Start proef uitschuifbare wapenstok

Zwolle – Op vrijdag 16 maart 2012 start Politie IJsselland in Zwolle en Deventer een proef met de uitschuifbare wapenstok. Tijdens deze proef, die tot het eind van het jaar duurt, wordt het gebruik van de nieuwe wapenstok in de politiepraktijk getest gedurende de uitgaansavonden in beide steden. Uit de proef moet blijken of de uitschuifbare wapenstok een effectieve en waardevolle aanvulling is op de bestaande geweldsmiddelen die de politie in Nederland op dit moment tot haar beschikking heeft. 

De proef wordt gehouden naar aanleiding van de behoefte van politiemedewerkers aan een aanvulling op de huidige geweldsmiddelen. Met name de korte wapenstok die nu gebruikt wordt, blijkt in de praktijk niet altijd even effectief in gebruik. Zo is de impact van de korte wapenstok beperkt en is hij niet gemakkelijk op te bergen. De uitschuifbare wapenstok kan, in ingeschoven toestand, gemakkelijker opgeborgen worden en, indien nodig, ongezien gedragen worden. De uitschuifbare wapenstok is zwaarder en langer en heeft daardoor dezelfde impact als die van de lange wapenstok die bij de Mobiele Eenheid gebruikt wordt. Ook zorgt de lengte van de uitgeschoven wapenstok voor meer afstand en gaat er een preventieve werking vanuit. Gedurende de proef vinden er tussentijdse evaluaties plaats. 

Naar aanleiding van de uiteindelijke uitkomsten van de proef wordt besloten of de politie daadwerkelijk gaat werken met de uitschuifbare wapenstok. Voordat overgegaan kan worden tot de proef wordt de komende weken de groep politiemedewerkers die gebruik gaat maken van de nieuwe wapenstok opgeleid in het gebruik ervan. Een deel van die training vindt plaats in de horecagebieden van Zwolle en Deventer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “Start proef uitschuifbare wapenstok”

  1. tja, een ploertendoder mag je het niet noemen zeker….maar dat is het wel. Ben benieuwd of de verwondingen die ze er mee aanbrengen net zo verantwoord zijn…

  2. Ja welke impact zullen ze nou bedoelen? Dat die ineens lang wordt of hem lijfelijk gebruiken? Achja kennlijk is het hier in Zwolle harder nodig als in het westen.

  3. 1stejohn vraagt zich af of de aan te brengen verwondingen wel “net zo verantwoord” zijn…

    Tja jongen, als er opgetreden wordt, vind jij het vast niet goed. En als het jezelf betreft en er wordt (dus) niet opgetreden, vind je het óók vast niet goed…!

    Een kleine uitleg: de politie handhaaft omdat het (helaas) nodig is, niet omdat ze het leuk vindt! Wat dat betreft een leuke uitdaging voor al die etters die Zwolle wekelijks op de negatieve (uitgaans-)kaart zetten: kap er eens lekker mee!!

  4. Ben benieuwd wanneer ze tasers krijgen om de lastige uitgaansjeugd te bedwingen. Zal daarna ook wel niet lang meer duren voordat ze gewoon met mogen scherp schieten.

  5. Oepzz, domme aanname van je. Ik wil graag dat het geweld dat gebruikt word gepast is en binnen de proporties blijft. Of vind jij dat de politie iemand anders permanent mag verminken? Anders laten we ze gelijk maar schieten zoals Bart1 zegt?Als die etterbakken er toch om vragen of niet?
    Zo lang wij met zijn allen bang blijven vinden wij het normaal dat de politie met bruut geweld een einde mag maken aan een conflict

  6. Over het algemeen klaagt Nederland dat de politie niet hard genoeg optreed. Maar oh wee als het een bekende is die een opvoedende tik krijgt. Dan is het zo’n schat van een jongen die niet vaker dan 1x in de maand in de problemen komt, die verdient dat niet.

    Als je een mep krijgt van de politie, verdien je het over het algemeen, dan moet je niet zeuren dat het buitenproportioneel was, had je je maar moeten gedragen!

  7. Niet hard genoeg optreden heeft niets te maken met geweldsfactor, Japser. De politie heeft genoeg middelen om met gepast geweld de situatie onder controle te krijgen. Nu krijgen ze een lange stok waar ze misschien ernstige verwondeingen mee aan kunnen brengen.

    Is het nodig? Ik lees dat de impact van de bestaande knuppel niet afdoende is. Kan een agent niet met de gummiknuppel omgaan? ligt het dan aan de opleiding? Is het geweld tegen de agenten verandert waardoor ze een aanpassing op hun uitrusting noodzakelijk is? Is de oplossing een hardere impact?
    En de opleiding word deels gehouden in de binnenstad(WTF!?)

    Maar Japser, mag een agent je neerschieten als jij niet gedraagt? Mag je dan ook niet klagen? dat dacht ik ook…

  8. Volgens mij is dit experiment al eerder gestart.

    tenminste, een paar weken geleden kwam er ’s nachts in de stad ook al een agent uit een auto zetten die een stok uitklapte/schoof en daarmee iemand dreigde te slaan.

  9. Bericht door Japser, op 15 februari 2012 om 09:39
    Over het algemeen klaagt Nederland dat de politie niet hard genoeg optreed. Maar oh wee als het een bekende is die een opvoedende tik krijgt. Dan is het zo’n schat van een jongen die niet vaker dan 1x in de maand in de problemen komt, die verdient dat niet.

