Luiers voortaan gescheiden van het gewone afval

De gemeente gaat de proef met gescheiden luierinzameling uitbreiden naar de hele stad. De proef was beperkt tot Aa-landen en Holtenbroek, maar het college acht het wenselijk om de proef uit te breiden. Wethouder Van Dooremolen: “Ik ben erg blij dat we de proef gaan uitbreiden. Luiers vormen zo´n 5% van ons afval, maar bij gezinnen met kleine kinderen kan dat oplopen tot 50%. Het milieurendement is dus aanzienlijk.”

De proef in Holtenbroek en Aa-landen was echter matig succesvol. In plaats van de gehoopte 100 ton werd slechts 40 ton gescheiden ingezameld. Toch vindt het college het wel belangrijk de proef voort te zetten. In de eerste plaats vanwege het al genoemde milieurendement. In de tweede plaats is uit bewonersonderzoek gebleken dat gezinnen met kinderen wel voorstander zijn van het gescheiden inzamelen. En tenslotte bleek om statistische redenen de keuze voor Aa-landen en Holtenbroek als proefgebied minder gelukkig. Ook speelt mee als reden om de proef uit te breiden naar de hele stad dat in vergelijkbare gemeenten, zoals Arnhem en Deventer, de gescheiden inzameling van luiers wel een succes is.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Ik denk dat er een gemiddelde wijk uitgezocht is. Toch niet zo vreemd denk ik.
  Ben wel benieuwd of het straks blijkt goed te werken hier in Zwolle. Ik ga in elk geval mijn best ervoor doen.
  Krijgen we nu allemaal een extra container of iets dergelijks?
  En valt maandverband en dergelijk spul er ook onder? Want dat staat niet zo duidelijk in de tekst en is misschien ook niet bij ieder proefpersoon bekend geweest?


  Maak melding

 2. @Marrianne: De containers staan o.a. bij peuterspeelzalen. Daar kun je ook zakken krijgen waar je de rommel in “spaart”.
  Het geldt aleen voor luiers. Maandverband mag niet, dat is van ander matriaal gemaakt.
  Hier lees je er meer over: http://www.knowaste.nl/

  Ja, in de luierperiode van de jongste heb ik ze wel keurig weggebracht ;D


  Maak melding

 3. Die van ons gaan gewoon de container in!
  Ga die stink dingen niet apart verzamelen om ze later naar een speciaal inzamel punt te brengen.  Maak melding

Reageer