Tentoonstelling ‘150 jaar Voerman’ verlengd

Vandaag, dinsdag 8 mei 2007, is precies 80 jaar geleden dat acteur Henk van Ulsen in Kampen het levenslicht zag. Museum de Fundatie in Zwolle nodigde hem in dit kader eerder dit jaar uit om als gastcurator de tentoonstelling ‘150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen’ samen te stellen.

Deze tentoonstelling opende op 25 februari voor publiek en sindsdien passeerden ruim 13.000 belangstellenden de kassa van het museum aan de Blijmarkt, vandaar dat het museum juist vandaag met trots een verlenging van de tentoonstelling aankondigt. ‘150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen is nog tot en met zondag 18 augustus in Zwolle te zien.

In 2007 is het 150 jaar geleden dat in Kampen de schilder Jan Voerman sr. werd geboren. Met zijn monumentale IJsselgezichten vernieuwde Voerman het Hollandse impressionisme van de 19de eeuw. Zijn werk geniet internationale bekendheid en is vertegenwoordigd in belangrijke museumcollecties. Een van zijn grootste bewonderaars is acteur Henk van Ulsen, eveneens geboren in Kampen, die op 8 mei zijn 80ste verjaardag viert. Van Ulsen maakte op uitnodiging van Museum de Fundatie een keuze uit het oeuvre van de schilder. Het resultaat is een presentatie van meer dan 100 van Voermans beste werken.

Als geen ander weet Henk van Ulsen wat het is dat het werk van Voerman zo bijzonder maakt. Zijn fascinatie voor Voerman begon in 1972, toen hij in een kunsthandel twee schilderijen zag. “Ik werd onmiddellijk geraakt door de weidsheid van het landschap, de strakke luchten, hoog boven de rivier, het wolkenpalet, de stilte van het buiten zijn.” Dat de schilderijen het landschap van zijn geboortestreek toonden, was een extra stimulans om nog meer van Voerman te gaan zien en te kopen. In een tijdsbestek van 20 jaar bracht hij de grootste Voermanverzameling ter wereld samen.

“Er gaat een positieve kracht uit van het werk van Voerman”, zegt Van UIsen. “Je zou het een soort levensmoed kunnen noemen. Ik ontdek nog steeds nieuwe aspecten in zijn werk. Iedere Voerman blijft een première.” Het gaat de acteur daarbij niet alleen om het mooie plaatje. “Wat me bijzonder raakt is de totaalschikking, die met de werkelijkheid niets van doen heeft. Een schilderij is in mijn ogen nooit een momentopname. Een Voerman staat voor mij gelijk aan een paar uur aan de IJssel zijn. Ik identificeer me met de stilte en de eenzaamheid in de natuur.”

In 1993 droeg Henk van Ulsen zijn Voermancollectie over aan de Provincie Overijssel, waardoor deze terecht kwam in Museum de Fundatie. Op de tentoonstelling 150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen is een groot deel van deze collectie te zien, aangevuld met andere topwerken uit museale en particuliere collecties. In totaal zijn er meer dan honderd schilderijen, aquarellen en tekeningen van Voerman tentoongesteld.

Tentoonstelling:              150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen

Periode:                  nog te zien t/m zondag 19 augustus 2007
Openingstijden:              dinsdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur

Meer informatie:         www.museumdefundatie.nl (tel: 0572-388188/mail: info@museumdefundatie.nl)

In het kader van 150 jaar Voerman vinden eveneens tentoonstellingen plaats in het Stedelijk Museum Kampen en het Voerman Museum Hattem. Bovendien brengt Waanders Uitgevers een nieuwe uitgave: Voerman Verzameld, met teksten van Henk van Ulsen en Feico Hoekstra.

Artikel delen:

Reageer