D66 Zwolle voor zondagsopening supermarkten

Zwolle – Op zondag boodschappen doen in Zwolle is nog steeds niet mogelijk. Sommige mensen rijden volgens D66 zelfs helemaal naar Deventer.

zondagopenstelling_spar_30_oktober_2011.jpg

Inmiddels laat de drukte bij de zogenaamde avondopening tijdens middaguren op zondag van de supermarkt aan het Herfterplein zien dat er een grote behoefte is aan een supermarkt of supermarkten die op zondag open zijn. Verschillende supermarkten willen ook graag een openstelling op zondag. D66 vindt het tijd worden dat er iets verandert in Zwolle.

Maandag 19 maart stellen we daarom de volgende vragen aan het college:

– Onderschrijft u de visie dat de avondopenstelling van de supermarkt in Wipstrikbuurt in een grote behoefte voorziet en dat deze behoefte uitstijgt boven die van alleen de buurtbewoners?

– Bent u van mening dat er qua consumenten behoefte ruimte is in Zwolle voor meer supermarkten met een zondagavond opening?

– Zijn er aanvragen bij de gemeente binnen gekomen van supermarkten voor deze openstelling en zo ja, hoe gaat u met deze aanvragen om?

– Heeft u al een beroep moeten doen op de grens van 30.000 inwoners en op basis hiervan een afwijzing gedaan?

– Bent u van zins om de Raad voor te stellen deze grens te verlagen tot de wettelijk toegestane grens van 15.000 inwoners wanneer de huidige grens leidt tot het afwijzen van aanvragen?

D66 Zwolle

Artikel delen:
Reacties 36
 1. Ik vrees dat je gelijk hebt… Jammer, want zelfs in et boerengat waar ik vandaan kom is de jumbo iedere zondag open, maar hier "in de grote stad" worden al die grijze sokken zenuwachtig bij het idee alleen al

 2. Belachelijk, die rijen voor de deur doen lachwekkend Oost-Europees aan.
  Al moest ik droog brood eten, ik zou nooit achter in de rij aansluiten voor een kropje sla en een onsje achterham.
  Met een beetje planning moeten de boodschappen in die andere 6 dagen toch ook wel gehaald kunnen worden en kan de supermarkt kassierre ook gewoon lekker weekend vieren.

 3. Medewerkers van de supermarkt moeten er maar aan wennen dat ze, net als verpleegkundigen en buschauffeurs, in de toekomst op zondagen moeten werken. Een beetje meegaan met de tijd hoor Observer!

  Iets anders, en eigenlijk veel belangrijker, de banken moeten hun openstelling eens gaan aanpassen. Die zijn alleen maar geopend als de mensen werken. Gewoon elke avond tot 20 uur open die kantoren. Dat is pas klantvriendelijk! NL loopt op dit gebied wereldwijd nogal achter!!

 4. Eileen, meegaan met de tijd?, die dooddoener hoor ik veel te vaak, alsof deze in tijd de mensen het beter zouden krijgen als de 24 uurs economie iedereen in z'n greep krijgt,.. ik pas ervoor, en niet uit puur religieuze redenen hoor.

 5. We kijken vaak naar het buitenland !!! Nou…..ook hier dan die supermarkten open gooien, personeel is gewoon dag in de week vrij…

 6. Wat mij betreft mogen de supermarkten gewoon dichtblijven op zondag en zeker niet vanuit religieus oogpunt. Ik ervaar het als een 'luxe' dat Zwolle op zondag nog een bepaalde rust uitstraalt waarbij je niet in de file staat vanwege de parkeergarage onder het maagjesbolwerk en waar mensen in de rij staat voor een supermarkt die nota bene 6 dagen per week van 's morgens tot laat in de avond open is! Gun de middenstand ook 1 dag rust in de week en vraag uzelf af: Zou u willen werken op zondag omdat de werkgever dat ineens verlangt?

