politici.

  Begrijp ik goed dat dit een laatste waarschuwing van jullie aan mij is om niet langer gebruik te maken van mijn vrijheid van meningsuiting op dit politiek log en daarbuiten? Of zal ik dit ook maar scharen onder Zwolse humor? Of denk ik nu te ver door?

  En dan zeggen dat politiek een saai onderwerp is. Het kan een gevaarlijk onderwerp zijn. Of niet dan?


  Maak melding

 372. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 17:23
  Opa Assie die er verdwaald achteraan loopt omdat er ook mooie Zwolsen in de optocht meelopen.

  Ik heb er vanmiddag toch nog één kunnen strikken die idd in de optocht heeft meegelopen.:)


  Maak melding

 373. Bericht door ElRey, op 26 februari 2012 om 17:40
  @Opletter op 26 februari 2012 om 17:32 Staan we volgend jaar met z’n allen voor ‘De Pierik’ met een schuimer als de platte kar de Assendörperstraat in draait. Kunnen we opa Assie gelijk het café intrekken als die zott’n zijn gepasseerd

  Deze ouwe bok hoef je het café niet in te trekken want voordat die zott’n zijn gepasseerd heeft hij zijn positie in het café al ingenomen.;D


  Maak melding

 374. @ORAKEL (van Zwolle) 20:17 Wat een olie DOMME uitleg van ⤽Nog even een uitsmijter⤝ hierin komt in naar voren, dat meelopers van een doctrine zich meer druk maken, dan de werkelijke uitvoerders. Fortuyn was een politicus, maar van Gogh ook? Het wordt tijd dat jij je snufferdje uit eens uit ⤽sneeuwwitje⤝ haalt, want je begint te hallucineren.

  Het wordt moeilijk he, als je geen reacties meer kunt citeren (gelardeerd met wat eigen toevoegingen), maar je eigen verstand moet gebruiken.  Maak melding

 375. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 17:41

  Elrey 17:02 (het orakel van Links)

  *** en om nou overal Nazi`s bij te slepen vind ik ook zowat????⤝

  Daar komt het??.Ja??ja??Jaaa! de linkse kramp, ik bedoel geen Nazi, maar ik zeg het toch. Typerend voor het hypocriete volk van links. Ik heb hier maar twee woorden voor over: Walgelijk Smerig! Je toont hiermee je ware linkse gezicht, waar inmiddels meer dan de helft van Nederland van walgt.

  Alles wat niet links is wat tegenwoordig gemakshalve een nazi genoemd.


  Maak melding

 376. Bericht door Opletter, op 26 februari 2012 om 18:29

  ElRey,
  Als ik jou zo was zou ik het maar zo houden.
  Misschien is het iets voor VVD’ertje om bij het wijkcafe de Pierik
  een keiltje te drinken

  Mien jonguh, in café de Pierik komen alleen maar sociale mensen en daarom is er plaats voor zowel de VVD’er en Elrey. Wanneer laat jij er eens zien?


  Maak melding

 377. Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 20:01
  Assie, welkom bij het verlate feest der (linkse) carnavaldwazen.

  Het is mij een waar genoegen om weer eens van de PARTIJ te zijn VVD’er.


  Maak melding

 378. Orakel (ELRey) wat ik nog we mis is jou reactie op mijn schrijfseltje van 15:36, of is de waarheid te hard dat je het niet aandurfde? 😮


  Maak melding

 379. Vind wel dat dit log een beetje begint te ontaarden. Goed dat enkele van deze reacties niet op Twitter staan. Dan had de politie geheid aan de deur gestaan voor ‘een gesprekje’.

  Voorwaarde voor een goeie discussie is toch vooral het respect voor elkaar. Maar wel je eigen mening verdedigen op basis van argumenten.


  Maak melding

 380. Bericht door bernard, op 26 februari 2012 om 20:40
  Ik begrijp het niet. Zo mooi weer vanmiddag. Iedereen is buiten, maar toch wordt juist deze middag het pol-log volgeschreven. Zijn dit zuurstof-haters?

