Omvang Bevrijdingsfestival bereikt grens

Burgemeester Meijer van Zwolle heeft tot nu toe slechts drie klachten ontvangen naar aanleiding van het bevrijdingsfestival. Op de oude locatie aan de Turfmarkt waren dat er altijd veel meer. Meijer zegt dat de festiviteiten op enkele incidenten na prima zijn verlopen.

Hij gaf aan trots te zijn op de professionele organisatie, de inzet van zo’n 2000 vrijwilligers en de politie. In de discussie over het aantal bezoekers (Weblog Zwolle schatte het aantal bezoekers zaterdagmiddag op 150.000: red.) wilde hij zich niet mengen, maar wel zei Meijer dat de grenzen op de nieuwe locatie in park de Weezenlanden zijn bereikt.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 32
 1. 2000 vrijwilligers…BRAVO! Had ergens 700 gelezen, jammer dat dat getal in de publiciteit kwam dan. En grenzen, tja die zijn er toch om te verleggen?
  We willen toch de grootste en gezelligste blijven?


  Maak melding

 2. Ik vond het eerlijk gezegd met de drukte wel meevallen, althans overdag. Zelfs bij Normaal kon je prima voor het podium komen.


  Maak melding

 3. Tis wel jammer dat vrijheid tegenwoordig zo duur is, en dat je toch aardig wordt beperkt in je vrijheid door de vele onnodige (politie) controles en de vele grote dranghekken rondom het terrein geven ook niet echt een vrij gevoel.  Maak melding

 4. @ Mirjam+Roy: Beter voorkomen dan genezen lijkt me. Denk toch dat die acties uit voorzorg nodig zijn tegenwoordig. En geen eigen eten en drinken mee….tja. Nog buiten de extra rotzooi dat het geeft.
  @Dijkstra: prima door te komen idd. Vanwege de heerlijke relaxte mentaliteit.


  Maak melding

 5. Ik denk helemaal niet dat het nodig is dat men met drugs honden mensen gaat controleren tijdens bevrijdingsfestival, de tassen controle was helemaal belachelijk want even verder kon je gewoon je tas over het hek aan een ander geven.
  Het is nu een standaard commercieel feest met 1 verschil de toegang is gratis maar het drinken/eten en plassen is er schandalig duur!
  Ik heb trouwens een top feest gehad hoor, had namelijk geen tas bij me en dan werd je niet gecontroleerd dus kon je gewoon je eigen flesjes cola-rum meenemen.
  ;D


  Maak melding

 6. @roy: wat is dat toch een rare hollandse mentaliteit. De hele dag topbands, een ijzersterke organisatie, 700 vrijwilligers en dan zeuren over 50 cent bij de wc en een biertje dat iets duurder is. Misschien zouden we met z’n allen eens wat minder moeten klagen en kijken naar de geweldige inzet van de initiatiefnemers, maakt het leven weer wat leuker.


  Maak melding

 7. @Dijkstra: BRAVO! De drugsregels zijn volgens mij wel wat vaag: wat mag je bij je hebben en wanneer ben je dealer. Misschien noopt dat tot af en toe een met zo’n hond door het park te lopen. Ach, ze lopen niemand in de weg, kost haast niets, werkt ook afschrikwekkend en degene die er over klagen hebben misschien wel wat te verbergen. ben er de hele dag geweest, maar kan me niet herinneren drugshonden tegen te zijn gekomen.


  Maak melding

 8. Euh Dijkstra 2000 vrijwilligers hoor!
  Ik blijf het zowiezo vreemd vinden dat je ergens (veel te veel) betaald om te drinken en weer moet betalen om van dat drinken af te komen waardoor mensen hun behoeftes dus doen op andere plaatsen.
  Ik heb een top feest gehad maar mag toch ook wel kritiek hebben, ik verlang misschien wel terug naar de tijd dat je je krat bier meenam en de hele dag lekker op het grote kerkplein kon zitten/dansen zonder het gevoel te hebben onderdeel te zijn van een commercieel evenement.
  De dranghekken en controles zijn niet omdat het nodig is maar puur voor de uitbaters om meer winst te kunnen maken.


  Maak melding

 9. Haha had het ook gelezen maar vond zijn reactie zo sympatiek, dat ik dit (2000 ipv 700) punt even heb laten staan 😉


  Maak melding

 10. Ik kan natuurlijk niet op de balans kijken van het bevrijdingsfestival maar wanneer je naar een Lowlands Pinkpop of andere festivals gaat moet je buiten de hoge drank en eten prijzen ook nog eens hoge intreegelden betalen.
  Wanneer je deze organisaties mag geloven schijnt het allemaal net uit te kunnen.
  Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat deze organisaties niet hun winsten zomaar prijsgeven en ik heb ik me laten vertellen dat veel festivals zoals Lowland georganiseerd worden door Mojo deze heeft bijna een monopolie positie in Nederland en daar gaat het volgens mij wel heel erg goed mee.(dus geen medelij)
  Het festival zoals het bevrijdingsfestival duurt een dag echter de organisatie is een jaar bezig met de voorbereidingen ervan.
  Ik woon vlak naast het terrein en al zeker twee weken voor het festival waren er al mensen bezig met het opbouwen.
  Ook het afbreken is nog niet geheel volbracht.
  Er zal zeker een goede boterham verdient worden met heb bevrijdingsfestival maar mensen die hard werken mogen ook wat verdienen, of het echt vercommercialiseerd is betwijfel ik.  Maak melding

