Schoonmaakweek Zwolle van start gegaan

Zwolle – Maandagmorgen is in Zwolle de Schoonmaakweek van de gemeente Zwolle van start gegaan. Wethouder milieu E. Dannenberg verrichte de aftrap van de schoonmaakweek op het Assendorperplein. Een groenbus van de ROVA bracht maandag ongeveer 100 leerlingen van de Jenapleinschool, het Mozaïek en Het Atelier naar het Assendorperplein. Deze leerlingen gaan maandag aan de slag om de omgeving van het plein schoon te maken. Na afloop krijgen ze een lekker kopje soep.

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_05.jpg

Basisschool- en middelbare schoolleerlingen gaan tijdens de schoonmaakweek van 12 maart tot en met 17 maart weer hard aan de slag om de omgeving van hun school afvalvrij te maken. Met de actie, georganiseerd door de gemeente Zwolle en ROVA, leveren ze een bijdrage aan een schone leefomgeving. Op zaterdag wordt de week afgesloten in Holtenbroek en Zwolle Zuid en dragen ook organisaties, wijkbewoners en verenigingen hun steentje bij. Tijdens de schoonmaakweek zijn er dagelijks activiteiten op verschillende locaties. In totaal doen 2.100 leerlingen van 33 scholen in Zwolle mee aan de actie.

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_01.jpg

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_02.jpg

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_04.jpg

Op school leren de kinderen waarom het recyclen van afval zo belangrijk is en zwerfafval voorkomen moet worden. Tijdens de schoonmaakweek gaan ze actief met dit onderwerp aan de slag door zwerfafval op te ruimen. Dit doen ze onder begeleiding van leraren en ouders. Met fluorescerende hesjes aan, rode petjes op en vuilniszakken in de hand komen de leerlingen in actie tegen zwerfafval.

Zwerfafval barometer

Op de website www.zwolle.nl/schoonmaakweek wordt op een speciale afvalbarometer bijgehouden hoeveel afvalzakken er zijn verzameld. Op de site komen ook foto’s van de leerlingen en staat meer informatie over de schoonmaakweek.

 

 

12-03-2012_landelijke_opschoondag__assendorperplein_03.jpg

 

Programma:

Dinsdag 13 maart: SBO De Sluis

Op dinsdag 13 maart komen de leerlingen van speciaal basisonderwijs De Sluis in actie om de omgeving van hun school schoon te maken. De actie start om 13.00 uur aan de Zwarteweg 120 en duurt tot ongeveer 14.30 uur. De gemeente trakteert de kinderen na afloop op een ijsje.

Donderdag 15 maart: Lubeckplein, AOC de Groene Welle

Op donderdag 17 maart staat de stationsomgeving centraal. Leerlingen van AOC De Groene Welle ontdoen deze dag de omgeving van het station van zwerfafval. Deze actie start om 10.00 uur op het Lübeckplein en duurt tot 11.30 uur. Na de opschoonactie worden de leerlingen getrakteerd op iets lekkers.

Zaterdag 17 maart: Zwolle Zuid

In Zwolle Zuid gaan ook wijkbewoners en organisaties op pad om zwerfafval op te ruimen. Van 10.00 tot 12.00 maken zij schoon in en rondom hun straat. De ochtend wordt vanaf 12.00 uur afgesloten in wijkcentrum de Pol, Gelijkheid 1, met broodjes, een verloting en een prijsuitreiking.

Zaterdag 17 maart: Feestelijke afsluiting schoonmaakweek

Op de laatste dag van de schoonmaakweek, zaterdag 17 maart, staat de wijk Holtenbroek centraal. Buurtverenigingen, vrijwilligers en bewoners dragen dan ook hun steentje bij aan een afvalvrije leefomgeving. Van 10.00 tot 11.30 wordt er schoongemaakt op verschillende locaties in de wijk. Om 11.30 sluit wijkwethouder Gerrit Piek de schoonmaakweek officieel af bij het wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20. Na afloop zijn er multiculturele hapjes en activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen, schminken en een steltenloper.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Mooi om te zien dat dit initiatief zo uitgegroeid is. In Nieuwleusen doen het Agnieten College ook mee. Het mes snijdt aan tig kanten met dit soort acties. Opruimen, bewustwording, goodwill, enz…

  2. Leuk zo,n actie maar het werkt maar ??n dag en de volgende dag smijt dezelfde jeugd het vuil weer van zich af.Her en der zie ik het gebeuren al fietsende smijten ze hun blikjes en snoeppapiertjes van zich af .De bewustwording werkt alleen op de dag van opruimenlekker met hun alleen bezig en niet in de klas hoeven zitten daar is alles mee gezegd

  3. Het is niet altijd zo dat het niets oplevert: ik huldig meer het standpunt: jong geleerd is oud gedaan en 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Mijn zoon heeft met veel plezier opgeruimd, zich verbaast over de troep die mensen van zich af gooien en nog 1 euro gevonden. Hoe leuk kan een maandagmorgen zijn? En hij gooide ook al voor die tijd spullen in de afvalbak of stopt het in zijn zak om thuis weg te gooien.

  4. De reactie van Pieters is erg kort door de bocht. Natuurlijk zitten er ook onder de jeugd kleine aso'tjes, maar laten we niet doen of ze allemaal zo zijn. Integendeel. Volgens mij is het onder hele groepen kinderen 'not done' om rotzooi maar gewoon op straat te gooien. Bij deze lesdag wordt op de meeste scholen niet alleen de praktijk erbij gehaald, maar wordt er ook aandacht besteed aan bewustwording van de gevolgen.

    Misschien is het zelfs wel zo dat de jeugd minder op straat mikt dan volwassenen. Ik zou er in ieder geval niet van opkijken. Van de week nog zag ik weer zo'n flapdrol die voor het verkeerslicht gewoon zijn asbak uit het raam leegt. Ongehoord.

Reageer