  Bernard, ik heb vanmiddag een heerlijke wandeling gemaakt op de Dellen bij Epe en heb daar wat inspiratie opgedaan.l:)


  Maak melding

 381. Bericht door bernard, op 26 februari 2012 om 21:00
  Vind wel dat dit log een beetje begint te ontaarden.

  Dat vind ik allemaal wel meevallen Bernard. Neem net als mij alles maar met een flinke korrel zout. Ik vind het wel leuk om te lezen hoe sommige linksen zich zo snel op de kast laten jagen.;D;D;D


  Maak melding

 382. Bernard 21:09

  Je waarneming is correct Bernard, Cohen zelf heeft op een waardige manier afscheid genomen, ondanks de vele messen van partijgenoten in zijn rug. (Zie mijn reactie 15:36)

  Maar je stelt in je reactie van 21:00 dat op enkele reacties die hier geplaatst zijn geheid de politie voor de deur zou staan voor ⤽een gesprekje⤝ Dat zou ik wel eens nader omschreven willen zien. Maar zoals bij de ene partij gebruikelijk is om te roepen om ⤽respect⤝ weigeren ze dit om aan een ander te geven, omdat ze zo vreselijk overtuigd zijn van hun eigen politieke gelijk. En dat wil inderdaad wel eens ontaarden in nodeloos moddergooien. Je zal het ongetwijfeld onnodig vinden (en gelijk heb je) maar als je terug zou lezen, zal je zien, maar zoals wel steeds wel weer gesteld wordt, het geen eenzijdig modder gooien is.  Maak melding

 383. Die korrel zout is absoluut nodig. Misschien verdraag ik vanavond net iets te weinig. Maar iets beter over je woorden nadenken voordat je het neerzet kan het toch alleen maar leuker maken? En ja, inderdaad minder hilarisch.


  Maak melding

 384. Bericht door bernard, op 26 februari 2012 om 21:24
  Bericht door de VVD`er, op 26 februari 2012 om 21:07
  Nee ik bedoelde de laatste zin van jou reactie op 26 februari 2012 om 19:47

  Bernard toch, je bedoeld de uitsmijter? Hierop heb ik al een uitleg gegeven in een reactie 20:39.
  Ik had van jou toch iets meer doorzicht verwacht in een quote, dat valt me van jou ietwat tegen.
  Dat hier bepaalde personen met oogkleppen op lezen is mij bekend, maar dat maar dat het bij jou nu ook AAP??NOOT??MIES gaat worden????..? Maar de Nazi verwijzing is niet schokkend, nietwaar Bernard? Daar klopt geen politie voor aan.  Maak melding

 385. @Bernard, je schiet toch niet in de zelfde kramp als andere reageerders op dit log.
  Ik stelde een paar vragen, van jou verwacht ik zeker een normaal antwoord.  Maak melding

 386. VVD’er: Vorig jaar is heb ik me verbaasd over de reacties op enkele tweets van pubers, waarvan ik dan denk: “Je ziet toch wie het schrijft…” niks aan de hand, maar waar dan toch paranoïde op gereageerd werd.
  Maar die naziverwijzing heb ik kennelijk gemist daar weet ik niets van.

  En Assendörper: Laten we het dan toch maar hilarisch houden.


  Maak melding

 387. – vervolg- emoticon proberen het chagrijn van hun posting een grappige lading mee te geven. Ik sluit me aan bij oa Bernard die oproept om weer gewoon de discussie met elkaar aan te gaan.


  Maak melding

 388. Lee net dat Bleker de verontwaardiging over de PVV dom vindt omdat dat die partij alleen maar sterker maakt. Vreemde redenering. We moeten de PVV niet serieus nemen en vooral niet sterker laten worden, en dat uit de mond van een coalitiepartner.
  En dan beweert hij ook nog dat iedereen het destijds grappig vond toen Marijnissen Koenders flapdrol noemde. Gold kennelijk voor Bleker zelf en zijn sociale omgeving. Ik herinner me vooral verontwaardiging over de onheuse bejegening en ook een discussie over de omgangsvormen.


  Maak melding

 389. Zolang er hier mensen zijn die persoonlijk iemand af willen zeiken zal het nooit tot een discussie komen, jammer maar het is niet anders.:'(


  Maak melding

 390. Elrey, gisteren schreef je over de VVD als liberale partij. Dat klopt deels. Al vanaf de oprichting kende de partij twee stromingen: een liberale en een conservatieve. Wiegel is natuurlijk een heel bekende exponent van de laatste stroming.


  Maak melding

 391. Oke, Rutger van Powned heeft nu eindelijk eens zijn trekken thuis gekregen.
  Geweld is altijd af te keuren, maar niet als iemand je huis probeert binnen te dringen (Toch Rutte?) Goed dat er eens een grens gesteld is.

  …schreef ik zonder de feiten echt te kennen. Maar ik erger me maar al te vaak aan het gedrag van deze provocateur en kan me heel goed voorstellen hoe dit dan weer gegaan zal zijn.