 7. supermarkten zijn 6 dagen in de week open, waarvan de meesten tot 's avonds 8 uur, dat is lang genoeg, laten de mensen mar weer gewoon een boodschappenlijstje maken, zodat ze niks vergeten, hoeft er ook geen extra personeel aangetrokken worden die wel doorberekend worden in de prijzen, en als D 66 niks beters te doen heeft, ze zijn gekozen om te besturen, niet om zich met flutdingen bezig te houden, en daar ook nog eens voor beloond worden, wat wij weer met z'n allen betalen, zit niemand op te wachten, ik tenminste niet

 8. Het is een generatiekloof.. Ouderen willen vasthouden aan de openingstijden die misschien 25 jaar geleden gebruikelijk waren maar in de huidige 24/7 maatschappij totaal niet meer toereikend zijn. De hedendaagse consument mag verwachten dat de winkels op zondag open zijn. Zo niet, dan koopt deze het product wel op internet. Ja dan moet je als winkelier ook niet klagen als je omzet terugloopt.

  Winkeliers zouden ook eens serieus naar een verschuiving van de openingstijden moeten kijken. Waarom openen winkels om 09:30 uur en sluiten ze om 18:00? (afgezien van de super- en bouwmarkten en natuurlijk de media-markt die het wel snapt) Waarom niet openen om 12:30 uur en sluiten om 21:00 uur? Op enkele huismoeders na is de binnenstad 's morgens namelijk uitgestorven. Een normaal werkend mens kan doordeweeks geen boodschap doen en is nu op de zaterdag aangewezen die meestal ook al volledig ingevuld is met andere activiteiten met kinderen, sport etc.

 9. Opvallend dat iedereen die reageert op een negatieve wijze dit zonder rationele argumenten doet. Behalve The Observer (beetje hoog gegrepen naam), die de caissi?res in bescherming wil nemen. Blijkbaar kent deze persoon een aantal mensen met dit beroep. Raar, want de bedrijfsleider van de hierbovengenoemde Spar gaf voorafgaand aan de zondagsopening aan dat dit geen probleem was en dat het zondagspersoneel de extra betaling wel zag zitten. Over het algemeen zijn dit toch studenten, en die staan op zaterdagavond liever voor de bar dan achter de bar. Dat is met zo'n baantje op de zondag dan prima te combineren.

  Dus leuk dat mensen vanwege hun principes (of deze nu Christelijk of op een andere manier bekrompen zijn) andere mensen wat extra gemak willen ontnemen. En "De Supermarkten zijn al 6 dagen per week tot 20.00 uur open" moet wel een opmerking van iemand zonder (serieus) werk zijn.

  Zondagsopening Supermarkten, kom er maar in!

 10. Deze keuze moet liggen bij de desbetreffende ondernemer. Als die de middelen heeft en het personeel gewoon lekker opengooien die winkel.

 11. Hennie toch,.. Hennie toch…….
  Wat een boel vooringenomen standpunten en gemeenplaatsen gebruik jij toch….lees je even mee???

  Nee, ik heb geen kennissen in die branch.
  En de (Zwolse) samenleving observeren doet toch eigenlijk iedereen hier? dus waarom hooggegrepen?
  En ook jij laat in je reactie "De" bewuste bedrijfsleider namens de hele branch spreken.
  En alle studenten willen volgens jou geld verdienen in de supermarkt om sávonds in de kroeg aan de bar te kunnen zitten.
  Daarnaast vloeien volgens jou de negatieve reacties uitsluitend voort uit bekrompen (Christelijke) reacties.
  Oh ja, en tot slotte ben jij er van overtuigd dat de meeste reactiegevers zelf zonder serieus werk zitten. tja……
  Ik geloof dat ik jou maar niet te serieus neem.

 12. Populistische kortzichtigheid van D66 en van een heleboel regeerders hier.

  – Met verbreding van de openingstijden zullen de personeelskosten stijgen en daarmee de prijzen die je aan de kassa betaald.

  – Bovendien zullen deze extra kosten uiteindelijk alleen door de gortere 'ketens' opgebracht kunnen worden, waardoor op termijn de 'kleine' middenstand en daarmee de diversiteit verdwijnt.

