Renovatieproject Dieze-Oost genomineerd voor Award

Zwolle – Het moderniseringsproject van deltaWonen in Dieze-Oost in Zwolle is genomineerd voor de Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren. De nominatie geldt voor het gebruik van aluminium kozijnen die geheel passen bij de oorspronkelijke bouwstijl. Dit is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in België. DeltaWonen moderniseert acht woonblokken in Dieze-Oost rondom het Simon van Slingelandtplein (102 woningen na modernisering). De woningen worden van binnen op een hoog woontechnisch niveau gebracht met een gemiddeld energielabel A. Daarnaast worden de woningen met het oog op comfort sterk verbeterd. De woningen krijgen nieuwe, ruime badkamers, toiletten en keukens.

bijlage_2._persbericht_aluminium_award.jpg

Er zijn in totaal 34 woningbouw- en bedrijfsgebouwen genomineerd. De diversiteit en kwaliteit van de inzendingen is hoog. De onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury buigt zich over de inzendingen om te bepalen wie de winnaars zijn. Voorzitter van de jury is Jan Brouwer, architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland en voormalig voorzitter van de BNA. De jury is verder samengesteld met onafhankelijke personen op het gebied van architectuur, techniek en media in Nederland en België. De uitslag wordt op 6 maart 2012 bekend gemaakt op de Vakbeurs Renovatie in Den Bosch.

Het Simon van Slingelandtcomplex is een van de eerste buurten in Zwolle die in het kader van de wederopbouw midden jaren '50 in de wijk Dieze-Oost is gebouwd. Vanwege de sobere baksteen architectuur met veel groen in de buurt – typisch voor de Wederopbouw- is ervoor gekozen om niet te slopen maar te renoveren. De buurt heeft nog geen monumentale status, maar wordt wel als zodanig gerenoveerd. Bij het ontwerp speelde daarom zowel het wooncomfort als het behoud van de uiterlijke kwaliteit een belangrijke rol. De slanke (ongeïsoleerde) oorspronkelijke stalen ramen bepaalden voor een belangrijk deel het gevelbeeld van de bouwblokken, maar waren niet te handhaven vanwege de ambitie om de woningen te isoleren en te verduurzamen. Daarom is bewust gekozen voor een duurzaam onderhoudsarm geïsoleerd kozijnprofiel dat de slankheid zou benaderen. Het eerste blok aan het plein is in 2011 gerenoveerd en in december opgeleverd.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Leuk dat dit soort projecten op papier een succes zijn, maar in de praktijk het tegendeel bewijzen.

    Wij zijn Dieze Oost even geleden gillend gevlucht. Onze werkloze, geen NL-sprekende onderbuurman moest goedkoop onderdak hebben, dus plempen ze hem daar met een zak geld in een flat. Meneer begint hier met zijn toelage een drugshandel, heeft 24 uur per dag mensen over de vloer met de bijhorende herrie. Uiteraard is het één groot drugshol en moet je niet vreemd opkijken als men bbq-t in de woonkamer of om 2 uur 's nachts in het plafond gaat boren.

    En de gemeente, woningstichting en gemeente? Die hebben er niet eens zin in om zich ermee te bemoeien. Hoe hard je roep om hulp ook klinkt, ze negeren je en richten zich liever op een stukje waardering op papier.

    Bovengenoemde partijen, gefeliciteerd! Jullie zijn dus hierin geslaagd!

  2. ziet er mooi uit ja delta doet het goed in de wijk kwa vernieuwing
    Nu de SWZ nog is 1 keer maar ja soms denk je heb nu geen schimmel
    je weet het niet de balkons van het nieuwe pand SWZ is ook nie z,on succes
    ronnn

Reageer