  Maak melding

 392. Ook ik sta ongezien achter Andreas Kinnegin. Soms moet ik wel lachen om Rutger, maar vaker vind ik hem plat, opdringerig en te dwingend, soms tegen het stalken aan. Hij maakt mensen het mikpunt van algemene spot zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor de persoon in kwestie. Onethisch.


  Maak melding

 393. Met de colum van Naema Tahir kon ik het bijna eens zijn. Wat mij betreft wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de diverse persmuskieten, maar zijn onze regeringsgebouwen voor allen off limits, behalve één ruimte voor de pers waar politici e.a. te woord kunnen worden gestaan.
  Andreas Kinnegin had zich niet hoeven te beheersen. We wachten het verslag maar af.


  Maak melding

 394. Sorry, schiet even in de lach. Is dat echt waar? Ik had eigenlijk het vermoeden dat Rutger helemaal geen journalistieke opleiding had genoten en dus ook geen journalist is.

  Kom op twitter ook nog de volgende stelling tegen:

  Nee, vrijheid van drukpers is een grondrecht, niet persvrijheid

  Dat vind ik nogal een verschil. Vind het best een opmerkelijke stelling. Later nog maar eens in verdiepen.


  Maak melding

 395. Bernard, Van Wiki:

  Castricum groeide op in Voorschoten. In 2002 heeft Castricum de School of Media in Zwolle afgerond.

  Waarschijnlijk kreeg hij zijn diploma na dreiging dat hij zijn docenten zou interviewen.;D
  Ga even kijken. Ken Kinnegin uit een grijs verleden, een rustige, hardwerkende, ambitieuze (en toen beetje wereldvreemde) persoon.


  Maak melding

 396. Weleen vreemd interview waarin Kinneging opeens uit zijn dak leek te gaan.Wat wel pikant is, is dat Naema Nahir kennelijk zijn huidige partner is. Hij had een briefwisseling mer haar in de VK, waarbij zij het feministische standpunt inname en hij een conservatieve man-vrouwverhoudinge aanbeval. Zijn vrouw mocht niet werken maar moest thuis zorgen voor een bubs kinderen. En dan de liefde opgebloeid tussen die twee tegenpolen, net als bij Maria en Tony, Romeo en Juliet, twee koningskinderen en duizende Bouquetreekboekjes.


  Maak melding

 397. Albayrak bij P&W. De heren zijn chagrijnig omdat ze hen op de vingers tikte dat ze liever over de inhoud discussieert dan weer dat gezeur over haar achtergrond. Weinig incasseringsvermogen. Mooi om te zien dat ze goed staande blijft. Ik snap jullie keuze, Bernard en Drama.


  Maak melding

 398. Gisteren Naema Tahir en Andreas Kinneging bij P&W. Hielden een pleidooi om de camera’s weg te houden bij de politiek omdat de vorm de inhoud overheerst. Een op zich plausibel argument, omdat politici teveel geneigd zijn zich op de camera te richten en statements in oneliners te verwoorden. Ook teveel waarde aan debattechnieken ipv een inhoudelijk geloofwaardig en samenhangend verhaal. Politiek is teveel een personalityshow geworden.
  Daar staat de vrijheid van pers en de verplichting van politici zich te verantwoorden tegenover. Misschien is het probleem meer de wijze waarop journalisten politici benaderen. In de ons omringende landen gebeurt dat kritisch maar met afstand en respect. Hier steeds vaker kritiekloos, gericht op trivialiteiten en persoon. Geldt niet alleen voor Rutger, maar ook voor DWDD en P&W ea.
  Voor mij is persvrijheid de belangrijkste democratische waarde, maar zie het dilemma wel. Hoe kijken jullie hier tegenaan?


  Maak melding

 399. @Dame ; ik heb de persvrijheid ook hoog zitten! Onderdelen zijn o.a. de nieuwsgaring, de presentatie, de inhoud. en de achtergrond van het medium.

  Wat mij betreft is het Binnenhof off limits voor alle pers; en maak er één ruimte waar politici en pers elkaar kunnen ontmoeten.

  Politici zijn volgens jou verplicht zich te verantwoorden. Toch niet aan “de pers”?


  Maak melding

 400. De pers is een intermediair tussen politiek en publiek. Het is voor politici onmogelijk om grote groepen te bereiken via de huiskamer, markt of Derk’s sinaasappelkistje.
  Daarnaast moet de pers via eigen onderzoek ed de politiek confronteren met andere opvattingen en doorvragen op hun standpunten. De pers moet het publiek informeren en evt misstanden aan de kaak stellen. Misschien te idealistisch, maar dat is de primaire rol van de journalistiek. Helaas vooral geïnteresseerd in incidenten en niet terzake doende persoonlijke zaken.
  De journalistiek mag weleens kritisch reflecteren op de eigen standaard.


