Tentoonstelling over onderduikers in Zwolle

Zwolle – Op 23 maart worden de educatieve tentoonstelling ‘Schimmen op het Gordijn. Onderduikers in Zwolle 1940 – 1945’ en de mini-expositie ‘Hiddo de Vries, onderduiker in Overijssel’ geopend. Beide tentoonstellingen zijn te zien in het Historisch Centrum Overijssel van 27 maart tot en met 29 juni 2012.

onderduikers.jpg

In de tentoonstelling staat een aantal onderduikverhalen centraal. De Joodse mensen in deze verhalen hebben, in tegenstelling tot het overgrote deel van hen, de oorlog wel overleefd. De tentoonstelling vertelt ook over de mensen die onderduikers hielpen, door ze een schuilplek aan te bieden, in huis te nemen, of voor voedsel te zorgen. Dit was niet zonder gevaar voor eigen leven. De persoonlijke verhalen worden geïllustreerd aan de hand van foto’s, filmbeelden en archiefstukken. De educatieve tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door leerlingen uit groep 8 van de Chr. Daltonschool Koningin Emma uit Zwolle. Zij hebben onderzoek gedaan naar één van de verhalen van een onderduiker, archiefstukken onderzocht en in groepjes werkstukken gemaakt naar aanleiding van het thema.

De mini-expositie
Als verlengstuk van de jaarlijkse educatieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog wordt een mini-expositie gewijd aan Hiddo de Vries. Deze expositie bevat documenten en persoonlijke bezittingen van Hiddo en vertellen het verhaal van een ondergedoken jongeman in Overijssel. De expositie is samengesteld door Sonja de Vries, dochter van Hiddo, en Gijs Dragt.
Locatie:Historisch Centrum OverijsselEikenstraat 20 (ingang Van Wevelinkhovestraat), Zwolle

Artikel delen:

Reageer