Leerlingen in actie tegen zwerfafval

Zwolle – Vanaf maandag gaan basisschoolen middelbare schoolleerlingen weer hard aan de slag om de omgeving van hun school afvalvrij te maken. Tijdens de schoonmaakweek van 12 t/m 17 maart komen de leerlingen met fluorescerende hesjes aan en vuilniszakken in de hand in actie tegen zwerfafval.

17-03-2011_opruimactie_groene_welle_hanzeland_5.jpg

Op school leren de kinderen waarom het recyclen van afval zo belangrijk is en zwerfafval voorkomen moet worden. Tijdens de schoonmaakweek gaan ze actief met dit onderwerp aan de slag door zwerfafval op te ruimen. In totaal doen 2.100 leerlingen van 33 scholen in Zwolle mee aan de actie.

De schoonmaakweek wordt afgesloten op zaterdag 17 maart in Holtenbroek en Zwolle Zuid. Wijkbewoners, organisaties en verenigingen dragen dan ook hun steentje bij aan een afvalvrije leefomgeving. Vindt u een schone wijk ook belangrijk? Help dan mee met opruimen!

Holtenbroek

Woont u in Holtenbroek? Kom dan op zaterdag 17 maart vanaf 10.00 uur naar het wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20 (opgeven is niet nodig). U hoeft zelf geen schoonmaakspullen mee te nemen; grijpers, handschoenen en vuilniszakken zijn beschikbaar.

Programma

• Vanaf 10.00 – 11.30 uur:

samen met uw buurtbewoners

op pad om de straten en het groen

in uw buurt afvalvrij te maken.

• 11.30 – 11.45 uur:

afsluiting schoonmaakactie

door wijkwethouder Gerrit Piek.

• 11.45 – 14.00 uur:

feestelijke afsluiting bij het

wijkcentrum met muziek,

activiteiten voor kinderen en

overheerlijke hapjes.

Zwolle Zuid

Woont u in Zwolle Zuid? Geef u dan vóór 13 maart op voor de schoonmaakactie Zwolle Zuid. De actie vindt plaats op zaterdag 17 maart.

Programma

• Tussen 9.00 – 10.00 uur:

schoonmaakmaterialen worden

bij u bezorgd. Na afloop worden

deze samen met het ingezamelde

afval op een afgesproken plaats

weer opgehaald;

• 10.00 – 12.00 uur:

schoonmaken in en rondom uw

straat. Tussentijds komen wij bij u

langs met koffie/thee;

• 12.00 – 13.00 uur:

afsluiting met broodjes, een

verloting en prijsuitreiking in

wijkcentrum De Pol, Gelijkheid 1.

U kunt zich opgeven door uw contactgegevens en het aantal personen waarmee u aan de actie wilt deelnemen te mailen naar c.kooiman@zwolle.nl of per post te sturen naar Gemeente Zwolle WZL, antwoordnummer 119, 8000VB Zwolle o.v.v. Nederland schoon 2012

Zwolle Zuid.

Overige wijken

Ook als u niet in Holtenbroek of Zwolle Zuid woont, kunt u iets doen aan zwerfafval in uw omgeving. Gewoon op de plek waar u dagelijks langs wandelt of de hond uitlaat. Dus: neem mee die plastic tas en vul hem onderweg met al het zwerfvuil dat u tegenkomt.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Niks waardeer eenmalige schoonmaakactie dezelfde kinderen die er aan meedoenzijn ook de grootste openbare vervuilers.Als dez actie achter de rug is gooien deze gasten rijdende op hun fietsenvanaf school hun blikjes en broodzakken toch weer van hun af.In Zwolle zuid constateerik het dagelijks bij het winkelcentrum zuid.De leerlingen vande Jena XL plan school in zuid zitten in de pauze buiten op het plantsoen hun brood en drinken op te maken .En als ze weer terug naar school lopen smijten ze blikjes broodzakken ed vanzich af terwijl de papierbakjener vlakbij zijn.Vind dat hier een taak ligt voor het onderwijzend personeel van die school om ze daar op te wijzen


  Maak melding

 2. ligt wel aan de opvoeding hoor ik hoefde vroeger nooit wat van me af te gooien werd er direct bij geroepen en dat doe ik bij mijn kids ook! en zie ik iemand wat van zich afgooien dan zeg ik er wel wat van en dan op een nette manier..(mooie foto van vorig jaar trouwens)hahah onze zoon staat er nl bij op hahaha;)


  Maak melding

 3. Vind dat hier een taak ligt voor het onderwijzend personeel van die school om ze daar op te wijzen

  Nee, dit is beslist NIET een taak voor onderwijzend personeel. Dit hoor je van huis uit mee te krijgen. De ouders zijn ten allen tijde verantwoordelijk voor het doen en laten van hun eigen kroost!!


  Maak melding

 4. Ben het helemaal met de twee bovenstaande reacties eens: wanneer ouders er bij de kinderen aandacht aan geven, dan hoeft niet eens een actie als deze georganiseerd te worden, denk ik! Toch gaat er bij veel jeugd na het lopen met de prikkers een klein belletje rinkelen hoor. Dus helemaal nutteloos is deze actie nou ook weer niet!
  Onze school is al aan de beurt geweest afgelopen week (en zijn nog aan de gang), dus ik ben benieuwd hoe blinkend de school van binnen zal worden de komende tijd! 😉


  Maak melding

Reageer