 11. Ik ben het met iedereen eens die NIET loopt te klagen.
  Ten eerste, de drugshonden zijn er niet voor niks, vooral bij zo’n dancepodium kan drugs nog wel eens voor vervelende situaties zorgen.
  Ten tweede, 2 euro voor een drankje is best veel ja, maar als je 5 bekers inlevert krijg je 1 muntje terug. Reken je dat uit dan kom je op 1,60 voor een biertje. Lijkt mij een hele schappelijke prijs toch?


  Maak melding

 12. T.a.v. het vorige Bevrijdingsfestival zijn er al vele verbeteringen toegepast.
  Het lijkt mij dat de minpuntjes van dit jaar, het volgende jaar weer aangepast zullen worden.
  Dus “klachten en opmerkingen” mogen/moeten wel degelijk geplaatst worden, zodat de organisatie ze kan mee nemen ter verbetering van een volgend festival.
  De prijzen… tja, de organisatie zal minimaal quitte willen spelen en misschien ook nog een buffer willen opbouwen voor de toekomst. 😉

  Drugsgebruik leidt over het algemeen niet tot overlast.
  Overmatig alcoholgebruik daarentegen w??l.
  Vandaar dan ook het Festivalbier. 😀


  Maak melding

 13. De opbrengsten van dit jaar worden grotendeels weer gebruikt om volgend jaar weer goede bands te contracteren, en wederom dubbel zo veel toiletten neer te zetten.

  Als je terug wilt naar de tijd dat je op jouw eigen kratje bier kon genieten van het bevrijdingsfestival moet je ook accepteren dat je dan maar 1 klein podium hebt met een paar locale bandjes (en dan bedoel ik dus niet Opgezwolle !!!).
  Het jaar daarop zou het festival dan helemaal niet meer georganiseerd kunnen worden, want er waren het jaar daarvoor geen inkomsten.

  Dus wees maar blij dat wij in Zwolle nog zo’n groot festival kunnen hebben met 150.000 bezoekers en maar 1.60 euro per consumptie.

  Trouwens, Grolsch heeft geen festivalbier geleverd. Is en was gewoon 5% alc.  Maak melding

 14. Nou, ik vond het gezellig.
  Jammer dat ik dit jaar niet mee kon helpen door stage. En apart om niks te doen op de dag zelf, in vergelijking met vorig jaar. Maar gewoon rondlopen is ook wel eens leuk.
  Mijn tas is twee keer gecontroleerd bij verschillende ingangen, en beide keren mocht mijn eten, drinken en deodorant (wordt vaak weggegooid bij festivals en concerten) gewoon mee naar binnen.


  Maak melding

 15. Dat je zelf niks mee mag nemen vind ik te begrijpen maar dat ze je tas gaan doorzoeken vind ik gewoon te ver gaan.


  Maak melding

 16. Jongens wees gewoon blij dat we zon festival hebben!! wat hebben we hier verder nou te doen in zwolle.. Ik vond de optredens op het Wartsila podium wel matig (postman & Racoon niet),, het zijn leuke artiesten, maar ik zie bij hun geen aantrekkingskracht in het optreden.. Maarja het word elk jaar beter,,

  Trouwens vergeet Summerdance in het weezelanden niet! wel entreeprijs,, maar word supervet!


  Maak melding

 17. Ben ook heel blij geweest hoor op het feest maar een aantal op of aanmerkingen mag je toch wel maken?
  Er zijn ook zat mensen juist weggegaan omdat er 150.000 anderen rond liepen dus Hans niet iedereen is er blij mee wel een heleboel!
  Ben er volgend jaar zeker weer bij met eigen eigen drank(koop ook wel een aantal munten hoor) en zitten doen we wel lekker in het gras als het weer het toelaat, die tap vaten van tegenwoordig zitten sowieso niet lekker 😉


  Maak melding

 18. Ik vond het een superfeest! Erg gezellig, leuke bands, mooi weer. Wat wil je nog meer. Ik was alleen iets te enthousiast met muntjes inslaan, en heb er best veel over. Weet iemand of die volgend jaar ook nog geldig zijn?


  Maak melding

 19. Hollanders, zuinigheid, geld, voor een duppie op de eerste rang…..

  Mensen zeur niet zo.>:( :-
  Een geweldig evenement de grootste in nederland’, HELEMAAL GRATIS!!!!! ;D ;D ;D MAg het drinken en pissen dan iets kosten.