    Als je een mep krijgt van de politie, verdien je het over het algemeen, dan moet je niet zeuren dat het buitenproportioneel was, had je je maar moeten gedragen!

    Helemaal mee eens!

  10. …alleen is het zo dat je met een ploertendoder (want dat is dit gewoon) veel harder kunt slaan dan met een politie-knuppel.

    —> wikipedia..

    “Een ploertendoder is een gevechtswapen, vergelijkbaar met een gummiknuppel dat bestaat uit een flexibele stok. In tegenstelling tot de gummiknuppel zit aan het uiteinde nog een zware loden knop waardoor een hardere slag kan worden toegebracht, zelfs zo hard dat het de dood tot gevolg kan hebben. Daarom is het wapen ook verboden in Nederland en in België.

    De ploertendoder valt in Nederland onder categorie 1 sub 3 van de Wet wapens en munitie en kan daarbij onder geen enkele omstandigheid worden aanvaard. De gummiknuppel valt er in categorie 4 sub 3 van de Wet Wapens en munitie, en is derhalve een toegestaan wapen; het dragen en het voorhanden hebben op straat is wel verboden.”

  11. Zo te lezen zitten hier heel wat wapenexperts en police watchers op weblog haha
    Ik zou zeggen laat de Brandweer, de Ambulacebemanning en ook de politie gewoon hun werk doen, zij zijn er op gescreend en op afgestudeerd.

  12. abc: Het is dus GEEN ploertendoder, want er zit geen loden knoop op. Wat het wel is, is een lange wapenstok en het gebruik daarvan door de politie is toegestaan. Al tientallen jaren. En daar zijn geen klachten over bekend.
    Waar zeuren we hier dus over? Als de politie geweld moet gebruiken (goed lezen: moet gebruiken, dus als andere opties niet meer werken), en node moet kiezen voor de lange wapenstok dan moet dat ding a la minute beschikbaar zijn. Kan je de agent niet laten zeggen “even wachten, ik moet eerst de lange wapenstok uit de auto gaan halen”.
    En als je er een mep mee krijgt….dan stond je dus gewoon te dichtbij.

  13. Bericht door Pensionado, op 15 februari 2012 om 23:11
    En als je er een mep mee krijgt….dan stond je dus gewoon te dichtbij.

    Klinkt als een gebruiker die het allemaal normaal vind en houd van opwinding. Zo’n een die helemaal opgewonden raakt als prio gegeven is

  14. kijk op de site van de s wollenaer en daar staat een foto van een agent die het wapen in de aanval heeft.

    @pesnionado, wat een onzin. Een agent heeft een arsenaal aan wapens op zak. De wapens behoren een laatste redmiddel te zijn. Zoals het nu gaat wordt het dialoog sneller over geslagen en kan de agent een wapen naar keuze kiezen om de boel onder controle te krijgen.
    Ze hoeven de situatie niet meer in te schatten en hun tactiek te bepalen en kunnen je nu neerspuiten, slaan, schieten en de tasers zie ik volgend jaar er ook wel bij komen.
    Wij vinden het allemaal prima in deze tijd, want wie over de schreef gaat moet hard en medogenloos gestraft worden.
    De cowboy agenten kunnen straks op linie stoer hun kleine telescoopjes uit laten schieten om angst in te boezemen. En aan de andere kant, waar hebben we de ME dan nog voor nodig?

  15. Het is allemaal een kwestie van nonverbale communicatie: hoe groter de stok, hoe harder de klap, en hoe groter de kans dat je geraakt wordt…

  16. Zolang de politie de wapens in uiterste nood gebruikt, is er weinig aan de hand. Wel goed om het gesprek gaande te houden over welk wapen wel/niet en hoe/wanneer wel/niet. Vandaag in het nieuws dat in de VS de 500ste dode in 10 jaar is gevallen door gebruik stroomstootwapen. Ook al veel berichten over letsel door gemener werkend traangas. Daar mogen we best kritisch op blijven zonder dat de discussie meteen gaat over noodzaak harder optreden en eigen schuld van degene die de klap ontvangt.

  17. Juist dame want zulke berichten als hier onder zit niemand op te wachten

    De 20-jarige Danielle Maudsley was naar het politiebureau in Fort Lauderdale gebracht nadat ze was gearresteerd voor het veroorzaken van twee ongelukken. De gehandboeide vrouw ontvluchtte het bureau en werd getaserd door agent Daniel Cole. Danielle sloeg keihard op het beton met haar hoofd en raakte in een coma. De kans dat ze ooit ontwaakt is volgens medici minimaal.

    Na intern onderzoek concludeert de politie in Florida dat er geen excessief geweld is gebruikt.

  18. Typisch geval: eigen schuld. Ze zat in boeien op het bureau. Daar behoor je dan ook te blijven. Het is lullig voor haar, natuurlijk, maar niet de fout van de politie.

  19. Bericht door Japser, op 16 februari 2012 om 16:08
    Typisch geval: eigen schuld. Ze zat in boeien op het bureau. Daar behoor je dan ook te blijven. Het is lullig voor haar, natuurlijk, maar niet de fout van de politie

    Als die agenten wat minder donuts eten dan hadden ze die vrouw ook gewoon kunnen oppakken.
    Dus het is wel excessief geweld.

Reacties zijn gesloten.