Activiteiten in kader van Zwolle Grimmstad

Zwolle – Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de Gebroeders Grimm hun sprookjes optekenden uit de monden van de vele verhalenvertellers. Om dit jubileum te vieren is Zwolle dit jaar omgetoverd tot Grimmstad. Het hele jaar door zullen er activiteiten plaatsvinden die in het teken staan van de verhalen van de gebroeders Grimm. De laatste volle week van Maart geeft u een drietal suggesties.

Op 20 maart is het elk jaar Wereldverteldag. Wereldwijd worden er op die dag verhalen verteld, in alle mogelijke talen en plaatsen. Zo ook op De Verhalenboot in Zwolle, waar veelbelovende jonge vertellers je meenemen naar onbekende werelden, de wereld van de gebroeders Grimm. Vanaf 14.00 tot 17.00 uur worden de verhalen verteld door talentvolle jonge vertellers van 12 tot 18 jaar en ’s avonds vanaf 19.00 uur door jonge talenten van 18 tot 35 jaar. De entree is gratis. De jonge talenten van 18 tot 35 jaar strijden om de titel Jong Verteltalent van het Jaar. De winnaar krijgt een internationaal regietraject aangeboden en zal samen met jonge vertellers uit Griekenland en Engeland een optreden geven tijdens het Waterval Internationaal Vertelfestival op 1,2 en 3 juni in Zwolle.

Spiegels van Grimm op De Verhalenboot

 

Men denkt dat veel van de Grimm-sprookjes hun oorsprong hebben in het verre Oosten en Europa hebben bereikt via handelaars, zigeuners, reizigers en migranten. De Brits-Indiase verhalenverteller Peter Chand zocht en vond in zuid-Azië ‘spiegels (sheesha) van Grimm’. Hij vertelt zaterdag 24 maart a.s. vanaf 20.30 uur op De Verhalenboot Indiase varianten van welbekende sprookjes als Assepoester, Kleinduimpje en Hans en Grietje. Het resultaat is een vulkanische en unieke vertolking van de verhalen die we allemaal denken te kennen. Peter Chand is adrem, humoristisch en geweldig gedocumenteerd. Een internationaal gerespecteerde verteller en festivalorganisator die zijn Indiase verhalen deelt met publiek in en buiten Europa.

3e editie succesvolle Sprookjestocht

Na de uiterst succesvolle voorgaande twee edities belooft ook zondag 25 maart weer een mooie dag te worden voor fans van de sprookjes van Grimm. Vanaf 11.30 neemt meester-verteller Stan Fritschy u weer mee op reis door de Zwolse binnenstad.
De Sprookjestocht begint onder de Sassenpoort. Weer of geen weer: de sprookjestocht gaat altijd door! Deze editie staat het sprookje ‘De wolf en de zeven geitjes’ centraal. Daarnaast worden er ook minder bekende – prachtige ! – sprookjes van Grimm verteld. Wie wil kan na afloop in SAMEN Zwolle wat drinken of van de Sprookjeslunch uit het mandje van Roodkapje genieten. In SAMEN Zwolle is er voor de kinderen tevens een indoor-Sprookjesspeurtocht.

Zwolle Grimmstad in kader van co-creatie

Via de website www.zwollegrimmstad.nl kan iedereen die met een idee rondloopt dit kenbaar maken door het idee te posten of een definitieve activiteit aanmelden voor de activiteitenagenda. Of dat nu een bewoner, ondernemer of evenementenorganisator is maakt niets uit. Iedereen mag aanhaken. Elke initiator is wel verantwoordelijk voor de inhoud en dekking van de kosten. Samenwerken, verbinden en elkaar versterken zijn dan ook kernbegrippen binnen het co-creatie traject Zwolle Grimmstad. Zwolle Marketing neemt in dat licht bezien de rol van regievoerder op zich en neemt tevens de overkoepelende promotie voor haar rekening.

Artikel delen:

Reageer