  Organisatie klasse!!!!!! Ga zo door………………. 8)


  Maak melding

 20. Ik denk dat de 5 seconden dat je langs de drugs honden moet lopen wel meevalt ten opzichte van de hoeveelheid plezier die je hebt daarna. daarbij zijn er na mijn weten 3 mensen met de ambu naar het ziekenhuis gereden ivm overmatig drugs gebruik in combinatie met alcohol. Dit aantal had dus groter kunnen zijn als er geen controle was lijkt mij.


  Maak melding

 21. summerdance in WZL?? vertel? wie,wat,waar??

  1,66 euro voor een biertje en dan zeuren dat het bier duur is?? Hallo?? Weet je wat je voor een biertje in de kroeg moet betalen???
  Dit was goedkoop!


  Maak melding

 22. Heb in elk geval genoten! Niet alleen van de geweldige muziek en de “schiet mij maar lek sfeer”. Vond het ook geweldig dat dat kleine zwart kassie wat ineens zo belangrijk is gemaakt ineens heel vaak dienst weigerde. 155.000 man (incl 2000 vrijwilligers) met de handen in ’t haar. O, ze konden niet meer sms-en en bellen…..g*d dat zal toch ook eens wat. Moest toen opeens wel even zoeken naar mijn zoontje. Maar dat is ook goed gekomen. Genoot ook van de dingen eromheen. Van de Amnesty International-stand (indrukwekkend en loop nu nog met het zweetbandje). Van de stand met Studentertainment, waarin hele mooie 4 minuten durende NPS filmpjes werden vertoond. Ook diverse Rockerts vertelden over hun ervaringen in the scene in een huiskamer-setting. Vond de drummer van Kane erg aanspreken: goede verhalen, mooi verteller, tekstueel ook prima.
  Nog even een handtekening bij de Jonge Socialisten gezet ?©n op de foto voor freeburma.nl., beetje praten (discuseren is aardig “zwaar”) ook in ongedwongen sfeer overal. Ook met een man met 2 vrouwen en een kruis en ene Nick (?!). Heerlijk op het eiland kijken en luisteren naar wat die jongens nou leuk vinden. Hangen en zonnen, languit op het speciale strandje. En gewoon op het feistivalterrein. Had geen moeite naar voren te komen. Terwijl ik toch (ook in mijn omgeving) begreep dat de drukte veel mensen afschrok. Er wal veel makkelijker aan bier en andere sapjes te komen. had ook niet het idee (wat hier is geopperd) dat het bier was verdund. Tja, wat mij betreft “wat wil je nog meer”? ……7 juli van Eigen Bodem…..


  Maak melding

 23. ik vind het leuk dat het zo dicht bij ons in de buurt is heb ook totaal geen last gehad van geluidsoverlast MAAR die mensen die dan toch hier in de buurt de auto parkeren ( vind ik overigens prima) moeten zich wel gedragen en je niet van de sokken afjagen omdat er daar verderop nog een parkeerplekkie is waar ook net iemand naar toe jaagt. Dat is voor mij het enige minpunt verder geen last gehad van het festival.


  Maak melding

 24. Festivalbier…

  Er was inderdaad geen festivalbier, in m’n vorige berichtje is dit niet goed overgekomen. :'(
  Dit festival behoeft door de relaxte sfeer gelukkig ook geen festivalbier.
  Bij veel andere festivals en evenementen is de sfeer totaal anders en daar wordt het festivalbier terecht ingezet.
  😛 😉 ;D

  Het scheelt natuurlijk ook dat de mensen van de security (Prosec?) zich normaal en vriendelijk opstellen… 8) 🙂
  Zelfs bij die enkele ‘moeilijkheid’ die ik zag gebeuren, bleven zij uiterst correct en professioneel.
  Klasse!
  Hopelijk volgend jaar weer zo’n prachtig festival met mooi weer!


  Maak melding

 25. Ik had 2 DICHTE flesjes SAP bij me.. en die moest ik weggooien!!! Wil je uitdroging voorkomen met dat warme weer, dan moet je inderdaad al die flesjes laten weggooien!
  Zullen ze in Afrika leuk vinden………….


  Maak melding

 26. We hebben echt maar 700 vrijwilligers gehad (ik heb de lijst gezien, dus ga me niet vertellen dat het niet zo is), daarnaast hebben we nog een heleboel stagiers gehad. Wil je niet dat je tas word gecontroleerd dan moet je er geen menemen. Flesjes drinken had je ook eerst naar afrika kunnen brengen voordat je naar het festival kwam. En aan het klaag gezang te horen is het bier in de stad goedkoper.


  Maak melding

 27. Groot gelijk Floriz, krijg je al gratis een geweldig festival voorgeschoteld. Volgens mij jaarlijks het mooiste, met geweldige artiesten. Gaan ze zitten piepen over de bierprijs, die overigens (zeker voor grote evenementen) ruimschoots acceptabel is. En over het feit dat er geen tasjes mee naar binnen mogen. Jammerrrrr, als je zeau graag ergens met je eigen voer en sapje heen gaat ga je toch lekker picknicken! Waar wordt het tegenwoordig nog geaccepteerd dat je je eigen natje en droogje meeneemt? Probeer het bij de FC maar eens binnen te krijgen.


  Maak melding

Reageer