Isala Klinieken hebben eigen stroomvoorziening

Zwolle – De nieuwbouw is al zó ver gevorderd dat het energiegebouw voor de vlinders in gebruik is genomen. Hiermee heeft het nieuwe ziekenhuis een eigen, uiterst betrouwbare stroomvoorziening.

isala.jpg
Foto: Isala Klinieken

In het energiegebouw zit de hoofdaansluiting voor de stroomvoorziening van de nieuwbouw. Vanuit die hoofdaansluiting lopen twee kabeltracés onder de grond: een naar vlinder 1 en een naar vlinder 4. Via een zogenoemde ringleiding krijgt het hele ziekenhuis vervolgens stroom. Bij schade aan of storing in een van de kabeltracés (bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden) neemt de andere kabel de gehele stroomvoorziening van het ziekenhuis automatisch op zich. De totale energiecapaciteit is vergelijkbaar met die voor zo’n 2.100 à 2.300 huishoudens (ongeveer 8.500 kW).

Het energiegebouw is al in 2010 gebouwd, de twee kabeltracés zijn vorig jaar aangelegd. Als laatste zijn begin 2012 de contracten met de leverancier afgesloten. ‘Dat de nieuwe energievoorziening nu al in gebruik is, komt doordat de nieuwbouw steeds meer stroom nodig heeft’, zegt Marthijn Bloemert, beheerder gebouwinstallaties afdeling Techniek & Huisvesting. ‘Technische installaties worden aangesloten en uitgebreid getest, zoals koel- en luchtbehandelingsinstallaties. Daarvoor is meer stroom nodig dan de tijdelijke bouwaansluiting kan leveren. Daarom komt de stroom sinds 13 februari van het nieuwe energiegebouw.’

De ingebruikname van het energiegebouw is een mijlpaal voor de nieuwbouw. In het ontwerp en de montage zijn veel aandacht, tijd en energie gestopt. Bloemert: ‘Je moet er tenslotte niet aan denken dat het ziekenhuis zonder stroom komt te zitten. En mocht bij de netbeheerder een storing optreden waardoor we geen stroom hebben, dan starten automatisch de noodstroomaggregaten. Dus naast de veilige, tweebaans stroomvoorziening hebben we ook altijd nog een back-up’.

Wist je dat de twee stroomkabels van de netbeheerder naar het energiegebouw elk zo’n 3,5 km lang zijn?

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Wat is een vlinder?

    In de context van dit verhaal ontgaat me dat even.
    Misschien dat de communicatiemedewerker die dit bericht heeft opgesteld, hier wat verduidelijking kan geven?


    Maak melding

Reageer