Duurzame bewegwijzering in Zwolle

Zwolle – Gelijk met het afronden van de reconstructie van de Ceintuurbaan wordt ook het project vervanging van de verlichte en onverlichte ANWB bewegwijzeringarmen afgerond. De vervanging van de bewegwijzeringarmen is de afgelopen jaren voor de meeste verkeersdeelnemers ongemerkt uitgevoerd.

In de gemeente Zwolle wordt bewegwijzering van de ANWB toegepast. Het is belangrijk dat de bewegwijzering goed leesbaar is en daarom worden de bewegwijzeringarmen op kruispunten verlicht. Tot 2007 was het gebruikelijk dat de bewegwijzeringarmen werden verlicht door TL lampen. Vanaf 2007 heeft de ANWB voor de ronde bewegwijzeringsarmen LED verlichting geïntroduceerd. De 2 belangrijkste voordelen hiervan zijn een lager energieverbruik (verbruik 20 Watt) en een langere levensduur (20-25 jaar). Bijkomende voordelen van de LED verlichting is dat de bewegwijzering een betere, egalere lichtverdeling geeft en een witter licht dat de leesbaarheid verbetert. De LED verlichting bestaat uit een hele rij LEDjes waardoor bij uitval van één ledje dit slechts een minimaal effect heeft op de lichtopbrengst. De leesbaarheid blijft gewaarborgd en de LED verlichting hoeft pas vervangen te worden bij uitval van meerdere LEDs.

Een deel van de LED bewegwijzering is vervangen in al geplande projecten zoals de reconstructie van de Ceintuurbaan en IJsselallee. Van 2008 tot 2010 heeft een grote ombouwactie van de overige bewegwijzeringsarmen plaatsgevonden. De oude puntarmen zijn allemaal vervangen door nieuwe ronde bewegwijzeringsarmen met LED verlichting en de nieuwere ronde armen zijn omgebouwd van TL naar LED verlichting.

Onverlichte bewegwijzeringsarmen

Tot slot, de meest duurzame bewegwijzeringsarmen zijn de onverlichte armen. In Zwolle worden deze voornamelijk toegepast rondom de binnenstad op de binnenring en in Hanzeland. De kruispunten zijn compacter en het verlichtingsniveau is hoger waardoor de leesbaarheid van de onverlichte armen voldoende is. De leesbaarheid van de onverlichte armen is loop van de jaren wel duidelijk verbeterd door grote ontwikkeling op het gebied van reflecterend folie.

Besparing

In de afgelopen 6 jaar heeft Zwolle een fors aantal bewegwijzeringsarmen bijgeplaatst, bijv. aan de Hasselterweg en Westenholterallee. Ondanks deze toename is in dezelfde periode het energieverbruik van de bewegwijzeringsarmen gehalveerd.

Artikel delen:

Reageer