Zwolse Klaagmuur op Windesheim over hoger onderwijs

Zwolle – Maandag is op Hogeschool Windesheim in Zwolle de studentenactie tegen het kabinetsbeleid van start gegaan. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waarschuwen staatssecretaris Zijlstra voor de gevolgen van zijn beleid. De verzameling maatregelen waaronder de langstudeerboete, extreem dure tweede studies, het verdwijnen van de basisbeurs in de masterfase en het inkorten van het ov-reisrecht zijn volgens de studenten een groot risico voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs of zorgen voor nog hogere studieschulden.

19-03-2012__klaagmuur_hs_windesheim_01_.jpg
Op de klaagmuur kunnen studenten hun klacht kwijt over het huidige hoger onderwijs…

Deze hele week organiseren de studenten een landelijke actieweek. Ook in Zwolle wordt een bijdrage geleverd, middels een informatiewebsite, een pittig debat, de landelijke brievenactie en een heuse Zwolse Klaagmuur. Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) en de studentgeleding van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van Windesheim, delen deze zorg. 'We zien dat studenten op de hogeschool slecht geïnformeerd zijn over de maatregelen die er aan gaan komen', aldus Koen Zandbergen, voorzitter SOOZ. 'Als ze al iets weten over de maatregelen, dan hebben ze vaak geen idee wat deze voor gevolgen hebben voor hen persoonlijk.' Wat voor SOOZ en de studentgeleding CMR voorop staat is het belang van goede informatievoorziening.

19-03-2012__klaagmuur_hs_windesheim_04_.jpg

19-03-2012__klaagmuur_hs_windesheim_05_.jpg

19-03-2012__klaagmuur_hs_windesheim_02_.jpg

Via een informatiewebsite zullen studenten geïnformeerd worden over de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra en kunnen zij lezen wat dat voor hen als hbo-student betekent. De website, www.zwolleinactie.nl, gaat in op de factsheets die het ISO, de LSVb en de LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen)ontwikkelden, maar studenten kunnen er ook terecht voor informatie over de activiteiten die in Zwolle ondernomen worden en acties elders in het land.

19-03-2012__klaagmuur_hs_windesheim_03_.jpg

'Naast het bieden van goede informatie, willen we studenten ook aan het denken zetten. Dit doen we door een debat te organiseren op de hogeschool,' zegt Pim van de Streek, student CMR. Het debat wordt georganiseerd op 22 maart aanstaande en zal plaatsvinden in de C-kantine van Windesheim van 12.00 u tot 13.00 u. Hoofdgast voor dit debat is dhr. Jan Willem Meinsma, lid van het College van Bestuur. Andere namen van deelnemers zijn nog niet bekend, maar het zal een mix worden van studenten en professionals. Joey Boon en Roy Zwier van 'Eigenkijkop' zullen het debat leiden.

Andere acties die worden ondernomen zijn deelname aan de landelijke brievenactie aan de Tweede Kamer en een echte Zwolse Klaagmuur, die de hele week op Windesheim zal staan. 'Op de klaagmuur kunnen studenten hun klacht kwijt over het huidige hoger onderwijs, maar we hopen ook dat studenten hun wensen uitspreken,' aldus Anne-Mien Regelink, student CMR. 'Het gaat hierbij overigens niet om het onderwijs op Windesheim, maar het onderwijs in het algemeen.' De brieven voor de landelijke actie zijn te downloaden via de website en kunnen zowel digitaal als fysiek gepost worden in brievenbussen die verspreid door de hogeschool staan. Koen: 'Hou vooral de website in de gaten, hierop volg je precies wat er in Zwolle speelt! Hopelijk kunnen we een mooi Zwols geluid laten horen richting Den Haag, maar het belangrijkste vinden we dat de student zijn weg vindt in het informatiedoolhof.'

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Het gaat hier om een stukje bewustwording bij de student. Studenten zijn vaak niet op de hoogte van de effecten van de beleidsplannen van Halbe Zijlstra die toch zeker heel veel invloed gaan hebben in de komende tijd. Studenten moeten op de hoogte zijn zodat ze voor zich zelf keuzes kunnen maken over hun studieloopbaan.

Reageer