Zwolle in teken van schoonmaakweek

Zwolle – Basisschool- en middelbare schoolleerlingen gaan tijdens de schoonmaakweek van 12 maart tot en met 17 maart weer hard aan de slag om de omgeving van hun school afvalvrij te maken. Met de actie, georganiseerd door de gemeente Zwolle en ROVA, leveren ze een bijdrage aan een schone leefomgeving. Op zaterdag wordt de week afgesloten in Holtenbroek en Zwolle Zuid en dragen ook organisaties, wijkbewoners en verenigingen hun steentje bij. Tijdens de schoonmaakweek zijn er dagelijks activiteiten op verschillende locaties.

In totaal doen 2.100 leerlingen van 33 scholen in Zwolle mee aan de actie. Op school leren de kinderen waarom het recyclen van afval zo belangrijk is en zwerfafval voorkomen moet worden. Tijdens de schoonmaakweek gaan ze actief met dit onderwerp aan de slag door zwerfafval op te ruimen. Dit doen ze onder begeleiding van leraren en ouders. Met fluorescerende hesjes aan, rode petjes op en vuilniszakken in de hand komen de leerlingen in actie tegen zwerfafval. Zwerfafval barometer

Op de website www.zwolle.nl/schoonmaakweek wordt op een speciale afvalbarometer bijgehouden hoeveel afvalzakken er zijn verzameld. Op de site komen ook foto’s van de leerlingen en staat meer informatie over de schoonmaakweek.

ProgrammaMaandag 12 maart: Officiële opening schoonmaakweek

Wethouder van milieu, Erik Dannenberg verricht de aftrap van de schoonmaakweek op maandag 12 maart om 9.00 uur op het Assendorperplein. De groenbus van de ROVA brengt ongeveer 100 leerlingen van de Jenapleinschool, het Mozaïek en Het Atelier naar het Assendorperplein. Vanaf 9.45 gaan deze leerlingen aan de slag om de omgeving van het plein schoon te maken. Na afloop krijgen ze een lekker kopje soep.

Dinsdag 13 maart: SBO De Sluis

Op dinsdag 13 maart komen de leerlingen van speciaal basisonderwijs De Sluis in actie om de omgeving van hun school schoon te maken. De actie start om 13.00 uur aan de Zwarteweg 120 en duurt tot ongeveer 14.30 uur. De gemeente trakteert de kinderen na afloop op een ijsje.

Donderdag 15 maart: Lubeckplein, AOC de Groene Welle

Op donderdag 17 maart staat de stationsomgeving centraal. Leerlingen van AOC De Groene Welle ontdoen deze dag de omgeving van het station van zwerfafval. Deze actie start om 10.00 uur op het Lübeckplein en duurt tot 11.30 uur. Na de opschoonactie worden de leerlingen getrakteerd op iets lekkers.

Zaterdag 17 maart: Zwolle Zuid

In Zwolle Zuid gaan ook wijkbewoners en organisaties op pad om zwerfafval op te ruimen. Van 10.00 tot 12.00 maken zij schoon in en rondom hun straat. De ochtend wordt vanaf 12.00 uur afgesloten in wijkcentrum de Pol, Gelijkheid 1, met broodjes, een verloting en een prijsuitreiking.

Zaterdag 17 maart: Feestelijke afsluiting schoonmaakweek

Op de laatste dag van de schoonmaakweek, zaterdag 17 maart, staat de wijk Holtenbroek centraal. Buurtverenigingen, vrijwilligers en bewoners dragen dan ook hun steentje bij aan een afvalvrije leefomgeving. Van 10.00 tot 11.30 wordt er schoongemaakt op verschillende locaties in de wijk. Om 11.30 sluit wijkwethouder Gerrit Piek de schoonmaakweek officieel af bij het wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20. Na afloop zijn er multiculturele hapjes en activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen, schminken en een steltenloper.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Prima zo'n actie. Misschien vanaf volgend jaar ook staatssecretaris Atsma uitnodigen, kan hij het resultaat van zijn wanbeleid t.a.v. PET-flessen in de praktijk ervaren.

Reageer