Praktisch verkeersexamen: Oefenen in groepsfietsen

Zwolle – Zwolle gaat scholieren extra oefenen in het groepsfietsen, tijdens het praktisch verkeersexamen. De Overijsselse hoofdstad is de eerste gemeente in het land waar scholieren actief worden gewezen op de gevaren van het fietsen in een groep. De pilot om groepfietsen op te nemen in het verkeersexamen voor scholieren past in het Zwolse verkeersbeleid: de gemeente levert maatwerk om de diverse verkeersdeelnemers in de stad zo goed mogelijk te ondersteunenVerkeerswethouder René de Heer geeft aan blij te zijn met de toevoeging van het groepsfietsen aan het praktisch verkeersexamen voor scholieren. “Sinds enkele jaren maken we stadsbreed werk van de verkeerseducatie van onze fietsende jongeren. Onder meer via een verkeersexamen. Het grootste deel van dat examen leggen de jonge fietsers individueel af. Prima, want je moet je eigen verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer kennen. Maar veel scholieren fietsen ook regelmatig in (grote) groepen door de stad en de regio. Zo’n groep brengt specifieke risico’s met zich mee. Daar gaan we de jongeren nu ook op wijzen tijdens het examen.”

De Zwolse verkeersexamens voor scholieren worden verzorgd door verkeersadviesbureau Tref-Ik. “We gaan tijdens de verkeersexamens in mei voor het eerst scholieren in groepen laten rijden”, zegt Heleen Munneke van Tref-Ik. “Het eerste deel van het examen leggen ze dan nog individueel af, maar het tweede deel rijden ze in groepsverband. Ze worden dan ook beoordeeld op hun verkeersgedrag in zo’n groep. Fietsen ze niet met teveel naast elkaar, fietsen ze net en masse door een op rood springend stoplicht – de echte praktijksituaties”, vertelt Munneke. Volgens Munneke is het voor het eerste dat naast individuele onderdelen ook groepsaspecten getoetst worden in een verkeersexamen. Zwolle is op het belang van verkeerseducatie rondom groepsfietsen gewezen door mentor Mink de Vries van het Meander College in de Overijsselse hoofdstad. Eerder deze maand fietste hij mee met eerstejaarsscholieren van zijn school. “Toen werd me echt duidelijk dat scholieren in groepen specifieke risiso’s lopen in het verkeer. Dat heb ik aangekaart bij de gemeente. Het is prachtig om te zien dat Zwolle dat signaal zo snel oppakt.” Wethouder René de Heer: “Deze aanpak past in ons beleid om zaken die belangrijk zijn voor weggebruikers in Zwolle met maatwerk aan te pakken. Of het nu om de bewegwijzering in de stad gaat, om het parkeeraanbod of om zo’n verkeersexamen: we luisteren goed naar de verkeersdeelnemers, en durven snel pilots te organiseren. En als iets werkt zorgen we ervoor dat zo’n pilot voortaan staand beleid wordt. Dat maatwerk pakt prima uit.”

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dankjewel Mink!
    Ik fiets ook al jaren vrij regelmatig met een groep leerlingen en maak me altijd enorm druk van te voren om het er al in te stampen dat ze op moeten letten bij de genoemde punten hierboven, maar het helpt vast beter als het al in het verkeersexamen heeft gezeten, want dan hoef ik alleen nog maar te helpen herinneren aan dat examen voor we op pad gaan….
    Hopen dat het wel een paar jaar blijft hangen dan nadat ze het examen hebben gedaan 😀
    En hopen dat het na een paar jaar nog wel ‘stoer’ is om je aan die regels te houden die je leert tijdens zo’n examen, maar we gaan het zien!


    Maak melding

Reageer