Uitbreiding samenwerking Scania en SITA

Zwolle – Scania, de toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's uit Zwolle, breidt haar samenwerking met SITA verder uit. De specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement gaat nu ook de scheiding en sortering van verpakkingsmateriaal voor Scania verzorgen.

De overeenkomst versterkt de bestaande samenwerking tussen beide partijen. Zo is SITA al sinds 2003 verantwoordelijk voor de totale inzameling en verwerking van het bedrijfsafval en gevaarlijk afval van Scania. Zij breidt haar dienstverlening nu uit met een efficiënte en volledig op maat gesneden totaaloplossing voor het hergebruik van restmaterialen. Het gaat om het sorteren en volledig hergebruik van verpakkingsmaterialen die vrijkomen bij de productie van ruim 140 trucks per dag op de vestiging van Scania in Zwolle. Doordat sprake is van hergebruik blijven grondstoffen maximaal behouden en wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.

Op locatie zorgt SITA voor het sorteren, verpakken en hergebruik van lege pallets die tijdens de productie en assemblage van de trucks vrijkomen. Deze pallets en het overige verpakkingsmateriaal worden met een door SITA en Maas Internal Logistics speciaal hiervoor ontwikkelde sorteermachine op de juiste manier gesorteerd, gedemonteerd, verpakt en vervolgens in een truck geplaatst. Deze vervoert alle gesorteerde materialen naar het centrale distributiecentrum in Duitsland. Daarvandaan gaan de pallets en verpakkingsmaterialen naar de leveranciers van de truckonderdelen die deze volledig hergebruiken. De pallets worden opnieuw bepakt met nieuwe vrachtwagenonderdelen en bij Scania aangeleverd. Het resultaat van deze overeenkomst is 30 nieuwe arbeidsplaatsen voor SITA medewerkers op de Scania locatie

Betrouwbaar en duurzaam afvalmanagement

“We hebben besloten, na toetsing van de markt, onze samenwerking met SITA uit te breiden, omdat zij kan voldoen aan onze behoefte aan een totaalaanbod van dienstverlening op het gebied van afvalmanagement. Door de jaren heen heeft zij zich bewezen als een deskundige partner die met ons meedenkt en in staat is op locatie maatwerk te bieden. SITA deelt onze duurzame ambitie te streven naar een maximaal hergebruik van materialen en dan ook nog via de kortste route”, vertelt Jan Pastoor, senior-sourcing manager van Scania.

“Deze overeenkomst met Scania toont aan dat SITA méér doet dan alleen afval inzamelen. Dankzij deze nieuwe overeenkomst zijn we in staat Scania een totaalaanbod van dienstverlening te bieden: van inzameling en verwerking tot en met sortering en hergebruik van verpakkingsmaterialen. SITA speelt hiermee in op de groeiende behoefte in de industriële sector aan een duurzame en efficiënte oplossing voor de inzameling en verwerking van afval in combinatie met hergebruik”, zegt Evertjan Bos, key account manager van SITA. “Hiermee nemen we bedrijven op hun eigen terrein zorgen uit handen.”

Over SITA

Activiteiten – SITA is specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement. SITA verzorgt de inzameling, de recycling of (energetische) verwerking van veel verschillende soorten afval: algemeen restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton en plastic en kunststof verpakkingen. Maar ook: vertrouwelijke informatiedragers, gevaarlijk afval en specifiek ziekenhuisafval. SITA heeft verder bedrijfsonderdelen voor de reiniging van straten, het bestrijden van plaagdieren, voor bodemsanering en voor rioolbeheer en –onderhoud. Bij SITA in Nederland werken ruim 2400 medewerkers verspreid over 40 vestigingen.

Duurzaamheid – De zorg voor het milieu hoort bij ons dagelijks werk. Het inzamelen en verwerken van afval draait vooral om het zo optimaal en duurzaam mogelijk hergebruiken en terugwinnen van kostbare grondstoffen uit afval. Gescheiden inzameling aan de bron geeft vaak het hoogste duurzaamheidseffect. Zo zijn o.a. glas, metaal, papier, plastic en hout zeer goed te recyclen. Door het hergebruiken en recyclen van afval reduceren we de uitstoot van CO2 en verminderen we de druk op primaire grond- en brandstoffen. Maar ook restafval wordt nuttig toegepast. Bij de verbranding ervan wordt veel duurzame energie opgewekt.

Organisatie – SITA Nederland is onderdeel van SITA Northern Europe Waste Services (NEWS). SITA NEWS is het samenwerkingsverband van de SITA-organisaties in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg en is onderdeel van SUEZ ENVIRONNEMENT, het water- en milieu-onderdeel van de industriële groep GDF SUEZ. Als gevolg van de fusie tussen Gaz de France en SUEZ tot GDF SUEZ, hebben de water- en milieu-activiteiten, onder de naam SUEZ ENVIRONNEMENT, een aparte beursnotering gekregen in Parijs.

Artikel delen:

Reageer