Regel tijdig een paspoort voor een kind

Zwolle – Vanaf 26 juni 2012 moeten alle kinderen die (mee)reizen een eigen reisdocument hebben. De geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort van de ouders en/of verzorgers vervalt op deze datum. Ook al is het reisdocument van de ouder/verzorger met bijschrijving nog geldig. Als u een paspoort met kindbijschrijvingen heeft, blijft deze na 26 juni 2012 voor uzelf wel geldig tot de datum die in uw paspoort staat.

Er zijn twee mogelijkheden. Een paspoort of een Identiteitskaart. De kosten voor een paspoort zijn € 48,70. De kosten voor een ID-kaart zijn tot 14 jaar € 30,00 en vanaf 14 jaar € 40,05. Beide documenten hebben een geldigheid van 5 jaar. Met een identiteitskaart kan worden gereisd binnen de Europese Unie en naar Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland, en Zwitserland. Met een paspoort naar alle landen van de wereld.

De gemeente verwacht veel extra aanvragen vlak voor de vakanties. Het gevolg is dat de producent van de documenten waarschijnlijk de normale levertijden niet kan garanderen. U loopt dan mogelijk het risico dat uw aangevraagde document niet tijdig kan worden geleverd. Vraag het reisdocument daarom zo snel mogelijk aan en voorkom daarmee dat uw vakantie straks niet door kan gaan.

Vanwege de verwchte drukte aan de publieksbalie is het zeer verstandig om tijdig een afspraak te maken. U kunt dit zelf regelen via internet (www.zwolle.nl/afspraakmaken ), maar bellen kan ook. Dat kan op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 14038. (vijfcijferig telefoonnummer zonder kengetal).

Vraag een nieuw paspoort of ID-kaart voor uw kind nu al aan, maar in ieder geval vóór 1 mei. Er wordt dan door de producent een uiterste inspanning geleverd om het document voor het begin van de zomervakantie te leveren.

Vraagt u het document na 1 mei aan, dan zal het waarschijnlijk niet voor 1 september 2012 kunnen worden geleverd. Het zal dan waarschijnlijk ook niet mogelijk zijn een spoedaanvraag te doen.

Doe alleen een aanvraag als u het document echt nodig heeft voor 1 september 2012. De wachttijden voor alle balieproducten kunnen flink oplopen.

Voor uitgebreide informatie over het aanvragen van reisdocumenten verwijzen wij u graag naar www.zwolle.nl/reisdocumenten.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Het blijft een belachelijke hoeveelheid geld. Heb een zoontje van nu 2 maanden, die moet zich dus blijkbaar kunnen identificeren als we op vakantie gaan. Overigens net als de andere kinderen, waarvan de oudste alweer aan haar tweede id toe is.

    Vrij verkeer van personen in de EU, het hele Europese parlement maakt zich er druk om, maar als je niet betaalt, bestaat het dus niet.

Reageer