Broers ‘halen fietsen op’ in Assendorp

Ingezonden:
Dinsdagmorgen rond kwart voor 10 stopte er een man met een scooter met aanhangwagen voor mijn raam in de straat in de omgeving van het Azaleapark. Hij keek naar een fiets (niet de mijne) die tegen mijn raam geparkeerd was en keek naar binnen of ik thuis was. Ik kende de man niet en liep naar het raam toe om te vragen wat hij aan het doen was. Ik kon hem niet verstaan en liep naar buiten, hij leek niet gevaarlijk.
De man vertelde mij dat hij de fiets mocht meenemen omdat er een oranje sticker op zat van de gemeente. Hij beweerde toestemming te hebben van de gemeente. De oranje sticker was heel vaag en oud, bovendien wist ik dat deze fiets nog in gebruik was en ik heb de man verteld dat hij hem alleen mag meenemen met toestemming van de eigenaar. Hij liep naar een andere fiets een stukje verderop en vroeg mij ondertussen of ik nog "iets" had. Zijn aanhangwagen lag vol met oud ijzer van fietsen en ik heb nee gezegd. Hij beweerde dat de fiets, waar hij nu naast stond, ook mee mocht nemen, omdat die toch niet meer gebruikt zou worden. Ik vertelde hem dat hij ook daarvoor toestemming van de eigenaar nodig had en suggereerde hem aan te bellen bij een paar deuren. Dit heeft hij niet gedaan en ik heb toegezien dat hij met lege handen zou vertrekken. Hij reed weg.

Ik heb de politie gebeld (niet-spoed nummer) en de gebeurtenis omschreven. Ik heb een signalement van de man afgegeven. De politie gaf aan dit soort gevallen niet te kennen. De politie zou dit verder oppakken.
Vanmiddag werd ik gebeld door de AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale). Ze hadden mijn nummer van de politie. Dit bedrijf haalt de fietsen op die de gemeente markeert met de oranje stickers. De man van de AFAC vroeg om een omschrijving van de man en deze heb ik hem gegeven. De man vertelde dat hij bekend was dit soort praktijken en beweerde dat het drie broers waren. Hij gaf aan dat dit heling was omdat de mannen geen toestemming hebben van de gemeente om de fietsen mee te nemen. Ze zouden ook in een rode Mercedes opereren. Hiervan is het kenteken in het verleden bij vergelijkbare praktijken genoteerd en deze is getraceerd. Er zijn toen 20 fietsen in beslag genomen vertelde de man van de AFAC mij. De man vroeg of ook ik het kenteken de volgende keer kon noteren zodat de mannen gepakt zouden kunnen worden. De man gaf aan dat deze mannen alleen gepakt zouden kunnen worden als het kenteken genoteerd kan worden. "De bevolking moet hier in actie komen", beweerde hij.
Ik hoop dat er mensen op de hoogte gebracht kunnen worden van deze praktijken. Hopelijk worden de mannen via hun kenteken gepakt en kunnen dit soort praktijken stoppen. De mannen nemen dus blijkbaar ook fietsen mee die nog in gebruik zijn. Dit is gewoon diefstal op klaarlichte dag.
Artikel delen:
Reacties 12
 1. Goed om dit te delen.
  Kan het personeel van AFAC zich legitimeren, opdat je altijd weet of het om personeel van dit bedrijf gaat? En niet zoals hierboven beschreven, om een oud ijzer handelaar.


  Maak melding

 2. komt me vaag bekend voor dit, een jaar geleden toen ik nog in assendorp woonde kwam er ook wel eens een man door de straat vragen of die fietsen kon meenemen, of om te vragen of ik nog wat had staan, altijd nee gezegd, vraag me af of het dezelfde is


  Maak melding

 3. Ach, dit soort lui zijn er ook al jaren bezig in de AA-landen laden keer op keer bestelbus vol en gaan dan naar Polen.


  Maak melding

 4. @Blauwvinger
  dus jij kunt dan neem ik aan ook het kenteken van de poolse auto door geven aan de polite, omdat je er zo zeker van bent dat het polen zijn????


  Maak melding

 5. Nee,

  Kan ook ander oostblok land zijn maar als ze tijdelijk terug gaan naar land van afkomst is dat een hele verhuizing en dan zijn ze niet te beroerd om gelijk ook de gehele fietsenstalling te ruimen.

  Nadat ik ze bezig zag met inpakken was ik gelijk daarna 2 dure fietsen kwijt >:(


  Maak melding

 6. Nadat ik ze bezig zag met inpakken was ik gelijk daarna 2 dure fietsen kwijt

  Dat noem ik nou dom je ziet dat mensen bezig zijn je “ziet ook” dat het oostblokkers zijn. En dan zie je niet dat je eigen fietsen “kwijt” waren.. Misschien de vooroordeel bril opgehad  Maak melding

 7. Nadat ik ze bezig zag met inpakken was ik gelijk VOLGENDE DAG daarna 2 dure fietsen kwijt;)

  Nou dat ze ergens uit oostblok kwamen kon ik wel uitmaken aan de kentekenplaten;)


  Maak melding

 8. Je zwamt Blauwvinger. Dat doet een Blauwvinger doorgaans niet zo snel. Als je de kentekenplaat goed hebt gezien dan weet je ook welk land, en niet een één of ander oostblokland. Je valt hard door de mand met je PVV-praatjes.


  Maak melding

 9. @Kalle

  Kan ik me ook nog herinneren van toen ik op het Assendorperplein woonde. Een lispelend oud mannetje. Volgens mij had hij een loodsje aan de Ittersumdwarsstraat waar hij fietsen opknapte en die vervolgens weer voor weinig verkocht.


  Maak melding

 10. Eileen,

  Nee,nee van veraf is bijvoorbeeld een hongaars kentekenplaat bijna hetzelfde al een roemeens.

  Nee,ik ben geen PVV-er


  Maak melding

Reageer