GGD IJsselland deelnemer Week van de Lentekriebels

Zwolle – De Week van de Lentekriebels is de nationale projectweek waarin op de basisschool elke dag van de week lessen relationele en seksuele vorming gegeven wordt. Dit schooljaar wordt de Week van de Lentekriebels gehouden van 19 tot en met 23 maart. Ook GGD IJsselland is hierbij betrokken.

Met de jaarlijkse projectweek stimuleren de Rutgers Nisso Groep en GGD-en basisscholen om structureel lessen te geven over relaties en seksualiteit in groep 1 tot en met 8. Elke dag van de week worden er – aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen- onderwerpen behandeld als kriebels in je buik, het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, weerbaarheid, respect voor een ander, verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. Rekening

In de werkvormen en thema’s wordt aangesloten bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen en bij verschillende culturele en religieuze achtergronden. In de lessen wordt rekening gehouden met de lichamelijke, psychosociale en cognitieve ontwikkeling van de kinderen.

In de onderbouw kan een les relationele en seksuele vorming gaan over het eigen lichaam en verschillen tussen jongens en meisjes. In de middenbouw kan de aandacht uitgaan naar het zelfbeeld, hoe meisjes en jongens over elkaar denken en vriendschap en verliefdheid. In de bovenbouw kunnen thema’s aan bod komen als veranderingen in de puberteit, daten op internet, (homo)seksualiteit, veilig vrijen en wensen en grenzen.

Met de Week van de Lentekriebels willen GGD’en en Rutgers WPF, die de projectweek coördineert, docenten en ouders ervan doordringen dat relaties en seksualiteit een belangrijk onderwerp is dat op jonge leeftijd aandacht moet krijgen. Al op de kleuterleeftijd wordt de basis gelegd voor gezond relationeel en seksueel gedrag, zo luidt hun mening.

Artikel delen:

Reageer