Zwolle naar Internationale Hanzedagen in Duitsland

Van 10 tot en met 13 mei 2007 worden voor de 27e keer de Internationale Hanzedagen georganiseerd. Gastheer dit jaar is de Hanzestad Lippstadt in Duitsland. Het thema van deze Hanzedagen is ‘Miteinander handeln’.

Het programma is veelzijdig. Naast de officiële vergaderingen en seminars is er een groots opgezette Hanzemarkt. Gedurende vier dagen is er volop gelegenheid om de cultuur en handel van de deelnemende landen en steden te leren kennen en kennis over uiteenlopende onderwerpen te delen. Ook kunnen bezoekers en inwoners van de stad en wijde omgeving genieten van (muzikale) optredens. Zwolle presenteert zich naast 116 andere Hanzesteden uit 15 verschillende landen op de Hanzemarkt. De deelnemende Nederlandse steden (Kampen, Zutphen, Ommen, Bolsward, Stavoren, Hasselt, Hattem, Deventer, Doesburg, Oldenzaal, Groningen en Zwolle) presenteren zich zij-aan-zij in een ‘Nederlandse straat’.

De gemeente Zwolle heeft studenten van het CIBAP vakcollege gevraagd om de stand voor de Hanzemarkt te ontwerpen. Het CIBAP vakcollege biedt Mbo-opleidingen op creatief, technisch en commercieel gebied. In 2006 is Zwolle “Groenste Stad van Europa” geworden. Deze titel is ook het thema voor de stand.

Vijf 4e jaars studenten van de opleiding reclame, presentatie en communicatie, richting stand- en decorbouw hebben een ontwerp gemaakt. De Gemeente Zwolle zal zich in Lippstadt presenteren met de stand die Christien Wichgers Schreur heeft ontworpen.

De vijf ontwerpen zijn tot en met maandag 14 mei a.s. tentoongesteld in het Informatiecentrum van de Gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15/Sassenstraat.

De openingstijden van het Informatiecentrum zijn: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Zwolse delegatie

Namens Zwolle nemen burgemeester Henk Jan Meijer en de wethouders Witbraad en Cnossen deel aan de Hanzedagen. Henk Jan Meijer is sinds 2001 lid van het Presidium (dagelijks bestuur) van het Internationaal Hanzeverbond. Hij heeft het thema Economie in portefeuille.

Dit jaar zijn verkiezingen. Henk Jan Meijer heeft zich herkiesbaar gesteld voor een volgende periode van drie jaar.

Jasmijn Duenk en Martine Oldhoff vertegenwoordigen Zwolle bij de JeugdHanze. Zij zijn voorzitter, respectievelijk lid van de Jongerenraad Zwolle.

In het culturele programma van de Hanzedagen treden Zwolse groepen op. De akoestische band Kiss the Girl en Multiple Voice (voorheen Zwols Studenten Koor) geven acte de presence. 

Historie

De Hanze was in de Middeleeuwen een verbond van welvarende en machtige handelssteden in Noordwest-Europa. Zij vormden tussen 1260 en 1669 een soort Europese Unie ‘avant la lettre’. De Hanzesteden kwamen eens in de zoveel tijd in vergadering bijeen, de laatste keer in 1669. In 1980, 311 jaar na die laatste bijeenkomst, vond in Zwolle – ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van de stad – opnieuw een bijeenkomst plaats van voormalige Hanzesteden. Net als vroeger onder voorzitterschap van de Duitse stad Lübeck. Door dit initiatief van Zwolle ontstond de ‘Hanze van de Nieuwe Tijd’.

Elk jaar vindt er nu ergens in Noordwest-Europa in een voormalige Hanzestad een bijeenkomst plaats. Daaromheen wordt een grote manifestatie gehouden – waaronder de Hanzemarkt waar alle deelnemende steden zich presenteren – vaak met als aanleiding de viering van een jubileum van de gastgevende stad.

De ‘Hanze van de Nieuwe Tijd’ telt inmiddels zo’n 120 steden uit 15 landen.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Samen feest; hopen dat de humor vanzelf komt want daar zijn onze Oosterburen niet zeau sterk in. Geld, status en stugge macht oeps in generaliseer teveel. 😉


    Maak melding

Reageer