ZAP viert jubileumjaar met gratis Theatermonoloog

Zwolle – Stichting het Zwols Architectuur Podium (ZAP) presenteert tijdens het 15-jarig jubileumjaar op dinsdag 27 maart 2012 met trots Theatermonoloog ´Boven de Stof´ , over het leven en het werk van de visionaire Nederlandse architect Hendrik Wijdeveld (1885 – 1987).

Architect Wijdeveld was met zijn fantasievolle ideeën zijn tijd ver voor uit. Hij bedacht in 1925 de stedenloze stad, waarbij wonen niet langer individueel bepaald is, maar onderdeel uitmaakt van een ecologische hoofdstructuur. Wijdeveld was ook de man achter het plan voor een 24 kilometer diepe schacht waar omheen ondergronds kon worden gebouwd. En zijn idee van een lange pier van Amsterdam naar Zandvoort heeft ongetwijfeld de bouwers van de  pier van Scheveningen geïnspireerd.

Bijna niets van zijn ideeën werd ooit uitgevoerd. Ze waren te visionair en te complex voor hun tijd. Maar ze hebben wel tal van kunstenaars geïnspireerd. De theatermonoloog brengt een hommage aan de architect Wijdeveld. Het theaterstuk dient tot nadenken en zet aan tot discussie over de waarde van visionaire standpunten in de huidige architectuur.

Boven de Stof is een initiatief van het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN). Tekst: Oscar Wyers. Spel: Peter Hendriks. Regie: Pieter van Terheijden. De voorstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Prins Bernhard Cultuurfonds en SNS Reaal. Zie ook http://theaterwijdeveld.nl/?cat=4

Het Zwolse Architectuur Podium nodigt belangstellenden uit op dinsdag 27 maart de theatermonoloog 'Boven de Stof' bij te wonen in Theater The Young Ones aan de Bisschop Willebrandlaan 32 in Zwolle. Ontvangst om 19.30 uur, aanvang om 20.00 uur. De entree is gratis.

Artikel delen:

Reageer