  Maak melding

 401. Het overgrote deel van “de pers” werkt op commerciele basis: dus produceert wat de klant graag leest/hoort.
  Huidige trends: emotie- en afbraakjournalistiek, plus natuurlijk: geen nieuws is ook nieuws….
  Het niveau stijgt evenredig met de waarde van de journalistenopleiding te Zwolle.
  Geef een zgn journalist een microfoon, en zij/hij meent op dat moment dat alles en iedereen in dienst staat van de nieuwsvulling. De arrogantie van de domheid.
  Het journaal: “ivm de aanslag in Leiden schakelen we nu over naar Piet in Leiden. Hallo Piet, is er al nieuws? Nee, er is nog steeds geen nieuws, maar ik kan wel twee minuten vollullen met mogelijkheden, waarvan we dus niet weten of het idd ook gebeurd is. Dank je Piet. We schakelen over naar Wim die in Leiden drie willekeurige voorbijgangers vraagt naar hun mening over iets waarvan we niet weten of het echt gebeurd is. Dan nu over naar een deskundige die ons bij zal praten over iets, waarvan we nog niet weten of het echt gebeurd is. enz. enz.

  @Dame ; “De journalistiek mag weleens kritisch reflecteren op de eigen standaard.” helemaal eens.  Maak melding

 402. Ik zie het zo gebeuren, Drama. 😮 Daarom begrijp ik Kinneging’s standpunt ook wel, maar vind het toch een foute oplossing voor een bestaand probleem.


  Maak melding

 403. Ziet er nog dramatischer uit dan verwacht,ben uiterst benieuwd hoe Kwik,kwek en kwak die lachend en schouderophalend zullen precenteren.

  Begrotingstekort naar 4,5 procent in 2013 – Voorzichtig herstel economische groei na 2012
  Persbericht | 1-03-2012

  Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort (EMU saldo) in 2013 4,5 procent, ofwel 28 miljard euro bedraagt. De Nederlandse economie trekt na 2012 wel aan, te beginnen met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 1? procent in 2013.

  Kerngegevens 2011-2015 voor het concept-CEP 2012
  Download (pdf, 2.6 MB) | Kortetermijnraming | 1??03??2012

  De economie ontwikkelt zich in 2012 slechter ten opzichte van de raming van afgelopen december. De belangrijkste oorzaak daarvan is gelegen in de ongunstige ontwikkeling van de economie in het vierde kwartaal van 2011. Daarbij is de gezinsconsumptie teruggelopen. Naast het lage consumentenvertrouwen is dit waarschijnlijk het gevolg van de verslechterde (pensioen-) vermogenspositie en dalende huizenprijzen. In 2012 is de inflatie 2?procent en neemt de mediane koopkracht af met 1? procent.

  Het geraamde tekort in 2013 is 4,5 procent bbp. Het EMU-criterium van 3 procent begrotingstekort wordt met 9 miljard overschreden. Bij ongewijzigd beleid is het tekort 4,1 procent bbp in 2014 en 3,3 procent in 2015. De werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar 6 procent, ofwel 545.000 personen.

  Als gekeken wordt naar de gehele kabinetsperiode (2011-2015) dan komt de gemiddelde economische groei naar verwachting uit op 1 procent, terwijl er bij de start van het kabinet Rutte in 2010 met 1?procent werd gerekend. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door de recessie van eind 2011-begin 2012. Het groeiverlies wordt niet geheel goedgemaakt in latere jaren. Vooral daardoor komt het geraamde begrotingstekort in 2015 16 miljard hoger uit dan werd verwacht aan het begin van de kabinetsperiode.De staatsschuld stijgt tot 76 procent bbp in 2015.

  Dit zijn de conceptcijfers voor het Centraal Economisch Plan 2012 (CEP), waarin de economische raming voor 2012 en 2013 wordt gegeven. Dit jaar wordt het CEP op verzoek van het kabinet aangevuld met een actualisatie van de economische verkenning voor de jaren 2014 en 2015. De vandaag vrijgegeven cijfers zijn voorlopig, want de raming kan de komende weken nog bewegen. De definitieve ramingen worden op dinsdag 20 maart gepresenteerd. Het CPB geeft behalve dit persbericht geen nadere toelichting op de conceptcijfers. De toelichting wordt wel gegeven tijdens een persconferentie over het CEP op 20 maart aanstaande, 09.30 uur, in perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
  http://www.cpb.nl/cijfer/kerngegevens-2011-2015-voor-het-concept-cep-2012


  Maak melding