Schilderij Domburg inzet Thomas a Kempis sponsordag

Zwolle – Het in 2005 begonnen project voor een monument bij de schrijn van Thomas a Kempis is zondag de laatste fase ingegaan. In het Stedelijk Museum Zwolle vond een sponsorbijeenkomst plaats met als inzet drie schilderijen van kunstenaar Bart Domburg en replica’s van de ‘Zwolse Christus’.

18-03-2012_sponsoraktie_thomas_a_kempis_03_.jpg

Het kistje met de resten van wereldberoemde Zwolse monnik Thomas a Kempis (1380-1472) staat sinds 2006 in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek. Daar staan zijn beenderen – een deel althans, want diverse botten en de onderkaak zijn in de loop der eeuwen geschonken aan kloosters in heel Europa – wat onopvallend in een kale nis. De Stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil de laatste rustplaats van de kerkvernieuwer verfraaien met een schilderij van het gebied waar het klooster heeft gestaan waar Thomas heeft gewerkt en is gestorven. Het doek werd zondagmiddag gepresenteerd aan relaties van de stichting en het Stedelijk Museum. Kunstenaar Bart Domburg, wiens werken onder meer in Milaan en Berlijn hangen, legde in de bovenzaal van het Stedelijk uit hoe het schilderij tot stand is gekomen.

18-03-2012_sponsoraktie_thomas_a_kempis_01_.jpg

18-03-2012_sponsoraktie_thomas_a_kempis_02_.jpg

18-03-2012_sponsoraktie_thomas_a_kempis_05_.jpg 

Hij begon met een tweeluik: staande schilderijen van begraafplaats Bergklooster – met centraal de herdenkingssteen van Thomas – en een pagina uit zijn boek De navolging van christus, dat na de bijbel het meest vertaalde boek ter wereld is.

Bij een presentatie aan de gebruikers van de basiliek merkte Domburg dat het landschap de voorkeur had. Daarop gooide hij het roer om en maakte een liggend schilderij van Bergklooster. De twee doeken die hij al had gemaakt schonk hij aan de stichting, die het gisteren te koop aanbood.

18-03-2012_sponsoraktie_thomas_a_kempis_04_.jpg

Iedereen kan een bod uitbrengen vanaf drieduizend euro. Wie donateur wordt voor minimaal 500 euro krijgt een replica van het Christusbeeld dat gered werd toen in 1965 het oorspronkelijke grafmonument voor Thomas a Kempis bij de sloop van de Michaëlskerk in de Roggenstraat werd verwoest. Met de opbrengsten uit de veiling en de donateursactie wil de stichting kunstenaar Domburg betalen en een sokkel (om de schrijn beter uit te laten komen) en een informatiepaneel laten vervaardigen. Met die voorzieningen krijgt Thomas a Kempis, een wereldberoemde Zwollenaar met een onverminderd actuele boodschap, de laatste rustplaats die hem toekomt.

Giften voor de Stichting Grafmonument Thomas a Kempis kunnen worden overgemaakt op bankrekeningnummer 1079.35.880.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. De Zwolse Christus????
  Thomas รก kempiszou zich omdraaien in zijn fraaie reliekschrijn (kist) als hij hoorde dat men dit over hem zou zeggen, degene die dit schrijft heeft helemaal niets van De Moderne Devotie begrepen.

 2. ๐Ÿ˜€ Mag ik de kaartjes er weer bij pakken:

  Niets staat je in de weg het goede te doen, als je van binnen vrij bent en niet dwarsgezeten wordt door slechte verlangens.

  Als je denkt heel veel te weten, besef dan dat er nog veel meer is wat je niet weet.

  Kijk naar deze wereld…met de ogen van een voorbijganger.

  Je hebt geluk als je onderwezen wordt door de waarheid, door de waarheid zoals ze is, niet vertroebeld door allerlei mooie plaatjes en praatjes.

  Een goed, in rust en vrede levend, mens weet alles ten goede te gebruiken.

  Leer in het kleine geduldig te zijn en vol te houden. Zodat je geen grotere dingen op je bordje krijgt om het alsnog te moeten leren.

  Laat vooral de Liefde voor wat er echt toe doet je motivatie zijn.

  Als je je tekortkomingen erkent, zullen anderen dat waarderen en zullen mensen die iets tegen je hebben kalmeren en zich beter gaan voelen.

  Kunnen zwijgen zal je meer plezier doen dan al dat geklets dat nergens over gaat.

  Goed mensen zijn dankbaar, trots en gelukkig; omdat ze een goed geweten hebben. En niet omdat ze geprezen worden door de mensen.

  Probeer geduldig andermans gebreken te verdragen, jij bent zelf ook niet volmaakt, anderen moeten met jouw tekortkomingen leven.

  Besef dat alle hulp em steun van een mens tijdelijk is en niet erg de moeite waard, vergeleken met wat God je kan geven.

  Houd altijd rekening met het einde, want je kunt de verloren tijd niet inhalen.

  Als je meer op het innerlijk gericht bent, word je veel minder snel afgeleid.
  ———-
  Ben niet Katholiek, maar vind ze wel aansprekend.

Reageer