  – Wat als gemak ervaren wordt (nl. dat je ieder moment van de dag naar de supermarkt zou moeten kunnen), is eigenlijk niets meer dan egoïsme, luiheid en gebrek aan planning.

  @Hennie:
  Wie is hier nu bekrompen? De supermarkt is zes dagen van 08.00 tot 20.00 uur geopend. Dat is dus 72 uur. Hoe serieus veel uren moet je dan werken om geen tijd te hebben om naar de supermarkt te gaan?

 13. @jaspert 😮

  Het 2de punt van jou zou een goed argument kunnen zijn, ware het niet dat de Spar in de Wipstrik de kleinste supermarkt van Zwolle is.

  try again :p

 14. @justme:
  kijk even verder dan je neus lang is alsjeblieft…

  Dat de Spar in de Wipstrik geopend is op zondag is enkel rendabel omdat het enige supermarkt is die open is op zondag. Als de rest van de supermarkten ook open gaan, dan zal de Spar zijn 'extra' klanditie weer verliezen, maar wel met hoge personeelskosten opgescheept zitten.

 15. Lijkt mij best handig, als je op zondag nog je boodschapjes kan doen. Voor de Spar zal het nu best rendabel zijn (aangezien ze nu de enige zijn).
  Maar als de Jumbo en de Appie het ook mogen doen…..

  Uiteindelijk begrijp ik het ook niet helemaal, ook al zijn de winkels 24 / 7 open, ik ga daar niet meer pindakaas door eten of karnemelk van drinken……dus de enige winst die je kan pakken, gaat ten koste van een concurrent.
  Of mis ik iets ?

 16. Economie is belangrijk, maar er is zo veel meer wat het leven in aantrekkelijk maakt. Sport, op bezoek bij familie of vrienden of gewoon een middagje lekker door de bossen kunnen struinen bijvoorbeeld. Voorkomen moet worden dat alle dagen van de week op elkaar gaan lijken en er geen dag meer zou zijn om tot rust te komen. ?én dag in de week aandacht voor de andere zaken van het leven is toch niet te veel gevraagd. Het leven is meer dan alleen maar sneller, meer, harder. We moeten nu juist voorkomen dat we in een 24-uurs economie terechtkomen. Dat leidt tot sociale ontwrichting. Koopzondagen prima, zo lang het maar uitzonderingen blijven.

 17. Gewoon lekker op zondag opengaan.

  Laat de supermarkten met hun volledige geautomatiseerde systemen dan de prijs voor die dag verplicht op +10% zetten. Daarmee zal een deel van de mensen in ieder geval weer op doordeweekse dagen gaan shoppen.

 18. Zoals ik dus alles een beetje lees en begrijp, zijn het vooral (denk ik) mensen die een van 9 tot 5 baan hebben die dan negatief reageren met b.v "tijd zat om naar de winkel te gaan". Aan de ene kant jah, als je een van 9 tot 5 mentaliteit heb, heb je ook zeker tijd zat. Maar aan de andere kant een dikke NEEH. Ik ben vrachtwagenchauffeur en wil op den duur internationaal rijden, dan heb ik geen "tijd zat om naar de winkel te gaan", dan zou het juist heerlijk wezen als ik op zaterdagavond thuis kom en dan zondag naar de winkel te kunnen gaan om m'n boodschappen te doen. Dan hoef ik ook niet bang te wezen dat ik 2x zoveel voor b.v een potje pindakaas hoef te betalen bij een nachtwinkel, dan kan ik het gewoon in de supermarkt halen voor een eerlijke prijs. En dat ze klandizie verliezen? Zou misschien kunnen. Maar vergelijk het eens met een kinderdagverblijf, zouden jullie kiezen voor een kinderdag verblijf in de buurt of aan de andere kant van Zwolle. Denk dat de meeste zouden zeggen het liefst zo dicht mogelijk in de buurt. En zo is het ook met een supermarkt (lijkt mij) want ik zou eerder er voor kiezen om bij mij om de hoek naar appie te gaan dan dat ik naar de andere kant van Zwolle naar b.v een Jumbo te gaan. Jah kijk heb je het over de Spar in de Wipstrik, dan lijkt het me meer dan logisch dat die veel klanten verliezen, want het is tot nu toe ook maar de enigste die open is op zondag en daar gaat Zwolle massaal heen. Maar je kan het ook zo bekijken, blijkbaar is er toch veel vraag naar om op zondag naar de super te gaan want anders zou het nooit zo druk zijn op zondag bij de Spar. Dus ik zeg; DOEN!!

