KNMI geeft code rood door ijzel

Zwolle – In het hele land is het plaatselijk zeer glad door ijzel. In het midden, zuiden en oosten komt plaatselijk dichte mist voor. Het KNMI geeft een weeralarm voor gladheid door ijzel of ijsregen uit, wanneer de kans hierop groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.

Het KNMI geeft een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd. Door ijzel, bevriezing en opvriezing kan grote gladheid ontstaan. Deze gladheid kan zeer verraderlijk zijn omdat de verschijnselen niet altijd zichtbaar zijn. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. Ook bestaat er een grote kans op ontwrichting van het openbaar vervoer.

Bron: http://www.knmi.nl/

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Zwolle (Stadshagen) – Wezep maar weinig problemen gehad met gladheid. In Stadshagen slechts bij 1 bochtje aan het glibberen gegaan. De volgende plek was de Veerallee in een bocht met de ouderwetse gladde klinkers…. die waren dus wel echt spiegelglad; daar ben ik onbedoeld driftend de bocht door gegaan. In Wezep heb ik slechts op één plek gladheid gevoeld….


    Maak melding

Reageer