Studentencoach moet voortijdig schooluitval voorkomen

Zwolle – De inzet van een studentencoach moet voortijdig schoolverlaten voorkomen in de regio IJssel-Vecht. De afgelopen drie jaar ontwikkelde een vertegenwoordiging van zeven scholen uit de regio IJssel-Vecht een 'toolkit studentencoach'. Het doel hiervan is om voortijdig schoolverlaten (VSV) door studenten in het voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs te verlagen. Donderdag 15 maart presenteert de werkgroep de 'toolkit studentencoach' aan scholen uit de regio IJssel-Vecht.
Een belangrijk onderdeel van de toolkit is om een goede begeleiding van studenten dóór studenten te stroomlijnen. Een ouderejaars student, de zogenaamde studentencoach, wordt gekoppeld aan een eerstejaars student. Hiermee hopen de betrokken scholen de overgang  van vmbo naar mbo of van vmbo naar havo te vergemakkelijken en zo het voortijdig schoolverlaten naar beneden bij te stellen. Een ouderejaars student weet als geen ander hoe het is om eerstejaars student te zijn en kan door die ervaring heel goed de 'helpende hand' zijn voor een eerstejaars. In 2010 lag het percentage voortijdig schoolverlaters in deze regio iets onder het landelijk gemiddelde.
Toolkit beschikbaar via www.jijvaltnietuit.nlDe toolkit studentencoach is ontwikkeld door het Carolus Clusius College, Thorbecke scholengemeenschap, Cibap vakschool, Deltion College en Landstede uit Zwolle, het Pieter Zandt uit Kampen en het Alfa college uit Hardenberg. De toolkit is niet alleen geschikt voor scholen in de regio, maar kan landelijk ingezet worden. De toolkit is vanaf 16 maart aanstaande te downloaden via de website www.jijvaltnietuit.nl. Naast dit project zijn er binnen de regio IJssel-Vecht andere projecten gestart om VSV een halt toe te roepen. Voorbeelden hiervan zijn ook te vinden op www.jijvaltnietuit.nl.Aanmelden voor presentatie toolkit De presentatie van de toolkit vindt op 15 maart om 15.00 uur plaats bij Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle. Docenten die het vak 'Leren, Loopbaan en Burgerschap' in het mbo verzorgen en docenten uit het voortgezet onderwijs die de maatschappelijke stage begeleiden zijn van harte welkom. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan g.kreulen@cibap.nl.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Maar er wordt bezuinigd op het onderwijs…

    geen rugzakjes meer en passend onderwijs, maar wel een studentencoach a 40.000 per jr…

  2. Ach ja geenidee men moet toch iets verzinnen om aan poet te komen!
    Die travers bakfiets mag ook wel weg hoor!
    Reclamestunts doe je maar in je eigen vrije tijd oid:D

  3. Studentencoach. Lees:Begeleiding van 1ste jaars studenten door oudere jaars studenten in het mbo en van overstappers van vmbo naar Havo 4 door Havo 5 leerlingen en dit weggezet in het onderwijsprogramma. Voor beide groepen een mooi leertraject dat juist weinig kosten met zich meebrengt.

Reageer