 19. Beetje met Pipo eens.

  Ik rijd taxi, en na een vrijdagagnacht zou ik druk moeten doen en moeten haasten om op tijd bij de super te zijn, om voor de zaterdagnacht uit nog ff boodschappen te doen.

  Ik werk Woensdag, vrijdag, zaterdag en soms de zondag (er zijn zat beroepsgroepen die gewoon zondag moeten werken, meer dan mensen denken) en het zou mij best lekker lijken om dan op zondagnmiddag gewoon verse boodschappen te halen om zondagavond te kunnen koken.

  Of we nou willen of niet met z'n allen, zondag is geen negen tot vijf meer, verre van dat en ik zou het dan ook niet meer dan logisch vinden als er méér dan een supermarkt open is op zondag. En over de prijzen, dat valt weg tegenover de omzet die je erbij draait op zondag.

  Even ter vergelijk, ik heb bij een middelgrote super in Meppel gewerkt, als bijbaan en daar draaiden we gemiddeld al 350k omzet. Per week. Maakt die duizend euro die je aan toeslagen voor je personeel kwijt bent dan nog uit?

 20. Als je op zondag helemaal naar Deventer zou rijden om naar de supermarkt te gaan, vraag ik me af waar het mis gaat op de andere 6 dagen in de week….

 21. Ah het dorpse Zwolle komt weer naar boven in enkele mensen.

  Gemak dient de mens is het toch? Als jij niet op zondag naar de supermarkt wil gaan, GA JE TOCH NIET! Als ik naar de supermarkt wil op zondag dan ga ik. Jullie beslissen niet voor mij wat ik wel en niet moet doen.

  Even een paar standpunten de wereld uit helpen:
  – op zondag werken in de supermarkt is een keuze. Wil je niet of mag je niet uit geloofsoverwegingen dan kan de baas je niet dwingen. Daarentegen verdien je wel weer 200% als je er voor kiest om te gaan werken. Nou ik wist het wel zet mij maar neer op zondag voor die 4 uurtjes en je hebt 8 uur werk binnen.
  – Jaspert heeft het over het stijgen van de personeelskosten en het doorberekenen hiervan. Denk jij dat in Zwolle de prijzen niet zullen stijgen terwijl overal om ons heen de winkels wel open gaan op zondag? Prijzen worden landelijk of regionaal afgesproken dus stijgen of dalen zullen ze toch wel doen. Ongeacht of hier de winkel wel of niet open is.

 22. Wat mij betreft prima als mensen er voor kiezen, maar het vervelende is dat mensen niet alleen de keuze voor zichzelf maken. Andere winkels en werknemers zullen mee moeten. En natuurlijk kan een werknemer op dit moment nog aangeven daar niet aan mee te willen doen, maar wat als je op sollicitatie gaat en er wordt gevraagd of je op zondag wil werken? Ook moet je als kleine middenstander weer mee om geen omzet te missen.

  En wat betreft de mensen die moeilijk met de beschikbare openingstijden uit de voeten kunnen: volgens mij start AH een pilot waarbij je online de boodschappen aanklikt en het vervolgens op een bepaald moment op een geselecteerde plek kan afhalen. Ook bij bijv. tankstations. Dat vind ik dan een mooiere oplossing voor bedrijf, personeel en klant.

 23. Antwoord op vragen D66 maandagavond in gemeenteraad:

  Wethouder komt binnen zes weken met voorstel aantal supermarkten dat open mag op zondag.

