Lichte daling huizenprijzen Zwolle

Zwolle – De waarde van woningen in Zwolle is, onder de Wet waardering onroerende zaken (Woz), in 2010 licht gedaald. Het onlangs aan huizenbezitters verstuurde aanslagbiljet gemeentelijke jaarheffingen laat gemiddeld een taxatiewaarde zien die 0,6 procent lager is dan de vorige woz-waardering. De genoemde woz-waarde betreft de geschatte huizenprijs op 1 januari 2011.

De toegekende woz-waarde aan woningen leidt elk jaar weer tot veel vragen. De gemeente benadrukt dat de nu verstuurde waarde ruim een jaar ‘oud’ is – mogelijke prijsdalingen over 2011 zijn daar niet in verwerkt. Het is overigens voor het tweede jaar op rij dat de woz-waarde in Zwolle gedaald is. Begin vorig jaar bleken de woz-waarden voor woningen in de Overijsselse hoofdstad al gemiddeld met 2,2 procent gedaald ten opzichte van de waarden op 1 januari 2009.

  “Gemiddelde”

Wethouder Gerrit Piek, onder meer verantwoordelijk voor Financiën: “De daling van de woz-waarde is een gemiddelde. Het gros van de woningen is minder waard geworden, volgens de waardering. Maar er zijn ook adressen waarvan de taxatiewaarde is gestegen.” De wethouder wijst erop dat bijvoorbeeld uitgevoerde verbouwingen ertoe kunnen leiden dat een (woz-)waardering niet (veel) lager wordt. Andere factoren waarop de woz-waardering is gebaseerd zijn bijvoorbeeld vergelijkbare panden in de omgeving die verkocht zijn. Piek: “Soms blijkt uit de verkoop van zo’n referentiewoning dat vergelijkbare panden in de omgeving in de jaren voor de taxatie te laag gewaardeerd was.”

Het waarderingsmodel waarmee de gemeente Zwolle werkt is goedgekeurd door de Waarderingskamer, die onafhankelijk gemeenten controleert op de wijze van woz-waardering.

Contact

Na de eerste week na verzending van het aanslagbiljet gemeentelijke jaarheffingen, met daarin de woz-waarde per 1-1-2011, worden 434 dossiers opnieuw bekeken door de taxateurs. Zwolle adviseert mensen bij vragen over of bezwaren tegen de woz-waardering telefonisch contact te zoeken via tel. 14038. Naar aanleiding van dat eerste telefoongesprek verzamelt de taxateur van de gemeente alle relevante informatie op basis waarvan de woz-waardering tot stand is gekomen. Vervolgens wordt de burger teruggebeld door de taxateur, om door te praten over de waardering.

Video

De gemeente maakt veel werk van het uitleggen van de systematiek achter de woz-waardering. Zo is op de website van de gemeente, www.zwolle.nl/belastingen, een video te zien waarin precies wordt uitgelegd hoe de waardering tot stand komt.

Artikel delen:

Reageer