 24. ook vrachtwagenchaffeurs en taxi rijders kunnen zich makkelijk redden in 6 dagen.dus pipo niet zo klagen ik rij ook op het buitenland en heb tijd over om boodschappen tekunnen doen in 6 dagen alleen je moet niet lui zijn in plannen dan kun je meer eten dan alleen een potje pindakaas.als je straks op het buitenland rijd moet je je ook zien teredden en ga je ook eten halen dat vele malen duurder is dan een nachtwinkel in zwolle

 25. @tja
  Beter begrijpend lezen, ik klaag niet ik geef alleen wat voorbeelden zoals die pot pindakaas. Maar ik had wel zulke reacties verwacht. ;):o:P

 26. @tja
  Er ging even hier wat verkeerd maar om mijn verhaal naar jou toe af te maken. Jij zegt dat jij ook internationaal rijd waar zit jij dan dan? Of laat ik het zo zeggen tot hoe ver rij jij? Midden Duitsland? Jah dan heb je wel tijd om je boodschapjes te doen. Maar ik ken chauffeurs zat die echt een complete week van huis weg zijn, omdat ze in Spanje of Portugal zitten dan kun je echt niet even plannen wanneer jij in Nederland boodschappen gaat doen. En meestal (dat is wat ik hoor van ze) hoef je je niet druk te maken om de prijzen van het eten in het buitenland, betaald de baas wel. En lui? Het heeft totaal niks met luiheid te maken, ik hou alleen niet van haasten in mijn vrije tijd. Werk en privé gescheiden houden he 8)

 27. ZWOLLE – Zo'n beetje alle supermarkten in Zwolle hebben bij de gemeente aangegeven dat ze op zondag open zouden willen.
  Op dit moment is alleen de buurtsupermarkt de Spar aan de Roemer Visscherstraat in de wijk Wipstrik op zondag geopend, omdat de gemeente maar vier ontheffingen van het winkeltijdenbesluit beschikbaar heeft. Twee andere ontheffingen zijn vergeven aan nachtwinkels. Eén is onlangs vrijgekomen.

  Wethouder René de Heer liet gisteren in de gemeenteraad weten de grote marktvraag er toe heeft geleid dat het college zich op korte termijn nog eens buigt over de manier waarop de Winkeltijdenverordening in Zwolle is geregeld.

  Dat zei hij nadat D66 vragen had gesteld over de wijze waarop er in Zwolle wordt omgegaan met de verordening. Zo is er in deze stad per 30.000 inwoners een ontheffing beschikbaar, terwijl dat ook per 15.000 inwoners zou mogen volgens de wet. De wethouder liet weten dat hij binnen anderhalve maand met een voorstel naar de raad zal komen, zodat de discussie over de Winkeltijdenverordening nog eens gevoerd kan worden.

  bron: stentor

 28. Ik zeg supermarkten open op zondag! 😀 Maar laat het wel een beetje eerlijk blijven. Bijvoorbeeld: De C1000 in stadhagen open, de Jumbo aan de Veemarkt, de AH Diezerpoort, de Plus in Zuid en Lidl in de AA Landen. En de Spar natuurlijk maar die heeft al een ontheffing 🙂

  Berkum en Westenholte zijn toch zo anti alles laat daar de boel dan maar dichtblijven voor de "zondagsrust blablabla".

 29. Het is niet meer van deze tijd, dat de overheid bepaald wanneer een ondernemer wel of niet open mag zijn. En het is ook niet van deze tijd dat een supermarkt op zondag niet is. Neem een stad als Meppel, waar op een koopzondag ook de Dirk van de Broek gewoon van 12 tot 18 uur open is, en waar dan bovendien de winkels collectief ALLEMAAL open zijn en er zelfs van alles in het centrum wordt georganiseerd, en waar winkels bovendien ook individueel afspraken met de gemeente mogen maken om extra open te zijn op zondag, zoals V&D die tijdens het Prijzencircus 2 zondagen op rij normaal geopend is. Bovendien zou het de werkgelegenheid ten goede komen als juist in deze tijd supermarkten ook gewoon altijd op zondag open zijn. Laat het aan de ondernemers zelf en stop met het betuttel vanuit de overheid.

Reageer